Automoto

Repriza 2012. godine u Bahreinu: Vettel ispred dva Lotusa, loš dan za Ferrari

Borna Rupnik • nedjelja, 21.04.2013.
Repriza 2012. godine u Bahreinu: Vettel ispred dva Lotusa, loš dan za Ferrari
Foto: EPA

Sebastian Vettel ponovno je pobijedio na Velikoj nagradi Bahreina, a Kimi Räikkönen i Romain Grosjean pobrinuli se odličnim vožnjama za isti sastav na postolju kao i prošle godine. Ferrari će jednu vrlo sadržajnu utrku pokušati zaboraviti što prije, a prvoplasirani Rosberg nije mogao zaustaviti svoj pad do devetog mjesta...

Svjetski prvak Sebastian Vettel postao je prvi vozač koji je ove sezone stigao do druge pobjede u svjetskom prvenstvu Formule 1. Nijemac je najveći dio posla obavio u uvodnom dijelu te mirno sačuvao prednost do kraja.

Već su prvi krugovi pokazali da će utrka biti bogata zbivanjima. Fernando Alonso prestigao je Vettela u prvom krugu, no branitelj naslova je odmah uzvratio, Paul di Resta je prestigao Felipea Massu kojemu je ostalo oštećeno prednje krilo, a Adrian Sutil pao je na kraj poretka nakon dodira, čime je djelomično pokvarena dobra pozicija Force Indije.

Di Resta korak do postolja

Vrlo je dobar nastup u Bahreinu pružio Britanac Paul di Resta, koji je svojoj Force Indiji omogućio osvajanje visokog četvrtog mjesta. Di Resta je povremeno bio i drugi, a ovaj rezultat bit će i njemu i njegovoj momčadi velik poticaj za nastavak sezone.

Vodeći na startu, Nico Rosberg, sukladno najavama nije izdržao te je tijekom utrke padao sve do devete pozicije, a Vettel je poveo u trećem krugu i više nije ispuštao kontrolu.

Problemi za Ferrari nastavljeni su u osmom krugu, kada se Alonsu zaglavilo stražnje krilo te je morao neplanirano u boks i izgubio je priliku opet se boriti za vrh poretka. Massi je dva puta tijekom utrke pukla stražnja desna guma i naposljetku je završio tek na 15. mjestu.

Iza Vettelovih leđa smjestila su se oba Lotusova vozača, Kimi Räikkönen i Romain Grosjean, koji su izvrsno pripremljenim strategijama i čuvanjem guma stigli s 8. i 11. pozicije do drugog i trećeg mjesta na cilju te tako posložili identično pobjedničko postolje kao i prošle godine. Finac je istovremeno nastavio svoj neprekinuti niz utrka u kojima osvaja bodove.

Iza vodećih često su se vodile itekako zanimljive i neizvjesne borbe te su gledatelji imali što vidjeti, a u posebnu se priču prometnuo McLarenov Meksikanac Sergio Perez, osvajač šestog mjesta. Bio je vrlo brz te je u dva pokušaja pretjecanja dotaknuo momčadskog kolegu Jensona Buttona, koji je bio vidno nezadovoljan time. Perez je tri kruga prije kraja "na mišiće" zaobišao i Alonsa, a naposljetku i Marka Webbera. Red Bullov vozač pao je u završnici na sedmu poziciju.

Još je jedna dobra utrka iza Mercedesovog Lewisa Hamiltona, koji je u odličnom dvoboju nadjačao Webbera i na kraju zauzeo peto mjesto, a poredak prvih deset vozača zaključio je Button.

U ukupnom poretku Vettel je povećao svoju prednost te sa 77 bodova vodi ispred Räikkönena koji ima 67, trećeplasirani Hamilton ima 50, a četvrtoplasirani Alonso 47.

VN Bahreina, konačni poredak:
1. S. Vettel (NJEM/Red Bull)
2. K. Räikkönen (FIN/Lotus) +9.1s
3. R. Grosjean (FRA/Lotus) +19.5s
4. P. Di Resta (VBR/Force India) +21.7s
5. L. Hamilton (VBR/Mercedes) +35.2s
6. S. Perez (MEK/McLaren) +35.9s
7. M. Webber (AUS/Red Bull) +37.2s
8. F. Alonso (ŠPA/Ferrari) +37.5s
9. N. Rosberg (NJEM/Mercedes) +41.1s
10. J. Button (VBR/McLaren) +46.6s
11. P. Maldonado (VEN/Williams) +1:06.4s
12. N. Hülkenberg (NJEM/Sauber) +1:12.9s
13. A. Sutil (NJEM/Force India) + 1:16.7s
14. V. Bottas (FIN/Williams) +1:21.5s
15. F. Massa (BRA/Ferrari) +1:26.3s
16. D. Ricciardo (AUS/Toro Rosso) +1 krug
17. C. Pic (FRA/Caterham) +1 krug
18. E. Gutierrez (MEK/Sauber) +1 krug
19. J. Bianchi (FRA/Marussia) +1 krug
20. M. Chilton (VBR/Marussia) +1 krug
21. G. van der Garde (NIZ/Caterham) +2 kruga

Bez plasmana:
J. Vergne (FRA/Toro Rosso)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 23:26
    alonso vozi polu pokvareni bolid,i opet odlično vozi,izgleda da mu drs opće ne treba,samo mu probleme radi,pa onda mora stat 10 puta,a ovog vettela ser* na sve strane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 20:42
    koja utrka, svaka čast Vettelu, neznam kad sam vidio agresivniju vožnju od njegove par prvi krugova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 17:55
    radi popularnosti F1 se iskreno nadam da Kimi nece sljedece godine prec u junecu fabriku...(: trenutno najbolji vozac na gridu...svaka mu cast....
    Obrisan korisnik
  • nido21.04.2013. u 16:19
    Pa Ferrari nikako da sastavi dvije dobre utrke, bez problema...ccc
    nido
  • etti21.04.2013. u 15:58
    Svakako jedna od najboljih suhih utrka koje sam gledao u životu. Čista perfekcija, gušt i uživanje. Živjela F1!
    etti