Nogomet

Posljednjih pet kola odlučuje o sudbini čak 11 od 12 prvoligaša

Piše:Branimir Korać • srijeda, 24.04.2013.
Posljednjih pet kola odlučuje o sudbini čak 11 od 12 prvoligaša
Foto: Bruno Karadža

Teško da smo mogli zamisliti neizvjesniju završnicu MAXtv Prve lige. Čak 11 od 12 klubova nalazi se u borbi što za Europu, a što za ostanak u društvu najboljih. Svaka utakmica je iznimno važna, svaki bod može biti presudan, a jedini koji je lišen takvih briga je Dinamo...

Dinamo već prvak, borba za Europu do posljednjeg kola

Već smo pomalo navikli da Dinamo osigurava naslov prvaka nekoliko kola prije kraja pa ne treba čuditi što je i ove sezone napravio isto. Pet kola prije kraja već je prvak i završnicu sezone dočekuje više s mislima na isprobavanje određenih varijanti u igri i isprobavanje igrača koje bi trebalo pomoći u selekciji za sljedeću sezonu.

Međutim, zbog regularnosti natjecanja Dinamo mora odigrati do posljednjeg kola na visokoj razini jer ga očekuju susreti s četiri momčadi koje se bore za Europu i kako ne bi bilo nikakvih repova, igra Modrih u završnici mora biti kao na dosadašnjoj razini.

Lokomotiva iznenađenje sezone, za preostalu trojku neulazak u Europu neuspjeh

U posljednjih pet kola četiri momčadi koje se bore za Europu imaju prilično sličan i težak raspored. Teško je reći tko tu ima najlakši, a tko najteži raspored, međusobno se susreću, igraju protiv momčadi koje su u grčevitoj borbi za opstanak i baš svaki bod bi na kraju sezone mogao biti presudan.

Borba za Europu

Lokomotiva 49

Lokomotiva - Split
Lokomotiva - Osijek
Hajduk - Lokomotiva
Lokomotiva - Dinamo
Istra 1961 - Lokomotiva

Hajduk 48

Hajduk - Rijeka
Split - Hajduk
Hajduk - Lokomotiva
Hajduk - Osijek
Dinamo - Hajduk

Split 48

Lokomotiva - Split
Split - Hajduk
Dinamo - Split
Split - Istra 1961
Zadar - Split

Rijeka 46

Hajduk - Rijeka
Rijeka - Dinamo
Istra 1961 - Rijeka
Rijeka - Zadar
Zagreb - Rijeka

Što god nogometaši Lokomotive napravili do kraja sezone, oni već sada mogu reći da je njihova sezona više nego uspješna. Ostvarili su plasman u finale Kupa, u prvenstvu drže visoku drugu poziciju i aktivno se bore za ulazak u Europu s onim momčadima koje su i uoči sezone Europu spominjale kao krajnji cilj.

Upravo iz tog razloga Lokomotiva je u nešto boljoj poziciji, ona nema toliki pritisak nad glavom niti toliki broj navijača koji kao od ostalih konkurenata traže isključivo Europu. Od tih pet kola, Lokomotiva će u dva gostovati i to kod Hajduka s kojim se nalazi u borbi za Europu te kod Istre koja još uvijek nije osigurala opstanak u ligi, ali bi to trebala učiniti do tog posljednjeg kola. U Maksimiru Lokosi dočekuju Split, Osijek i Dinamo.

Zanimljiv je pogled iz dobrog dijela naših klubova kada se gleda Lokomotiva, u dobrom dijelu nogometne javnosti se prije utakmica s Lokomotivom naglašava kao "to je naša šansa, Lokomotiva je prilika za pobjedu" dok su izjave kada se ide na neka druga gostovanja ili dočekuje neke druge protivnike podosta suzdržanije. Međutim ta ista Lokomotiva je trenutno drugoplasirana, igra jako dobar nogomet i nalazi se na vrlo visokoj poziciji.

Sličan raspored Lokomotivinom ima i Hajduk. Splićani u završnici sezone igraju tri puta na svom stadionu i to protiv Rijeke, Lokomotive i Osijeka. Rijeka i Lokomotiva su prilike da u izravnim dvobojima s konkurentima za Europu pokažu da zaslužuju visoku poziciju. Očekuje ih još gostovanje u Parku mladeži kod gradskog rivala Splita te u posljednjem kolu kod Dinama.

Bez obzira što Mišo Krstičević pričao, za Hajduk će biti neuspjeh ako sada ne osvoji Kup ili ne završi odmah iza Dinama. Bili još uvijek imaju dovoljno jaku momčad da im je to imperativ, a ne treba bježati niti od očekivanja navijača koji se sigurno neće zadovoljiti s trećim-četvrtim-petim mjestima.

