Košarka

Tomić ostao konstantan i u polufinalu Eurolige, bljesnuli Babić i Markota

Pripremio:Ante Zovko • utorak, 14.05.2013.
Tomić ostao konstantan i u polufinalu Eurolige, bljesnuli Babić i Markota
Foto: EPA

Jedini hrvatski igrač na završnom turniru Eurolige, Ante Tomić, bio je jedna od svijetlih točaka momčadi koja je opet podbacila u najvažnijem trenutku i završila na četvrtoj poziciji. Damir Markota odradio je sjajan posao u Turskoj, Zoran Planinić nagovijestio je povratak starih izdanja, a u redovima Cedevite istaknuo se Luka Babić.

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je otputovala puna nade na Final Four u London, međutim vraća se kao posljednja. Ante Tomić može biti zadovoljan svojom prezentacijom, posebno u polufinalu. Protiv Reala je za 36 minuta ubacio 18 poena (6/7 za dva, 6/7 slobodna) uz 12 skokova te bio uvjerljivo najbolji pojedinac u Barceloninim redovima. Nešto skromniji učinak imao je u susretu za treće mjesto gdje je Barcelona tijesno poražena od CSKA. Tu je za 27 minuta ubacio deset poena (4/6 za dva, 2/4 slobodna), uhvatio šest skokova i podijelio tri asistencije.

Ugodno iznenađenje

Luka Babić (Cedevita): Na putu do 87:60 protiv Alkara u Sinju u 12. kolu hrvatske Lige za prvaka, Babić je vrlo dobro iskoristio svojih 30 i pol minuta u igri. Istaknuo se sa 17 poena, pet skokova i tri asistencije, sa 7/10 za dvicu, 0/4 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja. U pobjedi nad Jolly JBŠ-om (86:54) u Otočcu imao je skromniji učinak. Za nešto više od 23 minute na parketu ubilježio je šest poena i dvije asistencije, s 2/5 iz igre, 2/2 za dvicu i 0/3 za tricu, a 2/2 s crte slobodnih.

Damir Markota (Bešiktaš): Prošlog ponedjeljka Bešiktaš je poražen na gostovanju kod Anadolu Efesa rezultatom 90:74, a Markota je bio daleko najbolji igrač svog kluba. Igrao je čak 35 minuta i ostvario učinak od 23 poena, devet skokova i jedne asistencije. Za dva poena je šutirao odličnih 8/10, za tri poena 2/4, a slobodna bacanja 1/2.

Zoran Planinić (Himki): Himki je u srijedu u ruskom prvenstvu u gostima bio jači od Lokomotiv Kubana (82:73), pobjednika Eurokupa, a Planinić je podsjetio na odlične predstave iz prvog dijela sezone. Za malo više od 28 i pol minuta na parketu ubilježio je 17 poena, po pet skokova i asistencija, uz po dvije osvojene i izgubljene lopte i blokadu. Šut iz igre nije mu bio sjajan, 7/17, 7/15 za dvicu i 0/2 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja pucao 3/4.

Visoka forma

Boris Barać (Široki WWin): Nastavio je nizati odlične partije u Ligi 6. Na njezinom završetku upisao je 19 poena i deset skokova protiv Mladosti (89:59), a protiv istog protivnika u prvoj utakmici polufinala 21 poen i devet skokova.

Mario Delaš (Žalgiris): U posljednjoj utakmici finala litavskog prvenstva, na putu do naslova svoje momčadi, Delaš se istaknuo s 10 poena i osam skokova za nešto više od 20 i pol minuta na parketu. Iz igre je pucao 4/7, 4/6 za dvicu i 0/1 za tricu, a iz slobodnih bacanja 2/2. S takvim učinkom, pomogao je Žalgirisu da u Vilniusu dođe do 83:65 protiv Lietuvos Rytasa i zaključi finale s 4-0.

Dario Šarić (Cibona): Cibosi su za sobom ostavili slab tjedan, s domaćim porazom od Jolly JBŠ-a (78:76) i mukama na putu do pobjede u Splitu (81:78) u Ligi za prvaka, a Šarić je bio među istaknutijima u obje utakmice. Protiv Jollyja je imao 19 poena, 15 skokova i dvije blokade, ali i čak sedam izgubljenih lopti za 35 minuta na parketu. Za dvicu je bio bez promašaja (7/7), tricu je pucao 0/1, a iz slobodnih bacanja bio je neuvjerljiv (5/9). U pobjedi na Gripama igrao je 22 minute, ubilježivši 16 poena, devet skokova, po četiri izgubljene lopte i osobne pogreške. Za dvicu je šutirao 7/8, za dvicu 0/2, a s crte slobodnih 2/3.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadar je u prvoj prošlotjednoj utakmici slavio protiv Kvarnera 2010 (72:70) u Rijeci, a Vrbanc je zabio najviše, 19 poena u svojoj momčadi. Do tog učinka došao je tijekom 32 i pol minuta na parketu, uz dosta promašaja iz igre, 2/8 za dvicu i 2/6 za tricu, ali s dobrom realizacijom (9/11) slobodnih bacanja. U očekivanoj subotnjoj domaćoj pobjedi nad Alkarom (92:76) igrao je 17 minuta i upisao osam poena, s jednom promašenom dvicom, 2/4 za tricu i 2/4 s crte slobodnih.

