Nogomet

Div iz predgrađa treći put postao drugoligaš: scenarij koji se nije trebao dogoditi

Piše:Igor Šestak • srijeda, 29.05.2013.
Div iz predgrađa treći put postao drugoligaš: scenarij koji se nije trebao dogoditi
Foto: Kristijan Komarica

Iako se tijekom sezone u Interu dogodilo mnogo pozitivnih stvari, netom završene sezone u Zaprešiću se neće s radošću sjećati. Osvojeno deseto mjesto u MAXtv Prvoj ligi srozalo je Inter do statusa drugoligaša. Teško se oteti dojmu da je Divu iz predgrađa za spas nedostajalo tako malo... Malo sportske sreće, malo znanja i sposobnosti. Međutim, cilj nije ispunjen i sezona 2012./2013. zaslužila je negativnu ocjenu. Žuti su se u povijesti znali vraćati nakon sportskih neuspjeha, a sada moraju pokazati da su spremni za još jedan povratak...

Nogometnu sezonu 2012./2013. u Zaprešiću neće pamtiti po dobrome. Treći put od hrvatskog osamostaljenja Inter napušta prvoligaško društvo, barem prema onome što je ostvario na zelenim travnjacima MAXtv Prve lige. Div iz predgrađa, klub koji se proslavio 1992. godine osvajanjem prvog Hrvatskog nogometnog kupa, ove je sezone osvojio deseto mjesto i time si "kupio" kartu za Drugu ligu.

Ne dođe li do novih obrata u uvijek nepredvidljivom svijetu licenciranja hrvatskih nogometnih klubova, Div će iduće sezone bodove skupljati na drugoligaškom travnjacima.

U Zaprešiću se još nadaju kako bi ostanak u prvoligaškom društvu mogli izboriti za "zelenim stolom", odnosno da će HNS Hrvatskom Dragovoljcu ipak uskratiti licencu za natjecanje u najvišem rangu, no to je tanka "slamka spasa", a u Interu su si isključivo sami krivi što su se doveli u situaciju da im prijeti ispadanje. To im se nije smjelo dogoditi.

Može se sada razglabati ima li Hrvatski Dragovoljac sve uvjete za Prvu ligu, može se pričati je li u posljednjem kolu bio penal za Zadar ili nije, ali jedno je sigurno. Inter je nakon 33 kola MAXtv Prve lige na kontu morao imati daleko više bodova, a uzroke slabih rezultata treba potražiti isključivo u svom dvorištu.

Objektivno, Interov kadar zasigurno je bio dovoljno kvalitetan za ostanak u ligi, posebno na proljeće. Momčad koja je imala Chelseajevog vratara Mateja Delača, iskusne zadnje vezne igrače Josipa Milardovića i Nikolu Pokrivača, buduće "Talijane" Frana Mlinara i Tomislava Šarića te mlade i poletne napadače poput Mislava Oršića i Ante Budimira naprosto je morala ostati u ligi, ali na terenu nije pokazala dovoljno.

Ključan period Interove sezone trajao je od 24. studenoga pa sve do 27. travnja. U tih pet mjeseci Žuti su odigrali 12 utakmica, a nijednu nisu dobili. Prikupili su tek četiri boda i zahvaljujući tom negativnom nizu ispali su iz Prve lige. Pobjedama protiv Zadra, Zagreba i Osijeka došli su priliku spasiti se, no poraz u Vinkovcima u pretposljednjem kolu donio je konačnu presudu. Više nisu odlučivali o svojoj sudbini i Zadar je osvojenim bodom u zadnjem kolu ostao prvoligaš.

Valja priznati da Interu određene situacije nisu išle na ruku i da je njegovom ispadanju u velikoj mjeri kumovala i sportska nesreća. U prvom dijelu sezone Žuti su imali pozitivan period od 17 osvojenih bodova u 11 kola odigranih u periodu od 24. kolovoza do 16. studenoga. Svojim igrama su zaslužili i više, ali često su ih zaustavljale vratnice, promašeni ziceri ili trenuci dekoncentracije u obrani.

Zatim je stigla duga zima koja je Interu smetala više nego ostalim klubovima. Div iz predgrađa već godinama muku muči s nedostatkom svog kampa za trening i dok je glavni teren zaprešićkog stadiona bio pokriven snježnim pokrivačem, igrači gotovo da nisu imali gdje trenirati. Prva proljetna kola odigrana su u izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima i Interovi su igrači tu izgubili ključne bodove. Prve dvije domaće utakmice u 2013. godini igrali su protiv Zadra i Zagreba. Obje su igrane u "blatu do koljena" i Inter je obje izgubio. Tada je imao priliku zakoračiti prema sredini tablice, no umjesto toga, zakoračio je prema Drugoj ligi.

Idući poraz momčad je doživjela u Rijeci 9. ožujka i treneru Borimiru Perkoviću uručen je otkaz. Na klupu je u nezahvalnoj misiji sjeo Rajko Magić, donio je određeni pomak, no ostao je neispunjena cilja. Inter je ostao na bod od ostanka u prvoligaškom društvu.

Na kraju sezone vjerni pratitelji zaprešićkog kluba zasigurno se dobro sjećaju Šarićevog nerealiziranog kaznenog udarca protiv Hajduka, pogotka primljenog u 90. minuti utakmice u Osijeku kod vodstva 1:0 ili pak pobjedničkog pogotka Stipe Perice u 88. minuti utakmice protiv Zadra u Zaprešiću. Teško se oteti dojmu da je Interu do ostanka nedostajalo tako malo, no takav je sport. Inter je ovoga puta bio na gubitničkoj strani, ostaje tek vidjeti koliko će mu trebati za oporavak od ovog neuspjeha.

Najbolja / najlošija utakmica

Prilično ironično, Inter je svoje ponajbolje ovosezonske partije pružao na Stanovima, u gostima kod kluba koji ga je za jedan bod nadmašio u borbi za ostanak u MAXtv Prvoj ligi. U prvom dijelu natjecanja Žuti su na Stanovima slavili s čak 5:1 uz hat-trick Budimira, a u posljednjoj trećini Prvenstva pobijedili su 2:1 golovima Oršića i Budimira. Ta pobjeda nije bila lijepa, koliko je bila važna. Eventualni poraz u toj utakmici već bi četiri kola prije kraja gurnuo Inter prema Drugoj ligi, a Zadar je u 50. minuti poveo 1:0. Žuti su tada konačno pokazali karakter i uz dozu sreće (čitaj: nespretnosti domaćeg vratara) stigli do preokreta. Na tu su pobjedu nadovezali još dvije od 2:0 - protiv Zagreba u Zaprešiću te u Osijeku, a onda su stigli do gostovanja u Vinkovcima.

Imao je Inter tijekom sezone puno slabih predstava, pogotovo na domaćem terenu. Često je nesretno i nespretno ispuštao bodove i to mu je na kraju sezone stiglo na naplatu. Utakmica pretposljednjeg kola protiv Cibalije nije bila najlošija utakmica koju je Inter odigrao ove sezone, ali će ostati upamćena kao utakmica koja ga je poslala u drugoligaško društvo. I Vinkovčani su se u toj utakmici borili za ostanak u ligi, a do vodstva su došli u 13. minuti preko Frane Vitaića. Samo pet minuta kasnije ostali su s desetoricom nakon isključenja vratara Mladena Matkovića i tada je krenula žuta opsada domaćeg gola. Pokušavali su Interovci na sve načine doći do pobjede, no put do Cibalijine mreže nisu pronašli. Nakon tog poraza bilo je jasno kako u posljednjem kolu neće sami odlučivati o svojoj sudbini, a remijem Zadra i Splita u posljednjem kolu sudbina je prema Žutima bila prilično nemilosrdna.

Najbolji igrač

Iako su tijekom sezone svoje blistave trenutke imali i Šarić i Budimir i još neki članovi Interove svlačionice, prvo ime momčadi iz Zaprešića nedvojbeno je bio Mislav Oršić. 20-godišnji napadač nastupio je u apsolutno svim Interovim utakmicama ove sezone (33 nastupa u MAXtv Prvoj ligi i jedan u Kupu) te ukupno na terenu proveo 2.963 minute od mogućih 3.060. Zabio je 12 pogodaka i podijelio četvrto mjesto ljestvice strijelaca MAXtv Prve lige s Besartom Abdurahimijem, što je sjajno ostvarenje uzme li se u obzir da je Inter u cijeloj sezoni zabio 36 golova.

