Rukomet

Zlatni reprezentativci se ponovno dokazuju, iza Vorija i Balića odlični tjedan

Sportnet • ponedjeljak, 18.02.2013.
Zlatni reprezentativci se ponovno dokazuju, iza Vorija i Balića odlični tjedan
Foto: Dario Dodić

Hrvatski rukometaši marljivo odrađuju svoje obaveze u nacionalnim prvenstvima, Ligi prvaka i SEHA ligi. U proteklih sedam dana posebno su se istaknuli Igor Vori i Ivano Balić, zlatni hrvatski reprezentativci, koji su bili važni u trijumfima svojih momčadi...

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrači vikenda

Igor Vori (HSV Hamburg): Odličnu formu pokazao je u dvije prošlotjedne utakmice kapetan hrvatske reprezentacije. HSV je u utorak u Bundesligi ugostio Magdeburg i očitao mu lekciju s čak 31:19, a hrvatski pivot je bio drugi strijelac momčadi s pet postignutih golova. U utakmici je imao samo jedan promašaj, a zaradio je i jedno isključenje. Četiri dana kasnije rukometaši Hamburga su u Ligi prvaka zabili čak 42 pogotka. Teško je u svojoj dvorani stradao Partizan, a Vori je ponovno bio odličan i zabio šest golova iz šest pokušaja.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Novi je odličan tjedan iza rukometaša aktualnog španjolskog i europskog prvaka, naime, nakon što su na samom otvaranju drugoga dijela sezone upisali minimalan poraz momci Talanta Dujšebajeva nanizali su same pobjede i to vrlo vrijedne. Proteklog su tjedna tako u Ligi Asobal bili uspješniji od Anaitasune, dok su u nedjelju zasjali i u Europi gdje su u sklopu devetog kola Lige prvaka, u svom Vistalegreu, nadigrali IK Sävehof čime su osigurali treće mjesto u skupini B ovog najelitnijeg natjecanja. Hrvatski maestro u obje se utakmice pokazao na visokom nivou te je svojim majstorijama na terenu podsjetio na svoje najbolje dane, a svemu tome pridodao je i pet pogodaka u domaćem prvenstvu te dva u Ligi za prvaka.

Ugodno iznenađenje

Damir Bičanić (Chambéry): Rukometaši Chambéryja u proteklom su tjednu upisali dva poraza. U srijedu ih je u sklopu francuskog prvenstva pred svojim navijačima porazila momčad Ivryja, a tek su nešto blaži poraz doživjeli na europskom gostovanju kod Vive Targi Kielcea. U oba dvoboja hrvatski je reprezentativac bio jedan od najboljih pojedinaca svoje momčadi. Ivryju je postigao pet pogodaka iz devet pokušaja, dok je u subotu precizan bio šest puta.

Nikola Špelić (Maribor Branik): Bivši igrač CO Zagreba, koji svoju karijeru uspješno gradi u Sloveniji nastavlja sa svojim odličnim partijama. Proteklog tjedna je s deset pogodaka predvodio Maribor do još jedne prvenstvene pobjede, da bi za vikend svojoj ekipi s devet golova pomogao da svlada aktualnog norveškog prvaka i vodeću ekipu tamošnjeg prvenstva, Elverum, u sklopu drugog kola Kupa EHF.

Ljubo Vukić: (Meškov Brest) Sjajan je tjedan i iza rukometaša Meškov Bresta, naime, osim što su ostvarili nove vrijedne pobjede kako u domaćem prvenstvu tako i u Regionalnoj ligi, Bjelorusi su upravo njima osigurali vodeće pozicije u obje Lige. Sredinom tjedna u susretu druge faze natjecanja za prvaka Bjelorusije Meškov je svladao momčad Victorije Regije s velikih 38:24 da bi potom protiv Borca u SEHA ligi slavio s 33:28. Iako hrvatsko lijevo krilo u domaćem prvenstvu nije upisalo ni minute na terenu, na gostovanju kod Borca ponovno je bilo prvo ime susreta sa sedam postignutih pogodaka iz osam pokušaja.

Forma u usponu

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Hrvatsko krilo pokazalo je odličnu igru u utakmici Lige prvaka protiv Kadetten Schaffhausena koju je Füchse dobio s 40:35. Ninčević je u Švicarskoj bio vrlo raspoložen i utakmicu je završio s čak osam pogodaka te je bio najbolji strijelac berlinskog sastava. U nedjeljnoj utakmici Bundeslige protiv Essena nije bio tako raspucan. U pobjedi Lisica rezultatom 32:25 postigao je tri pogotka.