Velika očekivanja imaju i u susjedstvu. Split je unatoč usponima i padovima tijekom sezone i dalje u aktivnoj borbi za Europu sa samo bodom zaostatka za Lokomotivom i s istim bodovnim saldom kao Hajduk. Za razliku od ova dva konkurenta, Split ima nešto teži raspored jer ga očekuju tri gostovanja i to kod Lokomotive, prvaka Dinama i davljenika Zadra na kraju sezone. U Park mladeži dolaze Hajduk i Istra 1961 što neće biti nimalo lagane utakmice.

No čini se kako je Zoran Vulić probudio momčad, u posljednje vrijeme Split igra jako dobro i to na krilima Rebića i Ercega koji iz kola u kolo potvrđuju kvalitetu. Za hvatanje europske pozicije, Splitu će vjerojatno trebati barem jedna gostujuća pobjeda jer dva domaća slavlja po svemu sudeći neće biti dovoljna.

S posljednja dva poraza svoju poziciju je značajno kompromitirala Rijeka i naredna dva kola mogla bi dosta toga reći o njezinim europskim ambicijama. Međutim, očekuju je dva vrlo teška susreta, prvo putuje na Poljud na noge Hajduku, a zatim dočekuje Dinamo. Čak i u slučaju dva poraza, imat će priliku u posljednja tri kola uz povoljan ishod ostalih susreta, popraviti sliku i vratiti se u borbu za Europu. Međutim, tu je očekuju dvoboji protiv momčadi koje još nisu osigurale ostanak u ligi.

Iako je ovo "prijelazna sezona" u riječkoj konsolidaciji, ne treba bježati od činjenice da se očekivalo više. Složena je dobra momčad za HNL uvjete, međutim rezultat nije bio kakav se očekivao. I ako je trebalo proći vremena za uigravanje momčadi, što je i logično, posljednji loši nastupi protiv izravnih konkurenata u borbi za Europu ne mogu se opravdati.

Trojka u nešto lagodnijoj situaciji, međutim ne i posve sigurna

Nakon kvarteta koji se bori za one pozicije koje vode u Europu, slijedi trio koji nije toliko ugrožen, ali i dalje se u nekom raspletu može naći u onoj zoni koja ga vodi u Drugu HNL.

Najveće razočaranje u tom društvu je Slaven Belupo koji je dobro krenuo u sezoni, bio tamo gdje se od njega očekuje, u borbi za Europu. Međutim ulazak u drugi dio sezone bio je katastrofalan i koprivnička momčad je počela nizati neuspjehe, potpuno izgubila samopouzdanje i sada je na devet bodova od zone ispadanja.

Situacija nije kritična, Slaven Belupo do kraja sezone ima dvije domaće utakmice protiv ekipa iz donjeg dijela ljestvice, tri gostovanja od kojih su dva kod "davljenika" i ukoliko ne uzme dovoljno bodova za ostanak u ligi, onda će moći slobodno reći - zaslužili smo hlađenje u Drugoj HNL..

Slično vrijedi i za Puljane koji također imaju sve u svojim rukama. Prednost nad zonom ispadanja je velikih osam bodova, Istra u Puli igra protiv Cibalije, Rijeke i Lokomotive i ima kvalitetu ne zakomplicirati si situaciju u potpunosti.¸

Osječani u tom društvu imaju najneiskusniju momčad, niti forma im nije "prijatelj", ali i dalje imaju sedam bodova više od desetoplasiranog. I Osječani također imaju domaće utakmice u kojima sami drže konce ostanka u ligi, dočekuju Zagreb, Inter i Cibaliju i kao što vrijedi i za Slaven Belupo i Istru, oni također imaju sasvim dovoljno vremena za osigurati ostanak u ligi.

Kvartet za koji svaki bod život znači

Prema aktualnoj ljestvici van zone ispadanja nalaze se Zadrani, međutim razmaci su mali i već sljedeće kolo može značajno promijeniti aktualnu sliku. Neizvjesnosti prvenstva značajno doprinose ti međusobni dvoboji u borbama za pozicije, a Zadrane do kraja sezone očekuju dva susreta s izravnim konkurentima u borbi za ostanak.

Borba za ostanak

Zadar 28

Zadar - Inter
Cibalia - Zadar
Zadar - Slaven Belupo
Rijeka - Zadar
Zadar - Split

Cibalia 26

Istra 1961 - Cibalia
Cibalia - Zadar
Zagreb - Cibalia
Cibalia - Inter
Osijek - Cibalia

Zagreb 24

Osijek - Zagreb
Inter - Zagreb
Zagreb - Cibalia
Slaven Belupo - Zagreb
Zagreb - Rijeka

Inter 23

Zadar - Inter
Inter - Zagreb
Osijek - Inter
Cibalia - Inter
Inter - Slaven Belupo

Momčad Ferde Milina već u sljedećem kolu mora ići na pobjedu protiv Intera, a nakon toga na gostovanju kod Cibalije uzeti barem bod. S ta četiri boda Zadrani bi nešto ugodnije dočekali sami finiš sezone, potrebno mu je što više bodova uoči posljednja dva kola kada gostuje kod Lokomotive i dočekuje Split koji opet imaju druge ciljeve i mogli bi predstavljati previsoku prepreku.

