Nogomet

Rakitićev tjedan za pamćenje i Mandžukićeva demonstracija moći u "paklenom" Torinu

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 15.04.2013.
Rakitićev tjedan za pamćenje i Mandžukićeva demonstracija moći u "paklenom" Torinu
Foto: Kristijan Komarica

Protekli tjedan nije bio uspješan za mnoge hrvatske nogometaše koji iz raznih razloga nisu nastupali za svoje klubove. Ipak, dobrih vijest nije nedostajalo, a za to su pobrinuli Mario Mandžukić i Ivan Rakitić odličnim nastupima za Bayern i Sevillu. Asistenti su u utakmicama svojih klubova bili Darijo Srna i Milan Badelj, a Ivan Kelava već petu utakmicu zaredom nije vadio loptu iz mreže.

Igrači tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka između Juventusa i Bayerna igrao je do 83. minute i još se jednom predstavio u odličnom izdanju. Uz uobičajeno puno trke i zalaganja, ovoga se puta upisao i u strijelce. Poentirao je glavom u 64. minuti za 1:0 i srušio sve nade Talijana u eventualni preokret. Bayern se u polufinale plasirao s ukupnih 4:0, no Mandžukić u prvoj utakmici neće imati pravo nastupa jer je u Torinu, prilično nepravedno, zaradio žuti karton i suspenziju na jednu utakmicu. U prvenstvenoj utakmici protiv Nürnberga sjedio je na klupi svih 90 minuta.

"Očekivali smo tešku utakmicu i pakao na tribinama, ali smo pokazali strpljenje, dočekali svoje prilike i otišli u polufinale. Jako sam sretan zbog naše pobjede i mojeg pogotka u ovakvoj atmosferi", izjavio je nakon utakmice u Torinu hrvatski napadač.

Ivan Rakitić (Sevilla): Možda i najbolji pojedinac na gradskom derbiju Betisa i Seville. Za svoju je momčad zabio dva vrlo lijepa pogotka kojim je njegova momčad povela s 2:0, ali susret je ipak završio remijem 3:3. Hrvatski veznjak je tako došao do brojke od sedam prvenstvenih golova ove sezone u 27 nastupa.

"Ovo su mi možda i najdraži golovi u Sevillinoj majici, možda mi je ovo bila i najbolja utakmica za Sevillu, sretan sam što se to dogodilo baš protiv Betisa jer gradski derbi uvijek nosi poseban naboj. K tome, dva dana prije derbija sam se i oženio tako da ću ovaj tjedan pamtiti cijeloga života", kazao je Rakitić.

Ugodno iznenađenje

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Niz bez primljenog pogotka produžio je i na petu utakmicu, domaću pobjedu Modrih nad zaprešićkim Interom (2:0).

Članovi liga "petice"

Milan Badelj (HSV): Nakon perioda nešto slabijih predstava, u 29. kolu Bundeslige odigrao je vrlo dobro na gostovanju kod Mainza. HSV je slavio s 2:1 i prekinuo niz od tri poraza, a hrvatski je veznjak u svih 90 minuta bio vrlo aktivan te je upisao asistenciju za drugi pogodak Heung-Min Sona.

Luka Modrić (Real Madrid): Prošlog je tjedna odigrao dvije pune utakmice za Kraljevski klub. Najprije je gostovao u Istanbulu gdje je Real poražen s 3:2 od Galatasaraya, a potom je na poziciji ofenzivnog veznog igrao protiv Athletica u prvenstvu. Istaknuo se s nekoliko lijepih proigravanja, a u 17. minuti dobio je žuti karton.

Mateo Kovačić (Inter): I dalje Mateo dobiva punu minutažu u dresu Nerazzurra, ali i dalje gubi utakmice; ovaj put na gostovanju u Cagliariju (2:0), čime je plasman u Ligu prvaka za sastav Andree Stramaccionija doveden u sfere teško dostižnog.

Ivica Olić (Wolfsburg): Odigrao je svih 90 minuta u domaćem remiju Wolfsburga s Hoffenheimom. Utakmica je završila rezultatom 2:2, a Olić se nije uspio upisati u strijelce.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): U domaćem porazu od Augsburga trener Veh ga je postavio u početnu postavu, ali ga je izvadio već na poluvremenu. U 45 minuta na terenu nije se značajnije istaknuo.

Marko Livaja (Atalanta): Odigrao 75 minuta za Atalantu na domaćem terenu protiv Fiorentine. Gostujuća obrana nije mu dala previše prostora, a njegov je sastav na kraju izgubio s 2:0.

Nikica Jelavić (Everton): Drugu utakmicu zaredom utakmicu započeo na klupi za pričuve. Trener David Moyes u igru ga je uveo u 81. minuti u domaćoj pobjedi nad QPR-om (2:0).

Mladen Petrić (Fulham): Vratio se u sastav Cottagersa nakon kratkog izbivanja zbog ozljede i u remiju kod Aston Ville (1:1) dobio posljednjih 27 minuta.

U ostatku Europe

Stipe Pletikosa (Rostov): Čuvao je vrata Rostova u gostujućem remiju kod Rubina. Utakmica je završila rezultatom 1:1, a hrvatsku "jedinicu" svladao je Karadeniz u 78. minuti.

Danijel Subašić (Monaco): Sačuvao svoju mrežu netaknutom na gostovanju u Auxerreu. Monaco je slavio s 2:0 i nastavio put prema prvoj ligi.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva): Odigrao je svih 90 minuta na poziciji stopera u novom neuspjehu Lokomotiva. U 24. kolu ruske Premier lige s 1:0 ga je pobijedio Zenit.

Gordon Schildenfeld (PAOK): Pozitivan niz rezultata PAOK je nastavio pobjedom s 1:0 na gostovanju kod Levadiakosa, a Schildenfeld je odigrao svih 90 minuta i usput zaradio žuti karton.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Igrao cijelu utakmicu u minimalnoj pobjedi Dynama protiv Karpatyja na poziciji stopera, u 42. minuti dobio žuti karton.

Ivan Strinić (Dnipro): I dalje standardan u sastavu Dnipra. Na poziciji lijevog beka igrao svih 90 minuta, a njegova je ekipa pobijedila Černomorec na gostovanju.

Mladen Bartulović (Kryvbas): Igrao polušpicu za Kryvbas u pobjedi nad Tavriyom, zamijenjen u 85. minuti.

Darijo Srna (Šahtar): Odigrao vrlo dobrih 90 minuta za Šahtar protiv Zoryje. Asistirao za dva pogotka u pobjedi 3:0 kojom lider prvenstva nastavlja put prema obrani titule.

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Polako se ustaljuje u prvoj postavi Spartaka. Igrao cijeli susret kao defenzivni vezni u slavlju protiv Amkara 2:0.

Eduardo da Silva (Šahtar): Dobio je priliku zadnjih pola sata protiv Zoryje, ali nije se ovog puta uspio upisati u strijelce.

Hrvati u Hrvatskoj

Goran Blažević (Hajduk): Ubilježio vrlo dobar nastup u pobjedi Bilih nad Cibalijom na Poljudu (2:1) unatoč primljenom pogotku.

Dario Knežević (Rijeka): Niz pobjeda izabranika Matjaža Keka prekinut je u Parku mladeži, gdje je Split bio bolji 3:1. Knežević je odradio svih 90 minuta, a kod prvog pogotka Rebića mogao je bolje reagirati.

Mario Maloča (Hajduk): Kapetan se vratio u početni sastav Hajduka i odigrao svih 90 minuta u posljednjoj liniji, uz zarađenu javnu opomenu u 58. minuti zbog preoštrog starta.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Nakon što je u prošlom kolu morao biti zamijenjen u ranoj fazi utakmice, oporavio se od lakše povrede i odradio svih 90 minuta pobjede nad Interom u Maksimiru (2:0).

Sammir (Dinamo Zagreb): Uz 90 odigranih minuta protiv Intera uglavnom je prijetio iz prekida, no bez većeg uspjeha.

Klupa, tribina, liječnici

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva): Poraz od Zenita pratio je s klupe za pričuve.

Dejan Lovren (Lyon): Trener Remi Garde nije ga uvrstio među 18 igrača koji su konkurirali za utakmicu s Toulouseom, Lyon je pobjedom 3:1 prekinuo niz poraza.

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Ozljeda u reprezentativnoj utakmici protiv Srbije 22. ožujka iskusnog Šimunića držala je izvan terena i treću utakmicu Zagrepčana u nizu, ali bi po najavama trebao biti spreman za iduću, gostovanje u Vinkovcima.

Ivan Runje (Nordsjaelland): Derbi protiv Kobenhavna na rasporedu je u ponedjeljak navečer.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Sparta je s 3:1 slavila u gradskom derbiju protiv Slavije, a hrvatski je branič tu utakmicu gledao s klupe za pričuve.

Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): Svoju utakmicu 24. kola ruske Premier lige Mordovija će odigrati u ponedjeljak.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Zbog ozljede i suspenzije nije nastupio u pobjedi nad Interom.

Josip Radošević (Napoli): Nije bio u zapisniku za derbi-susret na San Siru protiv Milana koji je završio bez pobjednika (1:1).

Danijel Pranjić (Celta): Svoju utakmicu 31. kola Primere Celta će odigrati u ponedjeljak navečer na gostovanju kod Mallorce.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Zbog ozljede je još uvijek van stroja i nije konkurirao za utakmicu protiv Hoffenheima.

Ivo Iličević (HSV): Nije konkurirao za gostovanje kod Mainza.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Zbog ozljede izvan kadra Dynama.

Ivan Klasnić (Mainz): U domaćem porazu od HSV-a nije bio među 18 prijavljenih igrača.

Ante Vukušić (Pescara): Nije ga bilo u kadru momčadi Pescare koja se porazom protiv Siene nalazi na putu povratka u drugu ligu.

Igor Budan (Atalanta): Nije konkurirao za domaći dvoboj Atalante protiv Fiorentine (0:2).

Nikola Kalinić (Dnipro): Bio na klupi protiv Černomoreca, ali nije ulazio u igru.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 00:31
    Veseli me svaka dobra vijest vezana za naše igrače!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 00:19
    dobri smo!!
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5015.04.2013. u 16:55
    Nema što Mandža rastura!
    Kojot_50