Nogomet

Benko najizgledniji kandidat za najboljeg strijelca, Interu veći izgledi za spas

Mišo Gulić, Igor Šestak • petak, 12.04.2013.
Benko najizgledniji kandidat za najboljeg strijelca, Interu veći izgledi za spas
Foto: FaH

Tko će biti najbolji strijelac, tko ima najbolje izgleda za opstanak u MAXtv Prvoj ligi, kako će Istra 1961 i Osijek iskoristiti 27. kolo? Tri pitanja, dva Sportnetova novinara, jedan analitički tekst.

Tko će osvojiti titulu najboljeg strijelca - Benko, Kramarić (po 14) ili Sammir (12)?

Igor Šestak: S obzirom na trenutnu formu, glavni favorit za titulu prvog strijelca MAXtv Prve lige za mene je Leon Benko. U posljednje tri utakmice napadač Rijeke je četiri puta tresao suparničke mreže i postigao sve pogotke svog kluba. Rijeka se probudila od dolaska novog trenera i dobro napreduje ka osvajanju drugog mjesta, a Benko je jedna od ključnih figura na tom putu. Kek u njega ima puno povjerenje, a 29-godišnjak mu za sada vraća golovima. U proljetnom dijelu Prvenstva zabio je pet golova, jedan više od Kramarića, dok se Sammir u 2013. godini u strijelce upisao samo jednom i čini se kako ne može pratiti tempo dvojice napadača.

Mišo Gulić: Sudeći po trenutnoj formi, najizgledniji kandidat je Leon Benko koji je nekako iz drugog plana došao na vrh, a gledano po igri i formi njegove momčadi, najrealnije je da i sam nastavi s dobrim predstavama, dakle i golovima. Sjajno gura i Andrej Kramarić, na kontu ima jednak broj golova, ali upitno je koliko ga kvalitetno njegovi suigrači mogu ispratiti na tom putu. Najmanje šansi u toj priči ima Sammir, iako je nominalno najkvalitetniji igrač. Dojam je kako Brazilac i nije previše motiviran u ovom dijelu godine, što ne znači da priliku neće ugrabiti ako mu se pruži. Ipak, prvospomenuti dvojac, ako ništa drugo, izgleda "gladnije" i to je glavni razlog zbog kojeg im dajem prednost.

S obzirom na raspored do kraja, ima li bolju šansu za ostanak Inter ili Zagreb?

Igor Šestak: Raspored utakmica do kraja sezone Interu i Zagrebu vrlo je sličan i ne bih rekao da ijednom klubu daje neku bitniju prednost. Osim međusobnog okršaja u Zaprešiću 20. travnja, koji će vjerojatno biti ključan u traženju spasa, i jedni i drugi će do kraja sezone igrati protiv Istre, Osijeka, Zadra, Cibalije i Slaven Belupa. I jedni i drugi odigrat će tri domaće i četiri gostujuće utakmice, a razlika je samo jedna. Inter će još igrati protiv Dinama, a Zagreb protiv Rijeke. S obzirom na njihovu trenutnu poziciju, Inter i Zagreb ne smiju se previše osvrtati na ime suparnika već konstantno jurišati po bodove. Mnogo važnije od rasporeda bit će igre Magićevih i Blaževićevih igrača, a kakve su one bile do sada najbolje govori pozicija na tablici. Njihova nadanja u spas u najvećoj mjeri ovise o međusobnim okršajima s klubovima koji su u sličnoj situaciji, a nešto veće šanse za spas dao bih nogometašima Intera. Zbog boda prednosti i ipak nešto boljih ovosezonskih predstava.

Mišo Gulić: Raspored kao raspored baš i neće kazati mnogo toga. Naime, HNL je poprilično izjednačena liga, svatko na svom travnjaku protiv gotovo svakog može računati na puni plijen, stoga se prvenstveno treba okrenuti onom što momčadi pružaju na travnjaku u ovom trenutku. Ako se već mora odabrati netko s više šansi u happy end, onda je logično da to bude Inter, jer nekako ostavlja dojam momčadi koja je kompaktnija, ali i kvalitetnija. Nije na odmet spomenuti da u 30. kolu Zagreb stiže u Zaprešić, a to je susret koji će dati dosta konkretnih odgovora.

Hoće li Osijek i/ili Istra 1961 na svom terenu napraviti ključne korake za osiguranje ostanka?

Igor Šestak: Očekujem da će u 27. kolu i Osijek i Istra 1961 napraviti odlučujuće korake. Osječanima u goste stižu Zadrani koji su van Stanova ove sezone osvojili tek šest bodova, a trenutno imaju tri uzastopna gostujuća poraza. Eventualnom pobjedom igrači Stanka Mršića pobjegli bi Zadranima na šest bodova prednosti, a tu priliku ne bi smjeli propustiti. Slično vrijedi i za Istru 1961 koja ima isti broj bodova kao i Osijek. Puljanima u goste stiže Zagreb s nizom od četiri uzastopna poraza i čini se kao idealna prilika za važnu pobjedu Pamićevih igrača.

Mišo Gulić: Veća je šansa da to učini Istra koja je u prethodnim kolima pokazala da posjeduje kvalitetu koja baš i nije vrednovana dovoljnim brojem bodova u dosadašnjem dijelu prvenstva. Zagreb se u ovom trenutku nameće kao idealan protivnik, jer ne samo da je posljednji na ljestvici, nego je uz to u seriji od četiri poraza. Kod Osijeka je sasvim druga priča. Njegova forma je sve samo ne dobra, prilično dugo je bez pobjede, dok Zadar nije protivnik kojeg se tek tako može otpisati. Na kraju krajeva, Zadru također gori pod nogama i nije baš realno očekivati da padne bez ispaljenog metka na Gradskom stadionu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2013. u 13:46
    Vjerojatno Sammir, biti će još 3-4 penala i to je to :/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2013. u 23:00
    Ajmo Zadrani
    Obrisan korisnik
  • Carobnjak12.04.2013. u 19:12
    Benko Dijamant
    Carobnjak