U teškoj situaciji nalazi se Cibalia koja ima tri neugodna gostovanja u Puli, Kranjčevićevoj i Gradskom vrtu. Svi protivnici kod kojih Cibalia gostuje trebaju bodove, a isto vrijedi i za Zadar i Inter koji dolaze u Vinkovcima.

Za ostanak u ligi Cibalia mora slaviti u oba domaća susreta i tražiti bodove barem na jednom gostovanje jer se lako može dogoditi da šest bodova ne bude dovoljno za ostanak u ligi.

U vrlo sličnoj situaciji se nalazi i Zagreb koji ima još teži posao. Na papiru gledano, Zagreb ima sličan raspored kao i Zadrani s tom razlikom što ima i četiri boda manje od Zadrana. Tri gostovanja od čega dva kod ekipa koje očajnički trebaju bodove i u zadnjem kolu domaći susret protiv Rijeke koji bi Riječanima mogao biti ključan u borbi za Europu.

Ćiro Blažević je uvjeren da će Zagreb ostati u ligi, ali njegovi igrači su prosuli previše bodova, više se niti ne sjećaju kada su posljednji put slavili i ako se nešto drastično ne promijeni, Zagreb nećemo gledati u MAXtv Prvoj ligi sljedeće sezone.

Slično vrijedi i za Inter koji također ide na gostovanja kod momčadi kojima je svaki bod ključan, a u posljednjem kolu mu dolazi protivnik koji se želi iskupiti za lošu sezonu. Uostalom, Zaprešićani imaju i najveći bodovni zaostatak i ukoliko ne upišu pobjedu u Zadru u sljedećem kolu, mogu već početi razmišljati o Drugoj HNL.

Licence mogu promijeniti sliku

Sve napisano može pasti u vodu iz administrativnih razloga. Licencu za nastup u Prvoj HNL za sljedeću sezonu nisu u prvom krugu dobili Cibalia i Zadar dok je od drugoligaša licencu dobilo samo Lučko.

Ukoliko onaj problematičan financijski kriterij ne bude zadovoljen do 20. svibnja kada će biti poznata konačna odluka, može se dogoditi da borba za ostanak Cibalije i Zadra bude uzaludna.

Iz klubova stižu uvjeravanja kako će se sve srediti do krajnjeg roka i da će i jedni i drugi dobiti licencu za nastup. Što se tiče drugoligaša i dobivanja licence za Prvu ligu, tu je već duže vrijeme priličan kaos, teško je pronaći klub koji zadovoljava baš sve uvjete i stalno se nalazimo u završnici sezone suočeni s pitanjem - zbog čega se uopće igra Druga HNL kada klubovi ne žele/ne mogu ući u rang više. Koji su to motivi koji nose te igrače koji znaju da na kraju sezone neće sa svojim klubom u rang više' Međutim, to je neka posve druga tema.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2013. u 10:33
    to bi trebalo kao svugdje u svijetu dati draž nogometu i prvenstvu ali kod nas bi se i poslje odigranog prvenstva mogle neke igre odigrati.Tko zna što će i kako će biti na kraju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 08:46
    "Upravo iz tog razloga Lokomotiva je u nešto boljoj poziciji, ona nema toliki pritisak nad glavom niti toliki broj navijača"Hm, sudeći po broju gledatelja na utakmicama, ja bih rekao da Lokosi imaju manje-više isti broj navijača kao i bilo koji drugi klub u ovoj našoj Ligici (osim Hajduka, čiji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2013. u 03:50
    Lokosi su se teskom mukom docepali boda u zadnjem susretu na Drosini, na guzove nas dobili u zgu i kakva god situacija s bodovima bila, tesko ce do bodova ovdje..a to da ce im Diname pustit ili ne nisu nasa posla..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2013. u 23:00
    Lokomotiva je bolja od Istre pa je zato favorit i u Puli. Drugo, zadnje je kolo, a Istra je predobra da bi joj bodovi u zadnjem kolu uvjetovali opstanak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.04.2013. u 22:39
    može neki pričat da Hajduk ima limitiranu momčad....ali ko god to priča ne prati zbivanja u HNL-u.....naravno da ova momčad nije u rangu onih prije par godina, ali momčad ima ogroman POTENCIJAL.....Blažević je uz Pletu najbolji naš golman....Maloča solidan....Milić ogroman talent.....Lima možda i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik