Nogomet

Olićev tjedan sezone, zabijali i "zaboravljeni" Nijemci, Eduardo najavio uspješno proljeće

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 04.03.2013.
Olićev tjedan sezone, zabijali i "zaboravljeni" Nijemci, Eduardo najavio uspješno proljeće
Foto: Kristijan Komarica

Iza hrvatskih reprezentativaca i onih koji bi to željeli postati vrlo je uspješan tjedan. U njemu se najviše istaknuo Ivica Olić, koji je za svoj Wolfsburg postigao dva pogotka u dvije utakmice. Zabijali su i pomalo "zaboravljeni" Ivan Klasnić i Ivan Santini, a Eduardo je bio strijelac za Šahtar i najavio uspješno proljeće. Odlične igre Ivana Rakitića već se podrazumijevaju, konstantu u Dinamu drži Arijan Ademi, dok se prošlog tjedna najviše negativnosti vezalo uz još jednog Dinamovca, Šimu Vrsaljka.

Igrač tjedna

Ivica Olić (Wolfsburg): U svom najboljem tjednu ove sezone zabio je dva pogotka u dvije utakmice. Wolfsburg je pod tjednom s 2:1 svladao Kickers Offenbach, a Olić je Vukove doveo u vodstvo prilično sretnim pogotkom u 50. minuti. Na travnjaku je ostao do 76. minute, a nakon utakmice je izjavio: "Kickers Offenbach je jako dobro igrao prvih sat vremena. Imao sam i malo sreće, ali je bilo vrlo važno postići taj prvi pogodak".

Četiri dana kasnije u Wolfsburgu je u sklopu 24. kola Bundeslige gostovao Schalke i slavio s visokih 4:1. Jedini pogodak za Vukove zabio je Olić i to ponovno u 50. minuti. Tim je pogotkom izjednačio rezultat na 1:1, no Wolfsburg je ipak uvjerljivo poražen. Odigrao je svih 90 minuta.

Ugodna iznenađenja

Ivan Klasnić (Mainz): Kup-utakmicu između Mainza i Freiburga prosjedio je na klupi, a onda se u prvenstvenoj utakmici protiv Fortune u Düsseldorfu iznenađujuće našao u prvom sastavu. U 41. minuti našao se na pravom mjestu, iskoristio veliku pogrešku domaćeg vratara i glavom postigao pogodak za konačnih 1:1. Na poluvremenu ga je zamijenio Müller.

Ivan Santini (Freiburg): Freiburg se prošlog tjedna izborio za mjesto u polufinalu njemačkog Kupa, a velike zasluge za to pripadaju 23-godišnjem hrvatskom napadaču. Na gostovanju kod Mainza njegova je momčad gubila s 2:0, a Santini je u igru ušao u 84. minuti. Samo dvije minute kasnije zabio je pogodak za 2:1, a u sudačkoj nadoknadi je izborio kazneni udarac, kojeg je realizirao Caligiuri i odveo utakmicu u produžetak. U dodatnom vremenu Caligiuri je zabio još jedan pogodak za pobjedu Freiburga 3:2. U 24. kolu Bundeslige Santini je odigrao drugo poluvrijeme u remiju Nürnberga i Freiburga.

Eduardo da Silva (Šahtar): Odlično je otvorio proljetni dio prvenstva u Ukrajini. Lucescu mu je protiv Volyna dao zadnjih 25 minuta, a hrvatski napadač postigao je svoj drugi ovosezonski gol u posljednjoj minuti kada je odlično reagirao na povratnu loptu.

Neugodno iznenađenje

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Vjerojatno najomraženiji Dinamov igrač nakon ogleda protiv Hajduka na Poljudu. Rukom je zaustavio udarac Sušića u završnici utakmice u svom kaznenom prostoru, ali je za to prošao nekažnjeno. Ipak, zbog ranije zarađenog žutog kartona morao je preskočiti ogled protiv Slavena.

Članovi liga "petice"

Ivan Rakitić (Sevilla): Njegova je momčad sredinom tjedna odigrala uzvrat polufinala Kupa Kralja, a 2:2 joj nije bilo dosta za prolaz. Rakitić je ponovno odigrao cijelu utakmicu, a sjajnu formu u zadnje vrijeme potvrdio je pogotkom u posljednjim minutama preciznim udarcem s ruba šesnaesterca. To mu je bio već osmi gol ove sezone, statistiku može popraviti u ponedjeljak protiv Celte u prvenstvu.

Luka Modrić (Real Madrid): Kraljevski je klub prošlog tjedna odigrao dvije utakmice protiv Barcelone i oba puta je slavio. Modrić nije dobio priliku na Nou Campu u Kupu Kralja, ali je zato u prvenstvu bio na terenu svih 90 minuta. Istaknuo se asistencijom za pobjednički gol Mourinhove ekipe, iz kornera je pronašao Ramosa za konačnih 2:1.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Dok je njegov reprezentativni suigrač obilježio tjedan Wolfsburga, Perišić je i ovog tjedna skupljao mrvice. Kup-utakmicu je prosjedio na klupi za pričuve, a u prvenstvenom porazu od Schalkea trener Hecking ga je u igru uveo u 67. minuti.

