Rukomet

Stefan Vujić već u prvoj polusezoni u Nantesu u prilici za osvajanje europskog trofeja: "Jedva čekam početak"

Razgovarao: Damir Žbulj • subota, 18.05.2013.
Stefan Vujić već u prvoj polusezoni u Nantesu u prilici za osvajanje europskog trofeja: "Jedva čekam početak"

Natjecanje u rukometnom Kupu EHF-a stiglo je do svoje završnice i Final Four turnira koji će se ove sezone održati po prvi puta. Domaćin je francuski Nantes u kojem od ove zime uspješno nastupa i mladi hrvatski internacionalac Stefan Vujić, a protivnik u polufinalu bit će im danski Holstebro. U drugom polufinalnom okršaju snage će odmjeriti dvije njemačke ekipe, branitelj naslova Frisch Auf Göppingen i Rhein-Neckar Löwen.

Promjenom formata, reorganizacijom i objedinjavanjem 'starog' Kupa EHF i Kupa pobjednika kupova, europska krovna rukometna organizacija napravila je odličan posao te je već u prvoj sezoni kroz novi sustav nadmetanja vidljivo koliki je napredak napravilo ovo rukometno natjecanje, koje je jednu stepenicu ispod Lige prvaka.

I dok četiri najbolja rukometna europska kolektiva čekaju početak lipnja i nastupe na završnom turniru u Kölnu, četiri najbolje ekipe ovosezonskog Kupa EHF svoj će Final Four turnir odigrati ovog vikenda u francuskom Nantesu.

Slika 1 od 1.

Uz domaćine, u redovima kojih od ove zime nastupa i hrvatski rukometaš Stefan Vujić, do završnice su se probili i danski Holstebro, koji je u četvrtfinalu svladao favorizirane sunarodnjake iz KIF Kolding Kobenhavna, njemački Frisch Auf Göppingen bio je za jedan pogodak uspješniji od slovenskog Maribora, u kojem su odlično ove sezone nastupali vratar Ivan Pešić, Nikola Špelić, Mate Svalina i Marko Tarabochia. Rhein-Neckar Löwen do Final Foura stigao je preko sunarodnjaka iz Magdeburga.

Stefan Vujić je početkom ove godine RK Poreč zamijenio Nantesom i već se u premijernoj polusezoni jako dobro snašao u redovima ovog francuskog ligaša, nalazi se u borbi za treću prvenstvenu poziciju, a pred njim i njegovim suigračima lijepa je prilika da na domaćem terenu stignu i do europskog trofeja u Kupu EHF-a.

U razgovoru za Sportnet Vujić je najavio polufinalni dvoboj protiv danskog Team Tvis Holstebroa.

Stefan Vujić: "Jedva čekamo početak"

Prva prepreka na putu do trofeja Nantesu će biti danski Holstebro, ekipa koja se pomalo iznenađujuće našla na završnom turniru, ali i koja je boljim nastupima protiv sunarodnjaka iz KIF Koldinga dokazala kako ima potrebnu kvalitetu i kako je apsolutno zasluženo stigla među četiri najbolja sastava ovog natjecanja: "Napokon je stigao vikend kojeg smo svi nestrpljivo čekali. Ali i ne samo mi igrači, nego čitav grad, navijači, koji će i ovaj put do posljednjeg mjesta ispuniti našu dvoranu."

"Danci su vrlo nezgodna ekipa, igraju klasični skandinavski rukomet, polukontra, kontra su im na visokoj razini, a u obrani igraju baš apsolutno sve. Mislim kako smo se mi jako dobro spremili, pogledali smo nekoliko DVD-ova, uočili njihove mana i nadam se kako ćemo sve naše dogovore sprovesti na terenu u djelo," najavio je Vujić.

Holstebro na tragu svoje ženske ekipe

Danski Holstebro je u prilici ponoviti uspjeh njihove ženske ekipe, koja je ove sezone osvojila Kup EHF-a preko francuskog Metza. "Bilo bi zgodno kada bismo i mi osvojili Kup EHF-a, pošto su i naše djevojke već uzele europsku titulu prošlog vikenda. Bit će nam izuzetno teško protiv Nantesa. Igrat ćemo utakmicu protiv domaćina, a svima je dobro poznato koliko prednost i poticaja mogu donijeti navijači. Nećemo se predati sigurno, vidjet ćemo kako će to u subotu završiti," istaknuo je Mads Christiansen, igrač Holstebroa, za službenu EHF stranicu.

U Nantesu, osim nekolicine jako dobrih domaćih igrača, nastupa i španjolsko društvo aktualnih svjetskih prvaka. Valero Rivera Folch na krilu, Jorge Maqueda na desnom vanjskom, no, veliki hendikep bit će im izostanak iskusnog Alberta Entrerriosa, koji se nije stigao oporaviti od ozljede: "Stanje u ekipi, što se tiče zdravstvenog dijela, nije baš bajno, Entrerrios neće biti spreman, a Sayad je još uvijek na nekih 60 posto svojih mogućnost, zbog ozljede koju je zaradio na gostovanju u Montpellieru."

