Nogomet

Proljeće razbudilo Zagreb i Zadar, bljesak Maglice, "biseri" Bilavera i Zulima

Piše:Igor Šestak • ponedjeljak, 04.03.2013.
Proljeće razbudilo Zagreb i Zadar, bljesak Maglice, "biseri" Bilavera i Zulima
Foto: FaH

Utakmicama 22. kola završen je prvi dio natjecanja u MAXtv Prvoj ligi, a do kraja sezone klubovima ostaje po 11 utakmica za ispunjavanje svojih ciljeva. Dinamov je cilj jasan - naslov prvaka, a korak bliže realizaciji istog stigao je uvjerljivom pobjedom nad Slaven Belupom. Hajduk se za drugu poziciju izborio pobjedom u Vinkovcima vođen suradnjom Vukovića i Maglice, dok je Lokomotiva isto propustila učiniti blijedom igrom i porazom u Zadru. Lokalni derbi između Istre 1961 i Rijeke završen je podjelom bodova, baš kao i blijedi dvoboj Splita i Osijeka, dok je znatno zanimljivije bilo u Zaprešiću gdje je Zagreb u derbiju začelja stigao do prve gostujuće pobjede u sezoni...

Dinamovci su naporni tjedan, u kojem su dvaput putovali do Splita i natrag te slavili u "vječnom derbiju", okončali uvjerljivom pobjedom nad Slaven Belupom. Gosti su na Maksimir stigli značajno oslabljeni i Modrima nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Igrači Krunoslava Jurčića nisu morali igrati punom snagom, a ipak su slavili s visokih 3:0 i zadržali plus 11 u odnosu na drugoplasirani Hajduk. Mrežu gostiju načeo je u 39. minuti Sammir golom iz slobodnog udarca s lijeve strane, kod kojeg se nije baš proslavio gostujući vratar Silvio Rodić. Za 2:0 strijelac je bio Arijan Ademi u 51. minuti, a priču su u 90. minuti zaključili igrači s klupe. Debitant Said Husejinović asistirao je Josipu Pivariću za konačnih i laganih 3:0 Dinama.

Gostovanje u Vinkovcima u prošlim je sezonama često znalo biti problematično za Hajduk, no ne i ovoga puta. Splićani su nastupili bez gotovo pola momčadi, ali su ipak odnijeli pobjedu s 2:0. Najzaslužniji za to bili su dvostruki asistent Ivan Vuković i dvostruki strijelac Anton Maglica, a s ova tri boda Hajduk je osigurao drugu poziciju uoči završnih 11. kola ove sezone MAXtv Prve lige. Tako će posljednju ovosezonsku utakmicu odigrati na Maksimiru protiv Dinama. Cibalia je pak ovim porazom pala na posljednje mjesto i pred njom je teških 11 kola borbe za očuvanje prvoligaškog statusa.

Iza kluba s Kantride buran je tjedan u kojem se od momčadi rastao trener Elvis Scoria. S nasljednikom se nije dugo čekalo i bit će to Slovenac Matjaž Kek, no on nije vodio Rijeku u lokalnom derbiju u Puli. Na klupu je privremeno sjeo sportski direktor Srećko Juričić, ali nije uspio nadmašiti učinak otjeranog trenera, već je osvojio samo bod. Na stadionu Aldo Drosina Istra 1961 i Rijeka odigrale su žestoku utakmicu, a golovi su padali isključivo iz kaznenih udaraca. Za domaće je u 13. minuti precizan bio Stipe Bačelić-Grgić, dok je samo tri minute kasnije konačnih 1:1 postavio Damir Kreilach. Zanimljivo, obojica su pucali u svoju desnu stranu, obojicu su vratari "pročitali", no udarci su bili dovoljno snažni i precizni pa su Ivan Mance i Antonijo Ježina morali po lopte u mrežu.

Pravi derbi začelja odigrali su na vrlo teškom travnjaku stadiona u Zaprešiću Inter i Zagreb. Bila je to vrlo zanimljiva nogometna predstava u kojoj su domaćini bili na pragu pobjede, a na kraju ostali bez ičega. Vodili su s 1:0 od 17. minute i pogotka Ante Budimira iz kaznenog udarca, no upravo je Budimir postao tragičar Žutih. Promašio je dvije stopostotne prilike za povećanje vodstva, a Pjesnici su to kaznili pogocima Besarta Abdurahimija i Ante Mitrovića u posljednjih 25 minuta. Tim preokretom došli su do prve gostujuće pobjede u sezoni te na tablici preskočili svoje domaćine i Cibaliju. Čak su prenoćili izvan opasne zone, ali im je slavlje pokvario Zadar.

Nogometaši Zadra ostvarili su u tri proljetna kola dvije pobjede i za sada se mogu smatrati ugodnim iznenađenjem drugog dijela sezone. Prvu domaću utakmicu u 2013. godini odigrali su protiv Lokomotive, treće momčadi MAXtv Prve lige, no igrači Tomislava Ivkovića taj status na Stanovima nisu opravdali. U prvom poluvremenu nisu uputili nijedan udarac prema domaćim vratima, a Zadrani su bolju igru okrunili pogotkom Šime Gržana u 25. minuti. Domaći su u završnih pola sata igrali s igračem manje, no niti to ih nije omelo na putu do tri boda i bijega iz zone ispadanja.

