Nogomet

Splitova velika pomoć za povratak Hajduka na vrh i neuspješna 'vaučerizacija' hrvatskih stadiona

Damir Žbulj • ponedjeljak, 21.10.2013.
Splitova velika pomoć za povratak Hajduka na vrh i neuspješna 'vaučerizacija' hrvatskih stadiona
Foto: FaH

Nogometaši Hajduka 13. kolo MAXtv Prve lige sigurno neće pamtiti kao nesretno, nakon što ih je pomilovala fortuna u samoj završnici utakmice kod Hrvatskog dragovoljca. Lijep je pogled s vrha ljestvice, uživa u njemu i Igor Tudor, no, svjestan je kako mu se prema Poljudu približava Lokomotiva i kako će ju biti teško zaustaviti. Zna to dobro njegov imenjak iz Pule. Ivankovićev Dinamo ne razlikuje se puno od onog Jurčićevog, samo ima i još puno slabije rezultate. Uskoro će kraj semestra, ali ocjenu si na kraju u index sigurno neće upisati Tanac...

Hajdukova fešta u Kranjčevićevoj ulici protiv fenjeraša Hrvatskog dragovoljca obilježila je 13. kolo MAXtv Prve lige, više od Dinamova posrtaja u Splitu. Iako su slavlje Bilih moglo nekako očekivati, način na kojeg su stigli do njega dodatno ih je razveselio i napunio samopouzdanjem pred nastavak jesenskog dijela sezone. Kozmička pravda ovog je puta nagradila Tudorovu ekipu za dobar nastup i velik broj stvorenih prigoda, no, kako i sam trener kaže: "žalosti ga slaba realizacija njegovih igrača. Brojni promašaji nisu bili kažnjeni, iako je Dragovoljac bio jako blizu iznenađenju.

Kaže njihov trener Davor Mladina sjetno: "Tko zna što bi bilo da je Sivonjić zabio za 2:0? Na njegovu žalost to nikada nećemo saznati. Crni iz Sigeta i dalje igraju sasvim pristojan nogomet, no, bodova nema, pratnja je odmaknula i sve je izglednije kako će u Osijeku imati glavnog konkurenta za ispadanje.

Derbi kola odigran je u Parku mladeži i baš kao i prošle sezone, kada je strijelac bio Ante Rebić, Dinamo je ponovno poražen napustio Splitov travnjak. U sličnoj utakmici egzekutor je ovog puta bio iskusni nogometni lisac Mate Bilić, koji je zabio jedini pogodak na dvoboju. Splitovci su odigrali pragmatično, na jedini mogući i ispravan način. Sačekali su bezidejne Modre u svojoj polovici te su iskoristili jednu od ne previše prilika koje su imali. Dinamovci s druge strane igraju stihijski, većinu utakmice jako sporo i potpuno neefikasno. Ivankovićev dolazak nije donio nikakav pozitivan šok, to je još bilo jasno i nakon oba europska posrtaja, a nakon dva poraza u Splitu u ovako kratkom vremenu, i od Bilih i od Crvenih, Tanac se prometnuo u trenera koji definitivno ima najviše kredita kod čelnika kluba. Možda je zato uvjeren kako radi dobar posao i kada ga netko idući put pita koju ocjenu bi si od 'jedan do pet' dao za svoj rad, možda si dodijeli i desetku.

U Istri 1961 Igor Pamić nema problema sa svojom ekipom. Momčad mu trenira dobro, fino izgledaju na travnjaku, igraju zanimljiv, čvrst i konkretan nogomet. No, izgleda kako im to često baš protiv Lokomotive nije dovoljno za pozitivan rezultat. Prije utakmice Pamić se preko službene stranice kluba dotakao arbitra subotnjeg dvoboja: "Kad bi gledali statistiku bolje da ne idemo u Zagreb, pogotovo kad se sjetimo utakmica s Lokomotivom i Zagrebom. Međutim, imam pravo nadati se da je u tom čovjeku proradila savjest zbog onog što nam je napravio na te dvije utakmice i imam pravo nadati se da će suđenje biti dobro.", dok je nakon dvoboja bio još konkretniji: "Igrači Lokomotive su bili fer i najmanje su krivi što se uvijek događa na njihovim utakmicama. Čestitam protivniku i njihovom treneru na vrhunskoj taktičkoj izvedbi i na vrhunskoj izvedbi suca Burila i njegovih pomoćnika."

Naravno, ključan trenutak dogodio se 20-ak minuta prije kraja. Penal je sviran, Trebotić ga je zabio, Paminjo će ponovno dobiti uplatnicu od disciplinskog suca Vlajčevića i teško kako će se bilo što promijeniti do novog ogleda Istre !961 i Lokomotive. Kontakt je naravno postojao, ali... procijenite sami.

Preporođeni Slaven Belupo sve manje i manje liči na momčad koja je spremna za drugoligaški nogomet, kakva je bila pod kormilom Ivana Katalinića. Sasvim izgledno kako nije samo revitalizacija Vugrinca donijela veliki pomak farmaceutima, jer su Osijek brzinski riješili u samom otvaranju dvoboja, kada Vuga niti nije bio na terenu. Ali, pozitivna atmosfera koju je donio Frančić svakako je utjecala na moral igrača, koji igraju sva bolje i koji su na najboljem putu da miljama daleko pobjegnu od opasne zone gdje su taborili većinu uvodnih kola MAXtv Prve lige. Što reći za Osijek, nego da više o njima možete pročitati u rubrici - smjena kola.

