Nogomet

Ponavljanje šestog mjesta najrealniji cilj bitno izmijenjene Pamićeve momčadi

Piše:Josip Piršljin • srijeda, 10.07.2013.
Ponavljanje šestog mjesta najrealniji cilj bitno izmijenjene Pamićeve momčadi
Foto: Bruno Karadža

Iza nogometaša Istre 1961 je najuspješnija sezona otkako igraju u prvom rangu hrvatske lige. U teškoj konkurenciji zeleno-žuti su završili u gornjoj polovici tablice, ali pred novu sezonu ponovno moraju razmišljati o stabilizaciji i izbjegavanju borbe za ostanak. Iz kluba je otišlo mnogo važnih igrača, a momčad je popunjena nešto manje poznatim imenima.

NK Istra 1961

Došli: Mario Sačer (Mura), Petar Franjić (Dinamo), Ivan Brkić (Karlovac), Josip Uzelac (Winterthur), Ivan Miličević (San Antonio), Ante Batarelo (Slaven Belupo), Kristijan Batelić, Borislav Pilipović, Zdenko Jurčević, Igor Lovrić, Oliver Petrak, Josiel Alves de Oliveira

Otišli: Mateo Sušić (Energie Cottbus), Mislav Anđelković (Hajduk), Hrvoje Milić (Rostov), Goran Roce (Split), Nikola Prelčec, Stipe Bačelić-Grgić, Adnan Aganović, Božidar Radošević, Vedran Jerković

Pripremne utakmice: Istra 1961 - Agencija Umag 6:0, Istra 1961 - Vorskla Poltava 4:2, Istra 1961 - SPINS 2:0, Istra - Iličevec 0:0, Gorica - Istra 1961 0:0

Prva tri kola: Rijeka - Istra 12. srpnja, Istra 1961 - Split 20. srpnja, Hrvatski dragovoljac - Istra 1961 26. srpnja

Iako je prošla sezona donijela dosta radosti navijačima Istre, te se moglo očekivati da će momčad u novu sezonu krenuti još ambicioznije, stvari su se u međuvremenu promijenile. Krajem svibnja počeli su iz kluba odlaziti mnogi važni igrači, te je nastao "egzodus" i trener Igor Pamić morao je gotovo ispočetka početi slagati ekipu.

Pulu je napustio jedini Istrin reprezentativac Hrvoje Milić, možda i najbolji pojedinac u zeleno-žutom dresu prošle sezone. I desni bek, Mateo Sušić, odlučio se okušati u inozemstvu, a Pamić je ostao i bez defenzivnog veznjaka Mislava Anđelkovića i najboljeg strijelca Gorana Rocea koji su pojačali splitske klubove.

Još je nekoliko igrača napustilo Aldo Drosinu, ali zasigurno najviše boli odlazak Alena Pamića. Mladi je nogometaš izgubio bitku s bolešću i ostavio svoju obitelj, prijatelje, suigrače i navijače Istre u velikom šoku i nevjerici. Tragična sudbina definitivno će ostaviti traga na cijeli klub i bit će potrebno neko vrijeme da se svi skupa počnu oporavljati.

Vijest o smrti Alena Pamića zatekla je momčad na pripremama u Sloveniji, te je rad privremeno zaustavljen. Ipak, igrači i trener Pamić smogli su snage za nastavak i odigrali su nekoliko utakmica protiv ravnopravnih suparnika u kojima su pokazali čvrstinu i odlučnost. Posebno mogu biti zadovoljni igrom u obrani koja prima malo pogodaka i djeluje dosta kompaktno.

No, prava forma igrača neće se saznati sve do prve utakmice u prvenstvu. Na derbiju s Rijekom bit će poznato hoće li ova nova Istra moći uspješno konkurirati ostalim hrvatskim prvoligašima i kako će se snaći u Ligi 10. Dosadašnji je dojam da je Pamićev sastav bitno oslabljen u odnosu na prošlu sezonu. Dosta je novih igrača u svlačionici, ali financijska situacija nije dopustila neki malo "zvučniji" transfer.

Trener

Koliko u klubu vjeruju svom treneru, čelnici Istre 1961 dokazali su ponudivši Igoru Pamiću ugovor skroz do 2018. godine. Potpisao ga je i prihvatio se posla slaganja nove momčadi za još veće izazove nego prošle sezone. Pamić je svjestan kako ima vrlo težak zadatak ponoviti šesto mjesto zbog brojnih odlazaka igrača ovog ljeta.

