Nogomet

Sezona se zahuktava, Nijemcima i Francuzima se priključuju Englezi i Španjolci

Sportnet • petak, 16.08.2013.
Sezona se zahuktava, Nijemcima i Francuzima se priključuju Englezi i Španjolci
Foto: EPA

Kolovoz obilježava kraj "godišnjeg odmora" za nogometaše. Prošlog vikenda nova prvenstvena sezona započela je u Francuskoj i Njemačkoj, a ovog vikenda u akciju kreću i Englezi i Španjolci...

U subotu, u 19 sati susretom između Real Sociedada i Getafea počinje nova sezona španjolskog nogometnog prvenstva, popularne Primere. Ako ne buda velikih iznenađenja i ova sezona donosi borbu za naslov između dva velikana Barcelone i Real Madrida dok će svi ostali klubovi biti u drugom planu.

Branitelj naslova Barcelona sezonu otvara susretom protiv Levantea i jasno je da svi očekuju uvjerljiv ulazak u novo prvenstvo. Bit će to prilika da se na Nou Campu i službeno predstave novi trener Gerardo Martino i najveće pojačanja Neymar. Luka Modrić sa svojim Real Madridom pod ravnanjem Carla Ancelottija također ne bi trebao imati težak posao protiv Betisa.

Nakon dobre sezone koja je iza njega Ivan Rakitić je postao jedan od najvažnijih članova Seville te se od njega očekuje da bude vođa momčadi. Prvu priliku za dokazivanje imat će protiv odličnog Atletico Madrida. Od ostalih susreta sigurno treba izdvojiti i dvoboj momčadi koje su uvijek pri vrhu, a riječ je o Valenciji i Malagi.

Tjedan između prvog i drugog kola Ligue 1 najviše je radosti donio Monacu. Žalbena komisija Francuskog nogometnog saveza odlučila je kako momčadi iz Kneževine ipak nije potrebno oduzeti dva boda zbog prošlosezonskih navijačkih nereda pa će ambiciozni novak u prvoligaškom društvu drugo kolo dočekati s maksimalnim brojem bodova. Nova prepreka za Danijela Subašića i njegove suigrače bit će Montpellier, prvak iz sezone 2011./2012.

Upravo je Montpellier na otvaranju sezone stvorio probleme aktualnim prvacima, igračima Paris Saint-Germaina. Tom su prilikom Zlatan Ibrahimović i društvo osvojili tek bod, a prvu pobjedu u novoj sezoni pokušat će ostvariti u nedjelju kada im u goste stiže Ajaccio. Marseilleu slijedi domaći okršaj s Evianom, a zanimljiv bi mogao biti i okršaj Toulousea i Bordeauxa.

Najefikasniji u prvom kolu bili su nogometaši Lyona i Valenciennesa. Lavovi su Nici zabili četiri pogotka i zasjeli na vrh tablice, a u petak će imati čast otvoriti drugo kolo gostovanjem kod Sochauxa. Valenciennes je u prvom kolu s tri lopte u mreži sa svog stadiona ispratio Toulouse, a dobru će formu pokušati potvrditi na gostovanju kod Bastije.

Engleska Premier liga nakon tromjesečne pauze ponovno otvara svoja vrata i to u vjerojatno najneizvjesnijoj sezoni do sada. Nikad dosad tijekom ljetne pauze tri prvoplasirana kluba iz prethodne sezone nisu promijenila menadžere, pa je konačan ishod doista teško predvidjeti, posebno uzme li se u obzir da će prijelazni rok potrajati još dva tjedna.

Aktualni prvak nakon 26 godina ulazi u sezonu bez Alexa Fergusona i bez većih pojačanja, a dodatni začin cijeloj ligi ponovno će dati Jose Mourinho u London. Tu je i lukavi lisac Manuel Pellegrini u preporođenom Cityju, pa nas očekuje žestoka borba za naslov, ali i za prva četiri mjesta, gdje svoje mjesto vide i Arsenal, Tottenham i Liverpool.

Branitelj naslova otvara sezonu subotnjim večernjim derbijem s pobjednikom Capital One kupa i hitom protekle dvije sezone Swanseajem, Chelsea će ugostiti novog prvoligaša Hull City, a Manchester City čekati do ponedjeljka za susret s Newcastleom. Čast otvaranja sezone pripast će pak Liverpoolu i Stoke Cityju. Subota u 13.45. Utrka počinje.

Sjajno je bilo otvaranje nove sezone njemačke Bundeslige, a u drugom kolu neće biti ništa manje zanimljivo. Bayern je s Guardiolom na čelu silovito krenuo prema obrani naslova, Mandžukić mu je pomogao jednim pogotkom, a slijedi im gostovanje kod 'ranjenog' Eintrachta u Frankfurtu, koji će protiv šampiona pokušati vratiti uzdrmano samopouzdanje. "Moje je mjesto u udarnoj postavi, a ne na klupi. Trenutačno sam u životnoj formi," poručio je Srđan Lakić iz Frankfurta, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li povratak Götzea u konkurenciju za početni sastav iz iste izbaciti Mandžu.

Badelj će u Hamburgu pokušati iskoristit prednost domaćeg terena protiv Hoffenheima, dok bi napeto moglo biti u Wolfsburgu, gdje gostuje Schalke. Vukovima se nakon oporavka u konkurenciju vraća Perišić, Olić bi bez obzira na slabije izdanje u prvom kolu ipak trebao zaigrati od prve minute, a dolazak sjajnog brazilskog defenzivnog veznjaka Luiza Gustava iz Münchena otkriva njihove ovosezonske ambicije.

U subotu će navijačima Rijeke biti izuzetno zanimljivo pogledati domaći ogled Stuttgarta s Bayerom, dok je za nedjelju rezerviran okršaj povratnika Herthe i Eintracht Braunschweiga s Nürnbergom, odnosno dortmundskom Borussijom. S nestrpljenjem iščekujemo novi nastup Pierre-Emericka Aubameyanga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • etti17.08.2013. u 12:55
    Kako je neobično vidjeti Arsenal na 1. mjestu. Navijači Arsenala mogu uživati u pogledu na ovu tablicu sve do danas u 15:30h cca. Nakon toga borba za ulazak u LP po običaju
    etti
  • nido17.08.2013. u 10:07
    hel jea šou pocinje
    nido
  • Obrisan korisnik17.08.2013. u 01:21
    POČELO JE,POČELO!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2013. u 21:17
    nazalost imam feeling da je ovo jedini puta ove godine da je liverpool ispred man utd :) ali nije bitno. jedva cekam pocetak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.08.2013. u 20:45
    Ja isto mislim da nje ima samo jedan klub, jer b.d. nema siroku klupu da bi se borili u lp i prvenstvu, a sigurno ce biti drugi tako da mislim da ce ove god opet pokusat napast naslov lp
    Obrisan korisnik