Nogomet

Schalke i Borussia (D) u bespoštednoj borbi za bodove, Lovrenov Lyon dočekuje Marseille

Sportnet • petak, 08.03.2013.
Schalke i Borussia (D) u bespoštednoj borbi za bodove, Lovrenov Lyon dočekuje Marseille
Foto: EPA

Lige petice niti ovog vikenda neće biti pošteđene serije vrlo zanimljivih susreta. Među najzanimljivijima bit će njemački derbi između Schalkea i dortmundske Borussije dok dosta pozornosti budi i susret Lyona i Olympiquea iz Marseillea. U Engleskoj najzvučniji susret je onaj između Liverpoola i Tottenhama, u Italiji derbi Lazija i Fiorentine dok u Primeri madridski Atletico dočekuje ugodno iznenađenje sezone Real Sociedad...

Nakon uvjerljive pobjede nad Šahtarom i izborenog prolaza u četvrtfinale Lige prvaka, nogometaše Borussije iz Dortmunda u subotu očekuje novi veliki izazov. Lokalni derbi u Gelsenkirchenu kod Schalkea, kojeg uzvratna utakmice osmine finala Lige prvaka tek očekuje. Pobjeda je silno potrebna i jednima i drugima, Crno-žutima kako bi zadržali drugo mjesto, a Rudarima kako bi se približili četvrtom mjestu koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bayern Marija Mandžukića u Bundesligi je u vrlo komfornoj situaciji, a uoči uzvratne utakmice Lige prvaka protiv Arsenala, u goste mu stiže Fortuna iz Düsseldorfa. Bavarcima će to biti idealna priprema za okršaj s Englezima u kojem već imaju veliku prednost, a Heynckesu prilika da ponovno promiješa karte u svojoj momčadi kako bi svi igrači kraj sezone dočekali spremni.

Važnu utakmicu u gornjem dijelu tablice odigrat će Klasnićev Mainz i Bayer iz Leverkusena, dok Olićev i Perišićev Wolfsburg ide na teško gostovanje kod Freiburga. Lakić će sa svojim Eintrachtom u nedjelju gostovati kod Hannovera, a program 25. kola zaključit će Stuttgart i HSV Badelja i Iličevića.

Kako su četiri utakmice odgođene zbog paralelnog odigravanja četvrtfinala FA kupa, središnji događaj u Premier ligi bit će ogled Liverpoola i Tottenhama. Redsi su s dvije uzastopne pobjede oživjeli nadu da bi se mogli dokopati četvrtog mjesta, a za to će morati pobijediti (i) Spurse koji imaju četiri uzastopne pobjede. Dvoboj je to i nezaustavljivih strijelaca Suareza i Balea, a domaći ulaze u susret odmorniji s obzirom da je Tottenham još u četvrtak igrao protiv Intera.

Poslije gostovanja u Moskvi, Newcastle će se pokušati udaljiti od opasne zone eventualnom pobjedom protiv Stokea čija je gostujuća forma jako neuvjerljiva, a i nije zabio gol 189 minuta. Poslije dvije uzastopne pobjede, QPR se nada i trećoj, protiv Sunderlanda, kako bi možda pobjegao sa samog dna. Gosti ne znaju za pobjedu u pet posljednjih utakmica.

Swansea je osvajanjem Capital One kupa osigurao izlazak u Europu pa opušteno može prići ostatku natjecanja u prvenstvu. Problem WBA-a je nekonzistentna forma. Reading i Aston Villa sastaju se pak u klasičnom six pointeru, a fenjerašima može umaknuti i Southampton ako bude uspješan kod neopterećenog Norwicha.

Dok će Paris Saint Germain nakon prošlotjednog kiksa kod Reimsa te prolaska preko Valencije u četvrtfinale Lige prvaka imati na papiru lagan zadatak kod kuće protiv pretposljednjeg Nancyja, drugoplasirani Lyon i trećeplasirani Marseille upuštaju se u nedjelju navečer u izravan okršaj na Gerlandu. Lyon je u prvom dijelu prvenstva promarširao Velodromeom (4:1) te gosti imaju dodatan motiv, žele uzvratiti svom konkurentu za visok plasman.

