Nogomet

Bayern strahuje od španjolskog scenarija, a Borussia od bavarskog monopola

Piše:Igor Šestak • petak, 26.04.2013.
Bayern strahuje od španjolskog scenarija, a Borussia od bavarskog monopola
Foto: EPA

Njemački nogomet je na korak do povijesnog uspjeha, prvog potpuno njemačkog finala Lige prvaka, no klubovi koji su ovog tjedna bili u centru pažnje zbog svojih velikih pobjeda, nedavno su ušli u polemiku nešto drukčije tematike. Raspravljajući o sadašnjosti i budućnosti Bundeslige, Bayernov je predsjednik izrazio bojazan da bi se u Njemačkoj mogao pojaviti duopoly - vladavina dva kluba poput one Barcelone i Reala u Španjolskoj. U dortmundskoj Borussiji pak imaju drukčije mišljenje i više strahuju od Bayernovog monopolyja, posebno nakon transfera Marija Götzea. Pogled u povijest sugerira pak kako su oba slučaja malo vjerojatna.

Njemački nogomet prolazi kroz sjajno razdoblje. Bundesliga je atraktivna, klubovi su uređeni, a stadioni puni. Na europskom planu Nijemcima također "cvjetaju ruže". U prethodne tri sezone münchenski Bayern je dvaput igrao (i izgubio) finale Lige prvaka, a koliko se može zaključiti nakon prvih polufinalnih utakmica ove sezone, na Wembleyu će se 25. svibnja održati njemačko finale najjačeg europskog natjecanja.

Bayern je u utorak s 4:0 "potopio" Barcelonu, a Borussia Dortmund dan kasnije s 4:1 nadigrala Real Madrid. Uspiju li njemački predstavnici u uzvratima sačuvati prednost, što se čini kao prilično sigurna stvar, bit će ovo najuspješnija sezona njemačkog nogometa u povijesti. Naime, niti u Kupu niti u Ligi prvaka nije se dogodilo njemačko finale.

No, u posljednjim se tjednima u Njemačkoj razvila zanimljiva polemika koju je svojom izjavom "zakuhao" predsjednik Bayerna Uli Hoeness: "U Bundesligi se dogodio veliki pad kompetitivnosti i time ne možemo biti sretni. Potrebno je proanalizirati zašto se to dogodilo i pokušati to promijeniti jer nas nije takvo stanje dovelo do odličnih rezultata koje postižemo."

Što je ponukalo Hoenessa na ovu izjavu?

Činjenica da je Bayern osigurao naslov prvaka već u 28. kolu Bundeslige (najranije u povijesti) i činjenica da četiri kola prije kraja sezone ima 20 bodova prednosti pred Borussijom iz Dortmunda i 28 pred trećeplasiranim Bayerom.

Zatim, uvjerljive Bayernove pobjede - 5:0 protiv Fortune i Hannovera, 6:1 protiv Stuttgarta, Werdera, Hannovera i Wolfsburga (DFB-Pokal), 9:2 protiv HSV-a - od kojih je neke upisao s praktično rezervnom postavom, ali i ukupna gol-razlika münchenskog kluba od 89:14 nakon 30 utakmica. Borussia Dortmund je postigla 74 pogotka, a treći najbolji napad Bundeslige ima Schalke s 58 pogodaka.

Takvo stanje na ovosezonskoj tablici Bundeslige natjeralo je Hoenessa da se zabrine i zapita vodi li to prema duopolyju - vladavini Bayerna i Borussije (D) kojoj nijedan drugi klub neće moći zaprijetiti. Slično kao što je situacija s Barcelonom i Realom u Španjolskoj.

Ima li Hoenessova zabrinutost temelja?

Ukoliko se promatra samo ova sezona, ima. Bayern je u prethodne dvije sezone gubio naslov od Borussije, a u ovu je sezonu ušao ojačan za Javija Martineza, Marija Mandžukića, Xherdana Shaqirija, Claudija Pizarra i Dantea. Momčad Juppa Heynckesa pokazala je veliku glad za uspjesima i to pretočila u fantastičnu sezonu (koja još nije gotova) u kojoj je do sada izgubila samo tri od 47 natjecateljskih utakmica. Naslov prvaka je osvojila, baš kao i Superkup na početku sezone, ušla je u finale Kupa, a samo ju čudo može zaustaviti na putu do finala Lige prvaka.

