Automoto

Kad bi barem sve reprize bile tako zanimljive

Piše:Igor Šestak • utorak, 23.04.2013.
Kad bi barem sve reprize bile tako zanimljive
Foto: EPA

Ovogodišnja Velika nagrada Bahreina, četvrta utrka sezone Formule 1, u mnogim je detaljima podsjetila na prošlogodišnje izdanje iste utrke. Na pobjedničkom postolju stajali su isti vozači na istim stepenicama, Ferrari je imao vrlo loš vikend, Paul di Resta je vodio u utrci... Sasvim dovoljno materijala da prosječni pratitelj Formule 1 posumnja kako gleda reprizu prošlogodišnje utrke. Međutim, ta je "repriza" ponudila toliko uzbuđenja, sjajnih vozačkih dvoboja, pretjecanja i pehova da taj isti prosječni pratitelj Formule 1 može samo poželjeti da sve reprize u njegovom životu budu tako zanimljive.

Velikom nagradom Bahraina zaključen je prvi "neeuropski" dio sezone Formule 1. Vozači su prethodno odradili utrke u Australiji, Maleziji i Kini, a nakon pustinjskih izazova na stazi Sakhir, od svibnja pa do druge polovice rujna natjecat će se na europskim stazama uz jedan "skok" do Kanade.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nakon australsko-azijske turneje najviše razloga za zadovoljstvo ima Sebastian Vettel. Vodeći je u ukupnom poretku s deset bodova viška u odnosu na prvog pratitelja, a jedini je vozač koji je vodio barem privremeno u sve četiri dosadašnje utrke te jedini s dvije pobjede. Prvu je ostvario u Maleziji "opjevanim" kontroverznim napadom na momčadskog kolegu, dok je do druge stigao "čisto", zahvaljujući briljantnoj vožnji i odlično pripremljenom bolidu.

Pobjedom u Bahreinu postao je prvi ovosezonski dvostruki pobjednik i onemogućio ponavljanje prošlogodišnjeg slučaja sa sedam različitih pobjednika u prvih sedam utrka. U prve četiri utrke bio je najkonstantniji od svih vozača i ponovno ga se mora tretirati kao glavnog kandidata za naslov prvaka.

Velika nagrada Bahreina ostat će upamćena po činjenici da su drugu godinu zaredom na njenom pobjedničkom postolju stajali isti vozači. U povijesti Formule 1 to je tek treći takav slučaj. Identična situacija dogodila se 1998. i 1999. na Velikoj nagradi Španjolske kada je Mika Häkkinen pobjeđivao ispred Davida Coultharda i Michaela Schumachera, dok je na Velikoj nagradi Velike Britanije 1964. i 1965. pobjede odnosio Jim Clark ispred Grahama Hilla i Johna Surteesa. Jedino što je 1964. drugi bio Hill, a godinu kasnije Surtees.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

2012. i 2013. na Velikoj nagradi Bahraina pobjeđivao je Sebastian Vettel, a društvo na pobjedničkom postolju pravili su mu Kimi Räikkönen i Romain Grosjean. Uspjeh Lotusovih vozača veći je uzme li se u obzir da su do pobjedničkog postolja stigli s osme i 11. startne pozicije (prošle godine s 11. i sedme), probijajući se kroz poredak i pritom pametno čuvajući Pirellijeve gume. Da Finac u ranoj fazi utrke nije "zaglavio" iza McLarena možda je mogao konkurirati i za pobjedu, ovako mu je Vettel bio nedostižan, iako je na kraju zaostao tek devet sekundi. Bila mu je ovo 21. uzastopna utrka među osvajačima bodova i još mu samo tri nedostaju do rekordera Schumachera.

Još jedan od junaka Velike nagrade Bahreina bio je i Paul di Resta u bolidu Force Indije. Nije uspio doći do pobjedničkog postolja (Grosjean ga pretekao šest krugova prije kraja), ali četvrtim je mjestom izjednačio svoj najbolji rezultat u karijeri, a momčadi donio jedan od najvećih uspjeha. U Bahreinu se situacije očito vole ponavljati jer Di Resta je u nedjelju drugi put u karijeri vodio u utrci. Pogađate, prvi put se u toj ulozi našao prošle godine u Bahreinu. Njegov momčadski kolega Adrian Sutil osvojio je 13. mjesto nakon što je u početnoj fazi utrke zaradio oštećenje na bolidu te je njegova utrka već tada upropaštena.

Iza leđa vodeće četvorke vođena je velika bitka iz koje je kao pobjednik izašao "probuđeni" Lewis Hamilton. Britanac i njegov Mercedes "prespavali" su prvu polovicu utrke negdje na rubu pozicija koje donose bodove, a onda nakon drugog zaustavljanja u boksu proradili i stigli do vrijednog petog mjesta, koje je Hamiltona postavilo na treću poziciju u ukupnom poretku.

