Nogomet

Zadovoljstvo postignutim, žal za propuštenim

Piše:Josip Piršljin • petak, 31.05.2013.
Zadovoljstvo postignutim, žal za propuštenim
Foto: Aldo Šuran

Na kraju uzbudljive sezone MAXtv Prve lige Istra 1961 može biti zadovoljna najboljim plasmanom u povijesti. Osvojeno je šesto mjesto i izbjegnuta je borba za ostanak u zadnjim kolima, ali ipak ostaje jedno pitanje. Je li momčad sa svim preduvjetima za najviše pozicije mogla bolje? Nedavna forma zeleno-žutih ukazuje da se moglo boriti za Europu, tako da će Demonima i ostalim simpatizerima Puljana ipak ostati žal za oscilacijama veći dio prvenstva.

Iza nogometaša Istre 1961 je najuspješnija sezona otkad igraju u prvom razredu hrvatskog nogometa. Zeleno-žuti su osvojili šesto mjesto i iza sebe ostavili "starosjedioce" poput Osijeka, Slaven Belupa i Zagreba. No, nije tokom cijele sezone sve izgledalo tako bajno. U jednom trenutku Istra se opasno približila zoni ispadanja i prijetio je crni scenarij.

On je na kraju ipak izbjegnut, kao i borba za ostanak. Zahvaljujući dobrom startu i dobrom završetku proljetne polusezone igrači Igora Pamića mogli su mirnije igrati, bez pritiska i tu su pokazali kako se mogu nositi i s momčadima koje konkuriraju za europske pozicije. Kada se sve zbroji, navijači Istrana mogu žaliti zbog nekih rezultata jer se njihova ekipa mogla uključiti u bitku za Europu.

Za to je nedostajalo malo više konstantnosti u igri, oscilacije su uzele dosta bodova, i to je ono na što će Pamić morati obratiti posebnu pozornost u sljedećoj sezoni. Problem bi mu mogao predstavljati "egzodus" igrača iz svlačionice. Već je nekoliko važnih igrača najavilo odlazak iz Pule i bit će teško ponovno složiti konkurentnu ekipu.

Sve u svemu, sezona 2012./2013. bila je jako dobra za momčad Istre, a možda se pokaže i prekretnicom u daljnjem razvoju kluba. Istra 1961 ima svoju publiku i vjerne navijače, a i infrastruktura je među boljima u Prvoj ligi. Svi su preduvjeti zadovoljeni za razvitak, još je ostalo poraditi na igračkom kadru i momčad mora razmišljati o plasmanu boljem od šestog mjesta.

Najbolja / najlošija utakmica

Istra je ove sezone odigrala nekoliko odličnih utakmica, a posebno se izdvajaju tri. Krajem ožujka Puljani su gostovali u Gradskom vrtu i s uvjerljivih 4:0 porazili Osijek. Osim visokog rezultata, Pamić je mogao biti zadovoljan i igrom jer su zeleno-žuti ostavili bijelo-plave gotovo bez šansi. Sigurno će se pamtiti i dvije pobjede na Poljudu, posebno ona koja je odigrana pred 20.000 navijača bijelih. Istrani, pak, neće po dobrome pamtiti utakmicu protiv Intera u Zaprešiću u studenom prošle godine kada su pružili blijedu igru i izgubili s 2:0, a mogli su primiti još koji gol.

Najbolji igrač

Iako je najbolji strijelac Istre Goran Roce, ove je sezone "iskočio" Hrvoje Milić. Lijevi bek je igrao na vrlo visokoj razini kroz cijelu sezonu, nije imao previše oscilacija i često je bio najboljim igračem utakmica zeleno-žutih. To nije ostalo nezapaženo, te je najprije pozvan u reprezentaciju MAXtv Prve lige koja se suprotstavila Štimčevoj momčadi, a nedavno ga je izbornik pozvao da se priključi Kockastima.

Trener

Pamiću idu velike zasluge za vrlo dobro odrađenu sezonu i šesto mjesto u ligi. Njegov je autoritet u svlačionici neupitan, a svaki čin nediscipline oštro je kažnjavao, te se može reći kako u momčadi vlada red i rad. U odnosu na jesensku polusezonu bitno se popravio što se tiče ponašanja na terenu za vrijeme utakmica. Proljetos se nije toliko svađao sa sucima i zarađivao isključenja, već se koncentrirao na igrače i taktiku. Njegov je rad priznat i od strane Uprave koja mu je na kraju sezone ponudila višegodišnji ugovor.

Ukupna ocjena sezone

S obzirom na mogućnosti, budžet i momčad, Istrina sezona može se ocijeniti vrlo dobrom. Osnovni cilj je ispunjen, izbjegnuto je ispadanje u niži rang, ali i borba za ostanak što nije nimalo nevažno. Štoviše, zeleno-žuti su pokazali da puno bolje igraju kada nemaju pritisak na leđima i kada im nitko neće previše zamjeriti slabiji rezultat. Oscilacije, pogotovo u jesenskom dijelu, uzele su dosta bodova i borbe za europske pozicije nije bilo, a moglo je. Ostaje žal navijačima Istrana i što se nije moglo dalje u Kupu, zaustavio ih je Osijek koji je ipak slabiji od Puljana.

Pogled u jesen

U ovom trenutku pogled u jesen nije bajan zbog brojnih najava odlazaka. Istra po imenima spada možda i u prve tri momčadi lige, a daljnjeg razvoja neće biti ukoliko odu najvažniji igrači. Sušić je otišao u njemački Energie, Aganović i Anđelković nisu produžili ugovore, a Bačelić-Grgić je svoj raskinuo s klubom. Mjesta se neće naći za Jerkovića koji se nije nametnuo, a vjerojatno Pulu napuštaju još Milić i Roce. Od pravih pojačanja zasad nema ništa, a nova sezona počinje već za pet tjedana. Liga 10 će biti još napornija i zahtjevnija, te će Pamiću biti potreban širok kadar kvalitetnih igrača koji mogu udovoljiti njegovim zahtjevima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 13:35
    ne znam kako misle ostati u 1.ligi dogodine, ako će prodati 3 najbolja igrača?! meni se isto čini da taj rus i nije tako bogat kako se pričalo (čak ni za Hr prilike)! da je bogat, onda bi milić i roce ostali, a trener bi dobio 2-3 pojačanja za sljedeću sezonu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 12:23
    sve mi se čini da Rus nema baš duboki džep, plaće kasne igračima. On najprije treba isplatiti svima sve plaće i kada sredi sve dugove, ako što ostane kupiti nekog igrača. I prodati neke koji još imaju ugovor.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 11:52
    Ako Rus misli išta napraviti sa Istrom sad je vrijeme da malo dublje posegne u džep.
    Obrisan korisnik