Košarka

Heat se zagrijava protiv Bucksa, ostala tri dvoboja nude neizvjesnost

Piše:Branimir Korać • petak, 19.04.2013.
Heat se zagrijava protiv Bucksa, ostala tri dvoboja nude neizvjesnost
Foto: EPA

Odbrojavaju se sati do početka NBA doigravanja koje kao i svake sezone nudi pregršt neizvjesnih dvoboja. Na Istoku bi Miami morao proći prvu rundu i bila bi prava senzacija da se to ne dogodi, ali ostali dvoboji nude dosta upitnika. U susretu starih rivala Knicksa i Celticsa Carmelo Anthony bi trebao biti prevaga, Indiana će pokušati obranom slomiti Hawkse, a Bullsi će se nadati što manje problema s ozljedama kako bi si povećali šanse protiv Netsa...

Miami Heat (66-16) - Milwaukee Bucks (38-44)

Najteži posao u ovosezonskom NBA doigravanju imat će košarkaši Milwaukee Bucksa. Kao osmoplasirani na Istoku idu na branitelje naslova Miami Heat, momčad koja uistinu izgleda impresivno.

Plasmanom u doigravanje Milwaukee je svoje napravio. I njegovi igrači su svjesni da će vrlo teško do prolaska u ovoj seriji, jednostavno im se treba poklopiti puno previše stvari da bi uspjeli iznenaditi. Međutim, to je ujedno i dobra vijest za Buckse jer oni nemaju baš nikakvog pritiska. U seriju ulaze opušteni i svjesni kako je svaka pobjeda za njih bonus. Jednostavan recept je ići od utakmice do utakmice i u svakoj pokušati što više namučiti protivnika.

Kako će završiti serija Heata i Bucksa?

ANKETA#588

Dok je Miami prošle sezone imao pritisak na leđima jer se očekivalo samo i jedino osvajanje naslova, ove sezone su očekivanja ista, ali pritisak je nešto manji. Prsten je osvojen, James ima naslov prvaka i nema one velike nervoze od prošle sezone.

Osim toga, protivnik na otvaranju doigravanja je po mjeri. Uz svo poštovanje prema Bucksima, Milwaukee jednostavno nema dovoljno konstantnosti i oružja za eliminirati Miami.

Zašto će proći Miami: Zato što je kvalitetniji, zato što je konstantniji, zato što je u boljoj formi, zato što ima Jamesa, Wadea i Bosha. Bucksi su za Miami tek prolazna stanica, onaj rebus koji treba riješiti kako bi prošao na sljedeću razinu na kojoj ga očekuje teži posao. Može li Milwaukee zaustaviti veliku trojku Miamija? Teško da ijedna momčad može, možda usporiti, ali zaustaviti i izbaciti iz igre svu trojicu - jako teško.

Miami igra impresivno, James je ove sezone otišao na još jednu razinu više i Bucksi ne bi smjeli biti nikakav problem. Uostalom, Spoelstra si je priuštio i ponešto igranja bez glavnih zvijezda, ali to se nije osjetilo na rezultatima Miamija. Oni su nastavili pobjeđivati i pokazali da ne ovise samo i isključivo o tri glavne zvijezde.

Zašto će proći Milwaukee: Pitanje za milijun dolara. Što se mora dogoditi da Bucksi iznenade u ovoj seriji i čak četiri puta dobiju Miami? U toj seriji Monta Ellis, Brandon Jennings i Larry Sanders prije svih moraju odigrati najbolje utakmice u svom životu. S druge strane Miami bi morao odigrati ispod razine svoje ovosezonske igre. Ellis i Jennings su dosta nepredvidljivi, sposobni su odigrati na All-Stars razini, ali isto tako i kriminalno. Sanders prilično napreduje i može stvoriti dosta problema Boshu i nekakva šansa Bucksima bi se otvorila kada bi Sanders dobio bitku s Boshom, a primjerice Jennings i Ellis bili na gornjoj razini svoje igre.

Bucksi nisu neka velika obrambena ekipa koja bi mogla u čvrstoj play-off igri izgraditi uspjeh na "obrani krvavih koljena". Da bi nešto napravili u ovoj seriji, morat će u napadu zaigrati hazarderski, pokušati podići tempo, nadati se impresivnim šuterskim izdanjima Jenningsa, Ellisa i Dunleavyja. S druge strane, to je dvosjekli mač jer je u takvoj igri mogućnost pogreške dodatno povećana, a svi znamo kakav je Miami u napadačkoj tranziciji. Ali bez rizika, nema profita. Uostalom, ponavljamo, Bucksi ovdje nemaju što izgubiti, izgubiti može samo Miami.

