Nogomet

Vikend u znaku El Clasica, derbi u Londonu u sjeni velikog okršaja na Camp Nouu

Sportnet • petak, 25.10.2013.
Vikend u znaku El Clasica, derbi u Londonu u sjeni velikog okršaja na Camp Nouu
Foto: EPA

Novi nogometni vikend diljem Europe donosi niz zanimljivih utakmica, ali jedna se posebno ističe - a to je El Clasico. U Barceloni gostuje najveći rival madridski Real pa je tako i veliki dvoboj Chelseaja i Manchester Cityja u sjeni te utakmice...

Španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se utakmicama 11. kola, a sve oči biti će uperene u Camp Nou na koji dolazi najveći rival Real Madrid. Prvi ovosezonski El Clasico Barcelona dočekuje s prvog mjesta i tri boda više od Kraljevskog kluba. Odličan start u prvenstvu i osam pobjeda u nizu Barcelona je malo pokvarila u prošlom kolu kada je kod Osasune odigrala samo 0:0.

U odnosu na prošlu sezonu oba kluba su promijenili trenere, Barcelona je dovela Neymara na što je Real odgovorio transferom Garetha Balea iz Tottenhama. Unatoč svemu glavne zvijezde i igrači oko kojih se sve vrti ostali su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. I dok gostujući strateg nema problema s ozljedama Gerardo Martino ima velike brige oko sastavljanja obrane.

Od ostalih susreta zanimljivi dvoboji se očekuju u susretu između Villarreala i Valencije te Getafea i Athletic Bilbaa. Drugoplasirana momčad prvenstva Atletico Madrid povratak na pobjedničke staze tražit će protiv Betisa.

Neočekivano, najvažniji okršaj devetog kola Serie A je onaj između Intera i Verone. Mazzarrijev Inter je solidno krenuo u sezonu, ima 15 bodova i nalazi se na petom mjestu na ljestvici. S druge strane je Verona, jedno od najvećih iznenađenja sezone, koja nakon serije odličnih nastupa zauzima čak četvrto mjesto sa 16 bodova.

Roma, vodeća momčad lige, pokušat će seriju pobjeda nastaviti i na gostovanju kod Udinesea. Gosti jesu favoriti, no Udinese je svih deset bodova osvojio na domaćem terenu, gdje u ovoj sezoni još nije poražen. Dvije momčadi koje love Romu, Juventus i Napoli, imaju domaće utakmice. Juventus je nakon poraza u Firenci i Madridu iskupljenje traži protiv Genoe, koja je nakon povratka Gasperinija osvojila četiri boda u dvije utakmice. Napoli, pak, igra s desetoplasiranim Torinom.

Fiorentina, koja također ima 15 bodova, igra u gostima kod Chieva, trenutno tek 19. s četiri osvojena boda i serijom od četiri poraza. Milan igra kod Parme i traži prvu gostujuću pobjedu. Od ostalih utakmica treba spomenuti i Lazio, koji je također razočaravajuće krenuo u sezonu. Spominje se i mogući otkaz Vladimiru Petkoviću, te postaje imperativ upisati domaći trobod protiv Cagliarija.

Deseto kolo njemačke Bundeslige otvorit će u petak navečer Stuttgart koji nije izgubio već šest utakmica zaredom u domaćem prvenstvu. Protivnik mu je Nürnberg koji uz Freiburg jedini nema još pobjede ove sezone. Aktualni prvak Bayern nakon odlično obavljenog posla u Ligi prvaka na svom terenu dočekuje Herthu kojoj zasad dobro ide i drži četvrto mjesto.

Derbi desetog kola, ujedno i jedan od najvećih u Njemačkoj, igraju Schalke i Borussia Dortmund. Na Veltins Areni će se susresti dva velika rivala iz područja Ruhra nakon što su u Ligi prvaka snage odmjerili s momčadima iz Londona - Chelseajem i Arsenalom. Žuto-crni su u boljoj formi i pokušat će pobjedom zadržati priključak za Bavarcima na vrhu ljestvice.

Bayer iz Leverkusena ima sjajno raspoložene napadače Sama i Kiesslinga, te će uz njihovu pomoć loviti tri boda protiv Augsburga čiji vratar mora dobro provjeriti svoju mrežu prije utakmice. Olićev i Perišićev Wolfsburg ugošćuje Werder, dok Badelj i Iličević putuju u Freiburg. Kolo zaključuju Eintacht (F) i Borussia (M).

Novo kolo francuskog nogometnog prvenstva, 11. po redu otvorit će u petak treća i četvrta momčad tablice, Nantes i Lille. U slučaju da pobijedi, Nantes će preskočiti svog suparnika i zasjesti na treće mjesto, možda se čak i poravnati s Monacom u borju bodova.

Momčad iz kneževine ugostit će Lyon u jednom od nedjeljnih derbija. Nakon što je ispustio pobjedu protiv Sochauxa u prošlome kolu, Monaco će pokušati ponovo napasti prvo mjesto koje trenutno drži PSG. Parižani će u posljednjoj utakmici ići kod Saint Etiennea, a zanimljivu utakmicu trebali bi odigrati i Bordeaux i Montpellier.

U preostalim utakmicama susrest će se momčadi drugog dijela tablice, a Marseille će se pokušati približiti "gornjem domu" u domaćoj utakmici s Reimsom, dok će to isto pokušati napraviti i Nica koja ima jednak broj bodova kao Marseille, a igra u gostima protiv Bastije.

Deveto kolo Premier lige nudi veliki derbi na na Stamford Bridgeu, gdje Chelsea dočekuje Manchester City u susretu trenutno drugoplasirane i četvrtoplasirane momčadi lige. Oba sastava u utakmicu ulaze s dvije uzastopne prvenstvene pobjede, ali i uspješnim nastupom u Ligi prvaka sredinom tjedna. Bit će to ujedno i prvi otočki ogled Josea Mourinha i Manuela Pellegrinija, dvojice bivših trenera madriskog Reala, koji su Primeru ovoga ljeta zamijenili Premiershipom.

Vodeći Arsenal nakon neuspjeha u Ligi prvaka gostuje kod Crystal Palacea, koji se u međuvremenu oprostio od menadžera Iana Hollowayja, dok će trećeplasirani Liverpool na Anfieldu protiv West Bromwich Albiona tražiti nastavak uspješnog niza od tri utakmice bez poraza.

Manchester United i dalje ne briljira izvedbama, a dodatnu mu je "medvjeđu uslugu" učinila i autobiografija Alexa Fergusona, o kojoj se cijeloga tjedna priča u Engleskoj. Ipak, momčad Davida Moyesa svladala je Real Sociedad, pokazala napredak i protiv Stoke Cityja tražit će priključak s vodećom četvorkom lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom25.10.2013. u 23:46
    El clasico je na Poljudu
    The Phantom
  • bboyshr25.10.2013. u 23:15
    Nije samo londonski derbi u sjeni,u isto vrijeme igra Haj-Lok. Navodno Tata Martinez htio posuditi Maloču i Milovića da si pokrpa obranu. Ahahaha...Ovako Real vjerojatno dobija
    bboyshr
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 21:16
    mislim da će real dobit, prejaki su. luka i sudac su prevaga
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 19:18
    10. kolo, a Tata Martino ima problema sa sastavljanjem obrane. Nije to neka novost al imali su fakat dosta vremena da dovedu nekog
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.10.2013. u 17:53
    00:00 Tottenham - Hull City ?
    Obrisan korisnik