Nogomet

Hrvatskom dragovoljcu bitka za opstanak započinje već u prvom kolu

Pripremio: Damir Žbulj • srijeda, 10.07.2013.
Hrvatskom dragovoljcu bitka za opstanak započinje već u prvom kolu

Hrvatski dragovoljac očekuje još jedna uzbudljiva godina u društvu prvoligaša, jer nakon što su 2011. godine napustili najviši rang u prošloj su sezoni uspješno zaključili drugoligaško natjecanje, uzeli titulu najbolje ekipe i tako se rezultatski i više nego zasluženo ponovno našli među elitom. Liga 10 bit će garantirano izuzetno zanimljiva, s jakim utakmicama iz tjedna u tjedan, a Crnima će na pameti biti samo jedna misao - kako sačuvati teško izboreni status. Za Dragovoljce borba za prvoligaški opstanak započinje već u subotu u prvom kolu protiv Lokomotive...

NK Hrvatski dragovoljac

Došli: Grgo Živković (Šibenik), Tomislav Mrčela (Mosor), Krešo Ljubičić (Hajduk), Mislav Komorski, Marin Jakšinić (Zelina)
Otišli: Ljuban Crepulja (Slaven Belupo), Josip Marošević, Danijel Zlatar
Pripremne utakmice: HD - Široki Brijeg 0:1 / HD - GOŠK Gabela 5:1 (Sivonjić, Doležal, Tomić, Gregov, Rašić) / HD - Rudar Velenje 0:0 / HD - Olimpic Sarajevo 1:2 (Jazvić) / HD - Osijek 0:0 / HD - HU "Nogometni sindikat" 0:1
Prva tri kola: HD - Lokomotiva, 13. srpnja / Slaven Belupo - HD, 20. srpnja / HD - Istra 1961, 26. srpnja

Društvo iz Sigeta ponovno je među prvoligaškom elitom. Dvije sezone bile su potrebne kako bi se klub nakon ispadanja 2011. godine konsolidirao te u drugoligaškoj konkurenciji na terenu pokazao kako zaslužuje svoje mjesto među najboljim hrvatskim klubovima. Stiglo je vrijeme za dokazivanje kako tamo zaista Hrvatski dragovoljac i pripada.

A neće im biti nimalo lagano.

Liga 10 vjerojatno je nešto najbolje što se hrvatskom domaćem prvoligaškom nogometu moglo dogoditi. Zanimljive, neizvjesne, izjednačene, uzbudljive utakmice iz kola u kolo, većinom ravnopravnih suparnika mogle bi donijeti samo boljitak, a Dragovoljci će u tom društvu tražiti svoju priliku za osvajanjem barem devete pozicije, koja bi im garantirala play-of doigravanje za očuvanje statusa u ovom privilegiranom društvu.

Ne treba se zavaravati, uz Zadrane, koji ipak već imaju iskusniju prvoligašku ekipu te Puljane, koji imaju osjetno slabiji sastav nego prošle sezone, Crni su i prije početka natjecanja glavni kandidati za ispadanje, ali oni će zasigurno svim silama pokušati iznenaditi sve (crne) prognostičare.

Nova sezona za njih će svakako biti velika prekretnica, početak jedne nove ere, jer ukoliko eventualno uspiju u svojoj namjeri i sačuvaju svoje mjesto u društvu najboljih, mogli bi izgraditi odlične temelje za klupski napredak i eventualni povratak na pozicije iz druge polovice 90-tih godina prošlog stoljeća, kada su Dragovoljci osvajali treća, četvrta, peta mjesta u prvenstvu, igrali u Europi (Intertoto kupu). No, ukoliko se ekspresno vrate među drugoligaše, s obzirom an sve financijske i organizacijske probleme, pitanje je hoćemo li uskoro uopće gledati u poziciji da se bore za povratak?

Prvih 11

Ivan Čović - Dario Tomić, Tomislav Mrčela, Šime Gregov, Dino Kluk - Marin Jakšinić, Grgo Živković, Filip Jazvić - Marko Brtan, Jan Doležal - Ilija Sivonjić.
Trener: Krešimir Ganjto

Popis igrača: Ivan Čović (1990., 193/85, vratar), Toni Šušković (1994., vratar), Martin Arežina (1991., vratar), Ante Topić (1990., vratar) - Šime Gregov (1989., branič), Eduard Husinec (1993., branič), Dino Kluk (1991., branič), Tomislav Mrčela (1990., branič), Ivan Mršić (1991., branič), Davor Špehar (1988., branič), Mislav Komorski (1992., branič), Dario Tomić (1987., branič) - Filip Jazvić (1990., vezni), Krešo Ljubičić (1988., vezni), Mario Rašić (1980., vezni), Marin Jakšinić (1989., vezni), Grgo Živković (1993., vezni), Ivan Todorić (1989., vezni), Renato Mrglaj (1994., vezni), Damir Martinović (1993., vezni), Sven Jajčinović (1993., vezni), Marko Brtan (1991., vezni) - Jan Doležal (1993., napadač), Ivan Babić (1991., napadač), Ilija Sivonjić (1987., napadač)

Kadar s kojim ulaze u novu povratničku sezonu nije imenima spektakularan, ali imaju Dragovoljci nekolicinu izuzetno zanimljivih igrača, od kojih su neki produkt njihove kvalitetne omladinske škole. Glavni oslonac bit će im mladi kapetan, perspektivan 22-godišnji vratar Ivan Čović, koji se već u drugoligaškom društvu dokazao kao njihova najvažnija karika, međutim, koji će u društvu protivničkih prvoligaških napadača biti iz tjedna u tjedan na najvećoj kušnji.

U posljednjoj liniji prema najavama trebao bi biti Dario Tomić, ljevak, koji je s 26 godina jedan od dvojice najstarijih u ekipi, što dovoljno govori o smjeru kojeg su u Sigetu izabrali. Prvi izbor za stopere trebali bi biti 24-godišnji Šime Gregov te 22-godišnji Tomislav Mrčela, dok bi na desnoj strani obrane trebao biti 22-godišnji Dino Kluk.

U sredini vezne linije naći će se 24-godišnji Marin Jakšinić, Grgo Živković, koji još nema niti 20 godina te 22-godišnji Filip Jazvić, koji je bio u Dragovoljcu i kada su posljednji put bili prvoligaši.

Iza isturenog napadača naći će se dvije udarne igle Crnih, 22-godišnji domaći dečko Marko Brtan te 20-godišnji Jan Doležal, dragulj iz njihove omladinske škole, dok će u špici napada za pogotke biti zadužen 'iskusni' Ilija Sivonjić, najstariji u ekipi s 26 godina na leđima. Nogometaš je to koji će zauvijek ostati upamćen zbog jednog poteza kojeg je napravio u dresu Dinama, no, koji se nakon teške ozljede i praktički izgubljene jedne sezone u Rijeci skrasio u Hrvatskom dragovoljcu, gdje je u drugoligaškom društvu bio jedan od njihovih glavnih igrača. Očekuje se tako od Sivog da u Dragovoljcu pokaže barem dio svog znanja i forme iz sada već zaboravljenog Kamen Ingrada, odnosno zaprešićkog Intera, kada je bio jedan sasvim solidan prvoligaški napadač. I za njega je ovo velika prilika za novi početak.

Hrvatski dragovoljac na pripremama nije briljirao. Nisu primali puno pogodaka, međutim, nisu bili niti previše efikasni. U posljednjoj odigranoj utakmici protekle nedjelje na turniru u Širkom Brijegu minimalno su poraženi od domaćina, što i nije najbolja najava pred subotnji domaći dvoboj protiv Lokomotive, za koji se još uvijek ne zna gdje će se igrati. U Sigetu ili na Maksimiru? Odjel za licenciranje će tek u četvrtak ujutro donijeti odluku o lokaciji tog dvoboja, a sporne su sjedalice na tribini za gostujuće navijače NŠC "Stjepan Spajić", kao i pitanje jesu li zadovoljene sve sigurnosne mjere.

Trener

U posljednjoj prvoligaškoj avanturi prije tri godine Hrvatski dragovoljac u sezonu je krenuo s Davorom Mladinom, naslijedio ga je Damir Biškup pa ih je preuzeo Ivan Pudar da bi krug ipak (uspješno) zatvorio ponovno Mladina, koji je u završnici te sezone s Dragovoljcima ipak ostvario nekoliko zapaženih i kvalitetnih rezultata, među kojima je i legendarna 2:0 pobjeda nad splitskim Hajdukom na stadionu u Sigetu.

Može li Hrvatski dragovoljac sačuvati prvoligaški status?

ANKETA#617

Krešimir Ganjto mora se pripremiti kako možda i njega očekuje slična sudbina. Ukoliko rezultati možda i ne budu pozitivni, vrlo lako se može dogoditi, a praksa je već to i pokazala, kako bi se vrlo brzo mogao tražiti njegov nasljednik.

Na sličan način je i on sjeo za kormilo ovog kluba, preuzevši ga od Krešimira Sunare, koji je Dragovoljce vodio većim dijelom prošle drugoligaške sezone.

Ganjto je imao svoju prvoligašku epizodu u propalom Karlovcu, no, dokazao se i kao trener u mlađim dobnim kategorijama, pogotovo u NK Zagreb. Rođen je 1955. godine, radio je i zagrebačkim niželigašima Trnju i Trešnjevci, a jedno vrijeme proveo je i u skautskoj službi Dinama. Na glasu je kao trener koji zna prepoznati mlade nogometne talente, koji je uspješan u radu s mladim igračima, što je od posebne važnosti za Hrvatski dragovoljac, koji će u novoj sezoni MAXtv Prve lige imati vjerojatno u prosjeku najmlađu ekipu.

Problemi i rješenja

Nema tu puno mudrosti, jer financije su glavni problem ekipe iz Sigeta. Unatoč nekim problemima prilikom licenciranja, Hrvatski dragovoljac ipak se odlukom i odobrenjem Hrvatskog nogometnog saveza našao u društvu prvoligaša. Njihova je procjena kako će sezonu biti u mogućnosti uspješno odraditi od početka do kraja, za što HNS i na kraju krajeva mora snositi odgovornost.

Dragovoljci su malo ili gotovo ništa trgovali u ovom prijelaznom razdoblju, vjeruju u kadar s kojim su osvojili drugoligašku titulu, vjeruju u svoju mladost, u igrače koji su potekli iz njihova omladinskog pogona. Njihova škola nogometa iz godine u godinu u raznim dobnim kategorijama ostvaruje zapažene rezultate i sada je stiglo vrijeme da ti mladi igrači u seniorskoj konkurenciji pokažu svoje znanje.

Ukoliko Hrvatski dragovoljac bude aktivno i relativno ravnopravno sudjelovao u ovosezonskom prvoligaškom društvu, ukoliko će se do same završnice boriti za ostvarenje svog jedinog cilja, očuvanja prvoligaškog statusa, mogla bi to biti jedna jako lijepa priča o hrvatskoj nogometnoj mladosti iz zagrebačkog Sigeta, gdje trenutno dvojica najstarijih igrača imaju po 26 godina.

Prva tri kola

Sezonu Crni otvaraju protiv Lokomotive, viceprvaka i finalista Kupa, u drugom kolu putuju u Koprivnicu, dok će u trećem biti domaćini Istri 1961. Iako je sezona iznimno dugačka, u kojoj će biti odigrano čak 36 utakmica, početni dojam bit će izuzetno važan za samopouzdanje mlade ekipe.

Osvojeni bod protiv Lokosa ili Farmaceuta bit će strahovit poticaj pred dvoboj s Puljanima, gdje će se u biti vidjeti kakva je stvarna snaga ovog sastava.

Kada su posljednji put boravili u društvu prvoligaša, Dragovoljci nisu igrali toliko slabo koliko su rezultati i pozicija na ljestvici tada sugerirali. Platili su tada danak neiskustvu, prvu pobjedu su u toj sezoni upisali tek u 15. kolu, što sigurno u ovoj sezoni žele izbjeći. Neće im biti nimalo lagano, ali se nadaju kako se ta 'lekcija' ipak neće ponoviti.

Želje i nade za sezonu

Pred početak nove natjecateljske sezone Hrvatski dragovoljac još je uvijek jedna velika nepoznanica. Ne može se točno procijeniti kolike su njihove mogućnosti i što se uopće može od njih očekivati.

Jedno je sigurno, želje i nade Uprave, trenera, igrača, navijača i simpatizera Dragovoljaca mogu se svesti na jedan zajednički nazivnik - očuvanje prvoligaškog statusa. Misija im je gotovo nemoguća, ali da nemaju vjere u uspjeh i ostvarenje svojih ambicija, vjerojatno se ne bi niti priključili društvu hrvatske nogometne elite?

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lovro-ZG10.07.2013. u 23:17
    teško će oni ostat, imaju poprilično mladu i anonimnu momčad
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 23:00
    jako simpatičan klub sa jako kriminalnom upravom! nažalost plesat će onoliko kolko bandić i kumovi to budu htjeli. strah me jer bi, ako im se obije o glavu, mogli završiti ko varaždin. šteta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 21:05
    po meni će odmah nazad, al nikad ne znaš
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2013. u 20:47
    neka im je sretna sezona-uspiju li ostati i stabilizirati klub bio bi to veliki uspjeh i iduća sezona bila bi puno lakša
    Obrisan korisnik