Nogomet

Barcelona po revanš u Madrid, Napoli lovi Juventus u ogledu vodećih, Arsenal na White Hart Laneu

Sportnet • petak, 01.03.2013.
Barcelona po revanš u Madrid, Napoli lovi Juventus u ogledu vodećih, Arsenal na White Hart Laneu
Foto: EPA

Slijedi drugi ovotjedni Clasico, ovaj put u Madridu. U Napulju se u petak sastaju vodeće momčadi Serie A, a u nedjelju je na rasporedu sjevernolondonski derbi.

Bacary Sagna trebao bi se vratiti u sastav Arsenala i odmah će dobiti možda najteži obrambeni zadatak u ligi – čuvati nevjerojatnog Garetha Balea u sjevernolondonskom derbiju nakon što je Velšanin s dva sjajna gola srušio West Ham u ponedjeljak. Arsenal je dobio dva prošla derbija 5:2, ali je Tottenham u seriji od 11 utakmica bez poraza i traži prvu pobjedu protiv najljućeg rivala poslije 2011.

Činjenica da će Van Persie propustiti susret na Old Traffordu slaba je utjeha za Norwich kojem će trebati malo čudo kako bi izvukao pozitivan rezultat ondje prvi put poslije 1993. Uoči uzvrata protiv Real Madrida, očekuje se da će United napraviti novi korak prema naslovu prvaka. Pomoći mu može Aston Villa koja se bori za ostanak, no u lošoj je formi, a Manchester Cityju samo pobjeda igra ako želi zadržati mršave šanse za obranu titule.

Pobjeda je imperativ i za Chelsea protiv WBA-a jer ne može dopustiti eventualni bijeg Tottenhamu, a ako mu se poklope rezultati, može ga i preskočiti. Ogled Wigana i Liverpoola je ogled momčadi koje traže treću pobjedu u nizu u Premier ligi.

Što se tiče 26. kola španjolske Primere, dovoljno je reći - El Clasico, sudar dvije nogometne galaksije, dva nogometna svijeta, dvije nogometne filozofije i dva najbolja igrača na svijetu. Real je Barceloni u Kupu kralja zadao ogromnu "šamarčinu" koja je odzvonila i još uvijek odzvanja nogometnim svijetom. I baš tu krije se najveća opasnost po Madriđane, jer pomisle li da su konačno našli lijek ili da su jednostavno trenutno puno bolja momčad, lako je moguće da oni u subotu budu ti koji će teren napustiti pognute glave.

U sjeni spomenutog dvoboja bit će odigran rezultatski važniji, mali derbi između Malage i Atletico Madrida u kojem obje momčadi pobjedom jako malo dobivaju, ali zato porazom jako pune gube. Od društva koje će palčeve držati madridskoj momčadi, najvatreniji bi trebali biti u Valenciji koja je na bod iza Malage, a s obzirom na to da joj u goste stiže neuvjerljivi Levante, jasno je da se "horizonti" dodatno šire.

Ništa manje zanimljivo neće biti niti u srazu Real Sociedada i Real Betisa, susjeda na ljestvici, koji se bore za jedno od europskih mjesta, a upravo se bodovi ostvareni protiv izravnih konkurenata "dvostruko" računaju. Kako sada stvari stoje, Mallorca i Deportivo već su se pomirili s činjenicom da će napustiti elitni rang natjecanja, no ostaje otvoreno još jedno mjesto kojem za sada najviše gravitiraju Celta i Zaragoza, momčadi koje čekaju teška iskušenja na gostovanjima kod Getafea, odnosno Seville.

Nogometaši Bayerna iz Münchena pod tjednom su u svoju korist riješili derbi protiv dortmundske Borussije i plasirali se u polufinale DFB-Pokala, a u nedjelju se vraćaju obavezama u Bundesligi. Svoju sedmu uzastopnu pobjedu tražit će na gostovanju kod Hoffenheima, kluba koji je u sve težoj situaciji i kojem opasno prati ispadanje iz lige. Mandžukić je igrao u kup-utakmici pa je upitno hoće li mu Heynckes dati priliku i u Bundesligi ili će zaigrati Gomez.

Vrlo zanimljiva je borba za drugo mjesto između Borussije Dortmund i Bayera Leverkusena. U prošlom su kolu obje momčadi remizirale pa Borussia ima bod prednosti. U ovom joj kolu u goste stiže neugodni Hannover, dok će Bayer ugostiti Stuttgart koji se napokon probudio i s četiri boda u dvije utakmice izašao iz dugačke krize. Samo dva boda u zadnje tri utakmice osvojio je Lakićev Eintracht pa za Bayerom zaostaje četiri boda, a svoju će utakmicu 24. kola odigrati već u petak protiv Borussije (M).

Polufinale Kupa izborio je Olićev i Perišićev Wolfsburg, a u Bundesligi ga očekuje dvoboj sa Schalkeom. Nakon debakla protiv Hannovera, HSV će dobru priliku za povratak pobjedama imati protiv fenjeraša Greuther Fürtha, dok će Pavlovićev Werder ugostiti Augsburg.

"Utakmica s Napolijem je kao i svaka druga", rekao je Conte. "Ovaj derbi neće odlučiti prvaka", dodao je Mazzari. Iako treneri Napolija i Juventusa smanjuju značaj međusobnog dvoboja, očito je kako i jedni i drugi imaju veliku želju pobijediti. Nebeskoplavi žele zadržati šanse za osvajanjem naslova, dok crno-bijeli nastoje polako privesti priču kraju. Stoga na San Paolu treba očekivati vrlo zanimljiv susret.

27. kolo otvaraju prve dvije momčadi u petak, no već u subotu se u Italiji igra novi derbi. Milan će nakon remija s Interom pokušati na istom stadionu svladati Lazio, bit će to izravna borba za treće mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone. Kovačićev Inter će se nadati remiju, a potom će dan kasnije na Siciliji probati doći do bodova, premda je u Cataniji to uspjelo samo Milanu i Juventusu ove sezone.

Roma s još uvijek privremenim trenerom lovi treću uzastopnu pobjedu, na Olimpicu joj je protivnik Genoa, dok će zadnji Palermo s novim/starim stručnjakom na klupi bijeg s dna tražiti također na Olimpicu, ali u Torinu. Hrvatski napadački dvojac Livaja - Budan ima zadatak zadržati ili povećati prednost nad Sienom, dok Vukušićeva Pescara protiv Udinesea želi izbjeći sedmi poraz u zadnjih osam utakmica.

Francuzi su "odradili" dva uzastopna derbija Paris Saint Germaina i Marseillea, jedan u Ligue 1 i jedan u Francuskom kupu - u oba su navrata Parižani slavili 2:0 - a vikend im donosi nekoliko važnih okršaja susjeda na tablici. Prvi među njima je ogled četvrtoplasirane Nice i petoplasiranog Saint Etiennea, gdje pobjednik uz eventualni kiks Marseillea protiv Troyesa ima priliku skočiti i na treće mjesto prvenstvenog poretka. Trebao je to ujedno biti i dvoboj drugog i trećeg strijelca lige, Aubameyanga i Cvitanića, no napadač Nice hrvatskog podrijetla po svemu će sudeći izostati zbog ozljede bedrenog mišića.

Iza njihovih leđa za šestu se poziciju bore Montpellier i Rennes, a u nedjelju navečer sastaju se još Lille i Bordeaux, koji nisu odustali od svojih europskih snova. Samo dva boda pak dijele Ajaccio od Bastije u donjem dijelu ljestvice, a Korzikancima nema važnije utakmice od njihovog lokalnog derbija koji često diže mnogo prašine, pa čak i završava raznim sankcijama.

Momčad Carla Ancelottija, jača za spremnog Davida Beckhama svoje će prvo mjesto čuvati na gostovanju kod Reimsa. Lyon, s tri boda manje na drugom mjestu, mora na put u Brest, a dodatnu draž tim utakmicama daje činjenica da niti jedan od ta dva domaćina nije prebrinuo brige oko ostanka u prvoligaškom društvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • arsenal-lover02.03.2013. u 14:16
    kakav el clasico, sutra se gleda pravi derbi kola na White hart laneu
    arsenal-lover
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 22:06
    Bit će zanimljivi vidjet kako će Barcelona reagirati nakon teškog poraza u kupu,vidjet ćemo dali ova izvrsna momčad ima karakter...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 20:27
    dobre tekme nema šta,ipak el classico u centru zbivanja
    Obrisan korisnik