Automoto

Kraj odmora za F1 fanove, Velikom nagradom Španjolske kreće europska turneja

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 09.05.2013.
Kraj odmora za F1 fanove, Velikom nagradom Španjolske kreće europska turneja
Foto: EPA

Nakon trotjedne stanke Formula 1 na scenu se vraća utrkom za Veliku nagradu Španjolske koja se vozi na stazi Catalunya u Barceloni, što je ujedno i početak europske turneje koja će biti prekinuta tek Velikom nagradom Kanade početkom lipnja. Četiri imena za sada su se izdvojila od ostatka društva, a za očekivati je da isti vozači ponovno budu u centru pozornosti i na utrci u Španjolskoj...

Velika nagrada Španjolske

Ime staze: Circuit de Catalunya

Broj krugova: 66

Dužina kruga: 4,655 km

Dužina staze: 307,104 km

Najbrži krug: 1:21,670 – Kimi Räikkönen (2008.)

Raspored:
Petak, 10. svibnja, 1. slobodni trening – 10:00
Petak, 10. svibnja, 2. slobodni trening – 14:00
Subota, 11. svibnja, 3. slobodni trening – 11:00
Subota, 11. svibnja, Kvalifikacije – 14:00
Nedjelja, 12. svibnja, Utrka – 14:00

Nakon četiri utrke najviše razloga za zadovoljstvo imao je Sebastian Vettel koji je slavljima u Maleziji i Bahreinu zgrabio prvo mjesto, no vrlo dobar posao u uvodnim utrkama odradili su i Kimi Raikkonen te Fernando Alonso, najbrži na stazama u Australiji i Kini, baš kao i Lewis Hamilton koji ove sezone očito cijepljen protiv "gluposti" pa sada vrlo racionalno bodove skuplja gdje i koliko stigne.

Prvenstvenu stanku većina momčadi je iskoristila kako bi na bolide uvela neke novitete, odnosno poradila na detaljima koji su se u prve četiri utrke pokazali nešto lošijima u odnosu na konkurenciju, stoga će biti zanimljivo vidjeti tko je najviše profitirao u cijeloj priči. Izuzmemo li Red Bull, Ferrari i Lotus, koji su više manje bili izuzetno konkurentni, s najviše nestrpljenja očekuje se poboljšana (!?) verzija bolida McLaren Mercedesa.

Jeste li znali...

…da je u utrci 1999. godine zabilježeno samo jedno pretjecanje na stazi?

…da je na Velikoj nagradi Španjolske posljednji put kišilo 1995. godine i da je tada svoju prvu pobjedu u Barceloni upisao Michael Schumacher?

…da se građani Barcelone smatraju jednima od najgorih vozača u svijetu i da se prometne nesreće u gradu događaju u prosjeku svakih 19 sekundi?

Iako Catalunya datira tek od 1991., riječ je o stazi koja je već postala svojevrstan klasik, prvenstveno zbog nagle "inflacije" novoizgrađenih pista diljem svijeta. Također, nije na odmet spomenuti kako je upravo Barcelona omiljena meta za zimska testiranja većine momčadi, zbog čega je "istražena" do posljednjeg detalja i jedna je od onih koje uistinu nemaju nepoznanica.

Velika nagrada Španjolske posebno je pogodna za bolide koji su tehnički "potkovaniji", s nekoliko vrlo dugačkih zavoja, a ono što joj je također jedna od karakteristika i što bi posebno ove sezone moglo doći do izražaja, jest činjenica da se gume prilično brzo troše pa će biti zanimljivo za pogledati tko će se u takvom odnosu snaga najbolje snaći.

Sama staza je prilično valovita, tako da se u pojedinim trenutcima stječe dojam kako bolidi naprosto lete između vrhova. Startno-ciljna ravnina je ujedno i dio staze na kojem se razvija i najveća brzina, nakon čega slijedi naglo usporavanje i prolazak kroz "s" zavoj, što je i prvo od dva mjesta na kojima se mogu očekivati pretjecanja.

