Košarka

Rudež se istaknuo protiv Real Madrida, Barać dobio veću minutažu i uzvratio double-doubleom

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 25.03.2013.
Rudež se istaknuo protiv Real Madrida, Barać dobio veću minutažu i uzvratio double-doubleom
Foto: Hrvoje Knežević

Prošli tjedan nije bio za pamćenje za hrvatske reprezentativce. Damjan Rudež predvodio je strijelce Zaragoze protiv Real Madrida, Stanko Barać konačno je dočekao značajniju minutažu i odgovorio sjajnim učinkom. Ante Tomić drži visoku formu, a istaknuo se i Cedevitin dvojac u utakmici u kojoj je momčad osigurala nastup u Eurokupu.

Igrač kola

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je pružila dobar otpor madridskom Realu, dugo je bila u igri za pobjedu, ali nije uspjela doći do iznenađenja. Damjan Rudež je odigrao dobru utakmicu, predvodio je strijelce domaćina i broj poena je ipak nešto bolji od ukupnog dojma. Za 24 minute je ubacio 15 poena (2/7 za dva, 3/6 za tri, 2/2 slobodna), uhvatio tri skoka, ali i izgubio pet lopti.

Ugodno iznenađenje

Stanko Barać (Anadolu Efes): Vrlo dobar tjedan je iza hrvatskog centra u Efesu. U euroligaškom porazu od Žalgirisa rezultatom 79:71 igrao je 18 minuta i utakmicu završio sa šest poena, isto toliko skokova (četiri napadačka) i jednom blokadom. Iz igre je šutirao 3/7. U utakmici turskog prvenstva Anadolu Efes je s čak 78:46 slavio na gostovanju kod Erdemira, a Barać je napokon dočekao pravu minutažu. Za 24 i pol minute na parketu ostvario je učinak od 12 poena (iz igre 4/10, slobodna bacanja 4/6), 13 skokova (pet napadačkih), dvije blokade i jedne asistencije.

Visoka forma

Miro Bilan (Cedevita): Predvodeći svoju momčad s 21 poenom i osam skokova, 23-godišnji Šibenčanin imao je važnu ulogu u Cedevitinoj gostujućoj pobjedi sa 77:75 protiv Široki WWina u 26. kolu ABA lige. Bilan je na parketu bio 22 minute, a najveći dio poena, 17, ubilježio je u prvom poluvremenu. Sveukupno nije promašio previše, s 9/13 za dvicu i 3/4 iz slobodnih bacanja, dok je poenima i skokovima pridodao i dvije asistencije.

Marko Tomas (Cedevita): Nešto skromniji prošlotjedni učinak u pobjedi nad Cibonom bio je iznimka u nizu kvalitetnih Tomasovih utakmica u posljednje vrijeme. U dolasku do 77:75 u Širokom Brijegu istaknuo se s 15 poena, 10 u posljednjoj četvrtini, kada se utakmica lomila, a tome je dodao i po dva skoka i asistencije, uz jednu blokadu. Glavni problemi u 33 minute na parketu bili su mu šut za dvicu (1/5) i iz slobodnih bacanja (1/3), dok je za tricu išlo jako dobro (4/7).

Ante Tomić (Barcelona): Jedna vrlo dobra i jedna nešto skromnija predstava su iza Ante Tomića u prošlom tjednu. U Euroligi Barcelona je nadigrala Caju Laboral uz dobar nastup Tomića koji je za 28 minuta ubacio 14 poena (6/10 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio osam skokova i podijelio četiri dodavanja, međutim u španjolskom prvenstvu nije briljirao. Osobne pogreške su ga rano izbacile iz utakmice i u pobjedi kod Cajasola igrao je tek 12 minute, ali i za to vrijeme je bio dobar i ubacio je osam poena (3/3 za dva, 2/2 slobodna) uz dva skoka i dvije asistencije.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): Druga utakmica otkako se vratio poslije klupske suspenzije Andriću je bila uspješnija od one prošlotjedne protiv Cibone. Na putu do 77:75 u Širokom Brijegu u posljednjem kolu ABA lige, istaknuo se s 11 poena bez ijednog promašaja, s 3/3 za dvicu, 1/1 za tricu i 2/2 s crte slobodnih bacanja. Za 18 minuta na parketu ubilježio je i šest skokova, dvije asistencije, po jednu blokadu i izgubljenu loptu, uz četiri prekršaja.

Luka Babić (Cedevita): U gostujućoj pobjedi nad Široki WWinom (77:75) u 26. kolu ABA lige nije zabio puno, pet poena, ali svih pet ubilježio je kada je bilo izuzetno važno, u završnici utakmice, predvodeći Cedevitu u mini-seriji od 5:0 za odlazak do 76:71 u posljednjoj minuti. Šut iz igre bio mu je 2/5, 1/1 za dvicu i 1/4 za tricu, a dodao je i po jedan skok i izgubljenu loptu.

Mario Delaš (Žalgiris): U prvoj prošlotjednoj utakmici kluba u Kaunasa, uz domaću pobjedu nad Anadolu Efesom (79:71) u Euroligi, Delaš je odigrao nepunih 17 i pol minuta i upisao četiri poena i tri skoka, s 0/2 za dvicu, 1/1 za tri poena i 1/2 iz slobodnih bacanja. Žalgiris je bio uspješan i u VTB ligi, s nedjeljnih 69:62 protiv Nižnji Novgoroda na domaćem parketu, a 23-godišnji Splićanin istaknuo se s devet poena, pet skokova, dvije asistencije i blokadom za nešto više od 23 i pol minuta u igri.

Toni Katić (Split): U odlučujućoj utakmici za ostanak u ABA ligi, s porazom s 85:68 u Zadru, na parketu nije bio previše, 18 minuta, završivši sa sedam poena bez promašaja iz igre, 2/2 za dvicu i 1/1 za tricu. Dodao je i po jedan skok, asistenciju i izgubljenu loptu, ali kada se utakmica definitivno prelomila bio je na klupi.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U pobjedi svog kluba na gostovanju kod Olin Edirnea odigrao je tek 13 i pol minuta jer se prilično rano opteretio osobnim pogreškama. Za dva poena je šutirao vrlo dobrih 4/6 i utakmicu je završio s osam postignutih poena. Tome je pridodao četiri skoka i dvije asistencije.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa uspjeli su se plasirati u polufinale Eurokupa, no nakon toga su u prvenstvu upisali neočekivani poraz kod Manrese. U Eurokupu je u gostima pobijeđen ukrajinski Budivelnik u susretu u kojem je Fran Pilepić dobio 14 minuta za vrijeme kojih se većinom bavio obrambenim zadaćama. Ostao je bez poena (0/1 za dva) uz četiri osobne pogreške. U prvenstvu je bio napadački agresivniji te je za 17 minuta ubacio sedam poena (2/2 za dva, 1/3 za tri) uz dvije asistencije.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Igrao je samo 13 minuta protiv Cedevite i pritom upisao četiri poena, pet skokova, tri asistencije, jednu osvojenu i jednu izgubljenu loptu te blokadu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Hrvatski reprezentativac sudjelovao je u jednom od dva poraza Unicaje prošli tjedan. Zbog bizarne ozljede u sudaru sa sucem u euroligaškom dvoboju protiv CSKA, propustio je ligaški susret s Murcijom. Protiv Moskovljana je solidno odradio 34 minute, ubacio je deset poena (1/4 za dva, 2/4 za tri, 2/2 slobodna), uhvatio dva skoka i izgubio četiri lopte.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Bio je jedan od najvažnijih sudionika u pobjedi u Madridu protiv Reala s 12 poena za 34 minute dodavši tome šest skokova, asistenciju i tri izgubljene lopte. U rutinskoj pobjedi protiv Peristerija dobio je 17 minuta i upisao sedam poena uz četiri asistencije, jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte.

Forma u padu

Dontaye Draper (Real Madrid): Dvije tijesne utakmice su iza košarkaša Reala koji su čini se ipak malo pali u formi. Nakon niza nepobjedivosti, počeli su i oni gubiti i sve više se mučiti. U Euroligi su na svom parketu upisali poraz od Panathinaikosa bez nekog posebnog učinka Dontayea Drapera koji je za devet minuta na parketu izgubio dvije lopte i to je bilo sve što je napravio. U prvenstvenoj pobjedi kod Zaragoze Draper nije sudjelovao, iako je bio u zapisniku, nije dobiti niti minutu.

Krešimir Lončar (Himki): Za Lončarom je nešto skromniji tjedan u dresu ruskog kluba. U domaćem ligaškom porazu od Nižnji Novgoroda (97:82), prošlog ponedjeljka imao je sedam poena i dva skoka za nešto više od 14 minuta na parketu. Pucao je 2/4 za dvicu i 3/4 iz slobodnih bacanja. U visokoj euroligaškoj pobjedi protiv gostujućeg Fenerbahče Ülkera (99:76) igrao je nešto manje od 23 minute, a to vrijeme iskoristio je za tri poena (1/1 za dvicu, 1/2 iz slobodnih bacanja), po jedan skok i asistenciju, uz tri izgubljene lopte i četiri prekršaja.

Pavle Marčinković (Cibona): Za 21 minutu u igri u domaćem ogledu s Igokeom, okončanom s 87:78 za gostujuću momčad, ubilježio je pet poena uz po 1/3 za dvicu i tricu. Imao je i po dva skoka i asistencije.

Damir Markota (Bešiktaš): U 12. kolu drugog kruga Eurolige Bešiktaš je iznenađujuće pobijedio Montepaschi sa 72:70, što mu je bila prva pobjeda u toj fazi natjecanja. Markota se u toj pobjedi nije uspio značajnije istaknuti. Za 22 i pol minute na parketu uspio je postići tek tri poena. Za dva je promašio svoj jedini šut, a zabio je jednu tricu iz dva pokušaja. Upisao je još četiri skoka i dvije asistencije, ali i dvije izgubljene lopte. Prvenstvenu utakmicu protiv Galatasaraya Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak.

