Nogomet

Dinamov plus za budućnost, međusobno dokazivanje Rijeke i Lokomotive, Oršić prevaga Intera

Pišu:Branimir Korać, Borna Rupnik, Ivan Dominik • petak, 19.04.2013.
Dinamov plus za budućnost, međusobno dokazivanje Rijeke i Lokomotive, Oršić prevaga Intera
Foto: Kristijan Komarica

U 28. kolo hrvatskog prvenstva Dinamo ulazi s osiguranim Šimunićem za iduću sezonu, Slaven Belupo ponovno će pokušati pobijediti Hajduk, Rijeka i Lokomotiva igraju vrlo važan dvoboj, a čekaju se i junaci borbe za ostanak...

Koliko Dinamu znači produženje ugovora s Josipom Šimunićem na još godinu dana?

Borna Rupnik: Do kraja ove sezone Dinamo bi se sigurno snašao i bez Šimunića, no golemo iskustvo i znanje hrvatskog reprezentativca bit će od velike važnosti u narednoj sezoni. Modrima je Šimunićev ostanak jedan od temelja za naredne europske pokušaje i vrlo je vrijedan potez da je što ranije postignut dogovor oko ostanka kako bi se moglo razmišljati o slaganju ostatka momčadi. Isto tako, s obzirom da Dinamo pokušava afirmirati mlade Jedvaja, Šimunovića i Ćalušića, pa i Ganca Addyja, Šimunić se u tom društvu nameće kao sjajan mentor.

Branimir Korać: U ovom trenutku to ne mijenja nešto posebno, ali u budućnosti, u narednih godinu dana, značit će puno. Šimunić je iskusan i karakteran igrač i da nije produžio ugovor do kraja sezone, ne bi se u njegovoj glavi i igrama posebno osjetilo da ga nešto muči. Tek će u budućnosti puno značiti jer ostanak svakog kvalitetnog igrača je samo plus. U ovom trenutku Šimunić je kao standardni hrvatski reprezentativac i jedan od naših najboljih obrambenih igrača od ogromnog značaja za Dinamo i Modri naredne sezone neće morati razmišljati i muku mučiti sa stoperima. Tu je Šimunić kao neupitan izbor, ali i niz mladića koji pokazuju veliki potencijal.

Ivan Dominik: Dinamu trenutno produženje ugovora s Josipom Šimunićem jako dobro odgovara i znači mu puno na više razina nogometnog kluba. Joe je, kao prvo, omiljen među navijačima, i Dinama i reprezentacije, te uživa status legende, što je dobro za imidž kluba koji praktično više i ne postoji. Jedan je od rijetkih igrača kojeg navijači zaista vole, ili barem cijene, a na travnjaku je Šimunić još uvijek igrač koji može pružiti puno. Igrač koji zna igrati nogomet, nekonvencionalan stoper, koji bi Prvu ligu na iskustvo mogao igrati i s 40 godina, tako da njegovo produživanje ugovora s Modrima nikako ne može naškoditi klubu iz Maksimira. Štiviše, Dinamo time može samo još više profitirati i to na način da uz Šimunuća u prave stopere stasaju mladi aduti Dinama na toj poziciji, poput golobradih Joze Šimunovića i Tina Jedvaja, koji su jedva punoljetni. Boljeg mentora teško će naći ti klinci u Hrvatskoj i zbog njihova razvoja u prave igrače ostanak Šimunića i naredne sezone u Dinamu, velika je stvar za prvaka Hrvatske.

Je li Slaven Belupo u uzvratu Kupa na Poljudu napokon pronašao recept kojim može do prve ovosezonske pobjede protiv Hajduka?

Borna Rupnik: Možda nije pronašao konačni recept, s obzirom da će se nešto pitati i Hajduk, ali je svakako pronašao nemalu i prijeko potrebnu dozu samopouzdanja. Osim što je ostao neporažen, Slaven Belupo je na Poljudu pokazao vrlo dobru igru i sigurno će pokušati ponoviti sve dobro što je činio u srijedu, a budu li u nedjelju u Koprivnici jači za realizatora Vugrinca, na pragu su pobjede protiv Hajduka. Koprivničani su se, doduše, oprostili od borbe za Europu, dok su Splićanima bodovi nužni za očuvanje drugog mjesta, no momčad Romana Sovića sigurno neće olakšati život svom suparniku.

Branimir Korać: Kao prvo, Slaven Belupo ima na papiru prilično dobru momčad za hrvatske uvjete. Zbog čega nije odigrao poštenu utakmicu nakon zimske stanke sve do gostovanja kod Hajduka, to je za neku drugu analizu. Koliko god Splićani tvrdili da nisu olako ušli u uzvratni dvoboj Kupa, u glavama igrača je bio taj prvi dvoboj, znali su da imaju prednost i nisu bili onako usredotočeni kao što bi bili da je možda bilo 2:1 za Slaven u prvoj utakmici. S druge strane, Slaven nije imao što izgubiti, išao je na sve ili ništa, a kada je poveo, samopouzdanje je poraslo. Mišo Krstičević sigurno neće dopustiti još jedan ovakav ulazak u utakmicu i očekujem dosta bolji i agresivniji Hajduk bez obzira što se igra u Koprivnici. U svakom slučaju, postoje preduvjeti za odličnu utakmicu, Hajduk je naučio lekciju, Slaven Belupo je spoznao da može sa Splićanima, a teško je reći je li pronašao formulu za pobjedu. Ovaj dvoboj je apsolutno otvoren i mogući su svi ishodi.

Ivan Dominik: Teško. Slaven je na Poljudu igrao na sve ili ništa, budući da mu je to jedino bilo i preostalo. Također, igralo se i polufinale Kupa, što je bila povijesna prilika za taj klub da uđe u finale Kupa, što je automatski uz deficit iz prve utakmice bio najveći razlog za sjajnu igru Slavena u Splitu. A kada je Slaven tako pristupio utakmici i borbeno te fanatično ušao u nju, Hajduku je, kao i svakom drugom klubu u toj situaciji, bilo teško igrati protiv ekipe koja nema što izgubiti i koja ide na sve ili ništa - jer protiv takvih je najteže igrati. U prvenstvu će biti drugačije, s obje strane, a iako ne mislim da Slaven ima poseban recept za pobjedu, činjenica je da je Hajduk savladiv.

Hoće li susret Rijeke i Lokomotive dati konačan odgovor na pitanje tko je ove sezone napravio bolji posao?

Borna Rupnik: Kada se uzme u obzir da bi tri boda iz ogleda na Kantridi mogla biti i presudna za bolji plasman sadašnjih susjeda na tablici, mogao bi. Međutim, kako i jedni i drugi do kraja prvenstva imaju dosta nezgodan raspored, uključujući i utakmice s Dinamom i Hajdukom, vjerojatno neće. No, sigurno je da se i Rijeka i Lokomotiva silno žele dokazati upravo jedni protiv drugih, s obzirom da pretendiraju na ulogu "prvog pratitelja Dinama". Lokomotiva je pritom ta koja si zbog finala Kupa možda i može dopustiti slabiji plasman u prvenstvu, dok je Rijeka tu priliku već prokockala te joj za dobru ocjenu uspješnosti sezone trebaju baš slavlja nad izravnim konkurentima na tablici.

Branimir Korać: Ne, konačan odgovor će dati konačna ljestvica. Lokomotiva je zasad napravila puno bolji posao od Riječana na rezultatskom planu dok su Riječani odradili odličan posao u organizacijskom smislu. Lokosi igraju finale Kupa, malo tko ih je vidio ovako visoko na ljestvici u završnici sezone i oni mogu biti iznimno zadovoljni napravljenim u ovoj sezoni. S druge strane riječka euforija oko ulaska Volpija u klub donijela je i ogromna očekivanja navijača, međutim potrebno je vrijeme da bi stvari sjele na svoje mjesto. Ovaj dvoboj je važan po pitanju plasmana u Europu kroz prvenstvo, Lokomotiva to može ostvariti i kroz Kup dok je Rijeci ovo jedna od onih utakmica u sferi "biti ili ne biti". Pobjednik će imati veće šanse u borbi za visok plasman, ali kako smo već vidjeli u dosadašnjem dijelu sezone, mogući su svakakvi rezultati i pogotovo iz razloga jer gotovo svaki klub igra za nešto, do kraja prvenstva je baš sve moguće. Ova utakmica je važna, ali ne i presudna za obje momčadi.

