Košarka

Video: Spursi poraženi u Houstonu, Mavericksi dobili važan okršaj s Jazzom

Igor Šestak • ponedjeljak, 25.03.2013.
Video: Spursi poraženi u Houstonu, Mavericksi dobili važan okršaj s Jazzom
Foto: EPA

NBA liga u nedjelju je ponudila osam utakmica, a najuzbudljiviji okršaj viđen je u Houstonu gdje su domaći Rocketsi košem Hardena četiri sekunde prije kraja pobijedili San Antonio Spurse. Oklahoma City Thunder briljirao je u drugom poluvremenu okršaja s Portland Trail Blazersima i uvjerljivo slavio, a Dallas Mavericksi su u okršaju važnom za plasman u doigravanje dobili Utah Jazz. Miami Heat je Charlotte Bobcatse ispratio s 32 poena viška, Chicago Bullsi su zahvaljujući skokovima nadigrali Minnesota Timberwolvese, a pobjede su još upisali Atlanta Hawksi, Philadelphia 76ersi i Brooklyn Netsi.

Harden i dobra obrana zaustavili Spurse

Najuzbudljiviju utakmicu nedjeljnog programa vidjeli su gledatelji u Houstonu. Domaći Rocketsi (39-31) ugostili su San Antonio Spurse (53-17) i svladali ih u napetoj završnici. Čitava utakmica ovih suparnika bila je izjednačena pa je najveće vodstvo na utakmici bilo vodstvo Spursa 41:32 u drugoj četvrtini. Rocketsi su na poluvrijeme otišli s tri poena zaostatka, a treću su četvrtinu dobili s 31:21. Svoje najveće vodstvo od osam poena (87:79) Houston je imao sedam i pol minuta prije kraja, no Spursi su bili spremni za preokret.

James Harden, igrač Houston Rocketsa: "Igramo sve bolje, a danas nam je puno pomoglo i sjajno ozračje u dvorani. Publika je bila odlična. Naša igra obično se zasniva na napadu, a kad se dogodi da nam šutevi ne ulaze - nepotrebno se predamo i u obrani. U zadnjih par tjedana popravili smo se u obrani i sada nastojimo biti čvrsti i doći do poena kroz tranziciju."

Kod rezultata 89:83 za domaće Tony Parker je zabio deset uzastopnih poena i doveo svoju momčad do četiri poena prednosti. Minutu i 12 sekundi prije kraja pogodio je i slobodna bacanja za vodstvo 95:92, no u preostalom vremenu Spursi su ostali bez poena. Na drugoj se strani u junaka utakmice pretvorio James Harden. Prvo je slobodnim bacanjima smanjio zaostatak Rocketsa na samo poen, a onda riješio utakmicu ubačajem iz igre četiri i pol sekunde prije kraja. Zadnje pokušaje za Spurse su imali Tim Duncan i Manu Ginobili, ali nisu bili precizni.

Rocketsi nisu imali posebno dobru šutersku večer (iz igre 40 posto), ali su od svojih suparnika bili bolji u skokovima (44-38) i prisilili ih na čak 18 izgubljenih lopti. Harden je bio najbolji strijelac pobjedničke momčadi s 29 poena, a čak 15 je zabio iz slobodnih bacanja. Iz igre je šutirao skromnih 6/16, ali je bio precizan kad je to bilo najpotrebnije. Pridodao je još devet skokova i šest asistencija. S 20 poena (iz igre 8/17) i osam skokova istaknuo se Chandler Parsons, dok je 11 poena i jednu vrlo važnu blokadu 90 sekundi prije kraja utakmice zabilježio Patrick Beverley.

Spursi su iz igre pogodili 42,3 posto svojih šuteva, a predvodio ih je Parker s 23 poena (iz igre 7/13), sedam asistencija i četiri skoka. Duncan je ostvario učinak od 17 poena i sedam skokova, ali je u završnih 12 minuta ostao bez ubačaja. Kawhi Leonard je prikupio 12 poena i šest skokova, a vrlo neraspoložen bio je Ginobili. Iz igre je šutirao 1/6 i zabio tek tri poena.

Thunder u završnih 14 minuta "razbio" Blazerse

Jedno odlično poluvrijeme bilo je dovoljno Oklahoma City Thunderu (52-19) za domaću pobjedu nad Portland Trail Blazersima (33-37). U prve 24 minute Blazersi su iz igre šutirali 51,4 posto i na poluvremenu su vodili s 47:45, no drugo poluvrijeme donijelo je sasvim drukčiju sliku. Thunder je učvrstio obranu i ograničio svoje goste na 31 posto ubačaja iz igre i samo 36 poena i odjurio do pobjede.

Terry Stotts, trener Portland Trail Blazersa: "Mislim da smo pružili dosta dobar otpor vjerojatno najboljoj momčadi Zapada. Bila nam je ovo peta utakmica u sedam dana i jednostavno nismo izdržali do kraja. Konačni rezultat ne odražava događanja na parketu, ali ja svojim igračima skidam kapu."

Prvu značajniju prednost domaćini su ostvarili u posljednjih 90 sekundi treće četvrtine kada su kod rezultata 65:65 napravili seriju 10:3. U posljednjem periodu igre za njih više nije bilo problema, konstantno su povećavali svoju prednost i na kraju slavili s uvjerljivih 103:83. Igrači Portlanda ostali su bez poena u završnih šest minuta, a ovaj ih je poraz dodatno udaljio od plasmana u doigravanje.

Igrači Thundera iz igre su pogodili 52,4 posto svojih pokušaja, a njihov najefikasniji igrač bio je Kevin Durant s 24 poena (iz igre 10/17) i deset skokova. Russell Westbrook zabio je 21 poen (iz igre 9/18) i podijelio devet asistencija, dok je Serge Ibaka svojih 16 poena zabio u drugom poluvremenu, a upisao je i pet blokada. Kod Blazersa se istaknuo Damian Lillard s 19 poena i šest asistencija, Nicolas Batum imao je 13 poena, osam skokova i osam asistencija, a LaMarcus Aldridge deset poena i 12 skokova uz loš šut 3/14.

Dallas Mavericksi produžili gostujuću agoniju Utah Jazza

American Airlines Centar u Dallasu u nedjelju je bio poprište važnog dvoboja u borbi za plasman u doigravanje Zapadne konferencije. Domaći Mavericksi dočekali su Utah Jazz i iskoristili njegovu lošu gostujuću formu. Slavili su sa 113:108 i izjednačili se sa svojim suparnicima na omjeru 34-36. Momčad iz Salt Lake Cityja nanizala je 11 uzastopnih gostujućih poraza, a izvan svoje dvorane nije upisala pobjedu još od 13. veljače. Mavsi su pak nastavili svoju odličnu formu i u mjesecu ožujku imaju omjer 9-4.

Borba za doigravanje Zapadne konferencije

...
7. Houston Rockets 39-31
8. Los Angeles Lakers 36-34
9. Utah Jazz 34-36
10. Dallas Mavericks 34-36
11. Portland Trail Blazers 33-37
...

Dvije i pol četvrtine ovaj je dvoboj bio sasvim izjednačen. Momčadi su se do tada u vodstvu izmijenile 23 puta, a izjednačenje na 69:69 bilo je sedmo na utakmici. No, tada su proradili Mavericksi. Drugu polovicu treće i početak četvrte četvrtine iskoristili su za seriju 20:2 i deset minuta prije kraja utakmice došli do goleme prednosti. Ona je rasla i do 21 poena, no u završnici su popustili i Utah je sedam sekundi prije kraja stigla na samo tri poena zaostatka. Pobjedu Dallasa zaključio je Darren Collison s linije slobodnih bacanja.

Obje su momčadi iz igre pogodile više od pola svojih šuteva, izgubile po 19 lopti i imale po sedam dvoznamenkastih strijelaca. Maverickse je iznenađujuće predvodio 37-godišnji Mike James s 19 poena i pet asistencija. Dirk Nowitzki je zabio 17 poena uz šest skokova, a po 15 poena su dodali Vince Carter i Shawn Marion. U redovima gostiju najefikasniji je bio Enes Kanter sa 17 poena, dok su po 15 ubacili Al Jefferson i Paul Millsap.

Miami lakoćom produžio seriju, Bullsi skakački demolirali Wolvese

Jednu od najlakših pobjeda u svojoj 26 utakmica dugoj pobjedničkoj seriji upisali su u nedjelju košarkaši Miami Heata (55-14). Iako su igrali bez Dwyanea Wadea, u svojoj su dvorani s čak 109:77 svladali slabašne Charlotte Bobcatse (16-54). Gosti su u prvoj četvrtini poveli s 19:8, ali onda stali. Miami je ubacio u brzinu više i u završnih pet minuta prve četvrtine napravio seriju 15:0. Bobcatsi su u drugih 12 minuta još održavali priključak i na poluvrijeme otišli s osam poena zaostatka, no u drugom više nisu imali odgovora za raspoložene prvake. Miami je drugo poluvrijeme dobio sa 62:38. Iz igre je pogodio 56,8 posto šuteva, dok je goste u zadržao na samo 29,8 posto ubačaja.

LeBron James ponovno je bio na visini zadatka. Za 34 minute na parketu iz igre je šutirao 11/14, a slobodna bacanja 10/11 i stigao do 32 poena. Pridodao je tome deset asistencija, osam skokova i tri blokade. Chris Bosh je zabio 15 poena uz šest skokova, a isti broj poena imao je i Norris Cole uz šest asistencija. 14 poena i sedam skokova zabilježio je Ray Allen. U redovima Bobcatsa istaknuli su se Kemba Walker s 20 poena i šest skokova, Gerald Henderson s 18 poena i pet skokova te Michael Kidd-Gilchrist s 13 poena i deset skokova.

Na krilima izrazite skakačke dominacije Chicago Bullsi (38-31) su sa 104:97 na gostovanju u Minnesoti svladali domaće Timberwolvese (24-44). Prikupili su čak 20 skokova više (52-32) od svojih domaćina pa im nije smetalo što su imali slabiji postotak šuta (46 posto - 50 posto) i više izgubljenih lopti (15-13). Bullsi su vodili u najvećem dijelu utakmice, uglavnom s dvoznamenkastim brojem poena, a Wolvesi su im ozbiljnije zaprijetili sredinom posljednje četvrtine kada su svoj zaostatak sveli na samo pet poena. U iduće tri minute Bullsi su ponovno pobjegli na plus 15 i osigurali mirnu završnicu.

U redovima Chicaga nije bilo Rosea, Hamiltona, Belinellija i Noaha pa su naslovne uloge preuzeli Nate Robinson s 22 poena i deset asistencija i Jimmy Butler s 20 poena i devet skokova. Carlos Boozer u pobjedu je ugradio 19 poena i 12 skokova, a Luol Deng 17 poena i sedam skokova. Najraspoloženiji među Timberwolvesima bio je Derrick Williams s 28 poena i pet skokova, a po 15 poena su zabili Nikola Peković i Ricky Rubio. Crnogorac je pritom upisao i osam skokova, a Španjolac osam asistencija.

Atlanta Hawksi (39-31) su uzdignutih ruku napustili Milwaukee. U posljednje dvije minute napravili su seriju 12:2 i zaostatak od pet poena pretvorili u pobjedu rezultatom 104:99. Domaćim Bucksima (34-35) u tom periodu nisu dozvolili koš iz igre, a prisilili su ih na čak pet izgubljenih lopti. Bucksi su imali čak 13 skokova više, ali vrlo dobra šuterska večer Hawksa (50 posto iz igre, trica 10/26) presudila je pobjednika. Atlantu su do trijumfa odveli Al Horford s 24 poena, sedam skokova i šest asistencija te Josh Smith s 23 poena, devet skokova i četiri asistencije. Prvi strijelac Bucksa bio je Monta Ellis s 20 poena, a poen manje i deset skokova upisao je Ersan Ilyasova.

Raspoloženi Philadelphia 76ersi (27-42) slavili su sa 117:103 na gostovanju kod Sacramento Kingsa (25-46) zahvaljujući odličnom drugom poluvremenu. Jrue Holiday je ostvario učinak od 21 poena, deset skokova i sedam asistencija, Dorell Wright je zabio 22 poena uz šest asistencija, a Lavoy Allen ubilježio 20 poena i sedam skokova. Domaćine su u porazu predvodili Isaiah Thomas s 25 poena, Marcus Thornton s 22 te Tyreke Evans s 19 poena i osam asistencija.

Izjednačenu utakmicu odigrali su u Phoenixu domaći Sunsi (23-48) i Brooklyn Netsi (41-29), a na kraju se radovala družina iz New Yorka. Do pobjede 102:100 vodili su ju Deron Williams s 20 poena i 11 asistencija, Brook Lopez s 21 poenom i pet skokova te Kris Humphries sa 17 poena i osam skokova. Kod Sunsa je briljirao Goran Dragić s 31 poenom, 12 asistencija i devet skokova, ali nije uspio odvesti svoju momčad do pobjede. U zadnjem napadu, kod tri poena zaostatka, pogodio je prvo slobodno bacanje pa drugo namjerno promašio. Napadački skok uhvatio je Hamed Haddadi, ali nije uspio pogoditi za produžetak.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 10:56
    mislis harden i cijeli dallas :) al evo kako igraju u zadnje vrijeme izgleda da nece jos dugo bit bradati.. http://a.espncdn.com/combiner/i?img=/i/headshots/nba/players/full/1982.png&w=350&h=254 i hvala Bogu na tome :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 10:34
    carter i harden - talibana dva :D
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies