Nogomet

Mourinho u El Clasicu odlično posložio kockice: Realovo buđenje ili tek bljesak?

Piše:Igor Šestak • četvrtak, 28.02.2013.
Mourinho u El Clasicu odlično posložio kockice: Realovo buđenje ili tek bljesak?
Foto: EPA

Nogometaši Reala iz Madrida u utorak su došli do najvažnije pobjede u dosadašnjem dijelu prilično neuspješne sezone. Odličnom taktičkom predstavom, velikim zalaganjem i zajedništvom slavili su s 3:1 na gostovanju kod Barcelone i zaradili plasman u finale Kupa kralja. U tome im je pomogla slaba prezentacija Katalonca, no Madriđani su bili vraški dobri i pokazali da u njima ima vatre kojom bi mogli ovu sezonu okončati vrlo uspješno. Slijedi li proljetno buđenje Reala iz Madrida ili je utakmica protiv Barcelone bila samo bljesak?

Sezona u kojoj se u klupsku riznicu ne pospremi novi trofej za Real Madrid je promašena sezona. U zahtjevnoj okolini Kraljevskog kluba ne priznaju se druga mjesta, ne priznaju se porazi u finalima ili polufinalima kupova. Traže se isključivo prva mjesta. Kako je Realova momčad izgledala u većem dijelu ove sezone, na terenu i van njega, činilo se da bi ona za nju mogla biti upravo takva - promašena.

Blijedi nastupi izrazito skupe momčadi i ogroman zaostatak za Barcelonom u Primeri obilježili su Realovu jesen i zimu, a dojam su tek donekle popravili plasmani u osminu finala Lige prvaka i polufinale Kupa kralja. Istina, Real je na početku sezone osvojio i trofej. Superkup protiv Barcelone, no to je po vrijednosti tek četvrti trofej od onih koje Real može osvojiti i nije nešto na temelju čega bi se Realova sezona proglasila uspješnom.

Tijekom sezone činilo se da u svlačionici Reala nema složnosti, da igrači i trener Jose Mourinho nisu na istoj valnoj duljini, a ukoliko je tako i bilo, Portugalcu se to vjerojatno dogodilo prvi put u karijeri. U Portu, Chelseaju i Interu uživao je veliko povjerenje svojih igrača i oni su za njega i momčad bili spremni učiniti baš sve. Nekoliko se puta u posljednjim mjesecima glasno govorilo i o otkazu za Mourinha, a u takvom ne baš sjajnom okruženju Kraljevi su dočekali svoje najvažnije utakmice sezone.

Budući da je Prvenstvo izgubio još u 2012. godini, Real se sasvim logično u potpunosti posvetio nastupima protiv Barcelone u polufinalu Kupa kralja i protiv Manchester Uniteda u osmini finala Lige prvaka. U oba je natjecanja prve utakmice igrao kod kuće i izborio "samo" 1:1.

Tjedan od 26. veljače do 5. ožujka u velikoj će mjeri utjecati na konačnu ocjenu Realove sezone, a počeo je briljantno - velikom pobjedom na Camp Nouu s 3:1 i plasmanom u finale Kupa kralja. Pred Realom je još jedan El Clasico, subotnji prvenstveni koji rezultatski i nema preveliku važnost, a potom gostovanje na Old Traffordu i bitka za četvrtfinale Lige prvaka. Predstavlja li spomenuta pobjeda Realovo buđenje iz "zimskog sna" i donosi li proljeće najbolje ovosezonske dane kluba sa Santiago Bernabeua?

Mourinhove taktičke zamke, lider Alonso i egzekutor Ronaldo

Prvi ovotjedni El Clasico donio je uvjerljivu pobjedu Reala s 3:1, pri čemu je Barcelona svoj pogodak postigla u samoj završnici i on je za utakmicu bio apsolutno nevažan. Kao rijetko kada Kraljevi su u potpunosti dominirali travnjakom Camp Noua. U svakom su pogledu nadigrali Katalonce i sasvim zasluženo prošli u finale Kupa kralja, u kojem ih čekaju gradski rivali iz Atletica.

Ovom pobjedom Real još uvijek nije došao do trofeja i finale za njega sigurno neće biti lagano, no pobjeda nad Barcelonom mogla bi mu donijeti i mnogo više od obične prilike za naslov pobjednika Kupa - mogla bi biti prekretnica Realove sezone.

Baš kao i u utakmici protiv Milana u Ligi prvaka, Barcelona protiv Reala nije bila "svoja", nije bila onakva kakvu smo ju navikli gledati. Bila je jalova i bezidejna u napadu, propusna u obrani. Katalonci za svoje nastupe u tim utakmicama svakako zaslužuju kritike. Nogometni svijet već se pita je li stigao kraj njihovoj eri i jesu li ih ostale momčadi napokon "pročitale". Postoji nekoliko mogućih uzroka slabe igre Barcelone, ali nju je dodatno lošijom učinio jako dobar Real Madrid.