Mercedes je u drugu utrku zaredom krenuo s prve startne pozicije i drugu utrku zaredom tu poziciju vrlo lako prepustio drugima. Hamilton je osvojio pole u Kini, dok je u Bahreinu isto uspjelo Nicu Rosbergu. Nijemac je najbržim vremenom kvalifikacija ugodno iznenadio i sebe i momčad, no u utrci je samo tonuo i zaustavio se na slabom devetom mjestu. Ipak, Mercedesovoj momčadi za utjehu ostaje podatak da je prvi put nakon 1955. dvaput zaredom imala vozača na prvoj startnoj poziciji. Tada su ju do tog uspjeha doveli Stirling Moss i Juan Manuel Fangio na Velikim nagradama Velike Britanije i Italije.

Hamilton je tijekom utrke vodio velike borbe s Markom Webberom, koji je na kraju morao priznati poraz. U posljednjem krugu izgubio je poziciju i od Sergija Pereza u McLarenu pa je još jednu za njega frustrirajuću utrku završio na sedmom mjestu, miljama daleko od momčadskog kolege.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Perez je pak bio vrlo blizu svom momčadskom kolegi. Toliko blizu da mu je umalo probušio gumu. Meksikanac je odlučio reagirati na kritike koje su mu upućene za prve nastupe u britanskoj momčadi te je u Bahreinu bio vrlo agresivan. Vodio je s Jensonom Buttonom odličnu borbu na stazi i na kraju ga prvi put pobijedio u utrci koju su obojica završili. Buttona nisu spasili ni povici preko radija: "Smirite ga!", a utrku je završio na desetom mjestu.

Vikend Ferrarija može se okarakterizirati kao katastrofa. Niz pehova udaljio je Fernanda Alonsa i Felipea Massu od vrha poretka, u kojem su svakako trebali biti sudeći po brzini njihovih bolida. Startali su s treće i četvrte pozicije, nakon sedam krugova imali su drugu i četvrtu, a onda je sve pošlo po zlu. Alonso nije mogao zatvoriti DRS i zbog toga je dvaput morao u boks, a konačno osmo mjesto slaba mu je utjeha. Na Massinom Ferrariju čak se dvaput probušila guma i utrku je završio na 15. poziciji. Vjerovali ili ne, Brazilac bodove nije osvojio prvi put nakon 13 uzastopnih utrka i 12. mjesta na Velikoj nagradi Njemačke 2012. godine.

Bez bodova su ostali i vozači Williamsa, što ove sezone ponovno i nije neka novost. Pastor Maldonado bio je blizu prvog, ali je ostao na 11. mjestu, dok je Valtteri Bottas utrku završio na 14. mjestu. Vikend u pustinji poželjet će što prije zaboraviti i u momčadima Saubera i Toro Rossa. Nico Hülkenberg nije se uspio uključiti u borbu za bodove, već je ostao na 12. mjestu, a Esteban Gutierrez je čitavog vikenda imao gomilu problema pa je uspio završiti čak iza jednog od Caterhamovih vozača.

Daniel Ricciardo u Toro Rossu briljirao je u Kini, no u Bahreinu nije bio na tom tragu te je utrku okončao na slabom 16. mjestu. Jean-Eric Vergne okončao ju je već u 17. krugu i postao jedini vozač koji nije došao do cilja. Razlog je bio sudar s Valtterijem Bottasom i Giedom van der Gardeom u kojem je oštetio svoj bolid. Društvo iz Caterhama i Marussije ovu je utrku okončalo sa "samo" jednim krugom zaostatka, a zeleni su bolidi prvi put nadmašili svoje jedine rivale. Charles Pic osvojio je 17. mjesto, dok su Marussijini Jules Bianchi i Max Chilton ciljem prošli kao 19. i 20.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Trostruki svjetski prvak odradio je još jednu "svoju" utrku. Startao je s druge pozicije pa u trećem krugu izbio na čelo i ostali ga vozači više nisu mogli uloviti. Na kraju nije imao posebno izraženu prednost, ali njegova 28. pobjeda u karijeri bila je i više nego uvjerljiva. Odradio je utrku bez pogrešaka, a njegov RB9 je funkcionirao besprijekorno. Nakon četvrte utrke sezone ima 77 osvojenih bodova, deset više od Räikkönena, 27 više od Hamiltona i 30 više od Alonsa. Bolju situaciju u ovoj fazi sezone teško si je mogao poželjeti.

