Nogomet

Australci na smotri bez velikih očekivanja, kombiniraju iskustvo i mladost

Piše:Marija Pastuović • subota, 10.05.2014.
Australci na smotri bez velikih očekivanja, kombiniraju iskustvo i mladost
Foto: EPA

Australija se u Brazil plasirala teže od očekivanog, zauzela je drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini, odmah iza Japana, a na Prvenstvo ide bez rezultatskog pritiska. Cilj je pripremiti momčad za naredna natjecanja...

Australsku reprezentaciju, koja ima nekoliko igrača hrvatskih korijena, ždrijeb je rasporedio u skupinu D, a društvo joj prave Nizozemska, Španjolska i Čile. Ovo je treći uzastopni plasman Australaca na svjetsku smotru, reprezentacija se nalazi na svojevrsnom rubu generacijske smjene, a relativno novi trener Ange Postecoglou nema prevelika očekivanja. "Svi će nas unaprijed otpisati u ovoj grupi, što je i logično. Iz naše perspektive, mi imamo velike mogućnosti pokazati svijetu da možemo igrati dobar nogomet protiv najboljih nogometnih nacija."

Raspored na SP-u

13.6. 23:00 Čile – Australija (Cuiaba)

18.6. 17:00 Australija – Nizozemska (Porto Alegre)

23.6. 17:00 Australija – Španjolska (Curitiba)

Novog trenera dobili su nakon što je kvalifikacijski ciklus završen, a osim standardnih igrača, Postecoglou je odmah dao naslutiti da će iskoristiti ono najbolje što mu se nudi u vidu kombinacije iskustva i mladosti. Utakmice koje će njegova momčad odigrati u Brazilu, smatra odličnim izazovima i neprocjenjivim iskustvom. Skupinu u kojoj se nalazi Australija mnogi nazivaju i grupom smrti. ''Naša grupa je vjerojatno najteža, ali nadam se da je to skupina u kojoj će se igrati najbolji nogomet. Svjesni smo kakvi su Španjolci i da Nizozemci uvijek igraju dobro, a u ovom kvalifikacijskom ciklusu i Čile je bio izvrstan. Vjerujem da nas čekaju pravi nogometni izazovi, a naš cilj je da rastemo iz utakmice u utakmicu i postanemo bolji'', zaključio je strateg australske reprezentacije.

Nakon što se Lucas Neill oprostio od reprezentacije, kapetansku traku trener Postecoglou dao je igraču hrvatskog podrijetla, koji je 2003. igrao i za Varteks. Mile Jedinak trenutno igra za Crystal Palace, za reprezentaciju je upisao 43 nastupa, a traku je dobio u prijateljskoj utakmici s Ekvadorom. Suigrači ga opisuju kao rođenog vođu na terenu, veznjaka odlične igre te smatraju da je pravi izbor za kapetana. Sam Mile rekao je: ''Nošenje kapetanske vrpce protiv Ekvadora jedan je od najponosnijih trenutaka u mojoj karijeri. To je odgovornost koju dobijete s razlogom i biti svjestan toga čini da se osjećam jako posebno.''

Put do Brazila

U posljednjem krugu kvalifikacija, Australija je igrala s Irakom, Omanom, Japanom, i Jordanom, a plasman na Prvenstvo ostvarila je teže od očekivanog. Ostvarene su tri pobjede, dva puta pobijedili su Irak i jednom Jordan. Četiri puta podijelili su bodove, po dva puta s Omanom i Japanom, a poraženi su od Jordana. Kvalifikacijski ciklus završili su na drugom mjestu, s osvojenih 13 bodova, tri više od trećeplasiranog Jordana te četiri manje od prvoplasiranog Japana.

Najveća zvijezda

Iako ima 34 godine i nalazi se na zalasku karijere Tim Cahill i dalje je najveća zvijezda australske momčadi. Ovaj australski reprezentativac u karijeri je promijenio nekoliko klubova, a trenutno je člana američkog kluba New York Red Bulls. Cahill ima 67 upisanih nastupa, a u ožujku ove godine, u prijateljskoj utakmici s Ekvadorom postao je najbolji strijelac Australije s 31 postignutim pogotkom. Rekao je tada da je to jedan od najponosnijih trenutaka u njegovoj igračkoj karijeri. Velike tragove ostavio je u dva engleska kluba, prvotno u Millwallu, a 2004. prešao je u Everton gdje je igrao sve do 2012. godine. U povijest australskog nogometa ušao je u lipnju 2006. kada je postao prvi Australac koji je postigao dva pogotka u jednoj utakmici završnice Svjetskog prvenstva, u utakmici protiv Japana.

''Puno je talenata u ekipi koji se sve više otkrivaju, klinci su svjesni prilike koja im je pružena. Gradimo ekipu za budućnost, za Azijski kup i sljedeće Svjetsko prvenstvo, što smatram mudrim potezom, ali ujedno i izazovom'', rekao je Cahill.

Što očekivati?

S obzirom da i sam trener reprezentacije uoči odlaska u Brazil nema velika očekivanja već je izrazito realan u procjenama svoje momčadi, teško je očekivati od ove ekipe neki ozbiljniji rezultat ili ostavljanje posebnog traga. Smjena generacija izuzetno je pomladila momčad, što posebno dolazi do izražaja u obrani koju će predstavljati igrači s malim iskustvom na ovakvim natjecanjima. Pored aktualnog svjetskog i europskog prvaka Španjolske, uvijek dobre Nizozemske te Čilea, Australija uoči svjetske smotre odaje dojam da bi čak i njih eventualni osvojeni bodovi iznenadili.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.05.2014. u 15:41
    Hrvati su Mile Jedinak i Ivan Franjić trenutno, ali prije nas je bilo više u Australskoj repki. Lijepo je to što imamo prijateljski ogled s njima 6.6.2014, neposredno prije prvenstva. Rogić nije Hrvat btw.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2014. u 12:42
    A koliko točno naših igra tamo? :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2014. u 11:57
    hrvatska 2
    Obrisan korisnik