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Iako su u utakmici u Prešovu prošlog utorka u sklopu regionalne SEHA lige protiv Tatrana nije upisao u strijelce, prvi pivot CO Zagreba je za vikend u Barceloni odigrao jednu jako dobru utakmicu. Napokon su neke lopte i stigle do crte, što je Marić sasvim uspješno realizirao te je Šterbika svladao četiri puta. Bio je u katalonskoj prijestolnici jedan od najraspoloženijih za igru.

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): U svojoj prvoj natjecateljskoj utakmici od završetka Svjetskog prvenstva u Španjolskoj Vuković je u velikoj mjeri doprinio odličnom rezultatu svog Lübbeckea protiv Rhein-Neckar Löwena, vodećeg sastava Bundeslige. Dvoboj je završio neodlučenim ishodom (24:24), a hrvatski vanjski igrač postigao je pet pogodaka, svih pet iz igre. Bio je najbolji strijelac svog kluba na toj utakmici, a veliki doprinos dao je i u obrani.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Bolju formu Josipa Valčića CO Zagreb dočekao je nekoliko dana prekasno. Nakon poraza od Dinama u Ligi prvaka Zagrebaši su gostovali u Slovačkoj kod Tatrana gdje je Joso bio jedan od boljih igrača na terenu, a osim tri pogotka istaknuo se s nekoliko dobrih asistencija za Brozovića na crti. U Barceloni je bio šuterski raspoloženiji kao najefikasniji Zagrebaš s pet golova, ali mala je to utjeha nakon teškog i uvjerljivog poraza u devetom kolu Lige prvaka.

Na standardnoj razini

Petar Metličić (Montpellier): Francuski prvak u 15. kolu nije uspio stići do punog plijena. Na putu mu se ispriječila pretposljednja momčad LNH predvođena Nikolom Karabatićem i Montpellier se na kraju morao zadovoljiti bodom. Nekadašnji kapetan Hrvatske manje je minuta nego obično proveo u obrani, na početku dvoboja zaradio je jedno isključenje, a kada je u pitanju njegov šuterski učinak Pero je ostvario polovičan uspjeh. Od šest pokušaja poentirao je tri puta. U nedjelju u vrlo važnom dvoboju protiv Čehovskih Medveda (30:30), nije tresao protivničku mrežu, uz ponovno veće odrađivanje posla u fazi obrane.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Horvat je u SEHA ligi Tatranu zabio pet pogodaka, dok je na gostovanju kod Barcelone uspješan bio dva puta. Goluža ga je pametno odmorio u završnici ionako izgubljene utakmice, a priliku je iskoristio Jerko Matulić, koji je s brzinski postignuta četiri pogotka u posljednjoj dionici dvoboja uspio rezultatski barem malo ublažiti izuzetno neugodan i uvjerljiv poraz.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Sudjelovao je u obje prošlotjedne pobjede Füchsea, no nije se upisivao u strijelce. U utakmici Lige prvaka obrana berlinskog sastava priuštila si je čak 35 primljenih golova, što joj baš nije slično, no izvukao ju je napad s 40 postignutih. Špoljarić i njegovi suigrači iz obrane Füchsea ozbiljnije su pristupili bundesligaškom okršaju protiv Essena pa su svojim protivnicima dozvolili 25 postignutih golova i doprinijeli konačnoj pobjedi s 32:25.

Stipe Mandalinić: (CO Zagreb) Nakon poraza od Dinama iz Minska u sklopu natjecanja za prvaka Europe, hrvatski rukometni prvak nije imao mnogo vremena za odmor već je krenuo na put. Prva je postaja bila Slovačke gdje ih je čekala nimalo laka momčad Tatran Prešova koja je dobro namučila Zagrebaše koje je do boda odveo upravo mladi lijevi vanjski igrač svojim pogotkom u posljednjim trenucima susreta. Vrijeme je potom bilo da CO Zagreb zaigra i na španjolskom tlu gdje je snage odmjerio s moćnom Barcelonom koju je prije godinu dana na istom mjestu uspio savladati, no ovoga je puta katalonski div očitao Hrvatima pravu rukometnu lekciju. U oba susreta Mandalinić se pokazao kao izuzetno vrijedan igrač te se tako u prvom susretu tjedna četiri puta upisao u listu strijelaca, dok je u subotu dva puta zatresao Barcinu mrežu.

