Nogomet

Borussia Dortmund i Bayern u predigri finala Lige prvaka, PSG čeka službenu proslavu

Sportnet • petak, 03.05.2013.
Borussia Dortmund i Bayern u predigri finala Lige prvaka, PSG čeka službenu proslavu
Foto: EPA

Borussia Dortmund i Bayern ovog će vikenda odigrati prvenstvenu uvertiru finalu Lige prvaka. U Engleskoj je na rasporedu okršaj Manchester Uniteda i Chelseaja, a španjolski velikani svoje će europske rane vidati protiv Valladolida i Betisa. Paris SG bi ovog vikenda mogao i službeno postati prvak Francuske...

Španjolska Primera udaljena je svega pet kola od svog kraja što se ove sezone tiče. Ranjeni španjolski velikani sada više ne moraju razmišljati o Ligi prvaka, nego sve snage mogu upregnuti u domaće prvenstvo. Barcelonu tako na domaćem travnjaku čeka ogled s Real Betisom koji u slučaju poraza definitivno gubi bitku za jedno od europskih mjesta. S druge strane Kraljevi će nove bodove s ciljem zadržavanja druge pozicije tražiti protiv Valladolida.

Pet kola prije kraja Real Sociedad ima pet bodova prednosti i po svemu sudeći, ako u gostima svlada bezbrižni Getafe, teško da će ga tko uspjeti skinuti s te pozicije do kraja. Posljednje kolo prilično je utvrdilo pozicije Malage i Valencije na mjestima koja vode u Europsku ligu, a njih u ovom kolu očekuju Granada i Osasuna.

Izuzetno uzbudljivo je i na samom dnu, gdje se šest momčadi bori za tri pozicije koje i naredne sezone jamče prvoligaški status. Najbolja forma krasi Deportivo, no trgnule se i Celta te Zaragoza, dok se to baš i ne bi moglo reći za Mallorcu koja malo po malo gubi dah i djeluje najmanje jaka da ostvari podvig.

Dortmund će ovog vikenda svjedočiti finalu Lige prvaka, u sklopu derbi susreta 32. kola Bundeslige. Nakon dobro obavljenog posla protiv Reala i Barcelone i plasmana u London, Borussia i Bayern imat će priliku za uvertiru velikom završnom dvoboju na Wembleyju već ove subote. Pitanje je kakve će snage na teren poslati i Klopp, ali i Heynckes, očekuje se kako će neki igrači poslije europskih napora dobiti zasluženi odmor, ali neće biti govora o nekoj revijalnoj utakmici, nego o žestokom okršaju trenutno dvije najbolje nogometne ekipe Starog kontinenta.

U sjeni ovog velikog obračuna, koji rezultatski što se tiče same Bundeslige ne odlučuje apsolutno ni o čemu, nastavlja se borba za europske pozicije. Zahuktali Schalke, osokoljen povratkom Huntelaara, već u petak brani svoju četvrtu poziciju u Mönchengladbachu, dok će Eintracht, izgledno s Lakićem u prvom sastavu, pokušati iskoristiti eventualan krivi korak ekipe iz Gelsenkirchena, domaćim slavljem nad Fortunom koja traži spas i bijeg od opasne zone.

Santinijev Freiburg svoju priliku traži protiv davljenika Augsburga, dok će HSV sezonu pokušati spasiti plasmanom u Europu, za što će im biti potrebna pobjeda nad Wolfsburgom i bivšom legendom kluba iz Hamburga, Olićem. Za mjesto u prvom sastavu mogao bi konkurirati Badelj, nakon rješavanja problema s aduktorom, dok će oporavljeni Iličević kod domaćih te Perišić kod gostiju svoju priliku čekati s klupe.

Arsenalu raspored ide na ruku jer ide na noge momčadi koja je već postala drugoligaš i jednostavno mora pobijediti za ostanak u tijesnoj utrci za plasman u Ligu prvaka, pogotovo što Chelsea gostuje kod Manchester Uniteda i postoji mogućnost da će se poskliznuti. Još više to vrijedi za Tottenham protiv Southamptona jer samo četiri dana kasnije igraju zaostalu utakmicu kod Chelseaja.