"Ova je utakmica prilika da svim drugim momčadima pošaljemo poruku", rekao je Rod Fanni iz Marseillea, a njegov suigrač Andre-Pierre Gignac dodaje: "Idemo po dobar rezultat, iskupiti se taj domaći poraz". Klub Dejana Lovrena za Parižanima zaostaje dva boda, a ima tri viška ispred Marseillea.

Među preostalim utakmicama ističe se dvoboj ambicioznih Rennesa i Saint Etiennea, koji će si međusobno dokazivati svoje europske ambicije, a s istim namjerama u susret ulaze susjedi na ljestvici, petoplasirana momčad iz Nice te šestoplasirani prvak iz Montpelliera, čijem je treneru Girardu prije nekoliko dana najavljen odlazak po završetku sezone. Pri dnu poretka, Evian bi domaćom pobjedom "uhvatio" Sochaux i dodatno zakomplicirao borbu za ostanak u ligi.

Novo, 28. kolo talijanske Serie A započinje već u petak kada na scenu stupaju nogometaši Genoe i Milana. Rossonerima će to biti priprema za uzvrat osmine finala Lige prvaka u Barceloni, a trener Allegri najavio je kako neće štedjeti svoje glavne igrače, već da će igrati najjača postava. Milanu je ta utakmica bitna zbog ostanka na trećem mjestu na koje još pretendiraju Inter, Lazio i Fiorentina.

Lider lige Juventus nakon odrađenog posla protiv Celtica ima zadatak održati šest bodova prednosti ispred Napolija protiv Catanije na domaćem terenu. Sicilijanci su se pokazali "tvrdim orahom" ove sezone i Conteovim igračima neće biti lako doći do bodova. Težak posao očekuje i Romu koja u Udinama priželjkuje četvrtu uzastopnu pobjedu.

Derbi kola igra se na Olimpicu gdje Lazio ugošćuje Fiorentinu. Bit će to ogled pete i šeste momčadi na tablici, ali oba sastava se nadaju trećem mjestu. Rimljani žele popraviti dojam nakon neugodnog poraza od Milana u prošlom kolu. Samopouzdanje su digli u Europskoj ligi, no to se ne može reći za Inter koji je teško stradao od Tottenhama, a u nedjelju mora loviti bodove protiv Bologne koja diže formu. U Bergamu se Livaja i Budan suprotstavljaju Vukušiću.

Vodeća Barcelona u 27. kolu domaćeg prvenstva za protivnika će imati Deportivo, što je idealan ždrijeb uoči ogleda s Milanom u Ligi prvaka. Teško je vjerovati da "fenjeraš" može ozbiljnije zaprijetiti, a prilika je to i Kataloncima da ponovno namjeste nišanske sprave i da se napune toliko potrebnim samopouzdanjem pred nastavak sezone.

Sjajni Real, koji je dosegao vrhunac forme, lov na Atletico nastavlja u gostima protiv Pranjićeve Celte, njima je u ovom trenutku potpuno svejedno ime protivnika, a vrijedi pogledati i hoće li Modrić na krilima sjajne predstave protiv Uniteda proraditi i u domaćem prvenstvu. Atletico, pak, ne čeka niti malo lagan zadatak, jer u goste mu stiže vrlo dobri Real Sociedad koji je neporažen već osam kola.

Također se nastavlja i velika bitka za mjesto u Ligi prvaka, pretendenta su četiri, mjesto je jedno, ali izuzetno je zanimljiva i borba za Europsku ligu, gdje se broj kandidata proširio za nova četiri pa je sada svaki kiks veliki udarac po ambicije. No, zanimljivo je i na dnu gdje je Mallorca iznenadila pobjedom u prošlom kolu kod Granade, čime je uhvatila priključak u borbi za opstanak u ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 22:37
    četiri španjolska pretendenta za LP su čini mi se netočna jer Malaga je izbačena iz europskih natjecanja za idući godinu. Doduše mislim da im žalba još nije procesuirana tako da možda i ulete
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 19:07
    Najs, Šalke i Dortmund, bit će to odličan derbi!
    Obrisan korisnik
  • labrador240108.03.2013. u 17:20
    Veselim se utakmici Liverpoola i Tottenhama. Dvoboj momčadi koje, po meni, igraju najljepši nogomet u Premier ligi u ovom trenutku.
    labrador2401