Automoto

Rosbergova sretna pobjeda ostala u sjeni novog Pirellijevog debakla

Piše:Igor Šestak • utorak, 02.07.2013.
Rosbergova sretna pobjeda ostala u sjeni novog Pirellijevog debakla
Foto: EPA

Proteklog vikenda na stazi Silverstone održana je osma utrka sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Bila je to fantastična utrka prepuna uzbuđenja, no nažalost neće ostati upamćena niti po Rosbergovoj prilično sretnoj pobjedi, niti po briljantnim vožnjama Hamiltona, Webbera i Alonsa, niti po odličnim duelima na stazi, već po novom debaklu koji su doživjele Pirellijeve gume.

Baš kao što su to činili proteklih tjedana, Mercedes i Pirelli su na Velikoj nagradi Velike Britanije "ukrali svjetla pozornice". Prije vikenda na Silverstoneu naslovnice su punili svojim ilegalnim testiranjem za koje su i kažnjeni (simbolično), a na Otoku su u prvom planu bili iz drugih razloga. Mercedes zahvaljujući odličnoj formi koja mu je donijela drugu ovosezonsku pobjedu, a Pirelli zbog još jednog kontroverznog nastupa svojih guma.

U pobjedničkom bolidu njemačke momčadi i ovoga je puta sjedio Nico Rosberg, iako se u početnoj fazi utrke činilo kako je došao trenutak za prvu pobjedu sezone Lewisa Hamiltona. Britanac je pred svojim navijačima suvereno osvojio pole position na kvalifikacijama u subotu, a onda u nedjeljnoj utrci sve držao pod kontrolom dok u osmom krugu na scenu nije stupio Pirelli.

Na očaj domaćih navijača Hamiltonova se stražnja guma raspala u "milijun" komadića i njihov se miljenik našao na začelju poretka. Dva kruga kasnije isto se dogodilo Felipeu Massi, a onda u 14. krugu i Jean-Ericu Vergneu. Tri raspadnute stražnje gume prisilile su Charlieja Whitinga, direktora utrka Formule 1, da na stazu pošalje sigurnosni automobil, a nakon utrke je priznao kako je razmišljao i o pokazivanju crvene zastave.

Na njegovu sreću, ali i sreću ostalih vozača, situacija se ipak smirila i do kraja utrke se dogodio još samo jedan incident. U samoj završnici eksplodirala je guma na bolidu Sergija Pereza.

Međutim, kako se moglo i očekivati, Pirelli se nakon utrke našao pod golemom "paljbom" sa svih strana. Talijani su ionako konstantno izloženi kritikama zbog (ne)izdržljivosti svojih guma, a sada su one počele neobjašnjivo pucati. Šefovi momčadi i vozači obrušili su se na proizvođača guma, stavljajući u prvi plan sigurnost samih vozača. Prava je sreća što nijedan nakon onakvog pucanja gume nije završio u zaštitnoj ogradi ili u obližnjoj bolnici.

Iz Pirellija su odmah najavili istragu i pokušali se obraniti kako za viđene događaje nije kriva njihova tehnologija, već da su gume pucale zbog krhotina na stazi ili rubnika na zavojima staze Silverstone. Vremena za analize nema mnogo jer iduća je utrka na rasporedu već ovoga tjedna u Njemačkoj, no jedno je sigurno. Do početka te utrke najviše će se govoriti upravo o gumama, a utrci će svi pristupiti sa strahom od ponavljanja ovakvih incidenata. Odnos Pirellija i momčadi koje se natječu u Formuli 1 sve je napetiji i bit će vrlo zanimljivo pratiti rasplet čitave "sapunice" u nastavku sezone.

Vratimo se pobjedniku. Nico Rosberg u utrku je startao s drugog mjesta, koje je odmah na startu izgubio od Sebastiana Vettela. Za jedno se mjesto popeo nakon Hamiltonovog peha, a pobjedu mu je u ruke gurnuo mjenjač na Red Bullovom bolidu aktualnog svjetskog prvaka. Otkazao je poslušnost svom vozaču pa Vettelu nije preostalo ništa drugo nego parkirati bolid. Rosberg je u završnici samo morao izdržati napad Marka Webbera i proslava njegove treće pobjede u karijeri mogla je početi.

Rosberg je tako ušao u društvo Mikea Hawthorna, Petera Colinsa, Phila Hilla, Didiera Pironija, Thierryja Boutsena, Heinz-Haralda Frentzena, Johnnyja Herberta i Giancarla Fisichelle, koji su u svojim karijerama upisali po tri pobjede, a još mu dvije nedostaju kako bi dostigao svog oca Kekea Rosberga.

Za dobro raspoloženje u Mercedesu pobrinuo se Hamilton odličnom vožnjom nakon incidenta s gumom. Uz pomoć dva izlaska sigurnosnog automobila probio se u poretku do četvrtog mjesta i momčadi donio bodove koji su ju lansirali na drugo mjesto konstruktorskog poretka. Za Red Bullom zaostaje 48 bodova. U poretku vozača Hamilton je četvrti s 89 bodova, a Rosberg nakon pobjede ima sedam bodova manje i drži šesto mjesto.

U Red Bullu su emocije nakon utrke bile pomiješane. U Vettelovoj garaži je vladalo veliko razočaranje zbog kvara i odustajanja koje mu je odnijelo izvjesnih 25 bodova. Bio je na pravom putu ka dodatnom povećanju svoje prednosti u ukupnom poretku vozača, a ona je sada gotovo prepolovljena. Ispred drugoplasiranog Fernanda Alonsa ima 21 bod prednosti. Daleko veselije bilo je u garaži Marka Webbera, vozača koji je ranije prošli tjedan najavio svoj odlazak iz Formule 1 na kraju sezone. Australac je na Silverstoneu očajno startao i pao s četvrtog na 14. mjesto, pritom oštetivši prednje krilo, no drugi dio utrke je odradio odlično i osvojio drugo mjesto. Bio mu je to 37. plasman na postolje u karijeri.

Podijeljenih emocija bilo je i u Ferrariju. Suprotno očekivanjima, "Propeti konjići" na Silverstoneu nisu pokazali brzinu. U kvalifikacijama su osvojili slabo deseto i 11. mjesto, no u utrci je to ponovno izgledalo dosta bolje pa su Alonso i Massa osvojili treće i šesto mjesto. Brazilac je mogao biti i daleko bolji da nije ostao bez gume u početnoj fazi utrke. Alonso tako može biti zadovoljan jer je smanjio zaostatak za Vettelom, ali mu ostaju i brige zbog nedovoljno konkurentnog bolida.

Razočaranje je na kraju utrke vladalo u redovima Lotusa, usprkos petom mjestu Kimija Räikkönena. Finac je imao drugo mjesto kod drugog izlaska sigurnosnog automobila, no nije promijenio gume. Njegovi su konkurenti to učinili i bez poteškoća ga prestigli u završnim krugovima. Finac je nakon utrke bio prilično ljut na svoju momčad, a nervozu u Lotusu ionako podižu konstantne špekulacije o Räikkönenovoj budućnosti. Čini se kako su nakon odličnog ulaska u sezonu Lotus i Kimi sve dalje od borbe za naslov. Dodajmo da je Romain Grosjean odustao zbog kvara i da već četiri utrke nije osvojio niti bod.

Kontinuitet dobrih nastupa zadržala je Force India, a u tome ju nije spriječila ni kazna za Paula di Restu nakon subotnjih kvalifikacija. Britanac je osvojio peto mjesto, no njegov je bolid bio prelagan pa je spušten na začelje poretka. Međutim, u kaotičnoj utrci se uspio vratiti među osvajače bodova i zauzeti devetu poziciju. Njegov momčadski kolega Adrian Sutil ovoga je puta bio uspješniji i završio je na sedmom mjestu.

Bodove su još osvojili Toro Rosso i Sauber. Utrka Jean-Erica Vergnea upropaštena je puknućem gume i zbog oštećenja na bolidu nije došao do cilja, no za bodove se pobrinuo Daniel Ricciardo dobrim nastupom i osvajanjem osme pozicije. Sauberovu seriju od četiri utrke bez osvojenog boda prekinuo je Nico Hülkenberg osvajanjem desetog mjesta, dok je Esteban Gutierrez završio kao 14.

Williams je na Silverstoneu proslavio 600. utrku u Formuli 1, iako će se ona zapravo dogoditi u Njemačkoj idućeg vikenda, ali razloga za slavlja i nije bilo previše. Pastor Maldonado je bio 11., a Valtteri Bottas 12. pa je na kontu slavne momčadi i dalje "nula". Ovo je najgori ulazak u sezonu u Williamsovoj povijesti, a daleko od toga nije ni McLaren koji je drugu utrku zaredom ostao bez bodova. Jenson Button je osvojio tek 13. poziciju, dok je Perez odustao nakon puknuća gume. Tijekom utrke obojica su povremeno bili među osvajačima bodova, no na kraju su ostali praznih ruku.

