Košarka

Sjajna euroligaška partija Bogdanovića ostala u sjeni "ligaške" ozljede koljena

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 11.03.2013.
Sjajna euroligaška partija Bogdanovića ostala u sjeni "ligaške" ozljede koljena
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski košarkaški legionari proteklog su tjedna često bili u naslovnim ulogama u svojim momčadima, no to je "stara" vijest kada su učinci Hrvata u pitanju ove sezone. Ipak, ovotjedni laureat je sjajni Bojan Bogdanović koji je briljirao u euroligaškoj utakmici protiv Maccabija...

Igrač tjedna

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U desetom kolu drugog kruga Eurolige još je jednom briljirao na parketu, no Fenerbahče je s 94:85 kod kuće poražen od Maccabija. Za 35 i pol minuta na parketu uspio je zabiti 26 poena. Za dva je šutirao 7/8, a pogodio je i četiri trice iz sedam pokušaja. Prikupio je i pet skokova, jednom asistirao, ukrao tri, a izgubio dvije lopte. U turskom prvenstvu Fenerbahče je također poražen i to na gostovanju kod Tofaša s 81:73. Bogdanović je na parketu proveo samo tri minute, a onda napustio igru zbog ozljede koljena. Nije se upisao u strijelce.

Ugodno iznenađenje

Dario Šarić (Cibona): Među najraspoloženijim Ciboninim igračima u dolasku do domaćih 74:62 protiv Union Olimpije u 24. kolu ABA lige, Šarić se istaknuo double-doubleom, s 10 poena i 14 skokova, uz dvije blokade. Od 14 skokova, pet je uhvatio u napadu, a koliko je bio borben na tom kraju parketa, nije puno nedostajalo da ih uzme i više. Najveći problemi bili su mu šut za dva (2/6) i iz slobodnih bacanja (0/2), dok je za tricu pucao 2/2.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Na gostovanju kod Anadolu Efesa u sklopu 21. kola turskog košarkaškog prvenstva Pašalićev je klub upisao i 15. poraz ove sezone, ali se hrvatski košarkaš istaknuo vrlo dobrom partijom. S 18 postignutih poena bio je prvi strijelac Turk Telekoma, a upisao je još odličnih 11 skokova, dvije blokade i jednu asistenciju. Za dva poena je gađao 6/11, a zabio je i dvije trice iz pet pokušaja.

Damir Markota (Bešiktaš): Novi euroligaški poraz Bešiktaš je doživio na svom parketu od Caje Laboral, a Markota je u toj utakmici igrao 25 minuta. Za dva je šutirao 2/3, a istaknuo se s čak sedam pokušaja za tri poena, od kojih su tri bila uspješna. Utakmicu je završio s 13 poena, dva skoka, dvije asistencije, dvije izgubljene i jednom ukradenom loptom. Svoju utakmicu 21. kola domaćeg prvenstva Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Banvita.

Visoka forma

Rok Stipčević (Scavolini): Zadarski razigravač i dalje nastavlja s odličnim predstavama u talijanskom košarkaškom prvenstvu, gdje je jedan od ključnih igrača svoje momčadi. U vrlo važnoj domaćoj pobjedi Stipčević je zabio 22 koša (šut 8/17), a upisao je i pet asistencija, sve to u 36 minuta koliko je proveo na parketu. Posebno vrijedi istaknuti kako je u posljednjoj dionici bio nepogrešiv, posebno u odlučujućim trenutcima.

Krešimir Lončar (Himki): U dvije prošlotjedne pobjede svoje momčadi, Lončar je bio raspoloženiji u onoj prvoj. Na putu do gostujućih 88:79 protiv Lietuvos Rytasa u VTB ligi istaknuo se s 15 poena (5/5 za dvicu, 5/6 iz slobodnih bacanja), pet skokova, četiri asistencije i dvije blokade, uz tri izgubljene lopte. U domaćoj euroligaškoj pobjedi nad Montepaschijem (78:71), svojih nepunih 17 i pol minuta iskoristio je za osam poena uz 4/7 za dvicu, s po jednim skokom i asistencijom, a dvije izgubljene lopte.

Zoran Planinić (Himki): U dolasku do 88:79 protiv Lietuvos Rytasa u Vilniusu u VTB ligi, Planinić je prošlog ponedjeljka imao osam poena, četiri asistencije i dva skoka za nepunih 29 minuta na parketu, uz 2/5 iz igre, 2/3 za dvicu i 0/2 za tricu, a 4/4 iz slobodnih bacanja. U drugoj prošlotjednoj Himkijevoj pobjedi, domaćih 78:71 protiv Montepaschija u Euroligi, hrvatski organizator igre istaknuo se s devet asistencija, a tome je dodao šest poena, četiri skoka i tri izgubljene lopte za odigranih 29 minuta. Šut iz igre bio mu je 3/5, 3/4 za dvicu i 0/1 za tricu, dok je s crte slobodnih imao 0/2.

Ante Tomić (Barcelona): Odličnu formu održavaju košarkaši Barcelone koji su stigli do nove dvije pobjede. Već po običaju, u Euroligi su bili uvjerljivi dok su u španjolskom prvenstvu protiv slabijeg protivnika bili u problemima. U obje pobjede Ante Tomić je odigrao dobro, međutim ne na razini onih MVP igara iz veljače. Prvo je protiv Bešiktaša u pobjedi 90:77 za 23 minute ubacio deset poena (5/8 za dva) uz pet skokova, dvije asistencije i pet osobnih pogrešaka, a zatim je u prvenstvenom slavlju kod Canariasa 89:81 za 25 minuta ubacio 11 poena (4/6 za dva, 3/6 slobodna) uz četiri skoka, ali i pet izgubljenih lopti i pet osobnih pogrešaka.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Vrlo dobro svoju zadaću odrađuje i Perić koji je unatoč porazu svoje momčadi osobno ostavio dobar dojam. Na parketu je ukupno proveo 29 minuta, što je iskoristio za 17 koševa (šut 7/14) i šest skokova, ali i dvije asistencije.

Na standardnoj razini

Stanko Barać (Anadolu Efes): U euroligaškoj pobjedi na gostovanju kod Albe u Berlinu dobio je nešto veću minutažu i dobro ju iskoristio. Za 19 minuta na parketu zabio je devet poena te pridodao četiri skoka i jednu blokadu. Iz igre je šutirao 3/4, a slobodna bacanja 3/5. U domaćem prvenstvu Efes je sa 74:69 svladao Turk Telekom, a hrvatski je centar u toj utakmici igrao tek nešto više od devet minuta. Zabio je četiri poena uz šut iz igre 2/4 i prikupio tri skoka.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Splitski košarkaš je u domaćem prvenstvu u pobjedi svoje momčadi nad KAOD-om sudjelovao sa šest koševa (šut 2/7) i pet asistencija, a sve to zabilježio je u 26 minuta koliko je proveo na parketu. Vrlo dobar bio je i u euroligaškom nastupu u kojem je Panathinaikos u gostima svladao Unicaju. Ukić je u pobjedi sudjelovao s 14 koševa (šut 4/11), pet skokova i dvije asistencije, a ovaj put na parketu je proveo 36 minuta.

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone poražena je na gostovanju kod Caceresa 85:71 u susretu u kojem je konačni rezultat još i povoljan za Barcelonu. Domaćin je uoči posljednje četvrtine vodio s ogromnih 80:47 i Barcelona može biti zadovoljna što je izgubila samo minus 14. U takvoj predstavi nije briljirao niti Mario Hezonja koji je za 22 minute ubacio devet poena (3/7 za dva, 1/3 za tri) uz četiri skoka i dvije asistencije.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa odigrali su prošli tjedan dvije utakmice na velik broj koševa, jednu su dobili 87:81, a u drugoj su poraženi 85:81. Poraz je stigao na gostovanju kod Ulma u Eurokupu gdje je Fran Pilepić za 11 minuta ubacio sedam poena (2/4 za dva, 1/1 za tri) uz po skok, asistenciju i ukradenu loptu. Pobjeda je, pak, došla u španjolskom prvenstvu i susretu protiv Valladolida. I u tom susretu Pilepić je bio na 11 minuta, međutim uz slabiji napadački učinak od dva poena (1/1 za dva, 0/2 za tri) te ponovno jedne asistencije i ukradene lopte.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja u posljednje vrijeme igra sve bolje, a to je pokazala i u prošlom tjednu. U Euroligi je svladala Panathinaikos 66:60, a u domaćem prvenstvu svladala je u gostima slabu Manresu 80:63. Protiv Panathinaikosa Kruno Simon je odigrao 33 minute i ubacio devet poena (1/4 za dva, 2/8 za tri, 1/1 slobodna) uz tri skoka i dvije asistencije. U domaćoj utakmici odigrao je osam minuta bez poena (0/1 za tri) uz asistenciju.

Luka Žorić (Unicaja): Dvije solidne predstave su iza Luke Žorića. Unicaja je nadigrala u završnici Panathinaikos u Euroligi, a Žorić je upisao nekoliko vrlo važnih skokova. Za 29 minuta ubilježio je 14 poena (7/10 za dva) uz devet skokova. Na gostovanju kod Manrese Unicaja je također bila uspješna, ubilježila je pobjedu 80:63, a Žorić je odigrao 21 minutu i ubacio devet poena (4/7 za dva, 1/2 slobodna) uz devet skokova i dvije asistencije.

Toni Katić (Split): Mučeći se s prekršajima, sa zarađenom trećom i četvrtom osobnom pogreškom rano u trećoj četvrtini, a petom u 36. minuti, Katić je u gostujućem porazu Žutih protiv podgoričke Budućnosti (66:47) u 24. kolu ABA lige na parketu bio 18 minuta. Upisao je četiri poena uz 2/3 za dvicu, dodajući i po jedan skok, asistenciju i izgubljenu loptu.

Mario Delaš (Žalgiris): U Žalgirisovom domaćem porazu od madridskog Reala u Euroligi, sa 105:104 za Madriđane u produžetku, Delaš je za nešto manje od 20 i pol minuta imao sedam poena bez ijednog promašaja, s 1/1 za tricu i 4/4 iz slobodnih bacanja, a dodao je i četiri skoka i dvije asistencije. U završnici četvrte četvrtine istaknuo se i po onome što nije želio, napravivši prekršaj na Nikoli Mirotiću nakon što je igrač Reala uzeo skok u napadu, što je Mirotić iskoristio s dva pogođena slobodna bacanja za 84:84 i ulazak u produžetak. U nedjeljnom gostujućem porazu od Minska (86:82) u VTB ligi, 23-godišnji Splićanin imao je osam poena uz 1/4 za dvicu i 2/2 za tricu, a tome je dodao i tri skoka za nepunih 17 minuta u igri.

Marko Popović (Žalgiris): Popović je prošlog tjedna bio u akciji samo u jednoj utakmici momčadi iz Kaunasa, s propuštanjem nedjeljnog poraza u Minsku (86:82) u VTB ligi. U euroligaškom porazu od madridskog Reala (105:104) kod kuće u produžetku, nepunih 28 i pol minuta na parketu iskoristio je za osam poena i tri asistencije, a šut iz igre bio mu je 3/9, 1/5 za dvicu i 2/4 za tricu. Pored toga, imao je 0/2 iz slobodnih bacanja.

Forma u padu

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Bez ijednog poena u dvije prošlotjedne utakmice svojeg kluba u VTB ligi, Zubčić se nije osobito istaknuo u po šest minuta na parketu u porazima protiv Himkija (88:79) kod kuće i od Donecka (95:79) u gostima. Protiv Himkija je imao 0/1 za dvicu i uhvaćeni skok u obrani, dok je u Donecku ubilježio 0/1 za tricu i po jednu osvojenu loptu i prekršaj.

Leon Radošević (Armani Milano): Radošević nakon povratka iz Litve bilježi sve manje i manje minuta, što se odražava i na konačnom učinku, a sve to neodoljivo podsjeća i na njegovu prvu epizodu u Armaniju. Ovog puta trener mu je dao svega šest minuta, no nije mu to bilo dovoljno za zabije koš (šut 0/2).

Dontaye Draper (Real Madrid): Real je prošli tjedan na rasporedu imao dva teška gostovanja, međutim na oba je upisao pobjede. U Euroligi je gostovao u Kaunasu kod Žalgirisa i slavio u produžetku 105:104 uz 16 minuta Dontayea Drapera. Draper je za to vrijeme ubacio četiri poena (2/3 za dva, 0/2 za tri). Španjolsko prvenstvo donijelo je derbi kod drugoplasirane Caje Laboral i pobjedu 100:92 nakon velikog preokreta. Draperov učinak nije bio posebno velik, a za 11 minuta je ubacio dva poena (0/1 za tri, 2/2 za dva) uz dvije asistencije.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Iako je Zaragoza svladala Gran Canariju, prilično neugodnog protivnika, učinak Damjana Rudeža bio je vrlo skroman. On je bio bolji u obrambenom smislu gdje je dobro odradio svoje zadaće, no za 21 minutu na parketu ostao je bez ijednog poena (0/1 za dva, 0/4 za tri) s dva skoka, dvije asistencije i četiri napravljena prekršaja.

Pavle Marčinković (Cibona): U pobjedi nad Union Olimpijom (74:62) u 24. kolu ABA lige, Marčinković je na parketu bio 12 minuta, ubilježivši tri poena i četiri skoka. Iz igre je pucao 1/3, sve za dvicu, a iz slobodnih bacanja 1/2.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani su u subotu u 24. kolu ABA lige dohvatili vrlo bitnu domaću pobjedu protiv Radničkog iz Kragujevca (75:68), a Vrbanc je na tom putu pomogao s 11 poena sa slabim šutom, 3/11 za igre, 0/4 za dvicu i 3/7 za tricu, a 2/2 s crte slobodnih.

Klupa, tribine, doktori

Boris Barać (Široki WWin): Prvak BiH u ponedjeljak dočekuje Crvenu zvezdu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Prvak BiH u ponedjeljak dočekuje Crvenu zvezdu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.03.2013. u 15:46
    Mila majko nigdje više budala i košarkaških neznalica,kao u Hrvatskoj.Nije ni čudo gdje smo pored ovakve kritične mase koja od degenerika stvara zvijezde.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2013. u 20:08
    Šteta za Leona da nije ostao u Litvi. Tamo je bio odličan. Imao je punu minutažu i status u ekipi. Ovaj Scariolo je budalaš. Maznuo je Cedeviti mikro playa i doveo Radoševića da sa klupe gleda kako drugi igraju. Scariolo je sljedeći koji dobija otkaz.
    Obrisan korisnik
  • narada10811.03.2013. u 18:18
    To me najviše muči nakon onog članka o repki, da se sad neko od tih kvalitetnih igrača ne ozljedi ozbiljnije. Ne daj Boze da to trefi Bojana!
    narada108
  • goikoetxea11.03.2013. u 16:30
    A sto ukic nije zasluzio naci se na listi? Nedovoljno hrvat kao draper ili kvalitetan kao marcinkovic?
    goikoetxea