Luka Žorić (Unicaja): Iako je propustio treninge i nije bio fizički u najboljem stanju, Luka Žorić je odradio važnu ulogu u bitnoj pobjedi Unicaje protiv Gran Canarije. Žorić je za 26 minuta ubacio 15 poena (5/9 za dva, 5/8 slobodna), uhvatio je pet skokova i izborio čak deset prekršaja te ukrao tri lopte. Loša stvar u cijeloj statistici predstavljaju izgubljene lopte kojih je bilo čak šest.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): Andrić je bio u akciji samo u prvoj prošlotjednoj Cedevitinoj utakmici, u pobjedi nad Alkarom (87:60) u Sinju. Igrao je nepunih 19 minuta i upisao devet poena bez ijednog promašaja, s 4/4 za dvicu i 1/1 iz slobodnih bacanja. Dodao je po tri skoka i osvojene lopte.

Miro Bilan (Cedevita): Za nepunih 12 minuta u igri, Bilan se u Cedevitinoj pobjedi nad Alkarom u Sinju (87:60) istaknuo sa sedam poena i osam skokova. Na putu do vrlo visokih 86:54 protiv Jolly JBŠ-a u Otočcu imao je bolji učinak. Svoje 22 minute iskoristio je za 16 poena i osam skokova, bez promašaja iz igre, s 5/5 za dvicu, a 6/8 iz slobodnih bacanja.

Dontaye Draper (Real Madrid): Madridski Real je sudjelovao na Final Fouru Eurolige gdje je zaustavljen u sjajnom finalu protiv Olympiakosa. U dva susreta Dontaye Draper je ukupno odradio manje od šest minuta od čega većinu u finalu protiv Grka. Protiv Barcelone je u polufinalu dobio 28 sekundi dok je u finalu igrao više i uspio je promašiti dvije otvorene trice i napraviti tri prekršaja.

Leon Radošević (Emporio Armani): Hrvatski centar je u drugoj utakmici četvrtfinalne serije protiv Montepaschi Siene slavio novu pobjedu svoje momčadi. No, i dalje ne uživa preveliko povjerenje trenera, jer tek pet minuta je proveo na parketu, a za to vrijeme upisao je šest koševa (šut 1/1) i jedan skok, što je u odnosu na vrijeme provedeno u igri solidan učinak.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Sjajno je iskoristio minutažu protiv Kavale. Za nešto manje od 20 minuta u pobjedi 95:73 bio je drugi strijelac momčadi sa 17 poena dodavši dvije asistencije, dvije izgubljene lopte, jednu osvojenu i jedan skok. Na gostovanju kod Apollona, u nešto tijesnijoj pobjedi 80:71, za 21 minutu postigao je sedam poena i dva skoka.

Forma u padu

Mario Hezonja (Barcelona): Unatoč problemima s ozljedom, Mario Hezonja je nastupio za Barcelonu na Nike International Junior Tournamentu, odnosno završnom turniru juniorske Eurolige. U prvom susretu Barcelona je svladala selekciju Engleske, a Hezonja je za 21 minutu ubacio šest poena (1/6 za dva, 1/3 za tri, 1/2 slobodna), uhvatio sedam skokova, podijelio četiri asistencije i izgubio šest lopti. U pobjedi protiv Sparsa dodatno je pogoršao ozljedu i za 12 minuta je ubacio dva poena (1/4 za dva, 0/2 za tri), uhvatio pet skokova, podijelio tri asistencije i izgubio dvije lopte. Protiv INSEP-a nije nastupio da bi u finalnom porazu od Joventuta za 22 minute ubacio šest poena (3/5 za dva, 0/4 za tri).

Toni Katić (Split): U domaćoj pobjedi nad Zagrebom (84:76) u 12. kolu hrvatske Lige za prvaka, Katić je svojih 25 minuta iskoristio za osam poena uz 0/2 za dvicu, 2/2 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja. U porazu od Cibone (81:78) na Gripama u 13. kolu učinak mu je bio bolji. Igrao je 34 minute i upisao 10 poena i osam asistencija, s 5/10 iz igre, 5/7 za dvicu i 0/3 za tricu.

Krešimir Lončar (Himki): Na putu do gostujućih 82:73 protiv Lokomotiv Kubana u prvenstvu Rusije, Lončar je igrao 15 i pol minuta i nije se previše istaknuo. Upisao je dva poena, s dva promašaja za dvicu i 2/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao dva skoka, izgubljenu loptu i četiri osobne pogreške.

Pavle Marčinković (Cibona): U neočekivanom Ciboninom domaćem porazu od Jolly JBŠ-a (78:76) u 12. kolu Lige za prvaka, Marčinković je odigrao skromno, s četiri poena i tri skoka za 10 minuta na parketu. Za dvicu je pucao 2/4, ali ispromašivao se s trice (0/3) i iz slobodnih bacanja (0/4). Poslije takvog nastupa, minutaža u pobjedi u Splitu (81:78) bila mu je prepolovljena. Igrao je pet minuta i za to vrijeme ubilježio po dva poena (1/1 za dvicu) i izgubljene lopte.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Hrvatski reprezentativac je odradio nekoliko sjajnih utakmica i bio predvodnik Bilbaa, ali ga je Velimir Perasović pročitao. Znao je kako zaustaviti Pilepića i u porazu njegove momčadi od Perasove Valencije, Fran je bio neprimjetan. Odradio je 16 minuta za vrijeme kojih je ostao bez poena uz dva promašaja za dva poena, jedan za tricu te uz tri prekršaja, skok, asistenciju i izgubljenu loptu.

Marko Popović (Žalgiris): Popović i njegovi suigrači su prošlog utorka proslavili naslov prvaka Litve, s 4-0 u finalu protiv Lietuvos Rytasa, uz gostujuću pobjedu s 83:65 u posljednjoj utakmici završnice prvenstva. Za nešto više od 13 minuta na parketu, 30-godišnji Zadranin imao je tri poena uz 1/3 iz igre, za tricu, a dodao je po jednu asistenciju i izgubljenu loptu, uz tri osobne pogreške.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je došla do vrijedne pobjede na gostovanju kod Fuenlabrade koja je drži u igri za četvrto mjesto. Iako su gosti odigrali jako dobru utakmicu, Damjan Rudež nije bio među glavnim pojedincima. Za 20 minuta ubacio je pet poena (1/3 za dva, 1/3 za tri), izgubio je četiri lopte te podijelio dvije asistencije i uhvatio skok.

Goran Suton (Cedevita): U dolasku do 87:60 protiv Alkara u Sinju, Suton je svojih 11 i pol minuta iskoristio za tri poena (1/2 iz igre) i dva skoka. U pobjedi nad Jolly JBŠ-om (86:54) u Otočcu igrao je nešto više od 18 minuta i ubilježio osam poena i šest skokova. Za dvicu je pucao 4/6, a za tricu 0/2.

Klupa, tribine, doktori...

Stanko Barać (Anadolu Efes): Zbog ozljede nije nastupao u prošlotjednim utakmicama svog kluba.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U posljednjih sedam dana Fenerbahče nije odigrao nijednu utakmicu. Regularni dio turskog prvenstva završio je s omjerom 24-6, a doigravanje još nije počelo.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Košarkaši Turk Telekoma u posljednjih tjedan dana nisu izlazili na parket. Odigrali su sve utakmice regularnog dijela sezone TBL-a i stigli do omjera 8-22.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Njegova momčad nije izborila doigravanje, zbog čega je i on zaključio sezonu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Zbog ozljede je propustio dvoboj protiv Gran Canarije.

Rok Stipčević (Scavolini Pesaro): Njegova momčad nije izborila doigravanje, a samim time i njegova sezona je zaključena.

Marko Tomas (Cedevita): Oporavljajući se od viroze, Tomas nije bio u akciji u dvije prošlotjedne Cedevitine utakmice.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Na završetku sezone u prvenstvu Litve, Lietuvos Rytas doživio je i četvrti poraz u finalu protiv Žalgirisa. Gosti iz Kaunasa su u utorak u Vilniusu slavili s 83:65, a Zubčić nije ulazio u igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.05.2013. u 22:20
    Tomić klasika! Ali mlađi Barać me iznenađuje, 'oće bit bolji od brata? Ili je Stanku ipak visina presudnija? Hm, ne znam...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2013. u 18:20
    bravo za Tomića-on je svoje pošteno i odlićno odradio
    Obrisan korisnik
  • gelan14.05.2013. u 17:35
    tekst počinje s jedini hrvatski igrač na final fouru je ante tomić, a onda u daljnjem tekstu pod navođenjem kako je koj hrvat igrao stave drapera XD
    gelan