Momčad vikenda:

Lotus: Pobjeda je pripala Red Bullu i komplimenti svakako idu i u njihovom smjeru, ali momčad koja je u Bahreinu osvojila najviše bodova bila je ona Lotusova. Drugim mjestom Räikkönena i trećim Grosjeana Lotus je odnio 33 boda i u poretku konstruktora skočio na drugo mjesto sa 16 bodova zaostatka za Red Bullom i 16 prednosti pred Ferrarijem. Velika nagrada Bahreina još je jednom pokazala kako Lotusova momčad najbolje raspolaže Pirellijevim gumama, ali i da kvalifikacije u današnjoj Formuli 1 nisu ključne za dobar plasman.

Potez vikenda:

Sebastian Vettel: Nijemac je u utrku startao s prljave strane staze, a nakon što mu je Rosberg zatvorio unutrašnju stranu prvog zavoja, izgubio je drugu poziciju od Alonsa. Nije očajavao, već je u prvim krugovima utrke vozio silno agresivno i u izravnim okršajima na stazi nadmudrio Alonsa i Rosberga te zaradio vodstvo u utrci. Bili su to ključni potezi za rasplet utrke jer kad se jednom dočepao vodstva, Vettel ga više nije ispuštao (osim pri promjeni guma).

Dvoboji vikenda:

Utrka na stazi Sakhir bila je izuzetno dinamična i uzbudljiva za praćenje. Ni u jednom trenutku nije nedostajalo događanja, a vozači su se istaknuli odličnim međusobnim duelima. Teško je odabrati najbolji od njih jer su barem dva zaslužila dodatnu pažnju. Riječ je o odličnom momčadskom okršaju Sergija Pereza i Jensona Buttona u središnjoj fazi utrke te o duelu Lewisa Hamiltona i Marka Webbera u posljednjih sedam krugova.

Tragičar vikenda

Ferrari: Talijani imaju brz bolid, značajno brži nego što su imali lani u isto vrijeme, no nemaju kontinuitet. Alonso prošle sezone samo dvaput nije došao do cilja, a na preostalim utrkama je samo dvaput bio slabije plasiran od petog mjesta (jedna od njih bila je baš u Bahreinu). U prve četiri utrke ove sezone već je jednom odustao i jednu utrku završio na osmom mjestu. U Maleziji je krivnja bila njegova, u Bahreinu je zakazao DRS sustav i odnio mu borbu za pobjedničko postolje. Pridodaju li se tome Massini pehovi s probušenim gumama, sasvim je jasno zašto titula tragičara ide u ruke Ferrarijeve momčadi.

Izjava vikenda

Fernando Alonso: Nakon razočaravajućeg nastupa i osmog mjesta Španjolac je izjavio: "Siguran sam da bismo i Felipe i ja utrku završili u samom vrhu da nije bilo svih problema, no za dobru utrku treba vam i malo sreće." Alonso smatra da mu je sreća u početnoj fazi sezone okrenula leđa, ali da će u nastavku sezone pehovi zadesiti i druge vozače: "U četiri utrke imali smo dva vrlo nesretna trenutka. Međutim, nesreća će dočekati i druge, a tada ćemo iskoristiti svoju priliku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 11:29
    Nije ni meni drag Vettel,al mora mu se priznati da je jedan od najboljih vozača.Koliko se ja sjećam,jedinu pobjedu Toro Rossu donio je Vettel i još je ostvario dva peta mjesta za te krastavce,kako ti kažeš.Na stranu njegovi moralni potezi,to što je sebičan,ali moraš biti takav i gaziti po drugima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2013. u 10:43
    Da, slazem se za Schumachera i Mercedes. Jordan isto kad se vratio u Wizardsima, vidjelo se kolika je rupa od igraca i da je Pippen zapravo zasluzan za igru Bullsa u 90-im. Prijatelju, ti si ono sto internet cini super zanimljivim mjestom. Nemoj odlaziti, molim te!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2013. u 22:56
    vidjeli smo kaj je Schumaher napravio sada u mercedesu. a i on je govno od čovjeka,dokazal je to svojim postupcima,a krastavac ide njegovim putem. tipično švabski. a ti kaj braniš takve ljude govori mi sve o tebi i nema smisla se prepirati s tobom jer je to gubljenje vremena. ovo je moje zadnje za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2013. u 14:40
    Feliks66, znaci po tebi je Charles Pic bolji vozac od Webbera? Ok, uvazavam misljenje. Po tvome ako netko vrijeda nekog drugog, ja tu prvu osobu mogu vrijedati a da ne ispadam potpuna budala? Ok, nisam znao. A de mi reci, posto vidim da si veliki strucnjak, samo je vrijedno postovanja ako naslov... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.04.2013. u 14:24
    Vettel je najbrzi zadnji par godina zato sto je i on sudjelovo u razvoju i brzini tog bolidaon ga je vozio i prenio svoja zapažanja da ga poboljšaju, i tu dokazuje da je majstordi je Webber s tim istim bolidomAlonso je se isto tako falio da on donosi svakom bolidu po 1sec u razvoju pa je to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik