Nogomet

Od lova na Europu preko "zlatne sredine" do paničnog spašavanja

Piše:Josip Piršljin • četvrtak, 22.05.2014.
Od lova na Europu preko "zlatne sredine" do paničnog spašavanja
Foto: Kristijan Komarica

U samo tri mjesta na tablici MAXtv Prve lige, od petog do sedmog, našli su se klubovi s potpuno različitim sudbinama. Lokomotiva je kroz cijelu sezonu lovila nastup u Europi i u zadnjoj utakmici ostala bez nje, Istra 1961 je većinu vremena bila u poziciji da ne može ni gore ni dolje, dok je Zadar u posljednjem kolu panično morao spašavati život među najboljima.

Lokomotiva

Pozitivno: Kao i prošlih godina, najveći doprinos Lokomotive u Prvoj ligi je afirmacija mladih igrača. Kroz Kajzericu i Maksimir prođe veliki broj talentiranih nogometaša i nezanemariv broj se "probije" na domaćoj sceni. Lokomotiva stvara igrače, no veliki je problem što se ekipa ne može zadržati dugo, odnosno što se najbolji pojedinci ubrzo povuku u redove "starijeg brata".

Negativno: Iako je mlada momčad Lokomotive pružala odlične predstave tijekom sezone, nije uspjela uhvatiti konstantu kako bi se izdvojila na tablici. Oscilacije su usporile napredak i to je nešto na čemu treba poraditi u budućnosti. Lokosi su sposobni uzeti po bod Dinamu i Hajduku, ali i u sljedećoj utakmici doživjeti "potop" protiv Rijeke.

Najbolji igrač: Dinamo obično "pokupi" najbolje što Lokomotiva nudi. Čini se kako je Marko Pjaca novi član Modrih, ali u sezoni koja je iza nas ne smije se zaboraviti na Antu Budimira. Svojim pogocima gurao je Lokomotivu i držao je u borbi za Europu, te imao zapažen učinak - 13 golova u 26 ovosezonskih nastupa.

Najveće razočaranje: Posljednja utakmica sezone. Cijelo prvenstvo stalo je u tih zadnjih 90 minuta, a Lokosi nisu uspjeli u svom naumu. Morali su pobijediti Split na Parku mladeži kako bi igrali kvalifikacije za Europsku ligu, no završilo je 1:1. Konstantna borba sa Splitom za tu "četvorku" bila je iscrpljujuća, te se ne može osjetiti ništa nego razočaranje poslije konačnog ishoda.

Istra 1961

Pozitivno: Istrina sezona može se opisati zadovoljavajućom, ali ponovno, kao i prošle sezone, ostaje žal što se momčad nije u potpunosti uključila u borbu za Europu. Pozitivno je što Puljani nisu morali gledati grčevitu borbu za ostanak, nisu morali strahovati za svoj status i pogled im je uvijek bio prema naprijed. K tome, konačno se nešto napravilo i u Kupu, polufinale je velik domet za zeleno-žute i poticaj za dalje.

Negativno: "Rekao sam nakon pola sezone, ako osvojimo šesto mjesto, to će biti kao plasman u Ligu prvaka", kazao je trener Igor Pamić. Istina je da je šesto mjesto uspjeh kada se uzme u obzir koliko je bitnih igrača prošlo ljeto napustilo Pulu, ali porazi od klubova koji su nižerangirani i koji imaju puno manje bodova ne mogu opravdati Istrane jer su upravo na tim susretima ispali iz borbe za četvrto mjesto.

Najbolji igrač: Istra 1961 je momčad bez zvijezda i nitko se posebno ne ističe, ali titulu najboljeg (ili možda najkorisnijeg) zaslužuje Slavko Blagojević. Defenzivni veznjak je u svojih 36 ovosezonskih utakmica (samo Obšivač ima više nastupa) bio najveća uzdanica trenera Pamića. Čvrst u obrani, opasan u napadačkom dijelu igre i neugodan za vratare kada se izvode slobodni udarci. Blagojević je "srce" momčadi i jedan je od rijetkih koji je usred sezone dobio produženje ugovora.

Najveće razočaranje: Inozemna pojačanja. Pamić je isprobao "mali milijun" igrača na treninzima i pripremama, te neke priključio svojoj momčadi, ali zasad nitko nije opravdao to povjerenje. Jo je imao svojih trenutaka, ali s njim je bilo više problema nego koristi. Mutombo i Aguilar su trebali "povući" momčad pred kraj sezone, ali i oni su se "šlepali". Korejac Yoon je također na odlasku, a mjesta u sljedećoj sezoni moglo bi se naći samo za Woona ili Heistera.

Zadar

Pozitivno: Unatoč skromnom budžetu i neafirmiranim igračima Zadar se i ove sezone "iščupao" u zadnji tren. Bila to liga sa 16, 12 ili 10 klubova gotovo da je postala tradicija kako će se Zadar boriti za ostanak, ali i - izboriti. Trener Ferdo Milin vjeruje svojim mladićima i zaslužuje respekt što je u ovakvoj konkurenciji održao svoj klub među najboljima.

Negativno: "Bilo je šokantno drugu godinu to doživljavati, vidjeti na igračima takav stres. To je nemoguć pritisak, mislim da je nemoguće opisati što se dešava u tim glavama, samo da se gol ne primi… Čestitam im na izborenom opstanku, bez obzira što su neki na početku sezone govorili da ćemo ispasti", rekao je Milin. Iako se činilo kako će sezona mirno završiti, Zadrani su se potpuno nepotrebno na kraju prvenstva uvalili u probleme.

Najbolji igrač: "Izgleda da ima samo jedna budala koja želi dignuti klub i izbjeći tu borbu za opstanak do samog kola. Ne želim više preuzimati odgovornost za slabe rezultate, nek' se zamisle zašto je to tako." Milin je bio ljut na svoje igrače koji su u završnici sezone igrali opušteno i nezainteresirano. U toj skupini igrača izdvojio se Josip Ivančić sa sedam pogodaka i tri asistencije.

Najveće razočaranje: "Uvijek sam ih štitio, ali ovaj puta oni moraju preuzeti odgovornost za poraz i shvatiti da bez momčadi nikada neće doći do rezultata. Ako se pripremamo sedam dana, a igrači na utakmici rade totalno nešto drugo onda oni definitivno više nisu uključeni u tu borbu za opstanak", opisao je Milin ponašanje igrača u zadnjim utakmicama što za njega, ali vjerojatno i većinu navijača Zadra predstavlja najveće razočaranje sezone.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nikoništ22.05.2014. u 22:56
    Ferdo Milin je definitivno najpozitivnija stvar u Zadru.Pošto je mladi trener koji želi napredovati za njega bi bilo najbolje da ode iz tog kluba.
    nikoništ
  • nestashko_nestashni22.05.2014. u 17:01
    sve više manje je ok tu, eventualno bi za zadar umjesto najboljeg igrača naveo golmana matkovića, koji je otkad je u 4-5 kolu stao na gol, iz utakmice u utakmicu skidao zicere i držao zadar u kakvoj takvoj situaciji..
    nestashko_nestashni