Upisao je i tri asistencije te dvaput "požutio", no mnogo više od same statistike vrijede njegovi potezi koji nisu rezultirali golovima ili asistencijama. Oršić je jedan od onih igrača zbog kojih se isplati doći na stadion - brz, nepredvidiv, odlične tehnike i još boljeg driblinga, igrač koji iduće sezone svakako zaslužuje biti na nekoj većoj pozornici.

Treneri

Inter su na putu do ispadanja iz lige vodila dva stratega. Borimir Perković otvorio je sezonu s dva osvojena boda u prvih pet utakmica, no ubrzo je uhvatio dobar ritam osvajanja bodova i Inter je nakon pobjede nad Istrom u 16. kolu držao zadovoljavajuću devetu poziciju. Prvi dio sezone završio je porazima od Rijeke, Splita i Hajduka, što mu se ne može pretjerano zamjeriti jer se radi o objektivno snažnijim klubovima, ali za samo bod u prva četiri kola proljetnog dijela prvenstva (Zadar, Slaven Belupo, Zagreb, Rijeka) mu se itekako može zamjeriti. Zamjerila mu je i Uprava te potpisala otpusno pismo. U ovoj sezoni MAXtv Prve lige vodio je Inter na 23 utakmice i ostvario učinak od četiri pobjede, osam remija i 11 poraza. Osvojio je 20 od mogućih 69 bodova (29 posto).

U posljednjih deset kola Inter je vodio Rajko Magić. Sustav igre nije značajnije mijenjao već se orijentirao na ispravljanje tehničko-taktičkih pogrešaka svojih igrača, kao i na psihološku pripremu. Počeo je svoj mandat s tri remija pa doživio poraze od Dinama i Istre. Seriji neuspjeha konačno je došao kraj u Zadru, nakon toga su uslijedile pobjede nad Zagrebom i Osijekom, no poraz u Vinkovcima poništio je sve do tada učinjeno. U deset utakmica Magić je ostvario učinak od četiri pobjede, tri remija i tri poraza. Osvojio je 15 od mogućih 30 bodova (50 posto) i Uprava na temelju tih rezultata može žaliti što ga nije ranije posjela na klupu.

Ukupna ocjena sezone

Sezona u kojoj je klub ispao iz Prve lige može dobiti samo jednu ocjenu - nedovoljan. U njoj je bilo svijetlih trenutaka, to se mora priznati. Momčad je u nekim dijelovima sezone igrala vrlo dobar i dopadljiv nogomet. Inter je ponovno afirmirao mnoge mlade igrače, a dvojica su već realizirala transfere u Serie A (Mlinar u Udinese, Šarić u Parmu). Uz momčad su bile i vjerne Divlje svinje, navijačka skupina koja je postala posebno aktivna u nemilosrdnoj borbi za ostanak, što je za svaku pohvalu. Ipak, sve dobro će pasti u drugi plan jer Inter nije sačuvao prvoligaški status.

Pogled u jesen

Pred Upravom Intera je izrazito bitno razdoblje. Mnogi igrači koji su ove sezone nosili žuti dres, iduće sezone neće stanovati u Zaprešiću i na Upravi je da se pobrine za dovoljno kvalitetan kadar za iduću sezonu. Interova jesen u velikoj će mjeri ovisiti upravo o realizaciji tog cilja. Drugoligaško društvo iduće će sezone biti vrlo snažno, mnogi će klubovi pretendirati na vrh i povratak u najviši rang natjecanja neće biti lako izboriti. No, Interov cilj je jasan. Već 2014. ponovno biti među prvoligašima.

Posljednji put kad je ispao iz Prve lige, 2006. godine, Inter se odlično oporavio i već iduće sezone izborio povratak u elitu. Je li sposoban još jednom učiniti isto, pokazat će nadolazeći mjeseci.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tizzou29.05.2013. u 23:03
    Ne kuzim kak smo uspjeli ispast a imamo kvalitetnu momcad, dobar nogomet smo igrali ali nista ne pomaze, mi pravac druga liga...
    Tizzou
  • ALGHAZANTH29.05.2013. u 22:27
    Mislim da nije pošteno tražiti ostanak za zelenim stolom i to na račun drugog kluba koji je na terenu osigurao ulazak u prvoligaško društvo.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik29.05.2013. u 22:23
    Odličan članak.Pohvale autoru.
    Obrisan korisnik
  • SuppaDuppaFly29.05.2013. u 22:04
    Vratit cemo se jos jaci.
    SuppaDuppaFly