Nogomet

Dolazak Rijeke na željenu poziciju, rutinski Dinamo i junak Perica

Maj Gašparac • ponedjeljak, 08.04.2013.
Dolazak Rijeke na željenu poziciju, rutinski Dinamo i junak Perica
Foto: FaH

Remijem Intera i Hajduka završeno je 26. kolo MAXtv Prve lige. Ono je donijelo novu pobjedu aktualnog prvaka i prvoplasirane momčadi lige, zagrebačkog Dinama, dolazak Rijeke na mjesto njegovog prvog pratitelja, nastavak nekih negativnih nizova, ali i značajan uspjeh Zadrana u borbi za ostanak u ligi...

Prva utakmica 26. kola MAXtv Prve lige odigrana je u petak, a u njoj je aktualni prvak Dinamo gostovao i uvjerljivo pobijedio kod Zagreba. Modri su slavili s uvjerljivih 3:0, upisali nova tri boda na putu do obrane titule i donijeli nove brige treneru Zagreba Miroslavu Blaževiću, čija se ekipa nakon četvrtog uzastopnog poraza nalazi na posljednjem mjestu ljestvice i putu prema ispadanju u drugu ligu.

Negativnu seriju u ovom kolu nastavili su i igrači Osijeka, koji su poraženi na gostovanju kod Rijeke i na taj način su došli do brojke od sedam uzastopnih utakmica bez pobjede. Nogometaši Stanka Mršića zadnji put su slavili početkom veljače kada su na svojem Gradskom vrtu svladali Dinamo, a od tada su zabilježili četiri remija i tri poraza.

Zahvaljujući pobjedi nad Osijekom, nogometaši Rijeke osvojili su tri boda kojima su preskočili Hajduk i Lokomotivu te zasjeli na drugo mjesto prvenstvene tablice. Tim trijumfom novi trener Rijeke Matijaž Kek ostvario je svoju četvrtu uzastopnu pobjedu od preuzimanja hrvatskog prvoligaša, koji se sada nalazi na željenoj poziciji koja vodi u Europu.

Drugo mjesto na ljestvici nakon 26. kola izgubila je momčad Lokomotive koja je na drugom gostovanju u Vinkovcima kod Cibalije u samo tri dana poražena s 2:0. Nakon što su u polufinalu Kupa odigrali 1:1, nogometaši Tomislava Ivkovića u subotu su poraženi s 2:0, a zahvaljujući tim osvojenim bodovima Cibalia se primaknula izlasku iz zone ispadanja.

"Smatrali smo kako ćemo lakše pobijediti jer smo u utakmici u Kupu imali dominaciju 70 minuta, a i Cibalia je bila u lošijem izdanju, te smo očito mislili kako ćemo lagano dobiti", otkrio je trener Lokomotive Tomislav Ivković nakon susreta.

Niz uzastopnih utakmica bez pobjede u ovom kolu nastavili su i nogometaši Slaven Belupa koji su na vrlo teškom terenu, blatnom i punom rupa, odigrali 0:0 sa Splitom. Momčad Romana Sovića zadnji put je slavila u prosincu prošle godine, kada je u Koprivnici svladala Osijek.

Nogometaši Zadra u subotu su na svojem terenu svladali Istru 1961 rezultatom 3:2, prekinuli niz od tri susreta bez pobjede i došli do brojke od 27 osvojenih bodova, zahvaljujući kojima se nalaze na devetom mjestu ljestvice. Ovom vrijednom pobjedom Zadrani su stigli na samo tri boda zaostatka za osmim Osijekom i sedmom Istrom.

Posljednju utakmicu kola u nedjelju su odigrali Inter i Hajduk u Zaprešiću. Momčad iz Splita povela je preko Franka Andrijaševića u prvom poluvremenu, no Inter je izborio bod zahvaljujući kasnom pogotku Ante Budimira. Ovaj remi je bio treći uzastopni Rajka Magića otkad se nalazi na klupi Intera, no njegova ekipa se i dalje nalazi na pretposljednjem mjestu ljestvice.

