Nogomet

Svađa Katalinića i Maloče i smjena trenera u Osijeku obilježili kolo u kojem su Hajduk i Dinamo došli do novih pobjeda

Piše:Ante Dubravac • ponedjeljak, 19.08.2013.
Svađa Katalinića i Maloče i smjena trenera u Osijeku obilježili kolo  u kojem su Hajduk i Dinamo došli do novih pobjeda
Foto: Duje Bonačić

Šesto kolo domaćeg prvenstva donijelo je minimalna slavlja Dinama i Hajduka te vrijednu gostujuću pobjedu Istre 1961 u Osijeku nakon koje je Tomislav Steinbrückner dao neopozivu ostavku. U derbiju na Kantridi Split je osvojio jedan bod, a sve su svojim izjavama začinili Ivan Katalinić i Mario Maloča.

Protekloga vikenda odigrano je kompletno šesto kolo MAXtv Prve lige nakon u kojem je postignuto 12 pogodaka. Dinamo i Hajduk su zabilježili domaće pobjede, Rijeka nije nastavila odličnu seriju dok je Istra 1961 došla do jedine gostujuće pobjede u ovome kolu savladavši Osijek u Gradskom vrtu. Kada se crta podvuče iako ima utakmicu više od Hajduka aktualni prvak Dinamo vratio se na vrh ljestvice.

Nakon što su u prošlom kolu neočekivano odigrali samo 1:1 protiv Hrvatskog dragovoljca nogometaši Dinama savladali su Lokomotivu rezultatom 2:1. Iako su oba kluba formalno domaćini na Maksimiru susret je odigran u Kranjčevićevoj ulici, a razlog je koncert Robbieja Williamsa koji se održao samo četiri dana prije utakmice. Iako su Modri već u mislima bilo okrenuti prema prvom susretu četvrtog pretkola Lige prvaka u kojem ih očekuje Austrija iz Beča nogometaši Krunoslava Jurčića pokazali su dovoljnu količinu ozbiljnosti da upišu nove bodove.

Pogocima Joze Šimunovića i Juniora Fernandesa Dinamo je imao mirno vodstvo do 78. minute kada je nadu Lokomotivi vratio Ante Puljić. Ipak igrači trenera Tomislava Ivkovića nisu imali snage i znanja da naprave potpuni preokret.

Poslije ispadanja u trećem pretkolu Europske lige protiv gruzijske Dile iz Gorija nogometaši Hajduka vratili su se svojim domaćim obavezama. Priliku za iskupljenje i popravak dojma imali su na Poljudu protiv Slaven Belupa.

Iako je momčad iz Koprivnice uvijek bila neugodan suparnik Bilima činjenica je da je Slaven Belupo jako loše ušao u sezonu te se trenutno nalazi na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice s osvojena samo dva boda. Domaćin je bio bolji svih 90 minuta, ali sve do 77. minute na semaforu je pisalo 0:0. Tada se u jednoj gužvi najbolje snalazi Anton maglica i osigurava Igoru Tudoru mirniji nastavak sezone.

Povratnik u društvo najboljih Hrvatski dragovoljac nastavio je s solidnim partijama i što je najvažnije sa sakupljanjem bodova. Iako je Zadar na svom terenu pogotkom Ante Sarića poveo u 24. minuti gostima su bile potrebne samo četiri minute da dođu do konačnih 1:1. strijelac je bio Jan Doležal. Veliku priliku da osigura tri boda domaćinima imao je dvadesetak minuta prije kraja susreta Želimir Terkeš, ali mu je Ivan Čović obranio udarac s bijele točke.

Očito zadovoljan s onim što su prikazali njegovi igrači predsjednik Hrvatskog dragovoljca Ivica Perković nakon susreta je rekao: "Naši mladi igrači odlično igraju i s obzirom tko je sve bio pozvan u reprezentaciju uvjeren sam kako bi izbornici trebali obratiti pozornost na nekolicinu naših igrača."

Derbi kola na Kantridi su odigrali Rijeka i Split. Domaćini su u sezonu ušli odlično te su u pet kola zabilježili tri pobjede i dva neriješena rezultata protiv Hajduka i Dinama. S druge strane Split sigurno spada u najveća razočaranja dosadašnjeg dijela sezone jer su svi u Parku mladeži očekivali više od pet osvojenih bodova nakon šest kola.

U žustroj utakmici sa čak deset žutih kartona gosti su došli u vodstvo u 15. minuti nakon što je vratar Rijeke Ivan Vargić neoprezno u svom šesnaestercu srušio Matu Bilića koji sigurno realizira najstrožu kaznu i pogađa za 1:0. Ipak do odlaska na odmor domaćini su vratili stvari na početak. Damir Zlomislić je na drugoj vratnici pronašao Leona Benka koji je svojim šestim prvenstvenim pogotkom postavio konačnih 1:1.

Pogodak kola

U susret s najviše pogodaka odigrali su Osijek i Istra 1961. Gosti su na kraju došli do zaslužene pobjede 3:1, a posebno je lijep bio izjednačujući pogodak koji je djelo Petra Franjića. Istrin igrač je u 16. minuti dobio jednu loptu na rubu šesnaesterca i neobranjivo s lijevom nogom pogodio gornji kut nemoćnog vratara Zvonimira Mikulića.

Igrač kola

Dugo je Hajduk lomio otpor čvrstog Slaven Belupa i pitanje je kako bi se sve završilo da u 77. minuti Anton Maglica nije bio koncentriran i spretan. Prvo je po desnoj strni dobro prošao Vršajević, uputio centaršut koji je došao do Mujana čiji udarac brani Rodić, ali na loptu natrčava Maglica i donosi radost svim okupljenim gledateljima na Poljudu.

Izjava kola

U najavi susreta između Hajduka i Slaven Belupa Ivan Katalinić je prokomentirao stanje na Poljudu riječima: "Kada sam ja bio trener remi kod kuće značio je otkaz, a danas se neuspjesi pretvaraju u uspjehe." Takva izjava nikako nije sjela kapetanu Hajduka koji je nakon pobjede uzvratio: "Hvala mu što nas je dodatno motivirao, ali time je samo pokazao kako je on zapravo mali trener.".

Naravno da takva izjava nije mogla ostati bez reakcije iz Koprivnice od kuda se opet, dosta oštro, oglasio Ivan Grozni: "Da je to pravi Hajduk, Maloča ne bi na Poljudu mogao ni čistiti kopačke." Možda bi najpametnije za obje strane bilo da prestanu davati izjave na tu temu i da se okrenu onome što najbolje rade, igranju odnosno vođenju momčadi.

Tragičar kola

Iako nije izravno sudjelovao na travnjaku tragičar šestoga kola je Tomislav Steinbrückner. Naime nakon poraza od Istre Steinbrückner je podnio neopozivu ostavku: "Nemam više živaca, podnosim neopozivu ostavku. Ne upirem prstom, ja sam krivac, primili smo 17 pogodaka u šest kola."

Uprava Osijeka je brzo reagirala te je vođenje prve momčadi povjerila sad već bivšem treneru trećeligaša BSK-a iz Bijelog Brda Davoru Rupniku kojeg čeka jako težak posao.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 11:37
    Dobro kolo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 11:02
    Kakve veze sa izjavom imaju Katalinicevi uspjesi??? Ovdje se samo pokazuje covjekova dvolicnost. Da je on trenutni trener hajduka dal mislis da bi na pressici rekao nesto tipa..... Mi smo mlada momcad ali stalno kukamo, trazimo krivca u drugima, Mamic nam je kriv za sve ...ma daj molim te.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 10:57
    Super si to komentirao. Ocito tebi glava nije ni za frizuru...retaju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 08:25
    Katalinić je jedan od Hajdukovih velikana, možda top 5 ljudi u povijesti kad se uzme igrački i trenerski dio.. tim više je smješno to što ulazi u rasprave sa jednim Maločom za kojeg neznam šta bi rekao osim da se nadam da će skoro neko ponudit neke pare za njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2013. u 01:54
    Ima Katalinić pravo!!! 1389. Bitka na Ksoovu! Srbi potučeni do koljena. Ubijen knjaz Lazar i svi uglednici, turcima su morali poslati žene i samu princezu da ih guze... nakon toga Srbi slave i to slavlje traje do danas. 2013. Hajduk potučen od Gruzijaca. Razguzili ih i u Splitu i u XY gradu u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik