Rukomet

Hrvatska kreće po europsko zlato koje nedostaje, Šveđani uz domaćinsku atmosferu žele iznenaditi

Piše:Zvonka Keliš • subota, 11.01.2014.
Hrvatska kreće po europsko zlato koje nedostaje, Šveđani uz domaćinsku atmosferu žele iznenaditi
Foto: EPA

Hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju ždrijeb je uoči nove europske smotre smjestio u itekako zanimljivu skupinu D u kojoj se kao njen najveći suparnik za sam vrh skupine ističe Švedska. I dok će Šveđani biti skoro kao domaćini u Kopenhagenu, Bjelorusi će tražiti svoju priliku za što bolji rezultat, dok će Crna Gora pokušati iznenaditi i uzeti pokoji bod ili dva.

Hrvatska

Osvajač tri brončana odličja s protekla tri velika rukometna natjecanja (Europsko prvenstvu Srbiji 2012., Olimpijske Igre u Londonu 2012. te Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 2013.), rukometna reprezentacija Hrvatske, u novome europskom ciklusu, na novoj europskoj smotri želi se konačno popesti na sam vrh i okititi onim sjajnim europskim zlatom koje toliko nedostaje u hrvatskoj riznici. Posljednjih godina polufinala su bila ključna prepreka koja nikako nije bilo premostiva, stoga Euro u Danskoj nosi novu priliku za taj toliko željeni korak dalje i osvajanje nešto sjajnije medalje.

Hrvatska na Europsko prvenstvo dakle stiže kao prva reprezentacija u povijesti koja je istovremeno čuvala brončana odličja sa sva tri velika rukometna natjecanja, no isto tako u Dansku stiže kao jedna od rijetkih momčad koja tijekom pripremnog razdoblja gotovo da i nije muku mučila s ozljedama.

Krenuli su Kauboji dan poslije Božića put Umaga gdje su u dva naporna ciklusa odradili zanimljive treninge te su, kako tvrdi izbornik Slavko Goluža, uigrali neke nove akcije upravo za pohod na europsko zlato. Nakon prvog dijela priprema Goluža je s liste mogućih putnika izostavio igrače CO Zagreba Luku Stepančića, Lovru Šprema te Sandra Obranovića, dok je nakon dva pripremna slavlja nad Tunisom (31:24, 24:20) zbog ozljede otpao iskusni lisac Blaženko Lacković. Hrvatski izbornik potom je odlučio preostalih 18 igrača povesti na sjever gdje će konačnih 16 biti poznato večer prije prvog nastupa na natjecanju.

Unatoč izostanku Haubice iz Novog Marofa, stručni stožer Hrvatske trebao bi imati slatke brige gotovo na svim pozicijama koje popunjavaju jedni od najboljih rukometaša svijeta. Pravi predvodnik i zvijezda, koji je učio od još jednog velikog vođe, Ivana Balića, u Danskoj će zasigurno biti Domagoj Duvnjak, aktualni osvajač Lige prvaka sa svojim HSV-om. Popularni Dule u pravom je naponu snaga, zdrav i u top formi da predvodi svoje suigrače do novih sjajnih rezultata.

Kada se izvrsnom Duvnjaku pridodaju pravi kapetan Igor Vori, hrvatska hobotnica Mirko Alilović, kao i iskusni Venio Losert, ali i sjajna i eksplozivna krila Čupić, Horvat i Štrlek bojazni za hrvatske redove i navijače ne bi trebalo biti. Ne smije se izostaviti ni Marko Kopljar koji svoju kvalitetu dokazuje u francuskom PSG-u, a tu je i stup hrvatske obrane Jakov Gojun koji će se, kao i uvijek, potruditi zaustaviti baš svakog tko mu se nađe na putu. Priliku da pokaže što zna strpljivo će u Danskoj čekati i mladi Stipe Mandalinić koji bi svojim odličnim šutom mogao iznenaditi baš svakog hrvatskog suparnika.

"Mi igrači jedva čekamo da počne Euro i da pokažemo da smo prava reprezentacija koja uvijek puca na najviše. Optimisti smo te se nadam da ćemo prenijeti četiri boda u drugi krug, a iako se od nas uvijek očekuje borba za medalje vidjet ćemo dokle ćemo dogurati", kazao je uoči Eura Duvnjak, dok je izbornik Goluža dodao: "Očekujem da u Danskoj damo sve od sebe, da idemo iz utakmice u utakmicu, imamo vruće srce i hladne glave te da u svaki susret ulazimo maksimalno. Želimo pokazati našim navijačima da ćemo uistinu ostaviti srce na parketu."

U samoj skupini koju otvara zanimljivim ogledom s Bjelorusijom Hrvati ne bi trebali imati problema te bi se na otvaranju te potom u ogledu s Crnogorcima trebali dobro zagrijati i najbolje uigrati za pravi dvoboj skupine D, onaj s reprezentacijom Švedske koju čeka Brondby dvorana puna domaćih navijača pred kojom bi Hrvatska trebala imati svoj prvi jači test na Euru pred odlazak u drugi krug sa željena četiri boda.

Švedska

Uvijek zanimljiva reprezentacija Švedske pod vodstvom dvojice iskusnih rukometnih stratega Staffana Olssona i Ole Lindgrena na novo veliko natjecanje stiže s velikom željom da praktički kod kuće i pred domaćinskom atmosferom napravi pravi mali podvig. Europske smotre nisu do sada bile sretne za Šveđane koji su prije dvije godine u Srbiji osvojili 12. mjesto, dok su u Austriji 2010. godine bili tek 15. No, pokazali su se švedski momci ubrzo na Olimpijskim igrama na kojim su se okitili sjajnim srebrnim odličjem izgubivši u finalu od moćnih Francuza. Ni Svjetsko prvenstvo početkom protekle godine nije bilo uspješno za Šveđani koji zbog poraza od Crnogoraca u kvalifikacijama nisu ni vidjeli Španjolsku.

Novo veliko natjecanje, međutim, nosi i nove velike motive koji su lagano narušeni u studenom kada je po nož zbog ozljede ramena morao njihov najbolji igrač i predvodnik, Kim Andersson. Velik je to gubitak za ove Skandinavce koji će tako svoju igru morati temeljiti na svojoj poznatoj čvrstoj obrani u kojoj prednjače Tobias Karlsson i Magnus Jernemyr, kao i uvijek brzim krilima Jonasom Källmanom te najboljim strijelcem Igara u Londonu Niklasom Ekbergom.

Tu je i trenutno najbolji strijelac Lige prvaka, 23-godišnji član DROTT Halmstada Magnus Persson koji bi zajedno uz Aalborgova Johana Jakobssona trebao najbolje moguće zamijeniti ozlijeđenog Anderssona. U skupini ključnih karika ove ekipe nikako se ne smiju zaboraviti ni član RN Löwena Kim Ekdahl Du Rietz, kao ni vratar Johan Sjöstrand koji će zadati muke mnogim protivnicima.

Vidjelo se to i na Memorijalu Domingo Barcenas na kojem je Švedska testirala svoju spremnost. Iako je u prvom susretu poražena od Brazila 29:31, u narednom je svladala Egipat 23:21 da bi na koncu turnira bila poražena od Španjolske 22:28. Vrijeme je potom bilo za nova dva ogleda Španjolske i Švedske, i dok su svjetski prvaci ponovno slavili prvi puta (28:24), u uzvratnom ogledu treća je bila sreća za Šveđane koji upisuju veliku pobjedu 30:25.

"Naš je prvi cilj prolazak u drugi krug, a potom ćemo vidjeti koliko daleko možemo dogurati. No, jasno je da će biti iznimno teško doći do polufinala ukoliko dalje prođeš bez osvojenih bodova stoga se nadamo da ćemo uspjeti sa sobom dalje ponijeti i pokoji bod", kazao je uoči Eura u Danskoj švedski trener Olsson.

Bjelorusija

U svom drugom europskom pohodu u povijesti, nakon još povijesnijeg prvog u uistinu prvom dvoboju Europskog prvenstva uopće održanog u Portugalu kada je senzacionalno svladala Njemačku 24:23, reprezentacija Bjelorusije najavljuje uzdizanje bjeloruskog rukometa na neke bolje i više grane. Povratkom njihova najboljeg igrača i sjajnog člana moćne katalonske Barcelone, Sjarheja Rutenke, ova je momčad već napravila pola posla. Momci Iourija Chevtsova tako su se u 2013. ukazali i na Svjetskome prvenstvu gdje su osvojili 13. mjesto te se stoga sada okreću novim izazovima.

Uz glavnoga vođu Sjarheja Rutenku koji svoje suigrače uvijek diže na nivo više tu je i njegov mlađi brat Dzianis, dok će se mnogo toga pitati i preostalu trojicu igrača Dinamo Minska predvođenu kapetanom Dzmitrijem Nikulenkauom. Uz njih dosta će toga ovisiti i o igraču Meškov Bresta Maksimu Baranau stoga vrijedi pripaziti na ove bjeloruske momke koji su se proteklih tjedana pripremali na dva mini turnira.

Nakon što su osvojili Kup u Švicarskoj gdje su na otvaranju poraženi od domaćina, bolji su bili od Egipta i Rusije da bi u drugome pripremnom turniru, Provident kupu u Mađarskoj iznenadili slavljem nad Poljskom nakon čega poraženi bivaju od domaćina te reprezentacije Češke, ali i gube pivota Meškova Viachaslau Šumaka koji zbog puknuća ruke neće zaigrati u Danskoj, dok manje probleme imaju i Babičau, Tsitou te vratar Čarapenka, no isti bi u Danskoj trebali biti u top formi.

"Moramo si postaviti više ciljeve nego do sada, naime, nakon nekoliko godina rada u reprezentaciji znam što su sve moji igrači sposobni. Mnogo smo napredovali u ovome periodu, igramo mnogo brže i psihički smo i fizički spremni ostvariti nove ciljeve. Moramo biti hrabri i reći kako ćemo se dobro potući", jasno je otkrio bjeloruske planove izbornik Chevstov.

Crna Gora

Pomlađena reprezentacija Crne Gore u svojoj je kratkoj povijesti upisala po nastup na europskom kako i svjetskom natjecanju. Prije šest godina Crna Gora osigurala je svoje mjesto na Euru u Norveškoj, a predvođena trenerom Zoranom Kastratovićem pokazala je pravi borilački duh, kao i snažne vanjske igrače te brzu kontru kao adute svoje igre. Upravo tako iznenadila je sve izbacivši Švedsku te osiguravši plasman na SP u Španjolskoj protekle godine da bi u borbi za ovogodišnji Euro dva puta bila bolja o Njemačke koja tako neće nastupiti u Danskoj.

Ovoga će puta samim Crnogorcima biti mnogo teže no do sada budući da na Euro stiže u potpuno pomlađenom sastavu te s podosta problema s ozljedama. Prvi je s popisa putnika zbog ozljede koljena otpao kapetan Draško Mrvaljević da bi na pripremnom turniru u Skoplju u zdravstvene probleme upali i Stevan Vujović, Mirko Milašević, Vasko Sevaljević te Nemanja Grbović, no za iste je izbornik Kastratović, koji je sezonu otpočeo kao trener Vardara, uvjeren kako će biti spremni za Europsko prvenstvo.

Osim na turniru u Makedoniji, Crna Gora je svoju spremnost testirala i protiv reprezentacija Makedonije i Srbije protiv kojih je upisala dva neugodna poraza (33:27, 32:25), no Kastratović je i dalje pozitivan budući da je dobio priliku da imenuje novog kapetana Mladena Rakčevića, kao i da iskuša svoje mladce među kojima se našao i igrač Karlovca, Vuko Borozan koji će se zasigurno pokušati izboriti za priliku i pritom je dobro iskoristiti. Uz novog kapetana Rakčevića glavne će snage Crne Gore biti vratar Rade Mijatović, kao i srednji vanjski Mirko Milašević, jedina preostala trojica koja su osigurala svojoj momčadi nastup na Euru 2008.

"Činjenica da smo se kvalificirali za Europsko prvenstvo je već velik uspjeh. No, ne idemo se u Dansku predati, već ćemo pokušati iznenaditi Švedsku već u prvome susretu. Želimo igrati dobro i pokazati Crnogorcima kako ova reprezentacija ima budućnost. Bilo bi stoga odlično kada bismo uspjeli proći skupinu, no realno gledajući prolazak dalje bio bi prava senzacija usporediva s osvajanjem medalje", pojasnio je kapetan Rakčević.


Skupina D smještena u Kopenhagenu dakle donosi uistinu zanimljive i uzbudljive dvoboje među kojima će onaj najbolji biti rezerviran za posljednji dan natjecanja u skupini, naime, na teren će tada reprezentacije Hrvatske i Švedske koje bi snage trebale odmjeriti za sam vrh skupine. U dosadašnjih 1 međusobnih ogleda ove su dvije momčadi uvijek pružile onu pravu borbu stoga vrijedi vidjeti mogu li Kauboji do osmog međusobnog slavlja te kome će se ostvariti želja da u nastavak natjecanja prođe s četiri osvojena boda. Prije toga Hrvati ne bi trebali imati većih problema s Bjelorusijom protiv koje, kako i sami kažu, ukoliko zaustave Rutenku napravili su 90% posla te bi trebali upisati i treću pobjedu nad ovom reprezentacijom, dok bi protiv Crne Gore trebali bti uvjerljivi kao i u njihovu dosadašnjem jedinom ogledu.

Švedska i Bjelorusija bi, pak, u drugome kolu također trebale pružiti napet dvoboj budući da je njihov prvi i jedini do sada završen s tijesnih 29:28 u korist Šveđana koji s Crnom Gorom imaju odličan omjer, naime, u četiri ogleda upisana su tri sigurna slavlja te tek jedan nesretan poraz. Za sam kraj natjecanja po skupinama gledatelji će u Brondby dvorani moći vidjeti i što su za kraj pripremile ekipe Bjelorusije i Crne Gore te može li potonja ekipa upisati prvu pobjedu nad Rutenkom i društvom.

Skupina D:

13. siječnja:
Hrvatska - Bjelorusija 18:00
Švedska - Crna Gora 20:15

15. siječnja:
Crna Gora - Hrvatska 18:00
Bjelorusija - Švedska 20:15

17. siječnja:
Hrvatska - Švedska 18:00
Bjelorusija - Crna Gora 20:15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 20:56
    Repka je jaka i već u ovom sastavu igra 2-3 velika natjecanja tako da imaju iskustva i samopouzdanja,svi ih respektiraju i boje ih se osim Francuske i to im je prednost,vjerujem u odličan rezultat iako će ehf gurati skandinavce zbog gledanosti,ali to je nažalost tako u rukometu
    Obrisan korisnik
  • nido12.01.2014. u 17:57
    Kako vi serendate bezveze kao da samo Duvnjak ima od top playera. Ima Dule, Marko, Cupic, Gojun, Mirko....momci su extra i mogu do kraja uz malo srece!
    nido
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 14:58
    Dečki dajte pa još nije ni počelo EP, malo optimizma, podržimo repku barem radi navijanja PA DOVRAGA valjda zaslužujemo i mi malo (MALO)radosti!!!??????
    Obrisan korisnik
  • Nenad6212.01.2014. u 11:36
    Kao i obicno, prilicno nerealno, nemate na cemu graditi toliki optimizam, osim Duvnjaka, sve ostalo je sumnjivo za velika dela. Ulazak u cetiri veliki uspeh.
    Nenad62
  • Obrisan korisnik12.01.2014. u 04:28
    od portugalskog zlata nikad slabija repka, predviđam borbu od 5-8 mj
    Obrisan korisnik