Nogomet

Halilhodžić: ''Ne idemo u Brazil kao turisti''

Ivan Blažević • ponedjeljak, 19.05.2014.
Halilhodžić: ''Ne idemo u Brazil kao turisti''
Foto: Kristijan Komarica

Alžirsku je reprezentaciju u afričkim kvalifikacijama pomazio ždrijeb, kada su u završnoj rundi kvalifikacija izvukli Burkinu Faso, no društvo predvođeno Feghoulijem i Soudanijem na terenu te Vahidom Halilhodžićem na klupi ipak treba shvatiti ozbiljno.

Raspored na SP-u:

17. lipanj 13:00 Belgija - Alžir
22. lipanj 16:00 Korea - Alćir
26. lipanj 17:00 Alžir - Rusija

Reprezentacija Alžira na Svjetskom se prvenstvu pojavljuje po četvrti put u svojoj povijesti. U osamdesetim su godinama sudjelovali na dvije uzastopne svjetske smotre, u Španjolskoj 1982. i u Meksiku 1986., no oba su puta svoj put završili u grupnoj fazi natjecanja. Od tada se na Svjetskim prvenstvima nisu pojavili sve do Južne Afrike 2010. godine, no u nezgodnoj su skupini s SAD-om, Engleskom i Slovenijom osvojili samo bod i ponovno rano spakirali kofere. Pokazalo se po tko zna koji put da se povijest ponavlja, jer Alžir će ovoljetnim nastupom u Brazilu po drugi put u povijesti spojiti dva uzastopna nastupa na Svjetskim prvenstvima.

Izbornik Vahid Halilhodžić za vrijeme igračke je karijere nastupao u velikanima Paris Saint-Germanu i Nantesu, s kojim je 1983. osvojio francusko prvenstvo, dok je u kasnijoj trenerskoj karijeri vodio Lille, PSG, reprezentaciju Obale bjelokosti, a naposljetku i Zagrebački Dinamo. Halilhodžić nije jedina poveznica s klubom iz našeg glavnog grada. Naime, ponajbolji Dinamov igrač ove sezone, El Arabi Hilel Soudani, standardan je član udarne postave Alžirske reprezentacije.

Put do Brazila

Alžirci se zbog renkinga na Fifinoj ljestvici nisu našli u prvom krugu kvalifikacija, dok su u drugom krugu uvjerljivo osvojili skupini ispred Malija, Benina i Ruande i tako se kvalificirali u završni plejof za odlazak u Brazil. Ondje su izvukli reprezentaciju Burkine Faso, finalista Afričkog Kupa nacija 2013. godine. Nakon gostujućeg poraza od 3:2, Alžirci su kod kuće uspjeli slaviti s minimalnih 1:0 i zahvaljujući pogocima u gostima se provući na ždrijeb za SP u Brazilu.

Najveća zvijezda

Usprkos odličnoj sezoni Soudanija, koji je s odličnim igrama po mnogima bio najsvijetlija točka Dinama ove sezone, najveća je zvijezda ipak Sofiane Feghouli. Veznjak Valencije već je treću sezonu važan oslonac u sredini terena za svoju momčad, koju je ove sezone iznad svih očekivanja odličnim igrama doveo do polufinala Europske lige, a i do finalnog su ih susreta dijelile sekunde.

Inače, Feghouli je u početnoj fazi karijere igrao za mlađe uzraste francuske reprezentacije, no kako je nakon toga izostao poziv u seniorsku vrstu, odlučio je zaigrati za Alžir.

Što očekivati?

Alžir će u lipnju u zahtjevnoj skupini H snage odmjeriti protiv Belgije, Rusije i Koreje. I dok je Belgija barem po igrama prikazanima u kvalifikacijama nedodirljiva, dojam je da se Alžirci mogu potući s Rusima i Koreancima i možda čak sanjati prvi prolaz skupine u povijesti.

I sam izbornik Halilhodžić bio je samouvjeren u svojim izjavama vezanima uz nastup u Brazilu. ''Na Svjetskom prvenstvu ima teških i težih grupa, no nema laganih. Mi imamo Rusiju, Južnu Koreju i Belgiju, no iako su Belgija i Rusija uvjerljivi favoriti za prolaz skupine, mi sigurno nećemo otputovati u Brazil kao turisti. Idemo dati sve od sebe, pa što bude.''

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ivos20.05.2014. u 12:16
    @che to su lokalna vremena, dodaj 6 sata
    ivos
  • Obrisan korisnik20.05.2014. u 11:59
    Oni mi mirišu na iznenađenje. Prošli puta su bili čvrst protivnik, ali i sa ovom ekipom mogu biti vrlo neugodni. Pogotovo ako ih se podcijeni, a to će sigurno (malo i nesvjesno) napraviti i Rusi i Belgija koji i nisu toliko baš dobre ekipe...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.05.2014. u 11:39
    zar će se utakmica stvarno igrati u 13:00h po našem vremenu?
    Obrisan korisnik
  • zovche20.05.2014. u 09:58
    bas to kakva belgija, ja mislim da ce oni biti razocarenje prvenstva... nemojte se zavaravati tim "talentima", vise od pola njih nista ne vrijede... istina imali su poprilicno srece sa zdrijebom ali namucit ce se i oni...
    zovche
  • ivos20.05.2014. u 08:43
    Kakva Belgija? Ispast će u prvom krugu
    ivos