Košarka

Šarić odvukao Cibonu do jedinice i tako si priskrbio status igrača tjedna

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 20.05.2013.
Šarić odvukao Cibonu do jedinice i tako si priskrbio status igrača tjedna
Foto: Martina Japundžić

Hrvatski košarkaški legionari proteklog su tjedna diljem Europe sudjelovali većinom u doigravanjima za prvaka, no najbolji dojam ipak je ostavio Dario Šarić koji je za Cibonu u domaćem prvenstvu odradio dva vrlo dobra susreta gdje je svoju momčad vukao do pobjeda nad Cedevitom i šibenskim Jollyjem...

Igrač tjedna

Dario Šarić (Cibona): Iza Šarića je još jedan solidan tjedan. U pobjedi nad Cedevitom (85:84) u 14. kolu Lige za prvaka istaknuo se s 13 poena, sedam skokova i dvije blokade za 27 i pol minuta u igri. Na putu do 99:74 protiv Jolly JBŠ-a u prvoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva bio je bolji od toga. Na parketu je proveo 32 minute i za to vrijeme ubilježio 19 poena s 5/9 za dvicu, 2/3 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja, dodajući i 11 skokova i pet asistencija, uz četiri osobne pogreške.

Ugodno iznenađenje

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Visoku pobjedu uoči doigravanja upisala je Zaragoza posve nadigravši na svom parketu Murciju. Vrlo dobru utakmicu imao je Damjan Rudež koji je za 25 minuta ubacio 16 poena (5/7 za dva, 1/4 za tri, 3/3 slobodna) uz uhvaćena dva skoka čime je bio drugi strijelac svoje momčadi.

Damir Markota (Bešiktaš): U prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja turskog košarkaškog Prvenstva Bešiktaš je na gostovanju kod Banvita poražen rezultatom 68:65, a Markota je bio najefikasniji igrač svoje momčadi. Za 26 minuta u igri upisao je 18 poena i devet skokova. Za dva poena je šutirao 3/4, a za tri poena 4/9.

Visoka forma

Marko Tomas (Cedevita): Poslije oporavka od viroze, Tomas se vratio na parket u porazu od Cibone (85:84) u 14. kolu Lige za prvaka, s 13 poena (1/5 za dvicu, 3/4 za tricu) i šest skokova za odigranih nepunih 18 minuta u toj utakmici. U izgubljenoj utakmici u Zadru (79:74) na otvaranju polufinala prvenstva bio je među rijetkim Cedevitašima koji nisu zakazali. S najvećim dijelom napadačkog učinka na početku i u završnici susreta, ubilježio je 19 poena s 3/4 za dvicu i 4/8 za tricu, a za 31 minutu na parketu, tome je dodao i dva skoka i isto toliko osvojenih lopti.

Zoran Planinić (Himki): U dolasku do tri uvjerljive pobjede nad VEF-om iz Rige u četvrtfinalnoj seriji VTB lige, Planiniću je išlo najbolje u drugoj utakmici. Svojih 30 i pol minuta iskoristio je za 11 poena i 13 asistencija, s jako dobrim učinkom iz igre, 3/4 za dvicu i 1/1 za tricu, uz 2/2 iz slobodnih bacanja. U prvoj utakmici imao je 12 poena (3/8 za dvicu, 2/3 za tricu), šest asistencija i tri skoka za nepunih 20 i pol minuta, a u trećoj je završio s pet poena (šut 2/3), četiri asistencije i dva skoka za nešto više od 11 minuta na parketu.

Na standardnoj razini

Dontaye Draper (Real Madrid): Regularni dio sezone Real je završio s dvije glatke pobjede u kojima je Dontaye Draper dobio ponešto minutaže. U pobjedi kod Joventuta je odigrao 12 minuta i ubacio dva poena (1/2 za dva, 0/2 za tri) uz tri asistencije i dvije osvojene lopte. Sličnu minutažu s nešto boljim napadačkim učinkom imao je i u posljednjem kolu i pobjedi protiv Lagun Ara. Tu je odradio 13 minuta i ubacio šest poena (1/3 za dva, 1/3 za tri, 1/1 slobodna) uz tri skoka.

Boris Barać (Široki WWin): Mladost nije bila velika prijetnja Širokom u polufinalu Prvenstva BiH i aktualni prvak dvokorakom je osigurao završnicu protiv Igokee. U drugoj utakmici (70:53) Barać je igrao 34 minute i bio opet važna karika s 13 poena (2/6 iz igre), pet skokova, jednom asistencijom, ali i četiri izgubljene lopte.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Bio je jedan od najvažnijih ljudi Damira Vujanovića na putu do druge pobjede protiv Mladosti u polufinalu prvenstva 70:53. Za 35 minuta ubacio je 13 poena uz šut iz igre 5/7 dodavši sedam skokova, dvije asistencije te po jednu osvojenu i izgubljenu loptu.

Luka Babić (Cedevita): Babić je prošlog tjedna igrao samo u prvoj od dvije Cedevitine utakmice, u porazu od Cibone (85:84) u 14. kolu Lige za prvaka. Na parketu je bio 13 minuta, a za to vrijeme imao je šest poena, po jedan skok i osvojenu loptu.

Lukša Andrić (Cedevita): Andrićev učinak u porazu od Cibone (85:84) na završetku Lige za prvaka bio je skroman, bez poena i sa samo jednim šutom iz igre, promašenom tricom, uz jedan skok, po dvije osvojene i izgubljene lopte i četiri prekršaja za nepunih 10 minuta na parketu. U porazu u Zadru (79:74) u prvoj utakmici polufinala prvenstva bio je bolji. Svoju 21 minutu u igri iskoristio je za osam poena (3/4 za dvicu, 2/2 iz slobodnih bacanja), četiri skoka i tri blokade, uz tri prekršaja.

Toni Katić (Split): Žuti s Gripa završili su sezonu porazom od Kvarnera 2010 (79:64) u Rijeci u 14. kolu Lige za prvaka, bez značajnijeg učinka svojeg 20-godišnjeg razigravača u toj utakmici. Katić je igrao nepune 32 minute i za to vrijeme upisao šest poena sa šutom 3/10, 3/7 za dvicu i 0/3 za tricu, a imao je i po dva skoka i asistencije, s po tri osvojene i izgubljene lopte.

Krešimir Lončar (Himki): Himki se unatrag sedam dana poigrao s VEF-om iz Rige u tri utakmice četvrtfinala VTB lige, s pobjedama s više od +20 u sve tri. Lončar je u prvom susretu ubilježio pet poena za nešto više od devet minuta u igri, u drugoj utakmici imao je sedam poena i tri skoka za sedam i pol minuta na parketu, a najviše je pokazao na kraju četvrtfinalne serije. U trećem susretu istaknuo se s 14 poena sa 6/9 za dvicu i 2/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao i sedam skokova i tri asistencije za nešto više od 25 minuta u igri.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa je za sobom ostavila tjedan s NBA rasporedom, s četiri odigrane utakmice i prolaskom s 3-1 protiv Nižnji Novgoroda u četvrtfinalnoj seriji VTB lige. Delaš je bio na podjednakoj razini u prve tri utakmice, s dvije pobjede, pa porazom svojeg kluba. U prvom susretu imao je tri poena i dva skoka, u drugom četiri poena i skok, a u trećem četiri poena, tri skoka i asistenciju, igrajući u rasponu od 15 do 23 minute tijekom ta tri nastupa. U nedjeljnoj četvrtoj utakmici na parketu je proveo nepunih 23 i pol minuta, bez poena i bez ijednog šuta iz igre ili iz slobodnih bacanja. U pobjedi kojom je Žalgiris osigurao prolazak u polufinale upisao je po tri skoka i asistencije.

Forma u padu

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa poraženi su u posljednjem prvenstvenom kolu na gostovanju kod Blusensa u susretu u kojem je domaćinu igrala isključivo pobjeda za doigravanje. Fran Pilepić nije imao posebno zapažen učinak, odradio je deset minuta i ubacio tri slobodna bacanja iz isto toliko pokušaja uz dvije promašene trice.

Luka Žorić (Unicaja): Vrlo loša sezona je iza košarkaša Unicaje koji su je zaključili lošim nastupom kod Barcelone. Luka Žorić uklopio se u blijedo izdanje Repešine momčadi, nije se ničim istaknuo i odigrao je ispod svog ovosezonskog prosjeka. Za 23 minute je ostao na sedam poena (3/8 za dva, 1/2 slobodna) uz četiri prekršaja i dva skoka.

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona je dvaput slavila uoči odigravanja, međutim Ante Tomić nas je ove sezone razmazio i naviknuo na nešto bolja izdanja. Kod Lagun Ara je odigrao podosta ispod svoje razine, za 25 minuta je ubacio šest poena (3/5 za dva) i uhvatio sedam skokova, ali u oči upada čak šest izgubljenih lopti i pet prekršaja. Protiv Unicaje u posljednjem kolu bio je najbolji strijelac susreta s 11 poena (5/8 za dva, 1/2 slobodna), međutim kao i ostali igrači, nije ostavio neki bajan dojam. Tome je dodao i sedam skokova i tri asistencije.

Roko Leni-Ukić (Panathinaikos): Ukić je proteklog tjedna sudjelovao u posljednjem kolu regularnog dijela prvenstva, a u gostujućoj pobjedi nad PAOK-om zabio je šest koševa (šut 1/5), a statistici je još dodao i tri skoka, što je nešto skromniji učinak s obzirom da je na parketu proveo 24 minute. Zelene sada očekuje četvrtfinale doigravanja za prvaka u kojem će snage odmjeriti s Ikarosom.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Doigravanje TBL-a loše je počelo za Fenerbahče. Na svom je parketu u prvoj utakmici četvrtfinalne serijeiznenađujuće poražen od Pinar Karsiyake sa 74:68. Hrvatski reprezentativac nije imao svoj dan pa je za 29 minuta na parketu ostvario učinak od deset poena, dva skoka i dvije asistencije. Za dva je šutirao 3/3, no trica ga je izdala pa je pogodio samo jedan od četiri šuta.

Goran Suton (Cedevita): Tjedan za nama nije donio dobre vijesti za Cedevitu, a Suton se uklopio u takvu slabu sliku. U porazu od Cibone (85:84) bio je bez poena, s tri promašene dvice, a ubilježio je dva skoka, osvojenu i dvije izgubljene lopte za sedam i pol minuta u igri. U još jednoj izgubljenoj gostujućoj utakmici, sa 79:74 u korist Zadra na početku polufinala prvenstva, igrao je 19 minuta i za to vrijeme imao šest poena (šut 2/4), tri skoka i osvojenu loptu, s tri osobne pogreške.

Miro Bilan (Cedevita): Na putu do poraza od Cibone (85:84) u 14. kolu Lige za prvaka, Bilan je svojih 22 i pol minuta na parketu iskoristio za po osam poena i skokova, uz po dvije asistencije i blokade. U porazu u Zadru (79:74) u prvoj utakmici polufinala hrvatskog prvenstva nije bio među raspoloženijim Cedevitašima, s četiri poena u nedjelju navečer.

Goran Vrbanc (Zadar): U još jednom tjednu s malom minutažom i isto takvim učinkom, Vrbanc je ubilježio po dva poena u gostujućoj pobjedi protiv Jolly JBŠ-a (77:76) u 14. kolu Lige za prvaka i na putu do domaćih 79:74 protiv Cedevite u prvoj utakmici polufinala prvenstva. Oba puta je do ta dva poena došao za četiri minute u igri.

Leon Radošević (Emporio Armani): Proteklog tjedna Radošević je pred sobom imao čak tri susreta, ali nastupio je tek u jednom velikih rivala Montepaschi Siene. U dvoboju odigranom u utorak i porazu svoje momčadi Leon je ostvario dva koša i dva skoka za sedam minute igre, dok je dva dana poslije u novom porazu bio izvan sastava. Radošević mjesto u sastavu nije imao niti u trećem dvoboju u tjednu, u kojem je Armani poveo 3-2 u seriji do četiri pobjede.

Klupa, tribine, doktori...

Krunoslav Simon (Unicaja): Zbog ozljede je propustio dvoboj protiv Barcelone.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja nije bio u konkurenciji za nastupe protiv Lagun Ara i Unicaje.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Zbog ozljede nije igrao u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja TBL-a. Njegov klub poražen je na domaćem parketu od Ankare.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Budući da je Turk Telekom regularni dio sezone turskog Prvenstva okončao na 13. mjestu s omjerom 8-22 i nije ušao u doigravanje, ova je sezona za Pašalića završena.

Pavle Marčinković (Cibona): Na kraju Lige za prvaka i u prvoj utakmici polufinala prvenstva, Marčinković je ispao izvan kruga igrača koje Danijel Lutz koristi u rotaciji. Prošlog tjedna nije ulazio u igru.

Marko Popović (Žalgiris): Zbog problematičnih leđa, Popović proteklog tjedna nije bio u sastavu na putu do Žalgirisovih 3-1 protiv Nižnji Novgoroda u četvrtfinalu VTB lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2013. u 12:17
    samo neka vježba šut što više i rad nogu u obrani i bit će sve u redu. imaginaciju, borbenost i osjećaj za skok/blokadu dario već ima, to je urođeno, ne može se naučiti. p.s. leon je super igrao u rytasu, a od kad se vratio u AJ nema minutažu. jebeni scariolo ga drži na klupi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2013. u 08:39
    Na posudbi u LRytasu je bio odličan. Puna minutaža i odličan status u ekipi. Prometnuo se Leon čak u nositelja igre. I onda ga je Scariolo vratio sa posudbe (neznam zašto) i zaljepio za klupu. Taj Scariolo je mamlaz. I dobit će otkaz jer je u 2 godine sa super skupom ekipom napravio - ništa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2013. u 17:01
    Predobar za hrvatsku ligu, al tek kad bude imao jednaku statistiku u ABA ligi bit će spreman za NBA.
    Obrisan korisnik
  • canastra20.05.2013. u 17:00
    što se događa s Radoševićem u Lietuvos Rytasu je postizao po 15-ak koševa,a u Milanu jedva dobije koju minutu
    canastra
  • Obrisan korisnik20.05.2013. u 16:25
    SARIC JE PREDOBAR on mora u NBA oni koji ga nece u NBA oni su glupi
    Obrisan korisnik