Košarka

Tomić kao lokomotiva Barcelone, Bogdanović na tragu stare forme

Pripremio:Ante Zovko • utorak, 23.04.2013.
Tomić kao lokomotiva Barcelone, Bogdanović na tragu stare forme
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ante Tomić predvodio je Barcelonu koja je izborila majstoricu u četvrtfinalu Eurolige protiv Panathinaikosa, a s druge strane nije se proslavio Roko Ukić. Bojan Bogdanović je, čini se, pronašao staru formu. Boris Barać niže dobre partije u Ligi 6, a Hrvoje Perić odigrao je odlično za Vanoli Cremonu.

Igrač kola

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je uspjela u Ateni nadoknaditi poraz s domaćeg parketa i izboriti petu utakmicu četvrtfinala Eurolige. U trećoj utakmici Panathinaikos je bio bolji 65:63, a Tomić je za 27 minuta ubacio 12 poena (6/6 za dva, 0/2 slobodna) i tome dodao devet skokova, dva dodavanja i dvije ukradene lopte. U završnici susreta promašio je oba slobodna bacanja i uz Navarrovu lošu akciju to je stajalo Barcelonu pobjede. U četvrtoj utakmici bio je najbolji u ovoj seriji. Dominirao je posebno u trećoj četvrtini, bio najbolji pojedinac susreta sa 16 poena (7/11 za dva, 2/3 slobodna), pet skokova i tri ukradene lopte. Najslabiji učinak imao je u prvenstvenoj pobjedi protiv Estudiantesa gdje je za 21 minutu ubacio pet poena (2/6 za dva, 1/2 slobodna) uz tri skoka.

Ugodno iznenađenje

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Nakon oporavka od ozljede neko je vrijeme tražio pravu formu, no proteklog je vikenda odigrao odlično u pobjedi svog kluba nad Antalyjom 90:78. Za dva poena je šutirao 4/7, a za tri poena još boljih 5/7 i utakmicu završio kao uvjerljivo najbolji strijelac Fenerbahčea s 23 poena. Pridodao je tome četiri skoka i dvije asistencije, a sve za 27 i pol minuta na parketu.

Hrvoje Perić Vanoli Cremona: Unatoč vrlo dobroj partiji Hrvoja Perića, Vanoli Cremona nije uspjela doći do pobjede na domaćem parketu protiv vodeće momčadi prvenstva Cimberio Varesea. Bivši igrač Zagreba standardno je bio ponajbolji igrač svoje momčadi, a ovaj put je u 34. minute, koliko je proveo na parketu, zabio 18 koševa (šut 8/16) te uz to ostvario 11 skokova.

Visoka forma

Boris Barać (Široki WWin): Sjajno je iskoristio minutažu u Bijeljini u pobjedi 82:60 kod Radnika. Ubacio je 14 poena za 18 i pol minuta uz šut 6/8 za dva i 1/2 za tri dodavši tri skoka, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte te jednu blokadu. U porazu u derbiju od Igokee u Laktašima 64:80 opet je upisao 14 poena, ovaj put za 24 i pol minute na parketu šutirajući 5/7 za dva i 2/3 za tri. Tome je pridodao pet skokova, tri izgubljene lopte i jednu osvojenu.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Bio je među najboljim pojedincima svog kluba u gostujućem porazu od Ankare. U igri je proveo 25 minuta i istaknuo se dobrim šutom za dva poena (4/5), dok ga trica nije tako dobro služila (1/6). Pogodio je sva četiri slobodna bacanja i utakmicu završio s 15 poena, pet skokova i četiri blokade.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je ubilježila vrijednu gostujuću pobjedu kod Cajasola koja je ostavlja s dobrim šansama za doigravanje.I u tom dvoboju Luka Žorić je bio među najistaknutijim pojedincima u Repešinoj momčadi. Odradio je 26 minuta i ubacio 13 poena (5/8 za dva, 3/4 slobodna) uz sedam skokova, dvije osvojene i tri izgubljene lopte.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): U dolasku do 85:68 protiv Jolly JBŠ-a u Šibeniku, Andrić je u šestom kolu hrvatske Lige za prvaka igrao 23 minute i upisao po sedam poena i skokova, uz četiri izgubljene lopte. U domaćoj pobjedi nad Cibonom (78:69) u sedmom kolu imao je devet poena i dvije izgubljene lopte za nešto više od 18 minuta na parketu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U posljednjih sedam dana Efes je dvaput svladao Olympiakos i izjednačio četvrtfinalnu seriju Eurolige na 2-2. Barać u tim utakmicama nije odigrao veliku ulogu, posebno u pobjedi rezultatom 83:72 u srijedu. Za 12 minuta na parketu uspio je upisati četiri poena (iz igre 2/3), četiri skoka i jednu blokadu. Dva dana kasnije Turci su slavili s minimalnih 74:73, a hrvatski je centar bio mnogo zapaženiji. Na parketu je proveo 13 minuta i ostvario učinak od osam poena, šest skokova, tri asistencije i jedne blokade. Za dva je šutirao 1/4, no uspio je pogoditi jednu tricu i sva tri slobodna bacanja.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa se prošlog tjedna s dvije uvjerljive pobjede plasirala u polufinale litavskog prvenstva, s domaćih 94:51 i gostujućih 91:71 protiv Nevežisa u dvije četvrtfinalne utakmice. U domaćoj pobjedi Delaš je na parketu bio nešto više od 23 minute, s po četiri poena i skoka, uz 2/5 iz igre. Na putu do +20 u gostima završio je s tri poena i dva skoka za 18 i pol minuta u igri, uz 1/3 iz igre, sve za dvicu, a 1/2 iz slobodnih bacanja.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja je nakon povratka nekih ozlijeđenih igrača vraćen u B momčad gdje je gostovao kod Huesce i ubilježio pobjedu 80:77. Međutim, niti to nije pomoglo Barceloni B da se plasira u četvrtfinale prvenstva iako je imala isti omjer kao i sedmoplasirani. Hezonja je kod Huesce odigrao dobru utakmicu i za 25 minuta je ubacio 21 poen (3/8 za dva, 4/7 za tri, 3/3 slobodna) uz četiri skoka, tri ukradene lopte i dvije asistencije. Hezonja je participirao i u prvenstvenoj pobjedi A momčadi protiv Estudiantesa, a za pet minuta je ostao bez poena uz dvije izgubljene lopte.

Toni Katić (Split): Loš tjedan za Žute nije bio previše uspješan niti Katiću. U gostujućem porazu od Cibone (79:61) imao je smanjenu minutažu zbog problema s prekršajima, sa završetkom s petim prekršajem još u trećoj četvrtini. Sveukupno je igrao 23 i pol minuta, s osam poena i dva skoka u tom razdoblju, uz 3/7 za dvicu, 0/2 za tricu i 2/3 iz slobodnih bacanja. U neočekivanom subotnjem domaćem porazu od Kvarnera 2010, sa 67:65 za goste iz Rijeke, Katićev učinak bio je nešto bolji. Upisao je osam poena, šest skokova, pet asistencija, dvije osvojene i tri izgubljene lopte za 34 minute na parketu, s 3/7 iz igre, 3/5 za dvicu i 0/2 za tricu. U završnim trenucima bio je u prilici osigurati svojoj momčadi produžetak, ali nije zabio za dvicu kod zaostatka od 67:65.

Krešimir Lončar (Himki): Poslije čak 17 dana bez službene utakmice, Himki se vratio na posao u nedjelju u ruskom prvenstvu, s gostujućih 74:68 protiv Spartak Primorja u Vladivostoku. Lončar je odigrao 14 minuta i za to vrijeme imao šest poena, s 3/5 za dvicu, dodajući i dva skoka.

Leon Radošević (Armani Milano): U novoj pobjedi svoje momčadi Radošević je dobio nešto više minuta nego je to inače slučaj. Dodijeljenih 20-ak minuta je i iskoristio te susret zaključio s 11 koševa i šest skokova, iako se baš i nije mogao pohvaliti s osobito visokim postotkom šuta (šut 3/9), no napredak je ipak očit.

Rok Stipčević (Scavolini): U izuzetno efikasnoj utakmici, u kojoj je njegova momčad slavila na kraju ubacivši čak 108 koševa u 40 minuta igre, Zadranin je imao učinak od deset koševa uz vrlo skroman ukupan šut (3/11), ali zato je ostvario pet asistencija i četiri skoka. Vrijedna je to pobjeda Scavolinija koji je sada uhvatio priključak s većom grupom klubova koji gravitiraju sredini ljestvice.

Marko Tomas (Cedevita): Bez većeg napadačkog učinka u gostujućoj pobjedi nad Jollyjem (85:68), Tomas je prošlog utorka imao šest poena (1/2 za dvicu, 1/6 za tricu) i četiri asistencije za 27 minuta na parketu. U dolasku do domaćih 78:69 protiv Cibone nije mu išlo po željama u najvećem dijelu utakmice, ali probudio se u završnici, kada je zabio dvije važne trice u rezultatskom bijegu domaćina. Sveukupno je imao 10 poena uz 2/4 za dvicu i 2/8 za tricu, dodajući i pet skokova, ali i tri izgubljene lopte za 29 minuta u igri.

Goran Vrbanc (Zadar): Zbog problema s ozljedom, Vrbanca nije bilo u teško izborenoj Zadrovoj gostujućoj pobjedi nad Alkarom, sa 104:97 u produžetku. Vratio se u subotu navečer u domaćem ogledu s Jollyjem, ali to nije previše pomoglo momčadi Ante Nazora, koja je neočekivano izgubila sa 73:71. Vrbanc je pritom odigrao 10 minuta i za to vrijeme upisao pet poena, s 1/4 iz igre, sve za tricu, a 2/2 iz slobodnih bacanja.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Lietuvos Rytas se dvokorakom probio u polufinale prvenstva Litve, prvo s domaćih 92:67 protiv Juventusa, pa s gostujućih 85:83 protiv istog četvrtfinalnog suparnika. U susretu u Vilniusu Zubčić je igrao nešto manje od 17 minuta, s kvalitetnim učinkom u tom razdoblju, uz 12 poena, četiri skoka i dvije asistencije. Za dvicu je pucao 6/9, za tricu 0/3, a iz slobodnih bacanja 0/1. U pobjedi s +2 u Uteni, hrvatski krilni centar na parketu je bio nepunih sedam minuta, s po tri poena i skoka za to vrijeme. Šut iz igre bio mu je 1/4, 1/2 za tricu i 0/2 za dvicu.

Forma u padu

Miro Bilan (Cedevita): Igrajući u rodnom Šibeniku, Bilan je u utorak na putu do 85:68 protiv Jolly JBŠ-a ubilježio osam poena i tri skoka za 17 minuta na parketu. U pobjedi nad Cibonom (78:69) u petak u sedmom kolu hrvatske Lige za prvaka, završio je s četiri poena, s 1/3 iz igre i 2/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao osam skokova za nepune 22 minute u igri.

Pavle Marčinković (Cibona): Za nepunih 12 minuta u domaćoj pobjedi nad Splitom (79:61) u šestom kolu hrvatske Lige za prvaka, Marčinković je svoju priliku iskoristio za po dva poena (1/5 iz igre) i skoka. U porazu od Cedevite (78:69) u sedmom kolu igrao je četiri i pol minute, bez upisivanja u bilo koju statističku rubriku.

Damir Markota (Bešiktaš): Vrlo samozatajno odradio je utakmicu Bešiktaša i Olin Edirnea koju je njegov klub dobio s uvjerljivih 87:58. Igrao je nešto manje od 22 minute i ostao bez poena. Iz igre je šutirao tek dva puta i oba puta promašio. Uhvatio je šest skokova i dvaput asistirao suigračima.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa sudjelovali su u pravom vatrometu koševa u 30. kolu Lige Endese. 205 poena u dvoboju protiv Canariasa, no Fran Pilepić nije bio među strijelcima. Pilepić je dobio tek pet minuta i za to vrijeme je promašio dvije trice i napravio jedan prekršaj.