Sportnetova prognoza:

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Kimi Raikkonen (Lotus)
3. Sebastian Vettel (Red Bull)

Dio staze na koji također treba obratiti pozornost je od zavoja Campsa u kojem je jako bitno precizno ući kako bi se što više brzine prenijelo na ravni dio koji pred ulaskom u La Caixa zavoj nudi drugu mogućnost za prestizanje. Spomenuti zavoj nakon ravnine često bude prilično sklizak, jer putanja prolaska zna biti prilično različita od vozača do vozača, zbog čega "gumiranost" nije kao na ostalim dijelovima staze.

Zadnji zavoj prolazi se u najvišoj brzini uz tek blago popuštanje gasa, a sama staza je jako sigurna s velikim šljunčanim zamkama. No, tribine su zato prilično daleko, a često nema ni previše gledatelja, što je vjerojatno najveća mana ove staze.

Prošle sezone prilično iznenađujuće slavio je Williamsov Pastor Maldonado koji u vrlo dinamičnoj borbi s domaćim miljenikom Fernandom Alonsom izašao kao pobjednik, dok se treće stepenice na podiju dokopao Kimi Raikkonen. Velik motiv u ovoj utrci imat će i Vettel, čije se prošlogodišnje ostvarenje u vidu šestog mjesta nikako ne može nazvati rezultatom dostojim trostrukog svjetskog prvaka.

Krug stazom u društvu Marka Webbera:

Favorit vikenda

Fernando Alonso

Španjolac u domovinu stiže kao četvrtoplasirani vozač u ukupnom poretku, a s obzirom na poseban motiv da slavi pred vlastitim navijačima, ne treba sumnjati kako će iz Ferrarija izvući apsolutni maksimum. Nakon pobjede u Kini, Alonso je u Bahreinu došao do tek osme pozicije, zbog čega je pod imperativom dobrog rezultata, a upravo je to njegova velika odlika, da je najbolji kada je najpotrebnije. Domaća staza, odličan bolid, sjajne vozačke vještine i motiv za priključenje vodećem u poretku, argumenti su koji se ne mogu tek tako zaobići.

Van forme

McLaren Mercedes

Možda bi se u ovoj rubrici više trebalo baviti pojedinačnim učinkom Jensona Buttona i Sergija Pereza, međutim, ako se zna da je prije svega stručni dio momčadi odradio prilično loš posao tijekom zimske pripreme, onda spomenuti dvojac treba djelomično amnestirati od odgovornosti. Kao što smo pisali u gornjem dijelu teksta, većina momčadi najavila je podosta promjena i nadogradnji postojećeg sustava baš za ovu priliku, a posebno se to odnosi na englesku momčad koja je najavila kudikamo konkurentniji bolid, s nizom konkretnih promjena.

Vremenska prognoza

Ono što je najvažnije za reći u uvodu jest da kiše biti neće, barem ne kada krene lov na bodove. Prilikom prvih slobodnih treninga u petak najavljeno je oblačno vrijeme, s mogućnošću slabe kiše u trenutcima prvog izlaska na stazu. Subota je biti najsunčaniji dio Formula 1 vikenda, dok će na sam dan utrke bili promjenjivo oblačno, s temperaturom oko 18 stupnjeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 00:46
    koliko ja znam ovdje zna biti i do 100 tisuća ljudi tako da ovo o maloj posjećenosti baš i ne stoji
    Obrisan korisnik
  • nido09.05.2013. u 18:17
    Ajmo Ferrari, ajmo Alonso!!!
    nido
  • Obrisan korisnik09.05.2013. u 17:33
    Ja živim u snovima da su McLarenovci napravili nešto... :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2013. u 16:00
    "Zadnja dva zavoja prolaze se u najvišoj brzini uz tek blago popuštanje gasa, a staza je jako sigurna s velikim šljunčanim zamkama." Samo zadnji zavoj se prolazi velikom brzinom, jer je predzadnji zavoj ona šikana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.05.2013. u 15:50
    Iako od sveg srca navijam za Alonsa, ne bih ga bas za prvog favorita isticao, ne zbog njega samog, vec zbog neobicno nepouzdanog bolida ove sezone... Ako su uspjeli poraditi na tome, onda se slazem, Alonso je prvi favorit.
    Obrisan korisnik