Igrači Kraljevskog kluba prikazali su ponajbolju igru ove sezone i bili su na dovoljno visokoj razini kako bi iskoristili sve (trenutne) slabosti Barcelone, a pohvale je svakako zaslužio i Jose Mourinho koji ih je sjajno pripremio za ovu utakmicu, i taktički i psihički, ali i pokazao da ga nikad ne treba otpisivati.

Mourinho je poseban nogometni lik kojeg možete voljeti ili ne, ali je vraški dobar trener i to mu nitko ne može osporiti. S Barcelonom ima poseban odnos još od vremena kada je bio trener Intera i onog poznatog polufinala Lige prvaka u kojem je talijanski klub s ukupnih 3:2 izbacio Katalonce iako je u uzvratu više od sata igrao s igračem manje. Kao trener Reala, u prvom je El Clasicu poražen s 5:0, no redovito je učio iz poraza i uoči subotnjeg derbija protiv Katalonaca ima četiri pobjede, šest remija i šest poraza. Negativan omjer, ali ipak govorimo o omjeru protiv momčadi koja je u tom periodu s razlogom ponijela titulu najbolje na svijetu.

Portugalčev trenerski nos do izražaja je došao i u utorak. Nije izmislio novu taktiku kojom je zaustavio Barcelonu, ali taktiku kojom su druge momčadi (pa i Real) već pobjeđivale Barcelonu sjajno je usavršio i primijenio, a njegovi su ju igrači gotovo bez greške preslikali na teren.

Valja istaknuti nekoliko detalja. Na stoperskim pozicijama iskusnom Sergiju Ramosu pridružio je još uvijek tinejdžera Raphaëla Varanea. Svog sunarodnjaka Pepea koji s Barceloninim igračima uvijek vodi privatne ratove ostavio je klupi, a s mladim Francuzom je ponovno pogodio, baš kao i u prvoj utakmici. Varane je u 180 minuta zabio dva pogotka i pokazao vrlo zrelu igru te nimalo impresioniranosti svojim prvim gostovanjem na Camp Nouu.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Mourinho je za Messija pripremio obrambeni "kavez" koji su stalno činila minimalno tri igrača te je Argentinac u najvećem dijelu utakmice bio nevidljiv. Vjerojatno ključnu ulogu u derbiju odigrao je Xabi Alonso, Realov radnik iz sjene i igrač čiji potezi često nisu adekvatno popraćeni jer se događaju daleko od lopte. Iskusni Španjolac bio je Mourinhova produžena ruka na terenu, dirigirao je postavljanjem obrambenih igrača, a fantastičan posao odradio je u zatvaranju Xavija i usput u kreiranju "kaveza" za Messija.

Alonso je na vrijeme pritiskao Xavija i često ga tjerao da loptu vraća unatrag, dok se već u idućem trenutku pametno postavljao ispred obrane i sprečavao da lopta dođe do Messija. Vezni red Reala često je znao biti posve izgubljen u dvobojima s Barcelonom, no ovoga puta nije bilo tako. Znalo se tko što radi i svaki je kotačić Mourinhovog stroja funkcionirao besprijekorno. Naravno, bilo je to lakše realizirati zbog slabog nastupa Barcelone i njene diskutabilne taktike.

Dovoljno je bilo primijetiti kako su Iniesta i Fabregas u najvećem dijelu utakmice "gušili" jedan drugoga, kako Barcelona ponovno nije imala pravog napadača i kako su nedostajala pravovremena ubacivanja iza leđa ponekad prilično visoko postavljene Realove obrane.

Ofenzivniji igrači Reala odradili su ovoj utakmici dvostruki posao. Dok je lopta bila u Barceloninom posjedu bili su prva linija obrane i tu su ulogu obnašali vrlo dobro. Bili su aktivni, odlično su zatvarali prostor, a opet se dovoljno pametno postavljali kako ih Barcelona brzim dodavanjima ne bi izigrala. S druge pak strane, kada je Real osvojio loptu znali su koristiti ofenzivnost Barceloninih bočnih igrača, ali i slabiju formu Piquea i Puyola te brzim napadima stvarati opasnost pred vratarom Pintom. Svi u Barceloni su znali da će kontranapad biti najveće oružje Madriđana, no nisu znali kako ga zaustaviti.

Na kraju, dolazimo do Cristiana Ronalda, igrača koji je pod Mourinhom doživio pravu transformaciju. Od igrača koji na derbije Reala i Barcelone u pravilu "nije ni dolazio", pretvorio se u najveću napast za Barcelonina vrata. Izborio je kazneni udarac, realizirao ga pa kasnije zabio još jedan pogodak i usput čitavu utakmicu "terorizirao" Barcelonine braniče. U strijelce se upisivao na posljednjih šest derbija i na kontu sada ima 12 golova. Pet manje od Messija, ali mu se počeo opasno približavati.

Bila je to jedna od najboljih predstava Kraljevskog kluba u posljednje vrijeme, a sada mu preostaje na njoj izgraditi svjetlu završnicu sezone.