Manchester City na korak je do osiguranja druge pozicije, a nova tri boda izvjesna su kod Velšana još opijenih osvajanjem prvog trofeja u 102-godišnjoj povijesti, Capital One kupa. Eventualni pobjednik dvoboja Norwicha i Asto Ville moći će reći da je praktički osigurao ostanak. Wiganu je pobjeda imperativ kod WBA-a u lovu na 17. poziciju.

U derbiju Liverpoola domaći sastav, koji je neporažen u šest utakmica, igrat će za slavu, a gosti za Europsku ligu. Na Old Traffordu Chelsea će se pokušati osvetiti Unitedu za domaći poraz ranije ove sezone, a poslije plasmana u finale Europske lige, pozitivan rezultat je imperativ za momčad Rafaela Beniteza jer će se svaki krivi korak u lovu na Ligu prvaka skupo platiti.

Još je četiri kola ostalo do kraja talijanske Serie A, a vodeći Juventus u nedjelju ima priliku i matematički potvrditi obranu Scudetta. Na domaćem terenu će ugostiti Palermo koji se bori za ostanak i eventualna pobjeda Stare dame označila bi početak velikog slavlja u Torinu. Ipak, gosti se neće olako predati jer im je zona ispadanja vrlo blizu.

Jedna od najzanimljivijih utakmica u 35. kolu bit će sudar Fiorentine i Rome, četvrte i pete momčadi prvenstva koje se još uvijek nadaju da mogu uhvatiti Milan i mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka sljedeće sezone. Sastav iz Firence u boljoj je poziciji i morat će razmišljati o pobjedi nad Giallorossima ukoliko želi uhvatiti priliku za nastup u najjačem europskom natjecanju.

Nakon novog neugodnog poraza od Palerma, Kovačićev Inter putuje u Napulj. Poraz protiv drugoplasiranog domaćina gotovo bi izbacio Nerazzurre iz kombinacija za Europu, te će Stramaccioni morati ofenzivnije razmišljati. Derbi začelja igraju Genoa i Pescara, a klub Ante Vukušića lovi posljednji tračak nade u spas. Milan drugi put zaredom igra na San Siru, a ovog puta u goste im dolazi Torino.

Nedjelja bi u Francuskoj mogla donijeti krunidbu novog prvaka, šestog različitog u posljednjih šest sezona. Ukoliko Paris Saint Germain na svom terenu protiv Valenciennesa iskoristi eventualni kiks Marseillea protiv Bastije, momčad Carla Ancelottija okončat će utrku za naslovom prvaka na prvom mjestu, što bi PSG-u bila treća prvenstvena titula nakon 1986 i 1994. godine.

U slučaju pobjede jednih i drugih, Marseilleu će preostati uzdati se tek u čudo hvatanja gol-razlike. Parižani će, međutim, protiv Valenciennesa nastupiti bez suspendiranih Sirigua, Beckhama, Verrattija i Motte, dok boje Marseillea protiv Bastije neće moći braniti ozlijeđeni Cheyrou i Fanni te suspendirani Andre Ayew.

Posebno bi zanimljiva mogla biti utakmica Saint Etiennea, koji se još uvijek nada osvajanju trećeg mjesta i putu prema Ligi prvaka, protiv Žirondinaca iz Bordeauxa, a Lovrenov Lyon mora u goste Nancyju, koji se bori za ostanak u ligi. Posljednji vlak mogućeg spasa Brest lovi na gostovanju kod prvaka Montpelliera, a Troyes kod kuće u derbiju začelja s Evianom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2013. u 17:29
    Inače pratim Malagu i mislim da i postoji mogučnost da ih CAS sud spasi pa da odu u Europu ali ako ne uspiju to napraviti, Betis zasada ide u Europu.
    Obrisan korisnik