Košarka

Tomas najbolji u bolnom porazu Cedevite, Bogdanović drži visoku razinu

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 04.03.2013.
Tomas najbolji u bolnom porazu Cedevite, Bogdanović drži visoku razinu
Foto: Kristijan Komarica

Predvodeći svoju momčad u domaćem porazu od Partizana, kojim je Cedevita ispala izvan konkurencije za Final Four ABA lige i potom ostala bez trenera Aleksandra Petrovića, Marko Tomas bio je najistaknutiji među svim hrvatskim košarkašima koji su proteklog tjedna bili u akciji kod kuće i u inozemstvu. Bojan Bogdanović za sobom je ostavio još jedan tjedan s uspješnim nastupima u dresu Fenerbahče Ülkera, dok je Dontaye Draper imao dobrih sedam dana u madridskom Realu. U jednoj od dvije utakmice, Amerikanac s hrvatskom putovnicom je svojoj momčadi osigurao pobjedu...

Igrač tjedna

Marko Tomas (Cedevita): Tomas je bio daleko najraspoloženiji Cedevitin igrač u potrazi za pobjedom nad Partizanom u 23. kolu ABA lige, u utakmici koju je zagrebačka momčad u nedjelju poslijepodne u Domu sportova izgubila sa 77:76. Prije nego je napadačkim prekršajem nad Vladimirom Lučićem u prodoru 50-ak sekundi do kraja zaradio petu osobnu i morao na klupu, Tomasu je išlo sjajno, s 26 poena sa samo jednim promašajem, uz 4/5 za dvicu, 5/5 za tricu i 3/3 iz slobodnih bacanja. Imao je i po dva skoka, asistencije i izgubljene lopte.

Tomas je igrao jako dobro i prije petog prekršaja činio sve što je mogao da Cedevita pobijedi, ali iza utakmice imao je i trenutak koji je definitivno trebao izbjeći. Poslije završne sirene sudjelovao je u verbalnom napadu domaćih na crnogorskog suca Radomira Vojinovića, još jednom izgubivši mirnoću nakon završetka utakmice, slično nedavnom još žešćem incidentu poslije finala Kupa Krešimira Ćosića protiv Cibone.

Ugodno iznenađenje

Dontaye Draper (Real Madrid): Iza Dontayea Drapera je najboljih tjedan dana otkako je u Realu. Tjedan ranije je pauzirao zbog ozljede pete, no zato je prošli tjedan odradio na visokoj razini. Prvo je u Euroligi ubacio tricu sa sirenom za pobjedu Reala protiv Brosea 76:73, u tom susretu je igrao 21 minutu i ubacio šest poena (0/3 za dva, 1/1 za tri, 3/4 slobodna) te uhvatio dva skoka. Lijepu minutažu dobio je i u prvenstvenoj pobjedi protiv Murcije, igrao je 20 minuta i ubacio devet poena (3/6 za tri) uz dva skoka i dvije asistencije.

Boris Barać (Široki WWin): Protiv Radničkog odigrao je utakmicu sezone, ali u momčadi nije imao dostojnog pratitelja. Za 33 minute upisao je 25 poena (6/10 za dva, 3/5 za tri), šest skokova, četiri asistencije, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte. Na Gripama je igrao manje, 25 minuta, zbog četiri osobne. Ubacio je 13 poena s nižim postotkom šuta (1/5 za dva, 2/3 za tri) dodavši četiri skoka, dvije asistencije, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte.

Visoka forma

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Prošlog ponedjeljka Fenerbahče je sa 78:70 u gradskom derbiju svladao Bešiktaš, a Bogdanović je s 15 poena u toj utakmici bio najbolji strijelac svoje momčadi. Za dva je šutirao odličnih 5/7, no trice mu nisu ulazile (1/4). Na parketu je proveo 31 minutu i upisao dva skoka i asistenciju. U devetom kolu Topa 16 Eurolige Bogdanovićeva je momčad poražena na gostovanju u Sieni s 87:69, a hrvatski je igrač ponovno predvodio svoj klub. Za 33 minute na parketu zabio je 22 poena te dodao tri skoka, jednu blokadu, jednu ukradenu i tri izgubljene lopte. Za dva je šutirao 5/9, za tri 1/3, a slobodna bacanja 9/10. Utakmicu 20. kola turske lige Fenerbahče će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Pinara.

Krunoslav Simon (Unicaja): Dobar posao odradio je Kruno Simon prošlog tjedna, a Unicaja je upisala polovičan učinak. Sredinom tjedna ugostila je u euroligaškom dvoboju momčad Žalgirisa i upisala poraz, a Simon je za 19 minuta ubacio 13 poena (2/3 za dva, 3/5 za tri) uz četiri uhvaćena skoka i tri asistencije. Bolje sreće Unicaja je bila u prvenstvu gdje je ugostila Bilbao i upisala pobjedu. Tu je Simon odigrao 27 minuta i ubacio 17 poena (1/4 za dva, 4/10 za tri, 3/4 slobodna) uz tri skoka i dvije asistencije te važnu tricu u završnici susreta.

Mario Hezonja (Barcelona): B momčad Barcelone u 20. kolu španjolskog prvenstva ugostila je Palenciju i upisala visok poraz 104:77. Nije Barceloni pomogao niti dobar učinak Marija Hezonje koji je na parketu proveo 31 minutu i ubacio 20 poena (5/8 za dva, 2/4 za tri, 3/4 slobodna) uz četiri ukradene lopte, dva skoka i dvije asistencije čime je bio prvo ime Barcelone.

Rok Stipčević (Scavolini): Unatoč odličnoj partiji zadarskog košarkaša, Scavolini je poražen na domaćem parketu i tako se ponovno doveo u vrlo nezgodnu situaciju, zauzevši predzadnje mjesto na ljestvici. Stipčević je ubacio 23 koša, najviše na utakmici, uz šut 6/12, a ostvario je i sedam skokova te dvije asistencije.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Zeleni iz Atene su u petak u Euroligi kod kuće nadigrali istanbulski Anadolu Efes (75:62), a Ukić je ponovno imao kvalitetan nastup u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Za 35 i pol minuta u igri istaknuo se s 13 poena, devet skokova i pet asistencija, uz 4/5 za dvicu, 1/4 za tricu i 2/4 s crte slobodnih.

Luka Žorić (Unicaja): Uz Krunu Simona ponajbolji pojedinac Unicaje u proteklom tjednu bio je Luka Žorić. Žorić je imao važnu ulogu u oba susreta, u pobjedi protiv Bilbaa i porazu od Žalgirisa. Protiv Žalgirisa je igrao 30 minuta i ubacio 12 poena (5/9 za dva, 2/3 slobodna) uz sedam skokova i dvije blokade dok je protiv Bilbaa učinak bio tek za nijansu skromniji, igrao je 28 minuta i ubacio 11 poena (5/11 za dva, 1/1 slobodna) uz šest skokova.

Ante Tomić (Barcelona): Iza Barcelone je težak tjedan s dva teška dvoboja u kojima je upisana pobjeda u Euroligi protiv Himkija i poraz u Ligi Endesi protiv Caje Laboral. Tomić je protiv Himkija uz Juana Carlosa Navarra bio najbolji pojedinac Barcelone, odigrao je 25 minuta i ubacio 16 poena (6/10 za dva, 4/5 slobodna) uz pet skokova. Protiv Caje Laboral izostao je napadački učinak kao u ranijim susretima, a osim toga promašio je 14 sekundi prije kraja jedno slobodno bacanje za približavanje na minus jedan. Unatoč tome skakački učinak bio je primjeran pa je tako upisao 12 skokova uz ubačenih devet poena (4/11 za dva, 1/4 slobodna).

Goran Suton (Cedevita): U domaćem porazu protiv Partizana (77:76) u 23. kolu ABA lige odigrao je dobru utakmicu, ali s problemima s prekršajima, sa zarađenom petom osobnom pogreškom osam minuta do kraja. Za 26 minuta na parketu imao je 13 poena uz 5/6 za dvicu i 1/1 za tricu, a dodao je i četiri skoka, ali i tri izgubljene lopte.

Na standardnoj razini

Leon Radošević (Armani Milano): U posljednjem kolu talijanske košarkaške lige na rasporedu je bio veliki derbi u kojem je Armani Milano svladao Montepaschi Sienu, uz solidan učinak Leona Radoševića. Hrvatski košarkaš na parketu je proveo 14 minuta, a za to vrijeme ubacio je sedam koševa (šut 2/3) te dohvatio tri lopte, veći dio od toga u posljednjoj četvrtini.

Dario Šarić (Cibona): Šarić je u porazu Vukova protiv Crvene zvezde u Beogradu, s 97:95 za domaću momčad, odigrao 32 minuta i za to vrijeme bio solidan, na uobičajenoj razini. Završio je s devet poena uz 3/5 za dvicu i 1/3 za tricu, dodajući i sedam skokova i dvije asistencije, uz jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte.

Marko Popović (Žalgiris): U tjednu s tri utakmice momčadi iz Kaunasa, Popović je krenuo s četiri poena uz 1/3 za tricu i 1/2 s crte slobodnih prošlog ponedjeljka protiv Šiauliaija u prvenstvu Litve, u susretu u kojem je njegova momčad u gostima slavila sa 78:68. Popović je tog puta odigrao 13 minuta, a veći angažman imao je na putu do gostujućih 83:67 protiv Unicaje u Euroligi, kada je za nepunih 26 minuta upisao osam poena, po tri skoka i asistencije. U Malagi je imao 1/5 iz igre, 0/2 za dvicu i 1/3 za tricu, a 5/6 s crte slobodnih. Za kraj tjedna, Žalgiris je u nedjelju u VTB ligi došao do gostujućih 90:84 protiv Nymburka, uz Popovićevih 10 poena i dvije asistencije za nešto više od 22 minute na parketu. Šut nije bio na visokoj razini, s 2/8 iz igre, 2/4 za dvicu i 0/4 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja išlo bez pogreške (6/6).

Zoran Planinić (Himki): Poslije preboljene viroze, zbog koje ga prošlog ponedjeljka nije bilo u gostujućoj pobjedi protiv Triumpha (90:82) u prvenstvu Rusije, Planinić se vratio na parket u Himkijevom euroligaškom porazu u Barceloni (71:69). U utakmici odigranoj u četvrtak, na parketu je bio nešto više od 35 i pol minuta, a za to vrijeme imao je 12 poena, pet skokova i dvije asistencije, ali i pet izgubljenih lopti. Šut iz igre mu nije bio dobar, s 4/12 za dvicu i 0/4 za tricu, dok je s crte slobodnih pucao 4/4.

Krešimir Lončar (Himki): U prvoj od dvije prošlotjedne Himkijeve utakmice, s gostujućom pobjedom nad Triumphom (90:82) u ruskom prvenstvu, Lončar je imao po šest poena i skokova za nepunih 16 minuta u igri. U gostujućem porazu od Barcelone u Euroligi, sa 71:69 za suparničku momčad, završio je s osam poena i pet skokova za 21 i pol minuta na parketu.

Damir Markota (Bešiktaš): Čak tri utakmice odigrao je u posljednjih sedam dana. Prošlog ponedjeljka je zabio 15 poena u porazu Bešiktaša od Fenerbahčea. Za 26 minuta u igri šutirao je dvice 3/5, trice 2/2, a slobodna bacanja 3/4. Upisao je još i šest skokova (tri napadačka) i jednu asistenciju. U preostale dvije utakmice nije bio tako dobar. U euroligaškom porazu od Olympiakosa igrao je samo samo deset minuta jer se nakrcao osobnim pogreškama, ostvario je učinak od dva poena (iz igre 1/5) i dva skoka. Bešiktaš je poražen i u 20. kolu domaćeg prvenstva od Gaziantepa, a Markota je za 25 minuta u igri uspio zabiti tek pet poena (iz igre 2/7), a učinak je donekle popravio s osam skokova.

Mario Delaš (Žalgiris): Nakon što je prošlog ponedjeljka propustio gostujuću pobjedu protiv Šiauliaija (78:68) u litavskom prvenstvu, Delaš je bio u akciji u dvije preostale prošlotjedne Žalgirisove utakmice. U gostujućoj pobjedi nad Unicajom (83:67) u Euroligi bio je solidan, sa sedam poena i četiri skoka za 22 i pol minute na parketu, dok je u nedjelju na putu do gostujućih 90:84 protiv Nymburka u VTB ligi imao slabiji učinak. Za nešto više od 19 i pol minuta u igri, ostao je bez poena, s jednom promašenom tricom, a ubilježio je tri skoka i po jednu asistenciju i izgubljenu loptu.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa je prošlog tjedna bila u akciji u prvenstvu Litve. Na putu do gostujućih visokih 102:68 protiv Juventusa u Uteni, u utakmici odigranoj u utorak, Zubčić je na parketu bio 17 minuta i za to vrijeme imao sedam poena bez promašaja iz igre, s 2/2 za dvicu i 1/1 za tricu, uz 0/2 iz slobodnih bacanja. Ubilježio je i dva skoka, po jednu asistenciju, osvojenu loptu i prekršaj.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Domaći ogled s Radničkim bio je jedan od njegovih najlošijih dana ove sezone. Za 28 minuta postigao je svega četiri poena (2/5 za dva, 0/2 za tri) dodavši tome dva skoka. U Splitu se igrao produžetak, pa je upisao 44 minute i nešto bolje brojke: 14 poena (0/3 za dva, 3/5 za tri) uz pet skokova, asistenciju, četiri osvojene i tri izgubljene lopte.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U pobjedi svog kluba protiv Tofaša odigrao je 17 minuta i zabilježio šest poena i pet skokova. Za dva je šutirao 2/3, za tri 0/2, a slobodna bacanja 2/2. Bila je to šesta ovosezonska pobjeda Turk Telekoma i trenutno se nalazi na 12. mjestu lige.

Pavle Marčinković (Cibona): U porazu od Crvene zvezde u Beogradu (97:95) u 23. kolu ABA lige na parketu je bio osam minuta, ubilježivši pet poena bez promašaja iz igre, s 1/1 za dvicu i tricu, uz dva skoka i prekršaja i jednu osvojenu loptu.

Toni Katić (Split): Hvatajući ritam poslije stanke zbog ozljede koljena, Katić je u pobjedi Žutih nad Široki WWinom na Gripama, s 88:83 u produžetku, na parketu bio devet minuta. Za to vrijeme imao je po dva poena (1/1 za dvicu) i skoka, dok su mu glavni minus bile četiri izgubljene lopte.

Forma u padu

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je u 23. kolu Lige Endese gostovala kod Blusens Monbusa i upisala poraz u susretu u kojem se nadala nečem više. Tek su Roll i Aguilar bili raspoloženi za igru, ostatak momčadi je podbacio, a među njima i Damjan Rudež. Hrvatsko krilo je za 19 minuta ubacilo pet poena (1/4 za dva, 1/3 za tri) uz dvije asistencije, dosta ispod učinka na koji smo navikli.

Miro Bilan (Cedevita): Mučeći se s osobnim pogreškama tijekom cijele utakmice, startni Cedevitin centar je u porazu od Partizana (77:76) u zagrebačkom Domu sportova u 23. kolu ABA lige odigrao samo 12 minuta, tijekom kojih se istaknuo skakačkim učinkom, s 10 uhvaćenih lopti, sedam u obrani i tri u napadu. Nastup je završio šest minuta do kraja, kada je dobio peti prekršaj, a za 12 minuta bio je bez poena, s dvije promašene dvice, uz tri izgubljene lopte.

Stanko Barać (Anadolu Efes): I dalje ima vrlo malu minutažu. U euroligaškom porazu od Panathinaikosa dobio je 14 minuta. Za dva je šutirao 1/3, slobodna bacanja 3/4 i završio susret s pet poena. Prikupio je još tri skoka, ali i dvije izgubljene lopte. Još manje vremena na parketu dobio je u prvenstvenoj utakmici protiv Aliage Petkim koju je Efes dobio s 59:57. Odigrao je tek četiri minute i uspio postići dva poena.

Darko Planinić (Maccabi Electra): Telavivska momčad je u četvrtak proslavila vrlo vrijednu gostujuću pobjedu u Topu 16 Eurolige, sa 66:62 protiv Caje Laboral u Vitoriji, a Planinić u tom susretu nije igrao puno, nešto manje od pet i pol minuta, završivši bez poena (0/1 za dvicu) i s po jednom pretrpljenom blokadom i napravljenom osobnom pogreškom. U nedjeljnom porazu u gradskom ogledu s Hapoelom (69:65) u izraelskom prvenstvu, 22-godišnji hrvatski centar imao je jedan poen.

Goran Vrbanc (Zadar): Iza dvije propuštene utakmice zbog bolesti, Vrbanc se u porazu Zadrana od MZT-a u Skoplju (94:69) vratio s tri poena, uz 1/2 za tricu, po jednim skokom i izgubljenom loptom. Odigrao je 13 minuta.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Nakon ustaljene prakse odigravanja dva susreta u tjednu zbog nastupanja i u Eurokupu, košarkaši Bilbaa napokon su dočekali tjedan s jednom utakmicom. Iako su imali više odmora nego inače, nisu uspjeli u gostima svladati Unicaju. Fran Pilepić je dobio 11 minuta, međutim nije se baš istaknuo. Ostao je bez poena (0/1 za dva, 0/2 za tri) s četiri napravljene osobne pogreške.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): Još jednu utakmicu proveo je na klupi, s koje se nije podizao, barem ne da bi ušao u igru.

Lukša Andrić (Cedevita): Suspendirani Andrić nije bio u konkurenciji za nastup ni protiv Partizana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.03.2013. u 14:51
    Moram se složiti sa predhodnikom. Čovjek je "sa strane" i potpuno je objektivan. Samo ovo sa Partizanom je sasvim druga priča. Koliko ja vidim složili su ekstremno mladu i talentiranu ekipu. Kako su samo dobili ovu dvojicu francuza i Latvijca !!?? Kapa dole . U stvari bravo za skauting i znanje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 16:33
    Koliko znam nijedan vas klub nije ponizen od drugih ekipa, skoro uvijek teske zavrsnice tako da su na mnogim mecevima nijanse odlucivale.Ove godine ABA liga je dosta izjednacena, neki su imali vise srece itd. Zasto se blamiraju?Odigrali su koliko su mogli sta bi ti htio da igraju kao barcelona? Ove... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 16:01
    možemo složiti solidnu ekipu, ne vrhunsku, ali konkurentnu,bez obzira na svakakva imena na ovom popisu. Imamo tri razigravača, sva tri potpuno različita, a mogu i skupa u petorci igrat, Bogdanović je prvi strijelac Top 16, Tomas se diže, Tomić igra vrhunski ove sezone, Žorić je solidan, Lončar... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 15:47
    Ima velike razlike. Nisu niti blizu ove godine sjajnih Popovica,Planinica,Tomica.... Ne postizemo uspjehe jer jednom usere Repesa, drugi put Spahija itd. Imamo solidnu ekipu, ne najbolju u Europi ali da doguramo ponekad do polufinala - da ali ako netko povede 6 centara i 4 playa kao Repesa nedavno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 15:18
    Krah naših klubova u regionalnoj ligi kojoj smo mi glavni osnivaći.Bolje za našu košarku da istupe iz tog natjecanja nego da se blamiraju
    Obrisan korisnik