Marko Popović (Žalgiris): Iskusni Žalgirisov adut na vanjskim pozicijama imao je nešto bolju predstavu u prvoj od dvije prošlotjedne pobjede nad Nevežisom u četvrtfinalnoj seriji litavskog prvenstva. U dolasku do domaćih 94:51 upisao je šest poena, četiri asistencije, dva skoka i po tri osvojene i izgubljene lopte za nepunih 14 minuta na parketu. Imao je 2/6 iz igre, 2/3 za tricu i 0/3 za dvicu. Na putu do 91:71 u gostima igrao je nešto manje od 13 i pol minuta, završivši sa šest poena uz 2/5 iz igre, sve za tricu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Jako je slabo odradio 13 i pol minuta u uvjerljivom slavlju protiv Radnika. Sa šutom iz igre 1/5 postigao je tek dva poena dva skoka i dvije asistencije. Njegov učinak trebao je Širokom i u derbiju kod Igokee (64:80) u kojem je aktualni prvak izgubio prednost domaćeg terena za doigravanje. Za 22 minute upisao je samo pet poena uz 2/8 iz igre, što je djelomično maskirao s devet poena, jednom asistencijom, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte.

Krunoslav Simon (Unicaja): U gostujućoj pobjedi kod Cajasola Kruno Simon nije bio šuterski raspoložen. Jasmin Repeša mu je poklonio povjerenje i igrao je 21 minutu te je za to vrijeme ubacio sedam poena uz šut 2/2 za dva poena, ali i loših 1/5 za tricu. Osim toga upisao je četiri asistencije i uhvatio tri skoka uz dvije izgubljene lopte.

Dario Šarić (Cibona): Iza Šarića je nešto slabiji tjedan od nekoliko ranijih, u dvije utakmice protiv ovosezonskih hrvatskih sudionika ABA lige unatrag sedam dana. U domaćoj pobjedi nad Splitom (79:61) imao je 10 poena, četiri skoka i tri izgubljene lopte, mučeći se s osobnim pogreškama u čuvanju višega Filipa Kraljevića. Zbog toga je igrao samo nešto više od 21 minute, s prijevremenim završetkom susreta zbog pet prekršaja. U porazu od Cedevite (78:69) u petak u sedmom kolu hrvatske Lige za prvaka, također je imao problema u obrani, u tom slučaju protiv Predraga Šuputa. Za malo više od 34 minute na parketu, završio je s 13 poena uz 4/8 za dvicu, 0/2 za tricu i 5/6 iz slobodnih bacanja. Tome je dodao šest skokova, četiri osvojene lopte i tri asistencije.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Nije bio osobito raspoložen u trećem dvoboju četvrtfinala Eurolige protiv Barcelone. Za 30 i pol minuta upisao je tek šest poena, pet skokova, jednu asistenciju, jednu izgubljenu i tri osvojene lopte. I dvice i trice šutirao je 1/3, a slobodna bacanja 1/2. Kad je Barcelona izjednačila na 2-2, utopio se u sivilo momčadi te za 25 minuta ubacio četiri poena (2/6 za dva, 0/5 za tri) uz tri asistencije.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): Ozlijeđeni Babić propustio je obje prošlotjedne Cedevitine utakmice.

Dontaye Draper (Real Madrid): Iza Reala su dva susreta prošlog tjedna, a Dontaye Draper je jedva skupio ukupno pet minuta. Madriđani su svladali Maccabi u Euroligi i s 3-0 u seriji plasirali se na Final Four, a u toj gostujućoj pobjedi Draper je sudjelovao tek 42 sekunde bez ikakvog učinka. Niti u španjolskom prvenstvu Draper nije dobio neko veliko povjerenje trenera. Na gostovanju kod Gran Canarije dobio je tek nešto više od četiri minute i promašio po jedan šut za dva i tri poena i uhvatio skok.

Zoran Planinić (Himki): Ozlijeđeni Planinić, kojega muči problem sa zadnjom ložom, nije igrao u Himkijevoj gostujućoj pobjedi (74:68) nad Spartak Primorjem u ruskom prvenstvu.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Hrvatski reprezentativac propustio je domaći dvoboj protiv Valladolida zbog ozljede.

Goran Suton (Cedevita): Oporavljajući se od viroze, Suton nije bio u akciji u Cedevitim pobjedama nad Jollyjem u Šibeniku i kod kuće protiv Cibone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben23.04.2013. u 15:21
    bojim se kada bi novinari sportneta sastavljali repku, svašta bi se tu našlo. hahaha
    litleben
  • Zdren23.04.2013. u 14:28
    a i naš Draperović slabo igra. hm hm
    Zdren
  • Obrisan korisnik23.04.2013. u 10:27
    Zabrinut sam , Vrbanc, Suton i Marcinkovic nisu u formi hahahahahahahahahaha
    Obrisan korisnik