Zoran Planinić (Himki): Himkiju prošlog ponedjeljka nije išlo u susretu s gostujućim Nižnji Novgorodom u ruskom prvenstvu, s porazom s 97:82, a i Planinić se uklopio u tu negativnu sliku. Za nešto više od 19 minuta na parketu ubilježio je šest poena, dva skoka, po tri asistencije i izgubljene lopte, s 2/6 iz igre, 2/3 za dvicu i 0/3 za tricu, a 2/2 iz slobodnih bacanja. U domaćoj euroligaškoj pobjedi s 99:76 protiv Fenerbahče Ülkera igrao je nepunih 19 i pol minuta, a završio je s devet poena, sve u prvom poluvremenu, dodajući i pet asistencija i tri skoka. U euroligaškom nastupu u petak imao je 4/6 iz igre, 3/5 za dvicu i 1/1 za tri poena.

Goran Suton (Cedevita): U gostujućoj pobjedi nad Široki WWinom za kraj ABA lige Suton nije bio među istaknutijima u momčadi Jakše Vulića. U dolasku do 77:75 odigrao je 18 minuta i za to vrijeme imao po tri poena i skoka, uz 1/6 iz igre, 0/3 za dvicu i 1/3 za tricu.

Dario Šarić (Cibona): Šarić je u posljednje vrijeme igrao dobro, ali susret s Igokeom, u kojem je suparnička momčad slavila s 87:78 u Domu Dražena Petrovića, donio je slabije izdanje. Za 26 minuta na parketu imao je sedam poena, pet skokova i četiri izgubljene lopte, s 1/5 za dvicu, 1/1 za tricu i 2/4 iz slobodnih bacanja, dok se u obrani teško nosio s raspoloženim Brankom Jorovićem, glavnim adutom gostiju u subotu predvečer u Zagrebu.

Goran Vrbanc (Zadar): Na putu do pobjede nad Splitom (85:68) u posljednjem kolu ABA lige nije bio jako raspoložen, s pet poena uz 2/6 iz igre, po 1/3 za dvicu i tricu. Nije ni igrao puno, samo 13 minuta, a najvažnije što je napravio bila je trica za povećanje na 65:56 u 33. minuti, što je Split udaljilo od povratka u utakmicu.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa je unatrag sedam dana odigrala dvije utakmice, s pobjedama nad LSU-Baltaijem (111:61) u litavskom prvenstvu i Azovmašem (75:56) u VTB ligi. Nekadašnja Cibonina "četvorka" bila je bolja protiv Azovmaša, s pet poena, devet skokova i četiri asistencije za nešto više od 20 minuta u igri, dok je protiv LSU-Baltaija Zubčićev učinak bio na tri poena i po jednoj asistenciji i blokadi za samo osam minuta na parketu.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je prošli tjedan ubilježila dva poraza, prvo je izgubila važan euroligaški dvoboj protiv CSKA, a zatim i važan španjolski sraz s Murcijom. Luka Žorić u ta dva susreta nije bio na razini kao u nekim ranijim susretima. Protiv Moskovljana je za 31 minutu ubacio šest poena (3/7 za dva), uhvatio sedam skokova i podijelio dvije blokade, ali i izgubio tri lopte i napravio četiri prekršaja. Protiv Murcije se očekivao veći doprinos, ali za 24 minute upisao je osam poena (3/5 za dva, 2/2 slobodna) i uhvatio šest skokova, no problem su bile izgubljene lopte kojih je imao čak šest.

Klupa, tribine, doktori...

Boris Barać (Široki WWin): Pokušao je pomoći momčadi u za nju rezultatski nebitnoj utakmici protiv Cedevite, ali ozljeda gležnja još je aktualna. Za šest minuta ostao je bez ijednog poena. Upisao je tek skok.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Zbog ozljede koljena propustio je gostovanje Fenerbahčea kod Himkija. Njegova je momčad poražena s uvjerljivih 99:76.

Mario Hezonja (Barcelona): Zbog lakše ozljede zarađene u prošlom kolu, Mario Hezonja je propustio prošlotjedni dvoboj Lleide i Barcelone B.

Marko Popović (Žalgiris): Ozlijeđeni Popović propustio je obje prošlotjedne Žalgirisove utakmice. Stanka traje sada već četiri susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben26.03.2013. u 08:52
    Po čemu su to sjajni učinci: Rudež, 2-7, za dva i 5 izgubljenih lopti, odnosno Barać 4-10 za dva. Centar koji za dva nema preko 60 %, nema što tražiti u ozbiljnoj košarci.
    litleben
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 15:41
    Kad ste već navodili igrače koji reprezentacije neće vidjeti bez neke katastrofalne avionske nesreće u kojoj bi stradala prva postava, mogli ste spomenuti i izvrstan Perićev učinak protiv vodeće ekipe talijanske lige.
    Obrisan korisnik