Milan Badelj (HSV): Zaigrao je od prve minute u remiju HSV-a i Greuther Fürtha. U 48. minuti zaradio je novi žuti karton, sedmi ove sezone, a trener Fink povukao ga je s terena devet minuta kasnije.

Mario Mandžukić (Bayern München): U posljednjih sedam dana nije se uspio upisati u strijelce. U utakmici protiv Borussije Dortmund u četvrtfinalu DFB-Pokala igrao je od početka pa do sudačke nadoknade drugog poluvremena. Imao je nekoliko poluprilika, a u 78. minuti je zaradio žuti karton. Zamijenio ga je Gomez, koji je pak dobio prednost na bundesligaškom gostovanju kod Hoffenheima. Mandžukić je na toj utakmici u igru ušao u 75. minuti, imao je jednu priliku, ali je ipak ostao bez pogotka. Bayern je obje utakmice dobio s 1:0.

Nikica Jelavić (Everton): Sudjelovao svih 90 minuta u domaćoj pobjedi svoje momčadi nad Readingom (3:1), ali ponovno se nije upisao među strijelce.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): Odigrao je prvo poluvrijeme u domaćem porazu Eintrachta od Borussije iz Mönchengladbacha. Imao je jednu dobru priliku, ali ga je zaustavio gostujući vratar.

Marko Livaja (Atalanta): Poslije dva pogotka u prošlom kolu protiv Rome, Livaja je opet startao od početka za Atalantu u Sieni. Odigrao je solidnih 70 minuta, a njegova je ekipa pobijedila s 2:0.

U ostatku Europe

Danijel Subašić (Monaco): On i Monaco nastavljaju sa odličnim igrama i pobjedama koje ih vode natrag u prvu ligu. Klub iz kneževine nije izgubio u zadnjih deset utakmica, a protiv Ajaccioa Subašić je obranio jedanaesterac i pomogao svojoj ekipi da pobijedi s 1:0.

Dejan Lovren (Lyon): Ustalio se u početnoj postavi Lyona, novih 90 minuta dobio je na stoperskoj poziciji protiv Bresta, ali Lyon nije uspio svladati Brest (1:1).

Gordon Schildenfeld (PAOK): U posljednjih sedam dana u potpunosti je odradio dvostruki program svog kluba. PAOK je s 2:0 iz Kupa izbacio Levadiakos, a u Prvenstvu je s 4:2 bio bolji od Panioniosa. Schildenfeld uživa veliko povjerenje trenera Donisa i odigrao je svih 180 minuta.

Ivan Runje (Nordsjaelland): Drugi dio danskog Prvenstva Nordsjaelland je započeo minimalnom pobjedom nad Horsensom, a Runje je na travnjaku proveo svih 90 minuta.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Zauzeo je svoju poziciju desnog beka u Dynamu i odigrao svih 90 minuta protiv Kryvbasa u prvenstvu.

Ivan Strinić (Dnipro): Lijevi bek Dnipra odigrao je cijeli susret protiv kijevskog Arsenala u pobjedi 3:0.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Odigrao je svih 90 minuta u pobjedi Sparte na gostovanju kod Čeških Budejovica.

Mladen Bartulović (Kryvbas): Njegova je momčad bila na teškom gostovanju kod kijevskog Dynama, ali je uspjela uzeti bod. Bartulović je proveo na terenu svih 90 minuta na poziciji lijevog veznog.

Darijo Srna (Šahtar): U prvoj utakmici nastavka ukrajinskog prvenstva kapetan Šahtara je svih 90 minuta igrao protiv Volyna i dao svoj doprinos u 4:1 pobjedi asistiravši iz kornera za drugi pogodak.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Bio je u početnoj postavi Dynama protiv Kryvbasa i igrao je do 59. minute dok su Kijevljani još vodili s 1:0, no kasnije su primili gol.

Nikola Kalinić (Dnipro): Dobio je prvo poluvrijeme od trenera Ramosa u rutinskoj pobjedi protiv Arsenala.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Korektan u pobjedi maksimirskog sastava na Poljudu (1:2), kod primljenog pogotka možda je mogao bolje reagirati. Bez problema odradio sigurnu pobjedu Modrih nad Slaven Belupom (3:0) u Maksimiru.

Goran Blažević (Hajduk): I čuvar mreže Bilih sačuvao je praznu mrežu u proteklom kolu MAXtv Prve lige, gostovanju Hajduka kod Cibalije (0:2). Ipak, njegovo neoprezno istrčavanje sredinom prvog poluvremena moglo je potpuno drugačije usmjeriti utakmicu. U porazu od Dinama nema mu se što puno prigovoriti, u dosta situacija spašavao je svoja vrata.