Međutim, i Danci će biti hendikepirani, bez svog glavnog šutera Michaela Damgaarda Nielsena, koji je zbog crvenog kartona u prošlom nastupu dobio jednu utakmicu kazne. No, bitno je da smo svi kao jedan, puno smo razgovarali, spremali se i najvažnije da su nam glave skupa. Ostavit ćemo i posljednji atom snage na terenu za uspjeh," pojasnio je kakvo je stanje u ekipi prije subotnjeg polufinalnog dvoboja.

"Dvodnevni rukometni spektakl za uživanje"

Vujić je već od samog dolaska počeo polagano dobivat i priliku od trenera Thierryja Antija, a svojim dobrim nastupima opravdao je dobiveno povjerenje. U roku manjem od šest mjeseci od odlaska iz Premijer lige imat će tako priliku boriti se za europski trofej: "Zdrav sam i spreman za ovaj novi izazov u karijeri. Istrčat ću na teren, Bacit ću se na glavu za svoj novi klub i ekipu, dat ću najbolje od sebe kako bih pomogao u ostvarenju klupskih ciljeva pa što bude."

Nantes će imati i laganu prednost pred svojim suparnicima u činjenici kako igraju na domaćem terenu, u svojoj dvorani, pred svojim navijačima, koji su širom Francuske poznati po odličnoj atmosferi: "Sigurno je kako nam ide malo u korist što igramo na domaćem terenu. Samo ću iskreno priznati kako jedva čekam početak utakmice!"

Nije se Vujić htio baviti previše prognozama drugog polufinalnog para u kojem će snage odmjeriti ove sezone odlični Rhein-Neckar Löwen i branitelj naslova u 'starom' Kupu EHF-a Frisch Auf Göppingen: "Što se tiče drugog dvoboja bit će to jedan pravi njemački derbi, ali kao i u našem susretu, stvarno je svaki ishod moguć."

"Sve što mogu reći je da se može očekivati dvodnevni pravi rukometni spektakl u kojem ćemo uživati i mi, ako sudionici, ali i svi navijači i ljubitelji rukometa," zaključio je za kraj razgovora za Sportnet hrvatski rukometaš u redovima francuskog Nantesa 21-godišnji Stefan Vujić.

Lavovi iz Mannheima favoriti protiv Göppingena?

U drugom polufinalno ogledu na rasporedu je veliki njemački derbi između Frisch Auf Göppingena i Rhein-Neckar Löwena, ekipa koje su i se i prošle godine sastale u polufinalu ovog natjecanja, a u 'starom' formatu, iz dvije utakmice kao pobjednici su izašli igrači Göppingena, kasniji prvaci.

Lavovi će biti pojačani za povratnika, kapetana i definitivno jednog od njihovih najboljih igrača, sjajnog Uwe Gensheimera, koji je zbog ozljede Ahilove tetive pauzirao još od prosinca. Göppingen u svojim redovima ima dvojicu najboljih strijelaca ovog natjecanja, Srbina Rnića i Crnogorca Markovića, no, niti Löwenov Schmid nije puno zaostao na toj ljestvici najboljih topnika.

Raspoloženi Prošt može biti prevaga

Göppingenov vratar Primož Prošt još je nedavno branio boje Montpelliera i dobro poznaje dvoranu u Nantesu: "Uvijek mi je bilo teško igrati u ovoj dvorani pa se nadam da će protiv Löwena ipak u subotu biti bolje. Opušteni smo, imali smo nekoliko slobodnih dana, oporavili smo se, napunili baterije i u dobrom stanju čekamo utakmicu. Bit će izuzetno teško, protivnik je izuzetno efikasan, a imaju odlične igrače na svim pozicijama," poručio je slovenski čuvar mreže za službenu stranicu natjecanja.

Kružni napadač Löwena Bjarte Myrhol je istaknuo nakon posljednjeg treninga kako je pogrešno njegov sastav izdvojiti kao glavne favorite: "Svi misle kako smo mi glavni favoriti, ali u našim glavama to izgleda drugačije. Göppingen je u jako dobroj formi, a mi smo svi pomalo i umorni od naporne sezone. No, nastup u ovakvom natjecanju, na završnom turniru bit će sigurno izuzetno motivirajući."

Trener Gudmundur Gudmundsson moći će računati i Šveđanina Kima Ekdahla du Rietza, koji je i sam jednu sezonu proveo u Nantesu te mu nastup u ovoj dvorani neće biti nepoznanica: "Morat ćemo biti pažljivi, jer ne smijemo dopustiti njihovim bekovima lagane šuteve. Izuzetno su opasni s vanjskih pozicija i tu ih moramo zaustaviti," kazao je za službenu stranicu natjecanja.

Prvi polufinalni dvoboj između Nantesa i Team Tvis Holstebroa na rasporedu je u subotu od 15.45 sati, dok je njemački obračun zakazan od 18 sati. U istom terminu u nedjelju će se odigrati i finalni susret za pobjednika u Kupu EHF-a.

Kup EHF, Final Four, polufinala:
HBC Nantes - Team Tvis Holstebro, subota, 15.45 sati
Frisch Auf Göppingen - Rhein-Neckar Löwen, subota, 18 sati

Foto: HBC Nantes / Sylvain Artu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!