Prognoza: Prolaz Miamija. Od svih parova u ovom doigravanju, Bucksi imaju daleko najmanje šanse i to ne samo na papiru već i na terenu. Miami će pokušati riješiti seriju što brže, stoga nije nerealno očekivati da mu to pođe za rukom u četiri ili pet utakmica.

New York Knicks (54-28) - Boston Celtics (41-40)

Serija za košarkaške sladokusce, dvoboj velikih NBA rivala već u prvoj rundi doigravanja. Obje momčadi odradile su regularni dio sezone u skladu s očekivanjima, Knicksi su najavljivali velike stvari i pokazali su svoju snagu dok je Boston ipak nešto niže u dobroj mjeri jer je ostao bez Rajona Ronda što je ogroman hendikep.

Dvoboji Knicksa i Celticsa su sve samo ne prijateljski dvoboji. Tenzije su uvijek povišene, uostalom i današnje momčadi imaju igrače koji itekako znaju zaoštriti situaciju na parketu. Ne trebamo ići daleko u povijest da se prisjetimo okršaja Kevina Garnetta i Carmela Anthonyja nakon kojeg je Anthony pred klupskim autobusom Bostona pokušao "objasniti neke stvari" starom prgavcu Garnettu.

Kako će završiti serija Knicksa i Celticsa?

ANKETA#589

Slijedi doigravanje, ulozi su još veći, igrat će se još čvršće i moglo bi biti svega u ovoj seriji. Knicksi su favoriti, njihova očekivanja su veća, ali Celticsi su sve samo ne momčad koja se smije otpisati, u bilo kojem trenutku.

Ishod serije će podosta ovisiti i o zdravstvenom biltenu i jednih i drugih. Boston je ostao bez Ronda dok su Knicksi bez Stoudemirea, ali i uz ne baš najidealnije stanje Tysona Chandlera i Carmela Anthonyja.

Zašto će proći New York: Knicksi su u sezonu ušli s pričama o borbi za naslov prvaka. Pokazali su kako to nije bez pokrića, imaju visoku kvalitetu i najboljeg strijelca lige u Anthonyju. Anthony ove sezone igra u životnoj formi i vrlo teško ga je zaustaviti. Osim njega, Knicksi imaju i JR Smitha koji je sjajan šuter, u nekim trenucima pomalo divlji, ali i te svoje "žute minute" je smanjio u odnosu na ranije sezone. Ukoliko bude spreman Chandler, Knicksi će dobiti i dodatnu snagu pod košem koja Bostonu nedostaje.

Jednostavno, New York ima pojedinačno više oružja nego Boston. Uostalom, u seriju ulazi kao favorit i ima prednost domaćeg terena što u dvobojima New Yorka i Bostona nije nimalo nevažna stvar bez obzira što u regularnom dijelu sezone domaćini nisu briljirali. Kvaliteta je na strani Knicksa i na njima je da to pretoče u rezultat.

Zašto će proći Boston: Koliko ste puta pomislili za Celticse u proteklih nekoliko sezona - gotovo je, stari su, ne mogu? Koliko su puta bili otpisani pa su pokazali da ih ne treba tako lako otpisivati? Ne treba bježati od činjenice da ulaze s hendikepom u ovu seriju, ponajviše zbog izostanka Ronda, ali Bostonova strast je nešto što se ne smije samo tako izostaviti. Ova momčad zna kako treba igrati u doigravanju, ima briljantnog vođu u Paulu Pierceu koji nije baš najpoželjniji protivnik u tijesnim utakmicama.

Ova momčad Bostona je sposobna limitirati protivnika dobrom obranom, uvesti ga u probleme i natjerati na loša rješenja u napadu. Osim toga, u ovoj seriji ih malo tko vidi kao pobjednike i za njih neće biti smak svijeta ako ispadnu iako će to vjerojatno biti kraj jedne ere. S Pierceom i Garnettom u pravom play-off izdanju, s Greenom u formi kakvu je pokazivao u posljednjih nekoliko mjeseci i s iskusnim Docom Riversom na klupi, Boston je momčad koja se ne smije unaprijed otpisati. Ako prevladaju izostanak Ronda, ako Pierce odradi zamjenski posao kako se u Bostonu nadaju (vjerujemo da će ipak on biti taj koji će vući napad Celticsa), Boston može iznenaditi.

Prognoza: Prolaz New Yorka. Knicksi su jednostavno napadački kvalitetnija momčad od Celticsa i to bi se trebalo osjetiti. Vanjska linija Knicksa s Anthonyjem, Smithom, Feltonom trebala bi odnijeti prevagu i odvesti Knickse u polufinale Istoka.

Indiana Pacers (49-32) - Atlanta Hawks (44-38)

Iako je ovo dvoboj koji neće privući ogromnu pozornost jer Pacersi i Hawksi nisu one fancy momčadi na koje se lijepe mediji, definitivno nas očekuje zanimljiva serija.