Ostali klubovi Bundeslige teško su pružali otpor Bayernu. Bavarci su izgubili jedino od Bayera iz Leverkusena na Allianz Areni, a bod su protiv njih osvojili Nürnberg kod kuće te Borussia Dortmund i Borussia Mönchengladbach u Münchenu. S minimalnom razlikom Bayern je slavio na gostovanjima kod Hoffenheima, Bayera i Eintrachta, dok je ostale 23 utakmice dobio s razlikom većom od jednog pogotka.

Tablica Bundeslige od sezone 2007./2008. do sezone 2011./2012.

1. Bayern München 351 bod
2. Borussia Dortmund 312
3. Schalke 04 283
4. Bayer Leverkusen 281
5. Stuttgart 266

Bayern München se kroz povijest dokazao kao "perjanica" njemačkog nogometa. U svaku sezonu ulazi kao prvi favorit za naslov, ima najveći budžet i najčešće najbolje igrače. No, to mu ipak nije donijelo dominaciju i niz naslova kao što se moglo očekivati. Na petogodišnjoj tablici klubova (od sezone 2007./2008. do sezone 2011./2012.) Bayern je po bodovima uvjerljivo prvi, ali je u tih pet sezona osvojio "samo" dva naslova. Dva je uzela Borussia, a jedan Wolfsburg.

Upravo su slučajevi poput Wolfsburgovog u sezoni 2008./2009. i Stuttgartovog u sezoni 2006./2007. primjeri da u Bundesligi "autsajderi" mogu poremetiti račune velikima i da se svakih nekoliko godina dogodi jedan takav slučaj. Werder je bio prvak 2004., Borussia Dortmund 2002., Kaiserslautern 1998.

Istina, Bayern i Borussia su ravnomjerno podijelili posljednja četiri naslova (uključujući i ovu sezonu), ali samo su prošle i ove sezone (nakon 30. kola) zauzeli prvo i drugo mjesto. U sezoni 2009./2010. Bayern je bio prvak ispred Schalkea, a godinu kasnije Borussia ispred Bayera.

Stoga se u Njemačkoj, barem za sada, ne moraju brinuti situacije koja se pojavila u Primeri. Tamo su Barcelona i Real osvojili posljednjih osam titula, a jedino se Villarreal u sezoni 2007./2008. ugurao na drugo mjesto. Vrlo je izgledno kako će i ove sezone Barcelona i Real osvojiti prva dva mjesta, osmi put u devet sezona. To je primjer pravog duopolyja.

Da Bayern nije ništa dominantniji u Bundesligi nego što su neki drugi klubovi u svojim ligama najbolje pokazuje sljedeći podatak. Od 2005. godine Barcelona je osvojila pet naslova prvaka Španjolske (šesti je vrlo izvjestan), Inter je osvojio pet naslova prvaka Italije, Manchester United pet naslova prvaka Engleske, a Bayern pet naslova prvaka Njemačke.

Brine li Borussiju mogući duopoly?

Na Hoenessovu izjavu ovako je odgovorio predsjednik Borussije Reinhard Rauball: "Naravno da je velika razlika na tablici, ali nema potrebe dramatizirati oko toga." Rauball je svoje mišljenje potkrijepio činjenicom kako je u deset godina Bundesligu osvajalo pet različitih klubova, a isto se dogodilo i u Kupu. Dotaknuo se i financija: "Ekonomski gledano, ukupni prihodi klubova se ne svode samo na prihode Bayerna i Borussije. Situacija je znatno drukčija nego u Španjolskoj."

S njim se složio i direktor kluba, Hans-Joachim Watzke: "Mislim da smo mi u Njemačkoj daleko od situacije kakva je trenutno u Španjolskoj ili trenutno u Engleskoj. Mi u Borussiji moramo za početak uhvatiti kontinuitet postizanja rezultata kakve smo postigli u prethodnim sezonama. Ne treba se petljati u probleme drugih klubova, svatko treba biti odgovoran za svoje postupke, bili oni pozitivni ili negativni."

Borussia je u posljednjih 15 godina doživjela dosta uspona i padova pa stoga njihovo stajalište ne treba previše čuditi. Nakon velikih uspjeha u drugoj polovici 90-godina prošlog stoljeća, klub je zapao u goleme probleme i bio miljama daleko od vrha tablice. Oporavak je trajao predugo da bi u Dortmundu nakon tri uspješne sezone počeli pričati o duopolyju.

