Nogomet

Četverostruki prvaci svijeta nisu protivnik kojeg se smije unaprijed otpisati

Piše:Mihaela Bradovski • utorak, 06.05.2014.
Četverostruki prvaci svijeta nisu protivnik kojeg se smije unaprijed otpisati
Foto: EPA

Bez obzira na igrače s kojima raspolaže, Italija je uvijek jedan od glavnih kandidata za visoki plasman. Cesare Prandelli vodi Talijane u Brazil u sjeni nekih drugih reprezentacija, međutim toliko puta kroz povijest pokazali su kako nisu protivnik koji se smije otpisati...

Reprezentacija Italije ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva dočekala je u četvrtoj jakosnoj grupi, u skupini D nalazi se u društvu Engleske, Kostarike i Urugvaja, no kao jedna od nacionalnih vrsta s velikom tradicijom na svjetskim smotrama zasigurno u Brazil putuje s većim očekivanjima od onih koje javno prezentiraju njeni pojedinci.

Slika 1 od 1.
Foto: Bernard Jurišić

Talijanski nogometaši četiri su puta bili prvaci svijeta, posljednji put 2006. godine, a zanimljivo je da je u oba izgubljena finala bolji bio domaćin nadolazećeg Prvenstva Brazil, jedina vrsta koja ima jedan osvojen naslov više.

U ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva upravo su Talijani bili ta europska reprezentacija koja je prebačena iz četvrtog pota u drugi i samim time kreirala jednu od najjačih skupina u Brazilu. Dok su Kostarikanci ionako autsajderi skupine, Englezi i Urugvajci nikako nisu mogli biti zadovoljni činjenicom da su u svoje društvo dobili Italiju čime je postalo jasno kako će jedna od reprezentacija s velikim ambicijama već u grupnoj fazi završiti natjecanje.

Za Talijane vole reći kako su idealna reprezentacija za turnirski sustav natjecanja, u većini slučajeva su među najpripremljenijim reprezentacijama za takav sustav igranja i ne treba sumnjati da će Cesare Prandelli i u Brazil odvesti motiviran i spreman kadar.

Put do Brazila

Ždrijeb kvalifikacija smjestio je Italiju u skupinu s Danskom, Češkom, Bugarskom, Maltom i Armenijom. Iako je squadra Cesarea Prandellija kvalifikacijski put otvorila remijem u Sofiji uslijedile su četiri uzastopne pobjede, dvije protiv Malte te protiv Armenije i Danske.

Raspored na SP-u

Skupina D:

14.6. 00:00 Engleska - Italija (Manaus)
20.6. 18:00 Italija - Kostarika (Recife)
24.6. 18:00 Italija - Urugvaj (Natal)

Jedini protivnik koji je uspio svoju mrežu očuvati netaknutom bila je Češka; dvoboj u Pragu završio je bez pogodaka, a nakon talijanske minimalne pobjede nad Bugarskom upravo je nova utakmica s Česima donijela i konačnu potvrdu plasmana na SP. Iako su gosti u Torinu na poluvrijeme otišli s minimalnih 1:0, svega tri minute drugog dijela bile su potrebne Talijanima da, preko Chiellinija i Balotellija, preokrenu i ostvare povijestan rezultat.

Na dvije utakmice bez rezultatskog značaja kratko se osvrnuo i Prandelli u razgovoru za World Soccer. "Plasirali smo se dvije utakmice prije kraja i to je nešto što Italija nikada ranije nije ostvarila. Godina iza nas vrlo je dobra godina za ovu Italiju, godina koja nam je donijela pozitivan pomak, svakako nešto što nas veseli pred veliko i bitno natjecanje kao što je ovo pred nama."

Nakon čekiranja karte za Brazil kvalifikacije su zaključene s dva identična remija; 2:2 u Kopenhagenu te u Napulju protiv Armenije.

Arhitekt Pirlo i Juventusova 'veza'

S 35-godina na leđima Andrea Pirlo najjača je talijanska karika, l'architetto Prandellijeve momčadi, igrač kojem u Italiji zazivaju izdanje iz 2006. godine kada je u tri utakmice na putu do zlata proglašen najboljim na terenu, uključujući i finale. Osim svojih liderskih sposobnosti, koje se idealno nadopunjavaju s njegovom pozicijom u središnjici, prvi je izbor pri izvođenju prekida.

Povijest na svjetskim prvenstvima

Prvaci:
1934., finale protiv Čehoslovačke
1938., finale protiv Mađarske
1982., finale protiv Zapadne Njemačke
2006., finale protiv Francuske

Finalisti:
1970., finale protiv Brazila
1994., finale protiv Brazila

U 776 kvalifikacijskih minuta postigao je jedan zgoditak, jednom se u strijelce upisao i na Konfederacijskom kupu, no u Brazilu je pažnju cjelokupne javnosti plijenio ukupnim dojmom. Na njega se u svojoj najavi skupine posebno osvrnuo i izbornik Engleske Roy Hodgson. "Respektiramo sve u talijanskom kadru, ali ako bih opasnosti morao dati ime bio bi to Pirlo. U posljednjih deset godina Italija ima igru upravo zahvaljujući njemu."

O lideru današnje Italije njegovi reprezentativni i klupski kolege govore samo biranim riječima. "Kada ispred sebe vidite igrača poput Pirla, to je sve što možete tražiti kao branič. Kada mu date loptu jednostavno znate da će on momčad pokrenuti prema naprijed. On je kao ulje u našem motoru", objašnjavao je Chiellini predstavnicima medija u lipnju prošle godine, a na njegove se riječi nadovezao i Gianluigi Buffon. "Teško je ne sjesti i uživati kada vidite Pirla u akciji. Znam kakav je to osjećaj jer ga gledam već godinama."

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Još jedan od veterana, ali i ključnih igrača upravo je Buffon, Pirlov klupski kolega i temelj talijanske obrane, njenog zaštitnog znaka. Uz Buffona i Pirla osvajač Scudetta talijanskoj je vrstu kroz kvalifikacije dao i stupove obrambene linije Andrea Barzaglija i Giorgija Chiellinija, osam nastupa upisao je i Leonardo Bonucci, jedan manje Claudio Marchisio te Pablo Osvaldo, nakon Marija Balotellija najbolji strijelac Azzurra s četiri zgoditka.

Uigranost je svakako jedna od prednosti Prandellijeva sastava, a bit će zanimljivo vidjeti u kakvom će izdanju u Brazilu biti Alessio Cerci, krilni igrač s kvalitetnim driblingom i pucačkim sposobnostima te brzinom.

Što bi moglo odlučiti?

Talijanski izbornik Cesare Prandelli na glasu je kao mudar taktičar i odličan motivator, a mnogi su mišljenja kako je jedan od rijetkih koji uspijeva izvući ono najbolje iz Marija Balotellija. Upravo je Balotelli jedan od značajnijih igrača Azzurra, napadač koji je kvalifikacije zaključio s pet pogodaka u 373 minute na terenu, no njegov temperament ujedno je i jedna od potencijalnih opasnosti po uspjeh u Brazilu. Osim toga, Giuseppe Rossi tek je početkom svibnja završio četveromjesečnu fazu oporavka nakon ozljede koljena te je Prandelli talijansku javnost zamolio da smanji pritisak na 27-godišnjaka.

"Uvijek kada me netko priupita za Balotellija sjetim se anegdote s Robertom Mancinijem. Priupitan smatra li da Mario treba pomoć psihologa odgovorio je negativno, uz dodatak kako psihologa treba osoba koja ga ima u svojoj momčadi. Moje je mišljenje, a to sam i ranije govorio, da se Mario s nama, u dresu reprezentacije, nikada nije ponašao čudno, divlje ili ekscentrično. Jasno, riječ je o posebnom pojedincu, ali jednako tako vrlo senzibilnoj osobi, 100-postotnom talijanskom nogometašu sa strašnom kvalitetom. Onaj dan kada sam shvati svoj puni potencijal bit će sretan dan za talijanski nogomet. Nadajmo se svi da taj dan može doći u Brazilu."

Utakmicu otvaranja protiv Engleske Italija igra u gotovo tri tisuće kilometara zračne linije udaljenom Manausu te i sam Prandelli ovo dugo putovanje vidi jednom od mogućih mina na zacrtanom putu svog sastava. "Putovanja, posebno ona dugotrajna, remete program treninga, ali i odmora, onog pravog kvalitetnog odmora. Još kada ste svjesni da vas za tri, četiri dana čeka nova utakmica jasno je da će to biti jedan od izazova s kojima ćemo se morati nositi što ćemo bolje moći."

Što mogu u Brazilu očekivati Talijani su otkrili u lipnju prošle godine na Konfederacijskom kupu i tu su u velikoj prednosti prije svega pred europskim protivnicima Englezima. Tamošnju klimu već su imali prilike osjetiti na svojoj koži, a da su i "u prvom pokušaju" bili uspješni govori njihov rezultatski uspjeh, odnosno dolazak do polufinala natjecanja.

Na korak do najvažnije utakmice Kupa zaustavila ih je Španjolska, no upravo iz tog susreta Prandelli izvlači i neke ohrabrujuće dojmove. "Vjerujem da će se mnogi igrači složiti sa mnom u tvrdnji da smo najbolju igru u 2013. godini pružili protiv Španjolske u polufinalu Konfederacijskog kupa. U drugom poluvremenu Španjolska je bila daleko od dominacije te smo joj zadali mnogo problema."

Oprez u najavama, uzdanje u tradiciju i mentalnu pripremu

Prolazak skupine Prandelli i ostatak društva, barem u javnim istupima, vide kao onaj najvažniji, sveti cilj odlaska u Brazil, uzdajući se da će se sa što jačim protivnicima na drugoj strani javiti i to jača Italija. U najavnim izjavama Talijana ispred svega prevladava oprez, vjerojatno u cilju skidanja dijela pritiska od strane medija i navijača.

"Svi zajedno očekujemo probleme vezane za klimu u Brazilu. S tim smo se susretali prošlog ljeta, vrućine su u pojedinim trenucima bile zabrinjavajuće stoga smo tražili od Fife mini pauze kako bi igrači mogli popiti tekućinu."

U veljači 2014. godine glavni liječnički zastupnik u Fifi prihvatio je zamolbu za iste pauze i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Izdanja iz prošle godine, posebno s Konfederacijskog kupa, sugeriraju da ćemo u Brazilu imati uspjeha, ali u realnosti i u ovom trenutku, sve što možemo je pokušati izgurati našu igru protiv najsnažnijih momčadi na svijetu. Naša je tradicija takva da smo uvijek, kada smo bili smješteni u kvalitetnu i zahtjevnu skupinu, kompletno natjecanje prolazili odlično mentalno pripremljeni, s odgovarajućim stanjem u glavama."

Azzurri će već u skupini snage odmjeriti s još dva osvajača zlata na svjetskim prvenstvima, Engleskom i Urugvajem, i u tom će se društvu tražiti putnici za iduću fazu natjecanja. Na posljednjem Europskom prvenstvu Engleska je svladana nakon jedanaesteraca, a isti se rasplet dogodio i u susretu za treće mjesto Konfederacijskog kupa protiv Urugvaja.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis08.05.2014. u 17:08
    neka oni nalete na hrvatsku, pa će po običaju biti otpisani -- bit će im "arrivederci, ragazzi! / ćao, đaci!" ... :D
    cameosis
  • ivos07.05.2014. u 14:51
    Je ovaj remi Italije protiv Danske bio beznačajan za Talijane, ali je Hrvate odveo u dodatne kvalifikacije
    ivos
  • Obrisan korisnik07.05.2014. u 07:53
    Dapače, čak dvije reprezentacije će morati ispasti :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.05.2014. u 23:52
    Jako zanimljiva skupina netko će morat ispast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.05.2014. u 17:22
    Italija je jedna od četiri reprezentacije koje vidim u polufinalu predstojećeg SP-a.
    Obrisan korisnik