Marko Kopljar (PSG Handball): Baš kao i u prvom ovogodišnjem kolu, rukometaši PSG-a i u susretu sa Saint-Raphaelom upisali su novu pobjedu te time nastavili pobjednički niz koji traje od starta prvenstvene utrke. Hrvatski reprezentativac također je ponovio učinak iz prethodnog kola. Ponovno se pet puta upisao u listu strijelaca, uz pet propuštenih prilika te dvije izgubljene lopte. Nakon 15 susreta desni vanjski pariške momčadi zauzima 17. poziciju ukupne ljestvice strijelaca LNH-a (64/103).

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Svoj povratak u pravu formu nakon ozljede prsta Lacković je uspješno nastavio i prošloga tjedna. U bundesligaškom obračunu HSV-a i Magdeburga postigao je dva pogotka iz tri pokušaja, a njegova je momčad uvjerljivo slavila s čak 12 golova prednosti. Hamburžani su u subotu u Ligi prvaka gostovali kod Partizana, slavili s čak 42:21, a Lacković se u strijelce upisao tri puta. Neprecizan je bio tek jednom.

Željko Musa (Kielce): Poljski je klub u proteklih sedam dana odradio dvije utakmice i upisao dvije pobjede. U sklopu PGNiG lige, poljskog prvenstva, Kielce je igralo 16. kolo i pobijedilo kod Tauron Stal Mieleca s 39:31. Pobjeda ipak nije donijela preuzimanje prvog mjesta tablice od Wisle, pa je Kielce i dalje drugoplasirani. Musa se u utakmici jednom upisao u strijelce. U subotu pak je poljski sastav odradio izazov pred domaćom publikom i ugostio Chambery Damira Bičanića te je s 36:32 i matematički osigurana pozicija na čelu tablice Lige prvaka. Musa se nije upisao u strijelce.

Luka Stepančić (Croatia osiguranje Zagreb): Evidentno je kako Stepančić nakon reprezentativnog povratka iz Španjolske nije na onoj najvišoj razini koju je znao prikazati tijekom ove sezone. Na gostovanju u Slovačkoj, gdje su Zagrebaši izvukli bod u posljednjoj sekundi, desni vanjski hrvatskog prvaka postigao je samo dva pogotka. U Barceloni je u Ligi prvaka uspješan bio četiri puta, ali vidi se kako u njegovoj igri nedostaje svježine i agresivnosti.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U dvije uvjerljive HSV-ove pobjede tijekom prošloga tjedna ugradio je ukupno šest pogodaka. Bolji je bio u prvenstvenoj pobjedi protiv Magdeburga kada je iz šest pokušaja postigao četiri pogotka. Na gostovanju u Beogradu u Ligi prvaka precizan je bio dvaput, a upisao je i tri promašaja te zaradio jedno isključenje.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović u posljednje vrijem dobiva više prilike od mlađeg Šprema, ali niti on se nije istaknuo spektakularnom igrom. Napadački učinak mu je u posljednje dvije odigrane utakmice bio identičan. I Tatranu u SEHA ligi i Barceloni u Ligi prvaka zabio je po dva pogotka.

Forma u padu

Mirko Alilović (Veszprém): Prošlog utorka mađarski je prvak odradio još jedno lako domaćinstvo. Rezultatom 40:27 slavio je protiv Orosházi FKSE, a Alilović i Fazekaš ponovno su podijelili minutažu. Veszprému je u konačnici bilo dovoljno tek devet obrana svog vratarskog dvojca. Mirko je susret zaključio s pet obrana, odnosno 25 posto uspješnosti. U teškom europskom porazu, na gostovanju kod Kiela, hrvatski je vratar branio tek prvih 10 minuta u kojima nije uspio zaustaviti niti jedan šut.

Filip Ivić: (CO Zagreb) Rukometaši CO Zagreba ni u proteklom tjednu nisu blistali, naime, nakon poraza od bjeloruskog Dinama u zagrebačkoj Areni u sklopu natjecanja za prvaka Europe, u slovačkoj su na gostovanju kod Tatran Prešova odradili svoje regionalne obaveze te su uspjeli osigurati neriješen rezultat da bi za vikend kod velike Barcelone pretrpjeli nimalo ugodan poraz s deset pogodaka razlike. Mladi hrvatski reprezentativni vratar u Slovačkoj je uspio upisati osam obrana, a svoje najbolje izdanje nije prikazao ni u Blaugrani gdje je minutažu dijelio s Ivanom Stevanovićem, a gdje je u Zagrebov gol stiglo čak 35 pogodaka.

Mate Šunjić (Nexe): Našički kolektiv nastavio je natjecanje u SEHA ligi, a prvi domaći izazov nikako nije odrađen dobro te je protiv Lovćena upisan poraz od 29:30. U slabu obranu uklopio se i inače solidni Mate Šunjić, koji je od deset šuteva na svoj gol obranio svega dva. No, Nexe nije klonuo duhom već se velikom motivacijom putuje u Bjelorusiju k Meškovu, kojem se nada uzeti dva boda i osvetiti se za ispadanje i Kupa EHF-a.

Klupa, tribina, doktori

Vedran Zrnić (Gummersbach): Utakmicu 21. kola Bundeslige Gummersbach će odigrati u srijedu protiv Göppingena.

Robert Markotić: (Meškov Brest) Rukometaši bjeloruskog Meškova u tjednu iza nas nastavili su s odličnim uspjesima u domaćem prvenstvu te Regionalnoj ligi te su uvjerljivim pobjedama nad Victorijom Regijom, odnosno, Borcem, stigli do samoga vrha ljestvica obaju natjecanja. Bivši igrač NEXE-a u susretu bjeloruske lige nije se najbolje proveo, naime, tijekom dvoboja je ozlijedio koljeno zbog kojeg je potom morao propustiti i utakmicu s Borcem u kojoj je momčadi itekako nedostajao.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Mlađi Šprem ima izuzetno malu minutažu u posljednjim utakmicama CO Zagreba pa izgleda kako trener Goluža s nekim segmentom njegove igre nije zadovoljan.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid): Momčad iz Madrida u tjednu iza nas nastavila je s dobrim predstavama kako u domaćem prvenstvu tako i u najelitnijem europskom klupskom natjecanju. Naime, sredinom je tjedna Atletico bio bolji od Anaitasune da bi u nedjelju u Ligi prvaka, pred svojim navijačima, bez većih problema svladao i Sävehof. Na teren se za potrebe novih europskih izazova vratio i obrambeni stup hrvatske reprezentacije, ali i španjolskog viceprvaka koji je itekako stao na put topnicima Sävehofa, no svom prvom nastupu nakon ozljede nije se upisao u listu strijelaca.

Manuel Štrlek, Denis Buntić, Ivan Čupić (Kielce): Udarna trojka Kielcea, sastavljena od trojice hrvatskih reprezentativaca, i dalje je van konkurencije. Denis Buntić je krajem siječnja uspio ozlijediti ruku tijekom noćnog izlaska i "zaraditi" poštedu od šest tjedana, Manuel Štrlek je zbog loma kosti šake u utakmici protiv Španjolske morao na operaciju, a Ivan Čupić je nastradao u utakmici protiv Slovenaca na Svjetskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 09:14
    Moraju se dokazivati Dujshebaevu i Schwalbu, taj ih dvojac naime trpi iako su stari, spori, neefikasni i zapravo spremni za vječna lovišta. Jedan od spomenutog dvojca nije niti u u 30 najboljih rukometaša...ma niti najboljih 30 srednjih vanjskih u Hrvatskoj! ;-)
    Obrisan korisnik
  • cameosis20.02.2013. u 04:43
    balić jaše i gazi, dok guzoliža i pacov-žaba urlaju od nemoći i traže neke arbitraže ... pametnome dosta! poetic justice, baby! :)
    cameosis
  • Doktor baluna18.02.2013. u 23:20
    Zar se Balić i Vori moraju dokazivat? I kome dokazivat?
    Doktor baluna
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 22:31
    Nije mi jasno da u istu skupinu mogu ući pr. vanjski igrači s 2o% i 3o% ,a i 50% šutom.Zašto diskriminacija -kod nekih kpl. statistika ,a kod nekih -opisne- ocjene i paušalni komentari?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 22:07
    Potpuna dominacija naših Kauboja u svim ligama!
    Obrisan korisnik