"Moram priznati da vidim dečke na individualnoj razini vrhunski, a kao momčad su još i za mene nepoznanica. Stalno govorim kako će nam nedostajati dva, tri tjedna priprema. Bitno je da su moji igrači izuzetno motivirani i profesionalni, a uz to se osjeti i to zajedništvo, pogotovo nakon te tragedije koja nas je zadesila. Još smo jači i kompaktniji i na tome ćemo graditi momčad", kazao je.

Pamić je već iskusni strateg koji ima veliki broj utakmica u hrvatskom prvenstvu na klupi. Od igrača koji su igrali prošle sezone izvukao je apsolutni maksimum, no u novoj sezoni pritisak će mu biti nešto manji jer se od momčadi ne očekuju senzacionalni rezultati. Upravo zbog toga igra njegovog sastava mogla bi izgledati opuštenije nego inače i s više ambicija prema suparničkom golu.

Problemi i rješenja

Istra se prošle sezone dosta mučila s oscilacijama u igri i rezultatima. Bila je sposobna pobijediti Hajduk na Poljudu pred 15.000 domaćih navijača i uzeti bod Dinamu, ali potom ne može savladati momčadi sa samog dna tablice. Ukoliko se želi barem ponoviti šesto mjesto, Pamić i njegovi igrači morat će poraditi na tom segmentu i pokazati malo više konstantnosti u igri.

Dugo vremena Istra je imala problema s realizacijom, napadači nisu bili efikasni i zeleno-žuti su bili među najslabijim momčadima lige što se tiče broja postignutih golova. Ako se uzme u obzir da je Drosinu napustio najbolji strijelac Roce, a dovedeni su Sačer i Brazilac Jo koji se tek trebaju dokazati, ne bi bilo čudno da Istra ponovno ima probleme s realizacijom.

Prva tri kola

U Ligi 10 teško da se koja utakmica može nazvati "laganom". Za Istru će sve biti teške, pa tako i one u prva tri kola. Za početak, Puljani odmah igraju protiv svojih najvećih rivala, nogometaša Rijeke koji su se ovog ljeta iznimno pojačali i ponovno ulaze u sezonu s velikim ambicijama. Bijeli će na Kantridi dati svoj maksimum da ne razočaraju svoje navijače na startu sezone, tako da bi Istra trebala biti zadovoljna i s bodom, pogotovo jer i sam Pamić kaže da njegovim igračima nedostaje još barem dva, tri tjedna priprema.

Prvu domaću utakmicu u novoj sezoni Puljani igraju protiv Splita, također momčadi koja se kvalitetno pojačala i uz Rijeku djeluje kao jedina ekipa koja može ozbiljnije ugroziti Dinamo. Ako pobjeda za Istru nije imperativ u prva dva susreta, onda je sigurno u trećem kolu kada gostuje kod novaka u ligi Dragovoljca. Trener Pamić smatra da će se njegov sastav uigrati tek oko petog, šestog kola tako da bi četiri boda u početne tri utakmice bio veliki uspjeh.

Želje i nade za sezonu

Uoči početka Lige 10 nitko iz kluba se ne razmeće izjavama o napadanju Europe i borbi za vrh tablice kao što je znao biti slučaj prije godinu dana. Vjerojatno zato jer nemaju previše razloga za to. Da se momčad od prošle sezone zadržala, europska Istra ne bi bio samo san Demona, već realna želja.

No, sadašnja situacija ne ulijeva puno povjerenja da momčad može biti bolja od šestog mjesta. S obzirom da je ekipa gotovo u cijelosti izmijenjena i da nije uigrana, ponavljanje rezultata iz prošle sezone bilo bi doživljeno kao uspjeh i ispunjenje cilja. Tu se računa i stabilizacija u igračkom smislu i stvaranje baze novih, mladih nogometaša koji će biti nositelji igre u budućim izazovima.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Evangelista11.07.2013. u 18:11
    i takav je među najboljim trenerima u HNL-u. I realno... nedostaje vremena, kratka je stanka između sezona.
    Evangelista
  • kojenajbolji11.07.2013. u 15:39
    hahaha...svake godine njemu nedostaje 2-3 tjedna priprema...haha i to sa svakim klubom!!!
    kojenajbolji
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 21:17
    dejane si to ti !???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 20:00
    Zaboravili ste spomenuti Dejana Radonjića. Robusni napadač (190cm/90kg) rođen u Njemačkoj. Bio je ogroman talent ali su mu se desili pehovi s ozljedama te je odlučio napustiti nogomet i preseliti se u Hrvatsku kod rodbine. Zaposlio se u lokalnoj tvornici oružja i počeo igrati za klub iz Ozlja u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cib250610.07.2013. u 17:56
    Oliver Petrak-kada se do kraja oporavi biti će najveće pojačanje ove Istre,garantiram.Strašan radnik,pun motiva i gladan pobjeda.
    cib2506