Nogomet

Osmi uzastopni naslov prvaka pokvarilo ispadanje u osmini finala Kupa

Piše:Ante Dubravac • subota, 01.06.2013.
Osmi uzastopni naslov prvaka pokvarilo ispadanje u osmini finala Kupa
Foto: FaH

Nogometaši Dinama osvojili su osmi uzastopni naslov prvaka te su ostvarili svoj primarni cilj uoči sezone. Izboren je i novi nastup u Ligi prvaka gdje je Dinamo došao do jednog boda, a sjenu na ukupan dojam baca rano ispadanja u Kupu. Iako je bilo uspona i padova, promjena na trenerskoj poziciji svi se slažu da je iza Dinama još jedna uspješna sezona. Pripreme za novu kreću vrlo brzo, a ljetni mjeseci će u velikoj mjeri usmjeriti i ostatak iduće sezone.

Nakon dvije uzastopne dvostruke krune nogometaši Dinama sezonu su završili "samo" s osvojenim naslovom prvaka i to je najveća novost u odnosu na protekle sezone. Dominaciji u domaćem prvenstvu svjedoči prednost od 20 bodova u odnosu na drugoplasiranu Lokomotivu, a u Maksimiru se ponovo igralo najelitnije nogometno natjecanje u Europi.

Ante Čačić je započeo, a Krunoslav Jurčić dovršio posao u protekloj sezoni i u Dinamu se okreću novim izazovima. Uprava kluba radi punom parom na dovođenju pojačanja jer su svi svjesni da se nakon kratkih priprema pred Dinamom već u ljetnim mjesecima nalaze najvažniji ispiti.

Najbolja / najlošija utakmica

Teško je izdvojiti najbolju utakmicu jer Dinamo u domaćem prvenstvu uglavnom dominira i pobjeđuje čak i kada ne odigra utakmicu na visokom nivou. U pamćenju će sigurno ostati uvjerljive pobjede protiv Zagreba 6:0, Slaven Belupa i Rijeke rezultatom 4:1, te tri slavlja protiv Hajduka.

Najlošija utakmica svakako je ona protiv Zadra u Kupu gdje je Dinamo do 83. minute na svom stadionu imao vodstvo od 2:0 da bi gosti prvo došli do 2:2 te u produžetku pogotkom Josipa Ivančića osigurali plasman u četvrtfinale. Najteži prvenstveni poraz Dinamo je doživio na Kantridi u sklopu devetog kola MAXtv Prve lige kada je rijeka slavila s uvjerljivih 3:0.

Najbolji igrač

Gledajući isključivo statističke podatke najbolji igrač u protekloj sezoni definitivno je Sammir. On je s 13 postignutih prvenstvenih pogodaka prvi strijelac kluba, a ujedno je i najbolji asistent. Međutim nogomet nije igra u kojoj se isključivo gledaju suhoparni brojevi nego velik utjecaj na dojam o nekom igraču stvaraju požrtvovnost, motivacija, odnos prema igri i navijačima i upravo na tim stvarima Sammir "pada". Najbolji dokaz što navijači misle o njegovim prezentacijama bio je trenutak kada ga je u posljednjem kolu Jurčić zamijenio s mladim Alenom Halilovićem. Brazilac je s terena ispraćen gromoglasnim zvižducima čitavog stadiona.

Svakako najugodnije iznenađenje protekle sezone je mladi 17-godišnji stoper Tin Jedvaj koji je debitira u Gradskom vrtu na početku proljetnog dijela prvenstva, a pažnju na sebe je skrenuo u velikom derbiju na Poljudu. Osim njega vrlo dobre igre je pružio i Duje Čop kojeg je ozljeda odvojila od terena u završnici sezone. Još jedan klinac je postao vrlo važan dio momčadi. Riječ je o Alenu Haliloviću koji je opravdao titulu jedne od najvećih perspektiva maksimirske momčadi. Za kraj treba istaknuti i vratara Ivana Kelavu koji je i ove sezone postavio neke nove rekorde, a svoju mrežu je sačuvao netaknutom 950 minuta.

Trener(i)

Nakon što je s dvostrukom krunom zaključio sezonu 2011/2012 Ante Čačić poveo je Dinamo u nove izazove. Sezona je krenula vrlo dobro jer je Dinamo izborio još jedan nastup u Ligi prvaka, ali su rezultati u domaćem natjecanju bili nešto lošiji nego što su Modri navikli. Ispadanje u Kupu od Zadra bio je prvi signal da je Čačiću opasno ugrožena pozicija, a kap koja je prelila čašu strpljenja izvršnog predsjednika Zdravka Mamića bio je poraz od Zagreba kojeg je s klupe vodio Miroslav Blažević. Postalo je je jasno da je vrijeme za promjene pa je 26. studenog 2012. godine Izvršnog odbora kluba odlučio smijeniti Antu Čačića koji je u 11 mjeseci provedenih u klubu vodio Modre u 62 utakmice te pritom upisao skor od 37 pobjeda, 13 remija i 12 poraza.

Potraga za novim trenerom trajala je vrlo kratko, a izbor je pao na Krunoslava Jurčića kojemu je to bio treći povratak u Maksimir. "Rezultat i znanje i jesu kriterij za izbor trenera, a Jurčić ima i jedno i drugo. Njegov treći dolazak u Dinamo samo pokazuje koliko vjerujemo u Jurčića," izjavio je sportski direktor Zoran Mamić na predstavljanju novog trenera. Samo nekoliko dana nakon preuzimanja trenerske palice Jurčić je doveo Dinamo do jedinog boda u Ligi prvaka, a u proljetnom dijelu prvenstva bez većih je problema osvojio još jedan naslov prvaka. Ipak pred njim tek sada slijedi pravi posao o kojem će ovisiti koliko dugo će ostati na čelu Dinama. Na redu su kvalifikacije za Ligu prvaka.

Ukupna ocjena sezone

Iako je ispadanje u osmini finala Hrvatskog nogometnog kupa protiv Zadra veliki kiks novi naslov prvaka te nastup u Ligi prvaka daju za pravo svima onima koji sezonu nazivaju uspješnom, a s tom ocjenom se slaže i sportski direktor kluba: "Cijela ova sezona bila uspješna, od plasmana u Ligu prvaka drugu uzastopnu godinu te osmog naslov u prvenstvu. Naravno, izuzev ispadanja iz Hrvatskog nogometnog kupa na što nismo računali."

Pogled u jesen

Iako prijelazni rok još nije službeno ni počeo Dinamo je već krenuo s rekonstrukcijom momčadi koja će još jednom pokušati izboriti plasman u Ligi prvaka. Kelava je napustio Maksimir te će karijeru nastaviti u španjolskom prvoligašu Granadi, a njegovo mjesto će zauzeti 31-godišnji Argentinac Pablo Migliore koji je došao iz San Lorenza. Nova napadačka rješenja koja će Jurčić imati na raspolaganju su Čileanac Junior Fernandes koji je stigao na jednogodišnju posudbu iz Bayera te bivši igrač portugalske Vitorije Guimaraes Alžirac El Arbi Hillel Soudani.

Što se odlazaka tiče najveće je pitaje kako će se rasplesti situacija oko Sammira koji želi napustiti klub, ali za sada nema nikakvih ponuda. Trenutno je najbliži odlasku Ivan Krstanović koji pokušava dobiti radnu dozvolu u Engleskoj gdje ga želi Sheffield Wednesday. Naravno da uvijek postoji opasnost i od "nemoralne ponude" koja gotovo u pravilu iz Maksimira odvede najboljeg igrača u nezgodnom trenutku.

U svakom slučaju ciljevi u novoj sezoni su poprilično jasni. Primarni zadatak je osvajanje novog naslova prvaka te vraćanje Rabuzinovog sunca u Maksimir. Minimalan cilj u Europi je izboriti nastup u grupnoj fazi Europske lige iako nitko u klubu ne skriva da je Liga prvaka ono što sve zanima i što klubu donosi financijsku stabilnost. Upravo zbog toga je idućih nekoliko mjeseci gotovo pa i ključno za ukupan dojam Dinama u novoj sezoni.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2013. u 13:01
    Zajebi suce, mamica i sve skupa, dinamova ekipa(11 igraca) bolja je od svake ekipe u ligi za duplo minimalno! Mislim da dinamo moze napravit svoju ligu 8. Da razrijedi dinamo i lokomotivu losijim igracima napravi 4 ekipe, ima 50 juniora po posudbama, dovede jos 10 solidnih igraca i eto ti 8 ekipa!!... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2013. u 08:51
    Ovaj joško je dokaz da svaka budala danas ima pristup internetu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 22:15
    i dok mi ostali brojimo gledatelje Dinamo broji titule......
    Obrisan korisnik
  • George Bush02.06.2013. u 18:48
    uz malo osviježenja i nadogradnje igračkog kadra Dinamo bi mogao slijedeče sezone igrati značajnu ulogu u 1 HNL
    George Bush
  • Luminarc02.06.2013. u 01:10
    @josko7 - Jednostavno provjeris di ti je najbliza policijska postaja, uzmes tu svu dokumentaciju iz koje crpis izvore i prijavis protuzakonitosti. Tak jednostavno. Stotine inspekcija u klubu nisu nista mogle naci, al to ne vrijedi, kaj oni znaju, jelda?Al ozbiljno, te nicim potvrdjene optuzbe s... [više na forumu]
    Luminarc