Rijeka je svoj posao u miru subotnjeg popodneva odradila očekivano protiv Zadra. Gosti su se dobro branili u prvom dijelu, no, u nastavku osovina Benko - Kramarić rješava susret u korist domaćina na Kantridi. Tjedan do novih domaćih izazova Riječani će sigurno lakše prevladati uz još jednu vrhunsku europsku poslasticu u Francuskoj protiv Lyona. Bit će užitak gledati što mogu Kekove trupe protiv zvučne ekipe koja je danas daleko od one vrhunske forme i ne može se uspoređivati s onom koja je relativno nedavno 'gazila' Dinamo u ligi prvaka.

Igrač kola

Nema dvojbi, Marko Bencun može ponijeti zasluženo ovu titulu. Osigurao je Hajduku pobjedu, nakon ulaska s klupe, s dva pogotka u nastavku utakmice, a Tudoru i suigračima donio je pogled s čelne pozicije MAXtv Prve lige.

Bencun je dijete Hajduka, koji se svojevremeno kalio u filijali Bilih u Stobreču, u Primorcu 1929, pod vodstvom Davora Mladine, sadašnjeg trenera Hrvatskog dragovoljca. Nema što, fino mu se odužio.

Pogodak kola

Teško je od 13 pogodaka u 13. kolu MAXtv Prve lige bilo izdvojiti onaj poseban, najefektniji, ali onda je izbor morao pasti an Matu Bilića, koji je srušio Dinamo i donio (cijelom) Splitu veliko slavlje.

"Zakomplicirali smo borbu za naslov, drago mi je radi nas i što smo dali priliku dalmatinskim klubovima da se bore za naslov," u odličnom je raspoloženju bio stari Hajdukovac Bilić nakon derbija.

Izjava kola

"Znali smo da nas čeka borbena i čvrsta utakmica, pripremali smo se na to jer smo znali da ćemo teško stvarati prilike protiv ovako gusto postavljenog protivnika. Ne mogu zamjeriti igračima na želji, borbenosti i pokušajima, ali danas nije išlo. Problem? Stvaramo dosta šansi, čak smo ih najmanje stvorili danas ako gledamo posljednje utakmice, no realizacija nije bila na razini. Da smo zabili prvi gol, imali bismo više prostora i to je onda potpuno drugačija utakmica," istaknuo je trener Dinama Ivanković, koji će 'više prostora' sigurno imati protiv nizozemskog PSV-a u četvrtak pa će možda njegovi igrači i više pokazati.

Voucher kola

Akcijski plan Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu, uz odluku IO HNS o 'vaučerizaciji' hrvatskih nogometnih stadiona već je u prvom kolu u potpunosti ispunio svoju svrhu. Ne zbog činjenice kako su sada navijači nahrlili u svoje klubove po vouchere za gostovanja, nego da je u potpunosti ujedinio navijačku scenu u Hrvatskoj i suzbio bilo kakve međusobne organizirane nerede navijačkih skupina. Dinamovi navijači u prijateljskom su okruženju domaće tribine Parka mladeži pratili utakmicu u Splitu, Hajdukovi navijači su se uz pomoć Zagrepčana smjestili na domaću tribinu stadiona u Kranjčevićevoj, dok je na identičan način u Koprivnici Kohorta pratila dvoboj Osijeka protiv Slaven Belupa. I sve dok postoji zajednički cilj, navijačke skupine bit će ujedinjene protiv ove rigorozne odluke HNS-a.

Smjena kola

U Osijeku nema mira! Davor Rupnik nije dobio priliku niti do kraja polusezone na klupi Bijelo-plavih. Rupnik je u kolovozu naslijedio Steinbrücknera, upisao je i vrijednu domaću pobjedu protiv Hajduka, no, prema mišljenju Uprave, izgleda kako nije dobro radio svoj posao. "Odlazim mirna srca, moji suradnici i ja smo učinili sve što je bilo u našoj mogućnosti i svaki dan smo mirno odlazili spavati. Nažalost, ja nisam imao priliku napraviti selekciju, kao ni odraditi pripreme. Prihvaćam svoj dio odgovornosti, no mislim da bi glavnu odgovornost trebali prihvatiti oni koji su klub doveli u ovo stanje. Ne bih sada ovako o imenima, no jasno je da nije bilo jednostavno raditi u ovoj situaciji i vjerujem da sam zaslužio još vremena na klupi," oproštajno je poručio Rupnik.

Novi trener bit će Ivica Kulešević, koji je odličan posao radio s juniorima Osijeka u omladinskoj školi, no, u turbulentnim vodama u Gradu na Dravi, neće mu biti nimalo lako. Ovu priliku možda je zaslužio i puno ranije.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.10.2013. u 22:17
    Ako ovo nije neka kvaliteta sta je bila Liga 16...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2013. u 21:50
    nije neka kvaliteta nogometa,al bar je zanimljivo,4 kluba u samo bod razlike,to privlači publiku,još da je riješit ove strahovladare iz rusanove...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2013. u 16:11
    S druge strane Splitu se nad glavu pojavila afera sa HACom i HGKom. Tko zna spavaju li Žužuli mirno i kako će se sve ovo rasplesti... Vrijeme će biti sudac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.10.2013. u 16:03
    Žbulj koji si ti da ne kažem što,neuspješna vaučerizacija, pa koliko mi je poznatao na svim stadionima su bili gostujući navijaći i nije upaljena ni jedna baklja a kamoli bačena što znaći da je cilj postignut.Znaći svi su dobrodošli na stadione ali bez pizdarija koje vi novinari podržavate... [više na forumu]
    Obrisan korisnik