Pobjedom kupljen mir, ludi tjedan ide dalje

Naravno da ova pobjeda sama po sebi Realu znači mnogo, kao i svaka protiv ljutog rivala. Ona ga je gurnula u finale Kupa kralja i dala mu priliku da Atleticu pokaže tko je prvi u gradu i do sada ne baš sjajnu sezonu začini lijepim ostvarenjem. No, ono što je možda i najvažnije, Realovi su igrači u utorak pokazali zajedništvo, disciplinu i taktičku odgovornost. Nije bilo iskakanja iz sustava, a to je upravo ono što Realu treba u narednim utakmicama.

Pobjedu nad Barcelonom Mourinho mora iskoristiti kako bi sezonu uspješno priveo kraju. Njome je definitivno vratio povjerenje navijača i medija te barem privremeno s vrata skinuo brojne kritičare koji mu cijele sezone nisu dali mira. Moguće je da će Portugalac napustiti Madrid na kraju sezone, ali će se potruditi da ode sa stilom, baš kao što je odlazio iz Porta i iz Intera.

Slijedi mu novi El Clasico, ovoga puta u Madridu u sklopu 26. kola Primere. Utakmica je to koja rezultatski niti Realu niti Barceloni neće biti pretjerano važna. Naravno, svaki je El Clasico važan, ali ono što dolazi nakon njega važnije je i jednima i drugima.

Barcelona na vrhu tablice ima 12 bodova viška u odnosu na Atletico i 16 bodova viška u odnosu na Real pa joj iz tog kuta gledanja poraz ne bi bio razlog za uzbunu. Ipak, igrači Barcelone mogli bi u toj utakmici uložiti mnogo više napora kako bi izvukli pozitivan rezultat, vratili samopouzdanje uoči uzvrata protiv Milana, ali i kako bi pokazali da njihova era nije završila s prethodna dva poraza. U prilog im ide i činjenica da protiv Milana igraju tek deset dana kasnije, dok Real gostuje na Old Traffordu već u utorak.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Da tri dana kasnije ne gostuje u Manchesteru, Realu bi taj derbi možda bio i važniji u nastojanjima da se dočepa drugog mjesta na tablici, ali i da dodatno zakomplicira situaciju velikim rivalima. U postojećim okolnostima može se očekivati da će Mourinho malo promiješati karte. To ne znači da Kraljevi neće jurišati na pobjedu jer im uoči puta u Englesku ništa ne bi dalo više samopouzdanja od druge uzastopne pobjede nad Barcelonom.

Protiv Crvenih vragova Realu će trebati barem jednako dobra predstava poput one s Camp Noua, no napunjeni optimizmom i vjerom u vlastite sposobnosti Kraljevi u Manchester ne putuju kao autsajderi. United drži prednost zbog pogotka u gostima, ali teško je vjerovati da bi ta utakmica mogla završiti bez golova, posebno nakon svega što je Real pokazao u utorak.

Mourinho zna kako se osvaja Liga prvaka, pokazao je to sa slabijim momčadima od ove koju sada ima u rukama, a ako je suditi po posljednjem El Clasicu, odlično je tempirao formu svojih igrača.

Sir Alex Ferguson bio je na Camp Nouu u utorak i viđeno ga sasvim sigurno nije oduševilo.

La Liga

1Barcelona 928:9+1924
2Real Madrid 919:6+1321
3Atlético Madrid 913:5+817
4Villarreal 917:17017
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 913:10+314
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 98:8012
11Girona 911:12-112
12Sevilla 99:10-112
13Alaves 911:15-410
14Espanyol 99:13-410
15Real Sociedad 97:8-19
16Getafe 96:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

La Liga

1Barcelona 928:9+1924
2Real Madrid 919:6+1321
3Atlético Madrid 913:5+817
4Villarreal 917:17017
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 913:10+314
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 98:8012
11Girona 911:12-112
12Sevilla 99:10-112
13Alaves 911:15-410
14Espanyol 99:13-410
15Real Sociedad 97:8-19
16Getafe 96:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 15:43
    Nije Ronaldo bezveznjak pa da neće zabiti - on je među najboljima ali nije najbolji - ja ne mislim da je Ronaldo bezveznjak kao što vi mislite da je Messi, ja samo kažem da je Messi bolji. Ali bude li se Alex ponašao kao Mou, Ronaldo mislim da se vidjeti neće...
    Obrisan korisnik
  • Vugi701.03.2013. u 18:13
    Samo 5? Šta je to pokazala utakmica protiv Manchestera u kojoj je Ronaldo zabio? Nemaš ti pojma...
    Vugi7
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 16:51
    ...uostalom, za Ronalda ne treba toliko defanzivnih igrača(5) kao za Messija ... :) To je pokazala i prva utakmica protiv Manchestera...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 16:36
    @Vugi7: Strpi se pa ćemo vidjeti - zašto si tako nesiguran? Nije slučajno Barcelona toliko omiljena - jer igra plemeniti nogomet, a navijači Reala očito više vole šah i Machiavelia - valjda po svojem vođi. Neki igrači Reala bi komotno mogli u UFC, ali tako je to danas!
    Obrisan korisnik
  • nido01.03.2013. u 00:44
    Trebali su i jedni i drugi podnijeti zahtjev da se ovaj clasico subotnji odgodi, valjalo bi i jednima i drugima a ovako, najnezgodniji moguci termin!!!
    nido