Na samom začelju sada već tradicionalnu bitku vodili su Caterham i Marussia, a najuspješniji je u tom okršaju bio Charles Pic u zelenom bolidu. Iza njega su završili Marussijini Jules Bianchi i Max Chilton, dok je samo začelje pripalo Giedu van der Gardeu.

Vozač vikenda

Lewis Hamilton: Iako je osvojio tek četvrto mjesto u utrci, Lewis je zaslužio titulu najboljeg vozača vikenda na svojoj domaćoj stazi. U kvalifikacijama je srušio rekord novog i 2010. redizajniranog Silverstonea te izrazito uvjerljivo stigao do svoje 28. prve startne pozicije u karijeri. Odlično je startao, kontrolirao utrku, a onda mu je izglednu prvu pobjedu za Mercedes odnijela Pirellijeva guma. Pad na začelje poretka bio je veliki šok za njega i njegove navijače, no nije očajavao. Fantastično je odradio preostali dio utrke te se probio sve do četvrtog mjesta. Pritom je prikazao sjajnu formu i nekoliko briljantnih pretjecanja.

Momčad vikenda

Mercedes: Njemačka momčad apsolutno je dominirala Velikom nagradom Velike Britanije. Hamilton je u kvalifikacijama srušio rekord staze i donio "Srebrnim strijelama" 14. pole u povijesti, a Rosberg je osigurao i drugu poziciju u prvom startnom redu. Za sve ostale Mercedes je bio potpuno neuhvatljiv. U utrci je situacija bila nešto drukčija, ali Mercedesovi vozači ovoga puta nisu padali u poretku, već su bez većih poteškoća držali svoje pozicije. Hamiltona je zadesila nesreća s gumom, no Rosberg je imao dovoljno sreće da sebi i momčadi priskrbi treću pobjedu od povratka Mercedesa u Formulu 1 2010. godine.

Potez vikenda

Lewis Hamilton: Utrka na Silverstoneu obilovala je događanjima i odličnim pretjecanjima, a najupečatljiviji dvoboj vodili su u 37. i 38. krugu Lewis Hamilton u Mercedesu i Paul di Resta u Force Indiji, boreći se pritom za naklonost domaćih navijača. Hamilton je bio u naletu nakon što je promijenio gume, no Di Resta se žestoko branio i nije želio olako prepustiti u tom trenutku 11. poziciju. Nekoliko su zavoja prolazili kotač uz kotač, a onda je Hamilton napokon nadmudrio i "slomio" svog sunarodnjaka i odjurio prema vrhu poretka.

Tragičar vikenda

Kimi Räikkönen: Nakon Vettelovog odustajanja na stazu je drugi put u utrci izašao sigurnosni automobil. Kimi je u dogovoru sa svojim boksom odlučio ostati na stazi i ne mijenjati gume, što se pokazalo kao vrlo loša odluka. Safety car se maknuo sa staze šest krugova prije kraja, a Räikkönen je u tom trenutku držao drugu poziciju. Međutim, iza sebe je imao Webbera, Alonsa i Hamiltona koji su na svojim bolidima imali nove gume i bez poteškoća su se probili naprijed, dok je Kimiju pripalo "tek" peto mjesto. Za utjehu mu ostaje činjenica da je 25. uzastopnim plasmanom među osvajače bodova srušio rekord Michaela Schumachera, no Finac je već "bezbroj" puta ponovio kako ga taj rekord uopće ne zanima.

Izjava vikenda

Lewis Hamilton: Pirellijeve gume bile su u prvom planu za vrijeme, ali i nakon utrke, a događanja na Silverstoneu ovako je prokomentirao "nesretni" Lewis Hamilton: "Test Mercedesa i Pirellija trebao je pomoći u stvaranju boljih guma, ali Pirelli očito nije učinio ništa po tom pitanju. Ovo je nedopustivo, a sigurnost vozača je najveći problem u cijeloj priči. Netko je mogao stradati, ali to se očito mora dogoditi kako bi se nešto poduzelo."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 13:51
    Steta sto to nije Webber osvojio, kakva bi to sportska prica bila ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 12:06
    Ma daj tjeraj taj Pirelli.Nije ovo druga županijska moto liga.
    Obrisan korisnik