Borussiju brine mogući Bayernov monopoly

Upitan za komentar Hoenessove izjave s početka teksta, Jürgen Klopp je rekao: "Ne mislim da će Bundesliga postati kao Primera. Prije će postati kao škotska Premier liga s jednim klubom koji dominira. Ako Hoenessa brine ta dominacija, možda bi se trebao riješiti nekih igrača, a ne dovoditi nove." Ono što je sada poznato, Klopp je to izjavio nakon što je doznao za transfer Marija Götzea, a prije nego je priča o tom transferu procurila u javnost.

"Bayern dominira Bundesligom godinama i ja ne bih imao nikakvih problema kad bi u Bayernu rekli da će prestati klubovima uzimati njemačke talente. Ali da predložim taj plan, rekli bi mi da sam poludio."

Horst Heldt, direktor Schalkea

Bayern se ove sezone "prošetao" do naslova, za sada se ne govori o odlascima igrača iz njegove svlačionice, a za iduću sezonu već su osigurali ponajboljeg mladog nogometaša Njemačke i jednog od najtraženijih svjetskih trenera Pepa Guardiolu. Nije li onda Bayernov monopol ono o čemu bi u Njemačkoj trebali brinuti?

Dovođenje Götzea u Bayern za veliku odštetu od 37 milijuna eura demonstracija je moći bavarskog kluba u odnosu na najveće konkurente. Mladi veznjak u ugovoru je imao odštetnu klauzulu, što pokazuje kako očito nije namjeravao ostati do kraja ugovora, a ionako nije tajna da većina njemačkih nogometaša sanja o igranju za Bayern. Götze, koji je rođen u Bavarskoj, sigurno nije iznimka, iako stiže iz redova ljutih rivala.

Bayern je postao poznat kao klub koji često dovodi najbolje što drugi klubovi u Bundesligi imaju, posebno ako se radi o Nijemcima. U nedavnoj prošlosti dovodio je Miroslava Klosea iz Werdera, Lukasa Podolskog iz Kölna, Marija Gomeza iz Stuttgarta i Manuela Neuera iz Schalkea.

Hoeness je nedavno dao još jednu zanimljivu izjavu: "Zahvalni smo Borussiji Dortmund. U prethodnim sezonama su nas izazvali i primorali nas da podignemo momčad na jednu višu razinu. Zahvaljujući njima smo sada ovako jaki."

Nije li onda prilično kontradiktorno uzeti Borussiji jednog od najboljih igrača?

Apsolutno je. Bayernu treba jaka Bundesliga kako bi i sam bio jak, ali to ne znači da se neće prvo pobrinuti za sebe, a tek onda za sve ostale. Bavarci nisu krivi za nesposobnosti drugih klubova, a usput su nekoliko puta pokazali kako im znaju i pomagati. Na neki način, pomažu im i ovakvim transferima. I njih je moguće gledati iz drugog kuta.

Kao prvo, Borussia bi u idućim prijelaznim rokovima teško zadržala Götzea. Prije ili kasnije po njega bi stigli neki "bogataši", a ovako je barem ostao u Bundesligi. Time liga nije izgubila igrača koji ju čini boljom i atraktivnijom. Drugo, Bayern je novac uplaćen Borussiji mogao dati nekome drugome, van Njemačke. Mogao je dovesti stranca i svojim novcem pomoći klubu iz druge države. Ovako je i novac ostao u Njemačkoj, a na čelnicima Borussije je da ga pametno utroše.

Što očekivati u idućim sezonama

Kao i uvijek, prognoze su vrlo nezahvalne, a u Bayernu to možda najbolje znaju. Toliko su puta u sezonu Bundeslige startali s pole positiona, a onda na kraju gledali u leđa klubu kojeg se nije očekivalo na vrhu.

Bavarci će uoči iduće sezone definitivno sloviti za prve favorite Bundeslige, no to ne znači da će taj status i opravdati. Nitko ne može garantirati da će Guardiolina era na klupi Bayerna biti uspješna, niti je moguće sa sigurnošću tvrditi da se neće dogoditi neko novo iznenađenje poput Wolfsburgovog ili Stuttgartovog. Bayern je i tih sezona "na papiru" imao najjaču momčad pa je ostajao bez titule.

Borussia je ostala bez važnog igrača, možda će do početka sezone ostati bez još kojeg (Lewandowski), ali je trenutno financijski izuzetno stabilna. U posljednjim sezonama pokazala je da može stvoriti vlastite igrače i da ima dobru skautsku službu koja je sposobna pronaći dobre, a jeftine igrače. Budu li u Dortmundu mudri, novcem od Lige prvaka i izlaznih transfera mogli bi stvoriti itekako moćnu momčad.