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Kako mu je tepao Hajdukov trener Krstičević, Vječni derbi odradio je doktorski iako je njegovom krivicom Hajduk uspio izjednačiti. Siguran i u pobjedi nad Slavenom.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Drži visoku razinu forme. Odigrao je svih 90 minuta i protiv Hajduka i protiv Slavena, a Koprivničanima je zabio i pogodak, što mu je drugi ove godine.

Sammir (Dinamo Zagreb): Solidan nastup protiv Hajduka zasjenio je promašaj stopostotne prilike sredinom prvog poluvremena. Iskupljenje u tom pogledu pružio je u ogledu s Farmaceutima zabivši vodeći pogodak svog sastava iz slobodnog udarca.

Klupa, tribina, liječnici

Stipe Pletikosa (Rostov), Dario Krešić, Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): Zimska stanka u Rusiji završava idućeg vikenda.

Ivan Vargić (Rijeka): Standardan na klupi Rijeke, proveo svih 90 minuta kao pričuva Ivanu Manceu na gostovanju u Puli kod Istre 1961 (1:1).

Dario Knežević (Rijeka): Kapetan Riječana nije mogao nastupiti u remiju kod Istre 1961 (1:1) zbog sakupljena tri žuta kartona.

Mario Maloča (Hajduk): Usprkos najavama kako bi mogao biti spreman, i dalje izvan pogona zbog ozljede nožnog palca.

Franko Andrijašević (Hajduk): Preskočio je pobjedu Hajduka u Vinkovcima zbog suspenzije zarađene u Vječnom derbiju na Poljudu.

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Nezadovoljan statusom u Kijevu, Vukojević je prošlog tjedna dogovorio posudbu u moskovski Spartak u čijim će redovima moći nastupiti sljedeće nedjelje.

Mateo Kovačić (Inter): Nakon gradskog derbija protiv Milana, ponovno se našao u nemilosti trenera Andree Stramaccionija koji ga je držao na klupi tijekom cijelog susreta u Cataniji. Nerazzurri su preokretom od 0:2 došli do 3:2 i upisali važna tri boda.

Josip Radošević (Napoli): Bivši veznjak Hajduka u lošijoj je poziciji nego njegov donedavni kolega iz Dinama. Nije bio niti među 21 igračem pozvanim za susret Napolija i Juventusa koji je završio bez pobjednika (1:1).

Danijel Pranjić (Celta): Svoju utakmicu 26. kola Primere Celta će odigrati u ponedjeljaka na gostovanju kod Seville.

Ivo Iličević (HSV): Nije konkurirao za utakmicu protiv Greuther Fürtha.

Mladen Petrić (Fulham): S klupe za pričuve popratio remi Cottagersa na gostovanju kod Sunderlanda.

Ante Vukušić (Pescara): Trener Bergodi go opet nije stavljao u igru u minimalnom domaćem porazu od Udinesea, no od sljedeće utakmice možda počne dobivati veću minutažu pošto se uprava kluba odlučila za promjenu na klupi.

Igor Budan (Atalanta): Nije dobio mogućnost nastupa protiv Siene, ponovno je "grijao klupu".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 18:43
    Radošević si je sam kriv,mogao je otić u parmu i tamo bi se ustalio u prvoj momčadi,napredovao i za par godina bi postao pravi igrač...a ovako mi se sve čini da neće biti ništa od njega
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 18:40
    Lovren bi trebao biti u ligama petice, ne ostatku Europe.
    Obrisan korisnik
  • cameosis04.03.2013. u 17:37
    ova opaska je najbolja:Nikola Kalinić (Dnipro): Dobio je prvo poluvrijeme od trenera Ramosa u rutinskoj pobjedi protiv Arsenala.da ne piše dnipro i da ne znamo gdje kalinić igra, mogao bi biti opis tottenhama. :D
    cameosis
  • interreg04.03.2013. u 16:54
    Najvise mi zao Radosevica, zasto su ga kupili kad im nije dobar ni za klupu? A da je situacija u Hajduka normalna mogao je bar jos 2-3 godine igrati HNL i poneku u reprezentaciji i razviti se u pravog igraca. Nitko nije postao igrac u rezervnoj mocadi.Ko zna hoce li ikada vise isplivati na povrsinu.
    interreg
  • Vugi704.03.2013. u 16:22
    Bit će zanimljivo slaganje momčadi za Srbiju. Obrana je ajmo reć standardna, ali tko će u vezu i napad? Protiv Srbije bi trebali igrati 4-4-2 i koga staviti uz Mandžukića? Olića ili Eduarda? Tko će igrati uz Modrića zadnjeg veznog jer ni Vukojević ni Badelj nisu u nekoj formi. Možda Ademija gurnuti... [više na forumu]
    Vugi7