Bit će to dvoboj jedne od najboljih obrana lige protiv potencijalno neugodnog napada. Pacersi su pokazali da mogu i bez Dannyja Grangera, Paul George se potvrdio kao neupitni broj jedan ove momčadi i pokazao je veliki napredak. Ono što je još bolje kada se govori o Georgeu, on ima još itekako puno prostora za dodatni napredak i možemo očekivati njegove još bolje igre.

Kako će završiti serija Pacersa i Hawksa?

ANKETA#590

Dojam je da su Pacersi nekako podcijenjeni u javnosti, ne dobivaju onoliki respekt koji zaslužuju i nisu niti približno toliko cijenjeni kao neke druge momčadi koje se spominju da bi mogle otići daleko, a lošije su od Indiane. Atlanta nije među tim momčadima za koje se prognoziraju velike stvari, Hawksi su dobra ekipa s prilično raznovrsnom igrom i neugodan matchup za Indianu.

Ove sezone svaka momčad je upisala po dvije pobjede u međusobnim susretima, bila su to četiri prilično izjednačena dvoboja u kojima su domaćini slavili. Atlanta je imala dosta uspona i padova, Indiana je malo kompromitirala status opasnog protivnika lošim završetkom sezone, ali to ne umanjuje zanimljivost ove serije.

Zašto će proći Indiana: Pacersi imaju odličnu ekipu, ujednačenu na svim pozicijama i iako im nedostaje Danny Granger, njegovu poziciju sasvim solidno krpa Lance Stephenson. Možemo očekivati kako će Vogel navesti momčadi na tvrdu igru s čvrstim obranama što Indiani daje prednost.

Osim prednosti u obrambenom smislu, Indiana ima i dobar napad na postavljenu obranu. Tranzicijska igra joj nije neka jača strana, ali zato na postavljenu obranu ima dovoljno rješenja, nije fokusirana na "punjenje statistike" jednog ili dvojice igrača. Paul George je potpuno sazrio kao igrač, David West je već dokazano ime, a napredak u fazi napada pokazuje i Roy Hibbert. Obrana Atlante će biti definitivno na mukama jer Indiana ima nekoliko eksplozivnih igrača koji iz driblinga mogu solidno šutirati ili promijeniti tijek napada. Dodatni plus je i taj što oni ipak nemaju neki pritisak na vratu kao Miami ili New York za koje bi ispadanje bilo ravno katastrofi. A Pacersi sa svojom odličnom momčadskom igrom su gotovo uz bok te dvije jake momčadi.

Zašto će proći Atlanta: Atlanta se potajno nada da bi mogla svladati Pacerse i proći u polufinale Istoka. Ne bi bilo nekakvo veliko čudo da u tome i uspije jer posjeduje pojedinačnu kvalitetu koja može stvoriti Indiani dosta problema. Puno toga će ovisiti o trojici važnih igrača u koncepciji Hawksa - Jeffu Teagueu, Joshu Smithu i Alu Horfordu.

Teague je ove sezone drastično napredovao i pokazao je da je zaslužio povjerenje kada je postavljen uoči sezone za prvog playmakera. Smith je dokazani igrač koji je sposoban vući svoju momčad do pobjede kvalitetnom igrom na obje strane parketa, a Horford je neugodan protivnik Hibbertu jer ima i igru s poludistance, a ne samo u reketu gdje bi Hibbert bio u prednosti. Kao i Indiana, Atlanta također može odigrati kvalitetnu obranu i ukoliko se u tom segmentu približi Pacersima, može računati na prolaz.

Prognoza: Prolaz Indiane. Atlanta će vjerojatno upisati pokoju pobjedu u ovom dvoboju, međutim teško da će slaviti i četiri puta. Indiana jednostavno ima višu kvalitetu, bolja je kao momčad i trebala bi riješiti seriju u svoju korist.

Brooklyn Nets (49-33) - Chicago Bulls (45-37)

I dok je cijeli košarkaški svijet suočen s pitanjem hoće li Derrick Rose svladati mentalnu barijeru i zaigrati protiv Netsa, puno važnije pitanje za Bullse je hoće li Joakim Noah biti potpuno spreman i predvoditi centarsku liniju Bullsa.

Ovo je vjerojatno najizjednačenija serija na Istoku, dvoboj koji može otići na obje strane i neće biti nikakvo iznenađenje ako prođu jedni ili drugi. Bullsi ove sezone imaju taj hendikep s Roseovom ozljedom i pitanje je koliko bi im on pomogao nakon što godinu dana nije odigrao nijednu utakmicu. Svakako da bi to bio plus na psihološkom planu, Rose je dovoljno kvalitetan da može odigrati na svježinu nekoliko vrhunskih utakmica, ali gledano kroz cijelu seriju i dvoboj s fizički iznimno neugodnim Deronom Williamsom, pitanje je koliko bi Rose mogao pomoći, koliko god to zvučalo kao svetogrđe.

Kako će završiti serija Netsa i Bullsa?

ANKETA#591

Netsi puno očekuju od ove serije, Prohorov nije uložio novac da bi Netsi ušli u doigravanje već da odu jako daleko. No protiv Chicaga imaju prednost samo na vanjskim pozicijama, ostatak je na strani Bullsa, naravno, pod pretpostavkom nastupa u najjačim sastavima.

Iako su Netsi na kraju imali bolji omjer, Bullsi su bolji u međusobnim susretima i upisali su tri pobjede u četiri dvoboja. Sva četiri susreta su bila tijesna i možemo očekivati da će cijela serija biti u tom tonu. Ono što može narušiti ravnopravnost u seriji su mogući izostanci koji bi mogli pogoditi prvenstveno Bullse koji imaju igrača u ne baš najidealnijem stanju.

Zašto će proći Brooklyn: Pojedinačno gledano, Brooklyn u Deronu Williamsu ima najboljeg igrača u ovoj seriji. Williams u pravom izdanju u kakvom igra u drugom dijelu sezone će biti iznimno težak za zaustaviti i pitanje je što tu uopće mogu napraviti Kirk Hinrich i Nate Robinson. Williams je sposoban svaku večer otići na 20+10 i nije jedini koji prijeti Bullsima.

Ne smije se preskočiti Joea Johnsona od kojeg se ove sezone očekivalo više, ali stiglo je doigravanje i Johnson zna kako igrati u ovoj fazi sezone. S ovom dvojicom u pravom izdanju, Netsi će biti visoka prepreka za Bullse. Reggie Evans je također jedan od onih koji bi mogli biti ključni i to prvenstveno zbog odličnog zatvaranja skoka i priličnog broja drugih napada koji donosi svojoj momčadi. Napadački kao egzekutor je nevažan, ali u skakačkom dijelu je iznimno bitan. Na ostatku momčadi je da to iskoristi.

Zašto će proći Chicago: Bullsi su sposobni "ubiti" utakmicu i svesti priču na obranu, a ako u tome uspiju, bit će jako blizu prolasku u polufinale. Ukoliko Noah bude mogao pružiti puni doprinos u ovoj seriji, Netsi bi mogli imati priličnih problema. Tu Chicago onda dobiva priličnu prednost pod obručima jer je Noah dovoljno kvalitetan da svojom obranom značajno smanji napadački učinak Brooka Lopeza, a Carlos Boozer je napadački značajno opasniji od Reggieja Evansa.

Igrači Chicaga imaju priliku pokazati da nisu isključivo Roseova momčad i da ne ovise isključivo o njemu. Imaju priliku protiv jakog i respektabilnog protivnika pokazati da imaju kvalitetu i to će biti motiv više.

Prognoza: Prolaz Chicaga. Unatoč svim problemima i upitnicima koji okružuju Bullse, Netsi su pobjediv protivnik. Sve se ovo uzima uz pretpostavku nastupa Joakima Noaha s čime bi Bullsi dobili ono što im je potrebno za prolaz. Ovo je doigravanje, jako naporna i neizvjesna serija i Noah tvrdi da će igrati bez obzira na bol i dati sve od sebe. U ovo posljednje ne sumnjamo. Netsi imaju dobru ekipu, imaju Williamsa koji je klasa više, ali i skloni su "glupostima" tijekom susreta, a u doigravanju se to skupo plaća.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 11:37
    Evo moje prognoze : Miami - Milwaukee 4-0 New York - Boston 3-4 Indiana - Atlanta 4-2 Netsi - Chicago 3-4
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 10:41
    Polako sa otpisivanjem Knicksa...naravno da su dobar dio tekmi dobili šutom, a kak i bi drugačije kada im nije bilo Chandlera i Martina...Knicksi 4:2Heat 4:1Bullsi: 4:3Pacersi: 4:3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 22:10
    knickse u zadnje vrijeme predobro služi šut, dakle boston ih rutinski izbacuje, nema šanse da se ta šuterska rapsodija nastavi, a drugog baš i nemaju. ili im je plan da carmelo sam izbaci celticse. ostali miami metla, bullsi i indiana 4:2. sve u svemu dajte nam zapad..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 20:18
    a napokon ozbiljniji clanak o nba-u,stalo se i sa"any given sunday"i ostalim tekstovima,de malo nadoknadite to pa pocnite pisat,ipak je playoff pa pokoja analiza vise nebi skodila..
    Obrisan korisnik
  • xavice19.04.2013. u 18:23
    Svaka čast na članku, nadamo se da će biti i za Zapad.
    xavice