Momčad koja bi se mogla "potući" za naslov, momčad kraj koje ne bi bili bespomoćni u odnosu na Bayern i momčad s kojom bi zaboravili na Götzea.

Mislite li da bi u Bundesligi moglo doći do duopolyja?

ANKETA#598

Bayern nikad u povijesti nije osvojio više od tri uzastopna naslova Bundeslige. Trenutno svakako djeluje sposoban za prekid te tradicije i Borussijini čelnici su u pravu kad se pribojavaju bavarskog monopola, no u pravu su i kad kažu da Njemačka nije Španjolska te da se ne mora brinuti duopolyja kakvog su stvorili Barcelona i Real.

Razloga je mnogo. Bundesliga je mnogo uređenija liga od Primere, trenutno očito i kvalitetnija, ako se može suditi po rezultatima polufinalnih utakmica Lige prvaka. Klubovi u Njemačkoj imaju uređene omladinske pogone, već nekoliko godina zaredom ispunjene stadione, a to im daje i financijsku stabilnost pa se razlika između Bayerna i ostalih klubova ne povećava svake godine kao između Barcelone i Reala naspram drugih klubova u Primeri.

U Njemačkoj je mnogo stabilnih i moćnih klubova za koje se veže mnogo pitanja. Hoće li Borussia zadržati trenutnu visoku razinu? Hoće li Schalke i HSV prebroditi svoje probleme? Može li Bayer zadržati talentiranu skupinu igrača? Jesu li Werder i Stuttgart sposobni za povratak u vrh? Koliko mogu Eintracht i Wolfsburg?

Povijest nas je naučila da će prije ili kasnije jedan od tih klubova iskočiti iz prosječnosti i nauditi Bayernovoj dominaciji - pa ga razljutiti i učiniti još boljim.

To je bundesligaški krug života, koji je pravo zadovoljstvo pratiti iz sezone u sezonu.

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Bundesliga

1Bayern 620:7+1314
2RB Leipzig 69:2+714
3Eintracht Frankfurt 614:9+513
4Freiburg 69:7+212
5Bayer Leverkusen 616:12+411
6Union Berlin 66:4+211
7Borussia D. 612:11+110
8Stuttgart 615:11+49
9Heidenheim 610:8+29
10Mainz 05 611:10+18
11Werder Bremen 68:12-48
12Wolfsburg 613:12+17
13Augsburg 69:15-67
14Borussia M. 67:10-36
15St. Pauli 64:9-54
16Hoffenheim 610:16-64
17Holstein Kiel 69:19-102
18Bochum 66:14-81

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 16:22
    Po UEFA standardima, Real i Barca su imali 124 i 131 milijun duga, a ne 578 u 590 kako se pisalo prosle godine. Novinari pisu da se pise, da se cita. Ostatak lige im je u banani, ali Real i Barca nemaju problema s otplatom dugova. Bayern zaradi 10-20m po sezoni a proslo ljeto su daleko vise... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom27.04.2013. u 14:28
    Zapravo, u jednu ruku, sadašnju snagu i igru, Bayern može zahvaliti svome rivalu BVB! Zašto?!Jer je BVB ima jednu (jako dobru) viziju kluba, u par sezona od kandidata za ispadanje do prvaka i skoro finalista LP, vrhunskog mladog trenera te pametnu kupovinu igrača. Tako izvlačeći maksimum iz sebe... [više na forumu]
    The Phantom
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 12:22
    Nije istina da Real i Barca duguju po 400+ milijuna. To su novinari izvukli iz necega sto ne razumiju. Po toj analogiji Bayern duguje 80m.[/QUOTE]Ja ne znam točno u euro koliko duguju Real i Barcelona, samo znam ono što se objavljuje svake sezone, a to je da Real i Barcelona za neplaćene poreze i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 10:09
    Nije istina da Real i Barca duguju po 400+ milijuna. To su novinari izvukli iz necega sto ne razumiju. Po toj analogiji Bayern duguje 80m.
    Obrisan korisnik
  • Share26.04.2013. u 22:26
    Trenutno Bayer Leverkusen ima kvalitetnu i mladu momcad i igraju jako fin nogomet.A tko zna tko ce iskociti iduce sezone u Bundesligi jer je Bayern uvijek najskuplja i na papiru najjaca momcad u Njemackoj al kao sto povijest pokazuje,ne osvajaju bas svaki naslov.I ako se ne varam,i Dortmund je... [više na forumu]
    Share