Prijava kola

Trener Zagreba Miroslav Blažević nije bio zadovoljan kada je doznao da će utakmicu njegovog kluba protiv Dinama suditi Ante Vučemilović. Prokomentirao je kako s Osječaninom ima vrlo neugodna iskustva: "Nisu mogli goreg, što im treba. Ima toliko čestitih sudaca, nekompromitiranih! Unakazio me u prvom mandatu dok sam bio u Zagrebu, na gostovanju u Rijeci, a dobio je četiri utakmice kazne tada. Dokle će to tako", rekao je Ćiro, nakon čega je nazvao povjerenika za suđenje Ivana Peraića kako bi njemu izrazio svoje nezadovoljstvo.

Zbog tog njegovog postupka povjerenik prvoligaškog natjecanja Josip Brezni rekao je za Sportske novosti kako bi protiv Blaževića mogla biti podnesena prijava: "Ja sam već pripremio prijavu Vlajčeviću protiv Ćire za kršenje Kodeksa ponašanja. On će možda o njoj odlučivati već u srijedu, mora ustanoviti ima li elemenata za stegovno gonjenje. Međutim, to nije sve, upravo Vučemilović i Peraić imaju pravo tužiti Blaževića Disciplinskoj komisiji HNS-a ili Vlajčeviću i po drugim osnovama", izjavio je.

Igrač kola

Titula igrača kola pripada mladom nogometašu Zadra Stipi Perici. On je s dva pogotka u drugom poluvremenu jedan od najzaslužnijih za pobjedu svoje momčadi nad Istrom i osvajanje tri vrlo vrijedna boda u borbi za ostanak u MAXtv Prvoj ligi.

Vratar kola

Čuvar mreže Splita Andrija Vuković bio je jako raspoložen u utakmici svojeg kluba i Slaven Belupa. 29-godišnji vratar u nekoliko navrata je dobrim reakcijama očuvao svoju mrežu netaknutom i jedan je od zaslužnijih za osvojeni bod Crvenih na gostovanju u Koprivnici. Ovo je bilo treća uzastopna utakmica u kojoj Split nije primio pogodak, a zasluge za to pripadaju i Vukoviću.

Gol kola

Gol kola postigao je igrač ovog kola, Zadrov Stipe Perica. Mladi napadač je u pobjedi svojeg kluba postigao prvi i drugi pogodak, a mrežu za 2:1 zatresao je udarcem s više od 20 metara udaljenosti, koji je završio u lijevom kutu vratara Istre 1961 Andreja Prskala.

Promjena formacije kola

Trener Dinama Krunoslav Jurčić nakon prvog poluvremena utakmice protiv Zagreba, koje je završeno bez pogodaka, odlučio je promijeniti formaciju, što mu se uvelike isplatilo jer je njegova momčad zaigrala bolje i na kraju slavila s uvjerljivih 3:0.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200809.04.2013. u 14:18
    I meni bi bilo tesko da sam hajdukovac nakon tolko prenemaganja i izlezavanja Jedino pametno si za pokrivaca napisao al njemu je bilo u cilju da dpbije karton da ne moze igrat protiv dinama
    ttt2008
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 16:12
    Ukratko 26 kolo hnl.......cirkus kolorado se nastavlja,sve je viđeno osim nogometa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 15:45
    Idemo Rijeko,sad tek počinju prave utakmice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 13:34
    neznam o čemu vi pričate al ja nisan bio uvjeren u to da će dinamo pustit zagrebu. čak san i na kladionici uredno odigrao 2. no pustimo to. ipak san prvenstveno navijač hajduka pa ću se malo osvrnut na tu utakmicu. hajduk je odigrao loše. al gledajuć utakmicu po meni (možda subjektivno) nikola... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2013. u 13:02
    Bez brige, sad će izaći sa teorijom 'Dinamo nije pustio da bi prestalo biti sumnjivo' :)
    Obrisan korisnik