Nogomet

Ivankovićev "dobar osjećaj" neće biti dovoljan, Dinamo za bodove mora odigrati najbolju utakmicu sezone

Damir Žbulj • četvrtak, 03.10.2013.
Ivankovićev "dobar osjećaj" neće biti dovoljan, Dinamo za bodove mora odigrati najbolju utakmicu sezone
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Dinama u drugom kolu ovosezonske Europske lige gostuju u Bugarskoj, u Sofiji, kod starog znanca Ludogoreca. Nešto malo više od godinu dana nakon legendarnog gola Domagoja Vide, koji je Modre duboko u sudačkoj nadoknadi uzvrata gurnuo u treće pretkolo, a posljedično na kraju i u skupine Lige prvaka. Možda i brže od očekivanog stigla je prilika za nove europske okršaje ova dva kluba...

Bila je to prošle sezone utakmica za pamćenje, jer nakon dugo vremena i godina 'nesretno' primljenih pogodaka u posljednjim minutama i ispadanja iz europskih natjecanja, Dinamo je bio taj koji je protivniku 'zabio nož u srce'. Bugari im to sigurno nisu zaboravili!

U aktualnoj sezoni okolnosti novog dvoboja u potpunosti su promijenjene. Dinamo više nije u Ligi prvaka, nego stepenicu niže i kroz Europsku ligu traži rezultatski uspjeh, dok je Ludogorec velikim koracima napredovao i ne samo da je izborio mjesto u skupini ovog natjecanja nego je u prvom kolu senzacionalno slavio usred Eindhovena, zasjeo na vodeće mjesto ljestvice i otvoreno najavio kako je ovogodišnja njihova ekipa u potpunosti spremna za ravnopravnu borbu sa svim suparnicima iz ove grupe.

Zagrebački Dinamo to nažalost na Maksimiru nije prikazao u prvom kolu protiv Čornomoreca.

No, dok Branko Ivanković ima "osjećaj kao i pred utakmicu u Amsterdamu 2007. godine" i veliku Dinamovu pobjedu nad Ajaxom, nema brige za Dinamovce prije ovog gostovanja u Sofiji? Pitanje je gaji li trener svoj optimizam na posljednjim predstavama svoje ekipe u prvenstvu protiv Osijeka i Zadra ili na onoj u Kupu protiv Suhopolja?

Dinamo protiv Ukrajinaca u prvom kolu nije igrao bajno, ali dok su igrači imali snage i trkački bili ravnopravni sa suparnikom, još se mogao očekivati pozitivan rezultat. Nakon sat vremena igre samo je jedna ekipa igrala na Maksimiru i ukoliko Ivanković nije ekipu za gostovanje u Sofiji pripremio i trkački, a ne samo taktički, zagrebački sastav imat će velikih problema u završnim minutama.

"Uz dužno poštovanje prema momčadi koja je prva u Bugarskoj, odlično pripremljena i jaka u svim segmentima, koja je izbacila Partizan te dobila PSV – došli smo ovdje odigrati dobru utakmicu i osvojiti tri boda. Nismo prepotentni, ali Dinamo ima kvalitetu koju je već pokazao ove sezone pa iako uvažavamo Ludogorec i dolazimo s puno respekta, imamo pravo na optimizam," najavio je Ivanković i treba se nadati kako će njegovi igrači taj optimizam i pretočiti u predstavu na terenu. Jer, niti prošlogodišnji Dinamo nije stigao do pobjede na ovom gostovanju, nego je također spasio remi u posljednjim sekundama sudačke nadoknade.

Na Rukavinu Ivanković u ovom susretu ne može računati, kao niti na Leku i Antolića, a na posljednjem treningu ozlijedio se poljski vratar Sandomierski. Ekipa koja će ove sezone u boj s Ludogorecom u potpunosti je drugačija nego ona lani. Nema u ekipi više Kelave, Vrsaljka, Vide, Tonela, Badelja, Kovačića, Tomečaka, Ibaneza, Alispahića, Calella, no, nema više niti Čačića, Jurčića pa će sigurno biti zanimljivo vidjeti i kako će se Ivanković suprotstaviti razigranim Bugarima i hoće li možda Sammira gurnuti u špicu, pored Fernandesa i El Soudanija, baš kao što su to Damir Krznar i Zoran Mamić napravili u Beču?

Zelenika bi trebao započeti među vratnicama, Pinto, Šimunović, Šimunić i Pivarić u obrani, Ademi i Brozović bit će u veznoj liniji, dok će sudbina Čopa ili Beqiraja u napadu, odnosno Pamića ili Sarea u vezi, ovisiti o načinu na kojeg Ivanković misli koristiti Sammira.

Ludogorec je ove sezone pokazao kako je puno ozbiljnija, iskusnija pa i puno kvalitetnija ekipa od one koja je lani 'popila' nespretne golove u sudačkim nadoknadama oba dvoboja s Dinamom. Na klupi im više nije karizmatični Ivajlo Petev, nego Stojče Stojev, no, okosnica igračkog kadra iz prošle godine i dalje je tu.

Ekipa je to koja je iz Europe ove sezone izbacila Slovan iz Bratislave i beogradski Partizan, a pobjeda protiv PSV-a u prvom kolu (0:2) izuzetno je upozorenje za Dinamo. Ofenzivni veznjak Marcelinho njihov je najopasniji igrač, koji će zaigrati povučeno iza jedinog isturenog napadača, ulogu koju u posljednje vrijeme igra Slovenac Bezjak, strijelac jednog pogotka u Eindhovenu.

Velika opasnost Dinamovoj obrani prijetit će s krila, gdje je odlični Virgil Misidjan, ovosezonsko pojačanje iz Nizozemske.

"Vjerujte, iako nisam prošle sezone bio član Ludogoreca, dobro sam upoznat s nesretnim ispadanjem svojih suigrača. Takvu eliminaciju nije lagano zaboraviti, ali naš jedini cilj je pobjeda. Nikakva osveta, nego samo pobjeda i nova tri boda," poručio je jedan od glavnih igrača Bugara ove sezone, Portugalac Fabio Espinho.

Europska liga, Skupina B, 2. kolo:
Ludogorec - GNK Dinamo Zagreb, 21.05 sati

Europska liga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ludogorec Razgrad3:0Dinamo
Čornomorec Odesa0:2PSV Eindhoven
1Ludogorec Razgrad 611:2+916
2Čornomorec Odesa 66:6010
3PSV Eindhoven 64:5-17
4Dinamo 63:11-81

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.10.2013. u 22:35
    Koja katastrofa u sofiji, nece tanac ni martinje docekat u dinamu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.10.2013. u 18:11
    i ja imam osjećaj.da bi dinamo danas mogao dobiti petardu.
    Obrisan korisnik
  • 280403.10.2013. u 18:00
    Kakav članak - takvi komentari. Jad i bijeda. Umjesto nekakvog poticaja za Dinamo, za hrvatski nogomet i članak i komentari pišu kao da je Ludogorec prvak Hrvatske. Svaka vam čast svima, ali mislim da nešto ipak nije u redu s vama. Nitko vam ne brani da navijate za protivnika, ali....to radite na... [više na forumu]
    2804
  • Obrisan korisnik03.10.2013. u 17:48
    kako ljudima ti vicevi o dolasku čaćića i jurčića ne dosade više? pa mislim fora je jednom, dva put može proći, ali već treći put je naporno, a da ne govorim o sto puta. pa zamislite si vic koji stalno iznova slušate, koliko može biti više smiješan i da je najbolji?
    Obrisan korisnik
  • sportoz03.10.2013. u 15:42
    Ante Čačić i Ilija Lončarević navijaju za Ludogorec danas! :)
    sportoz