Nogomet

Bayern vida rane u Leverkusenu, Milan napada Napolijevu drugu poziciju

Sportnet • petak, 15.03.2013.
Bayern vida rane u Leverkusenu, Milan napada Napolijevu drugu poziciju
Foto: EPA

Uoči reprezentativne stanke, vikend će biti ispunjen događajima. U Njemačkoj se sastaju prvi i treći, u Francuskoj kandidati za Ligu prvaka, a u Italiji vodi se ljuta borba za drugu poziciju.

Nada Manchester Cityja u obranu naslova gori još kao svijeća na vjetru, a mogla bi biti ugašena u Liverpoolu. Naime, aktualni prvak zadnja je tri puta s Goodison Parka otišao poražen, a zadnji put pobijedio u travnju 2009. Družina Davida Moyesa nije rekla zadnju u utrci za Ligu prvaka i pokušat će preskočiti Arsenal. Tottenham s punim nadapačkim arsenalom čeka obrambeno neuvjerljivi Fulham i želi prekinuti niz od dva poraza.

West Ham nije pobijedio na Stamford Bridgeu od rujna 2002., a teško će i ovog puta jer Chelsea više ne smije prosipati bodove kad je tako blizu Cityja. Dodatni zalog za optimizam domaćih je odlično izdanje Torresa protiv Steaue u četvrtak. Liverpool je u seriji od četiti pobjede u kojima je Suarez postigao sedam golova i nada se Ligi prvaka. Domaćin Southampton eventualnom bi pobjedom gotovo osigurao ostanak, a ima još jedan problem – nalazi se ispod Liverpoola na tablici.

Reading odlazi na noge Manchester Unitedu bez menadžera. Brian McDermott je otpušten u subotu i gosti će morati pružiti nešto uistinu posebno kako bi izbjegli poraz protiv odmornog suparnika koji je prošle nedjelje odmarao najboljeg strijelca Van Persieja.

Na krilima velike pobjede protiv Milana u Ligi prvaka Barcelona će u 28. kolu prvenstva na svom stadionu ugostiti Rayo Vallecano, jasno, sve izuzev sigurne pobjede Katalonaca bilo bi veliko iznenađenje, bez obzira na činjenicu da Rayo ove sezone izgleda vrlo dobro. S druge strane drugoplasirani Real za protivnika će imati Mallorcu koja je vezala dvije pobjede i nakon dugo vremena počela snivati opstanak, no, kao i u prvom slučaju, Kraljevski klub je ipak malo previsoka prepreka za "vađenje".

Derbi kola odigrat će Valencia i Real Betis, klubovi koji se bore za Europu, odnosno u onom najboljem slučaju Ligu prvaka. U kudikamo boljoj formi nalaze se gosti, osvojenih sedam bodova u tri kola zalog su za optimizam, jer domaći su u istom razdoblju ostvarili tek dva i ovaj bi ogled mogao mnogo toga kazati o jednima i drugima.

Friški četvrtfinalist Lige prvaka, Malaga, u prvenstvu ne briljira, barem ne u posljednje vrijeme, a prava prilika za prekid niza od tri utakmice bez pobjede pruža se protiv Espanyola. Za razliku od njih, Real Sociedad nalazi se na vrhuncu, gostujuća pobjeda protiv Atletica vinula ga je na diobu četvrte pozicije, stoga se potvrda vrijednosti očekuje i protiv Valladolida. Jednako zanimljivo bit će i na dnu gdje će Deportivo i Celta odigrati derbi začelja, a ujedno je to i posljednja prilika za domaće da uhvate priključak s ostatkom društva.

Najzanimljivija utakmica 26. kola Bundeslige igra se u subotu u Leverkusenu. Apotekarima u goste stiže prvoplasirani Bayern, koji se pod tjednom provukao u četvrtfinale Lige prvaka, unatoč domaćem porazu 2:0 od Arsenala. Trener Bavaraca Jupp Heynckes, međutim, svjestan je ugodne pozicije u njemačkoj ligi - pobjedničkog niza i 20 bodova viška - te je već najavio kako će na BayAreni odmarati Lahma, Müllera i Mandžukića. Hrvatski napadač tako će ostati bez prilike nastaviti utrku za najboljeg strijelca njemačkog prvenstva, u kojoj je na drugom mjestu, iza Lewandowskog (17) i ispred Mandžukića (15), Bayerov napadač Kiessling sa 16 pogodaka.

Bayern bi eventualnom pobjedom odradio dio posla za svog rivala iz Dortmunda, s obzirom da Borussia protiv Santinijevog Freiburga želi napraviti iskorak u borbi za drugo mjesto. Gosti još nisu odustali od Europe, ali su u zadnja tri kola uzeli tek dva boda, uz težak poraz od Wolfsburga prošli tjedan (5:2).

Neugodno ispadanje iz Lige prvaka, porazom od Galatasaraya u Gelsenkirchenu, Schalke mora probati "iskupiti" u Nürnbergu, a novi trener Kramer debitirat će na klupi posljednjeplasiranog Greuther Fürtha kod Pavlovićevog Werdera. Eintracht će svoju sušu od više od 500 minuta bez pogotka pokušati prekinuti u Frankfurtu protiv Stuttgarta, pri čemu se očekuje i Lakićev doprinos, a Badelj i Iličević sa svojim Hamburžanima čekaju Augsburg, koji lovi posljednji vlak za kakvu-takvu nadu u opstanak u ligi.

Posljednji vikend prije stanke zbog reprezentativnih obaveza u Italiji donosi novih deset dvoboja. Situacija na vrhu je takva da je malo onih koji vjeruju da Juventus može izgubiti naslov, a lider prvenstva svoju bodovnu prednost može sačuvati, možda je i povećati, uspjehom u Bologni.

Prvi pratitelj Napoli sad već mora brinuti o zadržavanju druge pozicije, za što u planu zasigurno imaju slavlje nad Atalantom, ekipom sa snažnim hrvatskim pečatom, na San Paolu. Trećeplasirani Milan, nakon posrtaja u Ligi prvaka, ima još bolju situaciju, barem "na papiru", jer na svom San Siru dočekuje posljednjeplasirani Palermo, koji je u međuvremenu opet promijenio trenera.

Inter Matea Kovačića u nedjelju gostuje kod Sampdorije, dok Fiorentina ima nešto lakši posao protiv drugog kluba iz Genove, u ovom slučaju pred svojim navijačima. Lazio će, pak, u Torino, dok će se Ante Vukušić s Pescarom pokušati izvući iz opasne zone osvajanjem bodova protiv direktnog konkurenta za ostanak, Chieva. Roma će, u posljednjem susretu kola, u svojevrsnom derbiju dočekati Parmu.

Vodeći Paris Saint Germain, koji u posljednje vrijeme igra po principu toplo-hladno u domaćem prvenstvu, u nedjelju navečer sudjeluje u derbiju kola Ligue 1. Parižani će gostovati kod četvrtoplasiranog Saint Etiennea, sastava koji je nanizao 13 utakmica bez poraza u svim natjecanjima, a u slučaju kiksa Marseillea može se domoći čak i trećeg mjesta na tablici. Prvi im je strijelac Aubameyang, koji je sa 16 pogodaka prvi pratitelj Ibrahimovića s 24 gola u francuskoj ligi.

Ista se prilika ukazuje i momčadi Nice, koja na svom terenu ugošćuje fenjeraša iz Nancyja, a velika očekivanja ima i šestoplasirani Lille, koji će pred vlastitim navijačima zaigrati s Evianom i tražiti šestu uzastopnu pobjedu. Aktualni prvak Montpellier, koji se proteklih dana našao u središtu pažnje zahvaljujući najavama o mogućem angažmanu Maradone, dokazivanju na terenu vratit će se protiv pretposljednjeg Troyesa.

Marseille i Lyon svoj će lov na Ancelottijeve nogometaše nastaviti protiv Korzikanaca. Na Velodrome stiže Ajaccio, pri čemu će Marseilleu nedostajati nekoliko prvotimaca, a Lovrenovi Lavovi moraju na noge Bastiji. U prvom dijelu prvenstva Lyon je u mrežu Bastije spremio pet lopti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!