Ivan Dominik: Vjerojatno da. I Rijeka i Lokomotiva ove su sezone pokazale dva lica uz dosta oscilacija tijekom sezone, međutim, i jednima i drugima je ova sezone donijela odlične rezultate i pozitivnosti oko kluba i u njemu. No, netko uvijek mora biti bolji i u ovom slučaju Zagrepčana i Riječana najbolje je pustiti da oni sami o tomu odluče i zaista će ova utakmica, uz naravno konačan poredak klubova na kraju sezone, pokazati i dokazati koji je od ta dva "obnovljena" kluba ove sezone napravio bolji posao u više segmenata nogometne igre.

Tko će biti presudni igrači u izravnim dvobojima "donjeg doma" u petak u Kranjčevićevoj i Zaprešiću?

Borna Rupnik: U utakmici Zagreba i Zadra u Kranjčevićevoj, s obzirom na značaj susreta, domaći trener Ćiro Blažević vjerojatno neće dopustiti ništa drugo nego kontiunirani napad na gol gostiju, a tada će itekako potrebna biti kreacija Štroka iz sredine, koji ima potez za probijanje čvrstih obrana, kao i dobre prekide, u slučaju da Pjesnicima neće ići stvaranje šansi iz igre. Pamićevi Puljani u Zaprešiću mogu zaigrati mirnije od domaćeg Intera, kojemu gori pod nogama, te bi posebno opasni mogli biti u protunapadu, neovisno o brojnim izostancima. Stoga će Zaprešićanima biti ključno da vratar Delač obrani svaki pokušaj gostiju, a Oršić i Budimir ne zakažu u realizaciji, dok će vrlo važan biti i povratak Pokrivača.

Branimir Korać: I Zagreb i Inter moraju doći isključivo do pobjede. Zagreb dočekuje Zadrane koji dolaze bez mladog Perice što će sigurno biti hendikep s obzirom na njegovu formu ovog proljeća. Za očekivati je napad domaćina, no kako oni klasični napadači ove sezone baš i ne zabijaju u skladu s očekivanjima, čovjek odluke bi mogao biti Besart Abdurahimi. Abdurahimi kada je raspoložen, sposoban je napraviti veliki nered svakoj obrani, pa tako i zadarskoj. S druge strane ne očekujem neku posebno otvorenu igru Zadrana, oni bi se možda zadovoljili i bodom, a tu će presudnu ulogu igrati obrana na čelu s vratarom Tomislavom Gluićem. U drugom susretu Inter dočekuje Istru, momčad koja je bolja nego što to pokazuje ljestvica. Međutim, Zaprešićane to ne zanima i oni poput Zagreba moraju do pobjede. Suradnja veznog reda i napadača kod domaćina će tu biti ključna, Šarić i Mlinar će morati dati dovoljan broj lopti Oršiću i Budimiru da bi domaćin mogao računati na bodove. Istra je dobra momčad, dobro pokrivena na svim pozicijama i ukoliko njezin vezni red dobije bitku s Interovim i spriječi pritisak domaćina, šanse Pamićeve momčadi će značajno porasti.

Ivan Dominik: U presudnim dvobojima "raspleta" donjeg doma prvenstva, u Kranjčevićevoj zasigurno neće odlučujući igrač Zagreba biti Lovro Medić, iako bi to bilo fantastično zanimljivo za vidjeti. Među Pjesnicima bi, pak, odlično mogao doći povratak Hrvoja Štroka u momčad, koji bi mogao razbuditi Bijele, dok se najviše - dakle, da odluče utakmicu - očekuje od najboljih igrača Zagreba kroz čitavu sezonu, Besarta Abdurahimija i Damira Šovšića. Kod Zadrana nema Stipe Perice, njihovog najboljeg igrača, i oni će se morati više osloniti na kolektiv, nego na pojedince. U Zaprešiću, pak, pobjedu Interu može donijeti Mislav Oršić, koji je već više puta dokazao kako je unatoč mladosti igrač za velike utakmice - što dvoboj protiv Puljana jest. Istra je u doslovno istoj situaciji kao i Zadar, bez najboljih igrača Adnana Aganovića i Gorana Roce i stoga joj preostaje kolektiv, plus Hrvoje Milić, koji je jedan od rijetkih igrača Istre koji u Zaprešiću može biti prevaga Istranima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 13:03
    Da je ikakve pravde pola lige bi igrali u nižim ligama zbog namještanja i dugova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 12:17
    dinamova budućnost da je ikakve pravde u ovoj državi je u nekoj nižoj ligi...
    Obrisan korisnik