Najsiromašniju predstavu ovog kola vidjeli su gledatelji u Parku mladeži. Split je ugostio Osijek, no odigrao je prilično jalovih 90 minuta i nije uspio slomiti čvrstu obranu Slavonaca. Da su osvojili sva tri boda Splićani bi se po bodovnom učinku izjednačili s Lokomotivom, a ovako su ostali na četvrtoj poziciji MAXtv Prve lige. Osječani su pak prilično zadovoljni napustili Split jer su na zahtjevnom gostovanju ostali neporaženi i zadržali pet bodova prednosti pred klubovima koji su u izravnoj borbi za ostanak u ligi.

Igrač kola

Najbolji pojedinac 22. kola MAXtv Prve lige bio je Hajdukov Anton Maglica. Na gostovanju u Vinkovcima napadač je zabio dva vrlo lijepa pogotka, a za oba mu je asistirao Ivan Vuković. Prvi je zabio volejem nakon što je Vuković visokom loptom prebacio obranu Cibalije, a drugi iz brzog kontranapada i situacije jedan na jedan s domaćim vratarom Mladenom Matkovićem. Maglici je to bio 17. nastup ove sezone, a sada na kontu ima četiri pogotka.

Pogodak kola

Ponajbolji igrač Dinama u posljednjih nekoliko tjedana je veznjak Arijan Ademi, a novu dobru partiju pružio je u utakmici protiv Slaven Belupa. Svoj je nastup okrunio i vrlo lijepim pogotkom u 51. minuti. Asistent je bio mladi Alen Halilović, Duje Čop je lukavo preskočio loptu, a Ademi atraktivnim lob udarcem prebacio Silvija Rodića za vodstvo Dinama 2:0.

Potez kola

Vrlo lijepom obranom istaknuo se u nedjeljnom derbiju Istre 1961 i Rijeke gostujući vratar Ivan Mance. U 58. minuti utakmice glavom je vrlo dobro pucao Istrin Adnan Aganović, a Mance refleksno rukom odbio loptu u korner i sačuvao Rijeci barem jedan bod.

Promašaj kola

Mjesto u ovoj neslavnoj rubrici zaradio je Splitov Aljoša Vojnović za promašaj u 18. minuti utakmice protiv Osijeka. Bio je sasvim sam na osam metara od gol-linije, lopta je bila na tlu, ali je ipak uspio pucati pored lijeve vratnice.

Biseri kola

u ovoj kategoriji bilo je više kandidata, ali bilo bi nepravedno ne spomenuti bilo koji od iduća dva slučaja. Prvi stiže iz Zadra gdje je Josip Bilaver u 31. minuti zaradio žuti karton zbog namjernog igranja rukom, a onda 32 minute kasnije napravio daleko veću glupost i svojim isključenjem ostavio suigrače da s desetoricom čuvaju teško stečeno vodstvo. Drugi žuti karton zaradio je, ne biste vjerovali, zbog udaranja nogom korner zastavice.

Što tek reći za potez Marina Zulima u 68. minuti utakmice Splita i Osijeka. Slobodni udarac za Osijek izveo je Marko Lešković, a domaći vratar Andrija Vuković reagirao je loše i lopta mu je ispala iz ruke. Prihvatio ju je Mislav Leko i poslao loptu prema praznoj mreži, no Zulim nije mogao samo gledati kako lopta ulazi u gol, već ju je s pola metra od crte zakucao u mrežu, aktivirao zaleđe u kojem se nalazio i Osječanima iz džepa izbio dva boda.

Izjava kola

Miroslav Blažević za sebe je često volio reći kako je loš prognozer, no nakon pobjede Zagreba u Zaprešiću bio je prilično siguran u rasplet vrlo neizvjesne borbe za ostanak u prvoligaškom društvu: "Uvjeren sam da će se Zagreb spasiti, a jednako tako mislim da će se spasiti i Inter jer sam danas u njihovoj momčadi registrirao veliku kvalitetu." Ostaje pitanje je li time napravio "medvjeđu uslugu" svojoj momčadi, ali i Divu iz predgrađa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido04.03.2013. u 22:07
    Ovaj Osijekov biser je debilana teska hahahh ja lika kao da nikad nije igrao nogomet...
    nido
  • ttt200804.03.2013. u 21:03
    u zadnjih par sezona Inker ima najmaštovitije dresove, kolko god minusa mi lupili
    ttt2008
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 20:14
    stvar je takva kad ne tražiš od tehničkog sponzora malo izmjenjen dres, ovako je sve po špranci :/
    Obrisan korisnik
  • Kit Karson04.03.2013. u 20:01
    Zašto Ademi nije dobio žuti karton kad je udario zastavicu ? U Zadru je čovjek isključen radi iste stvari.
    Kit Karson
  • Obrisan korisnik04.03.2013. u 19:53
    o dresovima i imidžu klubova 1.HNL bi se mogle knjige napisati... i ovo za Slaven fakat stoji... postoji toliko jebenih kombinacija da budeš originalan, a ovi naši samo drmaju po plavom i bijelom...
    Obrisan korisnik