Nogomet

Sezona kojoj je teško pronaći mane

Maj Gašparac • subota, 01.06.2013.
Sezona kojoj je teško pronaći mane
Foto: Kristijan Komarica

Na svoje rezultate u nedavno završenoj sezoni MAXtv Prve lige nogometaši Lokomotive mogu s pravom biti izuzetno ponosni. Sezona je to koju je klub s Kajzerice završio na drugom mjestu na tablici, čime je izborio nastup u Europi, i plasirao se u finale Kupa...

Iza nogometaša Lokomotive je najbolja sezona u klupskoj povijesti, na koju ne mogu imati previše zamjerki. Ekipa Tomislava Ivkovića sezonu je završila na dugom mjestu MAXtv Prve lige, s 20 bodova zaostatka za prvoplasiranim Dinamom, ali i četri boda više od Rijeke koja zauzima treće mjesto. Momčad s Kajzerice ostvarila je 16 pobjeda i ima gol razliku od + 16. Nakon dominantnog Dinama, to su najbolji rezultati u ligi i doseg koji je malo tko očekivao na početku sezone.

Zahvaljujući drugoj poziciji u prvenstvu, Lokosi su ove sezone izborili plasman u Europu, a to je, bez ikakve sumnje, izuzetno veliki uspjeh mladog i vrlo talentiranog sastava s Kajzerice.

Uz značajan rezultat u prvenstvu, Lokomotiva je najbolji rezultat u povijesti napravila i u Hrvatskom nogometnom kupu, plasiravši se u finale tog natjecanja. U završnoj borbi za "Rabuzinovo sunce" uspješniji je bio Hajduk, koji je slavio ukupnim rezultatom 5:4 i ostavio Lokose na korak do apsolutne senzacije.

No, Lokosi neće imati priliku za ponavljanje takvog uspjeha sljedeće sezone. Veliko razočaranje priredila je momčad drugoligaša Lučkog, koja je izbacila Lokose u polufinalu kupa ZNS-a te ekipa Tomislava Ivkovića u narednoj sezoni neće sudjelovati u završnici Hrvatskog nogometnog kupa.

Najbolja / najlošija utakmica

Svoju najuvjerljiviju pobjedu nogometaši Lokomotive su izborili u 27. kolu MAXtv Prve lige, kada su na Maksimiru s vrlo uvjerljivih 5:1 "pregazili" Slaven Belupo. Bio je to susret u kojemu je momčad Tomislava Ivkovića pokazala jako dobru igru i osvojila bitne bodove koji su joj pomogli u borbi za vrh tablice.

"To je najkvalitetnija utakmica od kada sam ja trener Lokomotive", govorio je nakon dvoboja sa Slaven Belupom trener Ivković.

Kao najveće razočaranje može se izdvojiti utakmica protiv drugoligaša Lučkog u polufinalu kupa ZNS-a, koju je ekipa s Kajzerice izgubila rezultatom 1:0 i naredne sezone neće sudjelovati u završnici Hrvatskog nogometnog kupa.

Treba reći da Lokomotiva utakmicu nije odradila s prvim sastavom, trener Ivković je otkrio da je na raspolaganju imao samo 11 zdravih nogometaša te da su na klupi sjedila četiri juniora, no neovisno o tim faktorima, poraz od Lučkog predstavlja veliki neuspjeh.

"Igrači nisu uopće mogli reagirati. Noge su bile teške, jednostavno su bili iscijeđeni nakon teške sezone. Bili su potpuno prazni", rekao je nakon tog susreta za Sportske novosti Ivković, čija ekipa naredne sezone neće nastupiti u Kupu.

Najbolji igrač

Prvo ime Lokomotive i ove sezone je bio mladi napadač Andrej Kramarić, koji s 15 postignutih pogodaka zauzima drugo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca MAXtv Prve lige. Kramarić je ove sezone bio glavna prijetnja protivničkim obranama u sastavu ekipe s Kajzerice, a uz veliki broj pogodaka, za svoju momčad je ostvario i pet asistencija.

Također, mora se pohvaliti i Domagoja Antolića koji je igrao izuzetno bitnu ulogu u veznom redu Lokomotive i svojim doprinosom bio jedna od ključnih figura u ostvarivanju ovosezonskih uspjeha.

Trener

Tomislav Ivković na klupi Lokomotive nalazi se od kraja prosinca 2011. godine, a tijekom tog razdoblja s klubom s Kajzerice ostvario je vrlo dobre rezultate. Nakon što je njegova ekipa proteklu sezonu završila na sedmoj poziciji, ove je godine plasmanom u Europu i finalom Kupa ostvarila najveći uspjeh u povijesti, čime Ivković može biti prezadovoljan.

Trener Lokosa uspio je smanjiti oscilacije, koje su uobičajene za jednu takvu vrlo mladu momčad i ostvariti hvalevrijedne rezultate s talentiranim sastavom s Kajzerice.

Kao najveću zamjerku može se izdvojiti ispadanje u polufinalu kupa ZNS-a od Lučkog, zbog kojeg njegova ekipa naredne sezone neće igrati u završnici Hrvatskog nogometnog kupa, natjecanja u kojem je ove sezone stigla do finala.

"Da sam na mjestu predsjednika Doličkog i sportskog direktora Šikića, treneru bih nakon Lučkog uručio otkaz. Jako sam razočaran i tužan, ovo je za mene teži poraz od onog u finalu protiv Hajduka", rekao je za SN Ivković, koji, neovisno o tom neočekivanom ispadanju, za svoj rad u Lokomotivi ove sezone zaslužuje pohvale.

Ukupna ocjena sezone

Ako se zanemari ispadanje u kupu ZNS-a, teško se mogu pronaći mane u ovoj sezoni Lokosa, koja je bila najuspješnija u klupskoj povijesti. Drugo mjesto na tablici i plasman u finale Kupa hvalevrijedni su rezultati koje je malo tko očekivao uoči početka sezone.

Pogled u jesen

Ambicije u sljedećoj sezoni najviše će uvjetovati igrački kadar koji će u Lokomotivi imati na raspolaganju. U posljednje vrijeme govori se o povratku ponajboljih Lokosa, Andreja Kramarića i Domagoja Antolića, u Dinamo, što bi poprilično oslabilo sastav s Kajzerice. U svakom slučaju, može se očekivati i dolazak novih talentiranih nogometaša pred kojima će biti vrlo težak zadatak ponavljanja ovosezonskog uspjeha.

Pred Lokomotivom je sljedeće sezone i sudjelovanje u europskom natjecanju, po prvi put u klupskoj povijesti. Nema sumnje da će se Lokosi tamo pokušati predstaviti u najboljem svjetlu, a tek preostaje vidjeti hoće li uspjeti izboriti i kvalitetniji rezultat.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00806.06.2013. u 03:38
    svaka cast lokosima, puno srece u europi ;)
    johnny008
  • Obrisan korisnik04.06.2013. u 08:41
    Lokomotiva-svjetski presedan, da ovakvo što dolazi iz Sjeverne Koree ili Bjelorusije, čovjek se ne bi ni previše čudio, ali od jedne Hrvatske koja sebe smatra ozbiljnom državom...inače momci su dobri, ima par zanimljivih igrača koji mogu igrati u svakom HNL-klubu, pa i vani ali Lokose sa Kajze... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 22:15
    Muhammad Ali?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2013. u 17:07
    sezona je uspješna nema šta ali ima jedno veliko ALI
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX01.06.2013. u 15:19
    I kakva je onda sudbina druge momčadi Dinama? Ako se najbolji igrači vrate u prvu momčad, čeka ih brzo ispadanje iz europe i borba za ostanak u HNL-u, kao i prethodnih godina. Evo sad su ostali bez nekih prvotimaca i već su izgubili od Lučkog, pametnome dosta.
    JeremijaX