Nogomet

Dvije velike utrke i nekoliko promašenih zaleđa

Piše:Ivor Krapac • ponedjeljak, 15.04.2013.
Dvije velike utrke i nekoliko promašenih zaleđa
Foto: Bruno Karadža

Šest kola prije kraja, MAXtv Prva liga i dalje je izjednačena i zanimljiva u borbi za mjesta koja vode u Europsku ligu i za ostanak u najjačem rangu natjecanja. Proteklog petka, subote i nedjelje neki su postali mirniji, a neki će završnicu prvenstva očekivati s više strepnje...

Utrka za Europu

Gurajući na dva kolosijeka, u MAXtv Prvoj ligi i Kupu, Hajduk je na dobrom putu da barem kroz jedno natjecanje dođe do kvalifikacija za Europsku ligu. Momčad Miše Krstičevića je unatrag sedam dana bila dvostruko uspješna. U prvoj utakmici polufinala Kupa slavili su u Koprivnici, s 2:1 protiv Slaven Belupa, a u prvenstvu su u izdanju koje nije bilo sjajno, ali se pokazalo dovoljno dobrim, također slavili s 2:1, protiv Cibalije na Poljudu.

Bio je to ogled dviju nekompletnih momčadi, s dosta izostanaka na obje strane, a na svoje probleme Mišo Krstičević je već i naviknut. Hajduk nikako da kompletira momčad u drugom dijelu prvenstva, međutim, kako su na drugom mjestu ljestvice, s bodom prednosti pred Lokomotivom i Rijekom, a dva više od Splita, rezultat je i dalje pozitivna stvar. Poslije susreta, Hajdukov trener nije skrivao da je zadovoljan, ističući da su njegovi igrači pobjedom izborili nagradu za uloženi trud.

Treba dodati da su sva tri pogotka u ogledu Splićana i Vinkovčana na Poljudu imala zajedničku negativnu karakteristiku, koja zaslužuje izdvajanje u rubrici tragičara kola.

Najzvučnija utakmica prvenstvenog vikenda odigrana je prva, još u petak, također u Splitu. Tražeći hvatanje priključka s klubovima kojima gledaju u leđa, domaći Splitovci ostvarili su željeno s 3:1 protiv Rijeke, protiv koje su, tako, ove sezone slavili u sva tri prvenstvena dvoboja.

Prije ovog susreta, Matjaž Kek bio je stopostotan na klupi Riječana, s četiri ligaške pobjede otkako je i službeno preuzeo dužnost trenera, ali Park mladeži pamtit će po prekidu tog niza. Rijeka je sveukupno bila sa šest utakmica bez poraza, a i to je sada prošlost.

Split se pobjedom u petak približio na bod zaostatka za Riječanima, a momčad Zorana Vulića ima bod manje i od Lokomotive, koja je s 5:1 nadigrala sve bljeđi Slaven Belupo. Gosti iz Koprivnice su posljednju prvenstvenu pobjedu proslavili još 1. prosinca prošle godine u 18. kolu, s domaćih 2:0 protiv Osijeka, a uključujući ogled s Lokomotivom, u međuvremenu su ubilježili četiri remija i pet poraza.

S obzirom na takav učinak, momčad koju sada vodi Roman Sović može biti zadovoljna što je u prvom dijelu prvenstva osvojila dovoljno bodova da bude sigurna u ostanak u ligi. No, kako sredina ljestvice ipak nije sjajna vijest za klub iz Koprivnice, Slavenu slamka spasa još može biti Kup, u kojem će u srijedu pokušati iznenaditi na Poljudu.

Utrka za ostanak u ligi

Tražeći nešto više mira uoči završnice prvenstva, Osijek je na domaćem terenu čestitao svojoj Kohorti 25. rođendan s 1:0 protiv Zadra. Presudnim se pokazao pogodak Zorana Kvržića sredinom prvog poluvremena, koji je momčadi Stanka Mršića bio prvi u ligi poslije oko 660 minuta "suše".

Prije dvoboja sa Zadranima u subotu poslijepodne, Osječani su posljednji put zabili u 83. minuti na putu do 2:1 protiv Dinama, u utakmici odigranoj 10. veljače u zaostatku iz 19. kola. Strijelac je tada bio Domagoj Pušić, a poslije tog susreta, Mršićeva momčad bila je bez nove pobjede sve do proteklog vikenda, s četiri remija i tri poraza u tom razdoblju.

Osijek je sada sedam bodova iznad opasne zone, a Zadar je ostao bod iznad Cibalije, koja je porazom od Hajduka u Splitu i dalje prva ispod crte za ispadanje. Vinkovčani imaju još dosta posla u borbi za zadržavanje u najjačem razredu, ali prije novog nastupa u prvenstvu, u srijedu ih čeka uzvratna utakmica polufinala Kupa protiv Lokomotive u Zagrebu, protiv koje su u prvom susretu kod kuće odigrali 1:1.

S tri boda zaostatka za Vinkovčanima, a četiri manje od Zadra, najviše razloga za brigu još uvijek imaju Inter i Zagreb. Momčad Miroslava Blaževića bila je nadigrana u Puli, ali dobra predstava vratara Dominika Livakovića pomogla je Zagrebu da dođe do 0:0 protiv Istre 1961. Osim što je Livaković bio raspoložen, domaćima je problem predstavljalo i što je u 25. minuti iz igre morao ozlijeđeni Goran Roce, što je, kako je Igor Pamić opisao u televizijskom razgovoru poslije susreta, učinilo Istrin napad manje opasnim.

Pulski prvoligaš nadao se boljem ulovu od samo jednog boda, ali i s 0:0 protiv Zagreba ostali su relativno mirni, pet bodova iznad opasne zone uoči preostalih šest kola.

Inter je bio na gostovanju na kojem bi njihov bod bio veliko iznenađenje, kod Dinama na Maksimiru. Momčad Krunoslava Jurčića nije bila raspoložena u prvom poluvremenu, što je Dinamov trener i priznao poslije susreta. No, nakon što je Said Husejinović otključao bravu Zaprešićana lijepim pogotkom u 49. minuti, zahvalivši Jurčiću na uvođenju u igru na poluvremenu, ostatak je bio lakši za već izvjesnog starog i novog prvaka. Marcelo Brozović se 25 minuta do kraja pobrinuo za konačnih 2:0.

Zaprešićka momčad je izgubila, ali gledajući preostali raspored do kraja prvenstva, plus za Inter može biti što su pred njima najmanje teški suparnici. Svi ostali konkurenti za ostanak odigrat će barem jednu utakmicu protiv momčadi među prvih pet na ljestvici.

Igrač kola

U dolasku do vrlo bitnih domaćih 3:1 protiv Rijeke, osobito raspoložen bio je Splitov veznjak Ante Erceg. Dobru utakmicu odigrao je i Henri Belle, koji je obavio najveći dio posla na putu do domaćeg vodstva s 1:0, ali Erceg se potom pridružio s još boljim učinkom, uz po jedan pogodak i asistenciju. U 84. minuti probio se po lijevoj strani i potom pronašao Josipa Barišića, koji je zabio za Splitovih 2:0, a kvalitetnu predstavu zaokružio je posljednjim pogotkom na utakmici, u 87. minuti.

Pogodak kola

Said Husejinović nije se istaknuo u svojoj prvoj prilici za pogodak u ogledu Dinama i Intera, prebacivši vrata u izglednoj poziciji rano u drugom poluvremenu, ali to je ispravio ubrzo potom. U akciji u kojoj su sudjelovali i Rukavina i Pivarić, Husejinović je zaključio posao prvo fintom kojom je poslao Mateja Bagarića na travnjak, a potom slanjem lopte u gostujuću mrežu, bez prave prilike da Matej Delač zaustavi precizan udarac.

Dinamova akcija i Husejinovićev pogodak su na 4:10 minuta videosažetka utakmice.

Obrana kola

Andrija Vuković skinuo je nekoliko udaraca igrača Rijeke na putu do Splitove pobjede s 3:1 na domaćem terenu, a osobito se istaknuo u 53. minuti. Kod 0:0 na semaforu, gostujući napadač Leon Benko je sve napravio kako treba, dobro pucao u bliži kut vrata Splitovaca, ali Vuković se našao na pravom mjestu, odbio loptu u korner i time spriječio da utakmica krene u drugačijem smjeru.

Tragičari kola

Igor Krmar i Krunoslav Ambrinac, pomoćni suci u ogledu Hajduka i Cibalije na Poljudu, imali su neuobičajeno neefikasan dan, s nedosuđenim zaleđima kod sva tri pogotka na utakmici, dva u korist Hajduka, a jedan za Cibaliju. Osobito loše išlo je Igoru Krmaru, koji nije dignuo zastavicu kod dva od tri pogotka kojih nije trebalo biti, po jednom oštetivši svaku momčad. Krmar nije reagirao kod dva zaleđa koja su, kako je pokazala snimka, nedvojbeno postojala, ali jest kod jednoga koje nije bilo, pogrešno označivši da je Hajdukov Tino Sven Sušić bio u nedozvoljenoj poziciji tijekom drugih 45 minuta.

Izjava kola

Nezadovoljan suđenjem na Poljudu, Cibalijin trener Miroslav Bojko požalio se da netko očito ima nešto protiv njegove momčadi, tvrdeći da su nekoliko puta bili zakinuti: "Oni koji su pogledali snimku kažu mi da su sva tri pogotka pala iz zaleđa. Postotak pogrešaka na štetu Cibalije zaista je velik. Samo u ovom dijelu prvenstva napravljeno je 6-7 kardinalnih pogrešaka na našu štetu koje su odlučile utakmicu. Prečesto se to događa da bi bilo slučajno."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2013. u 18:12
    Bravo Splite!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2013. u 15:26
    bravo za Bojka
    Obrisan korisnik