Nogomet

Obala Bjelokosti napokon miljenik ždrijeba na Svjetskom prvenstvu

Piše:Mihaela Bradovski • četvrtak, 22.05.2014.
Obala Bjelokosti napokon miljenik ždrijeba na Svjetskom prvenstvu
Foto: EPA

Reprezentacija Obale Bjelokosti jedna je od onih reprezentacija koje će Englezi nazvati "dark horse", potencijalnim iznenađenjem i opasnosti iz sjene. Momčad puna individualne kvalitete treba pokazati da je i prava - momčad...

Les Éléphants - reprezentacija od koje uvijek svi strahuju i koja je uvijek neželjen protivnik. Međutim, isto tako i reprezentacija koja nikada nije prošla skupinu na svjetskim prvenstvima i koja nema naslov prvaka Afrike već 22 godine.

Nekoliko fantastičnih igrača apsolutno podiže rejting ovoj reprezentaciji i protiv Bjelokoščana svi ulaze maksimalno oprezni. Na dosadašnja dva SP-a Obala Bjelokosti nije imala sreće sa ždrijebom, u oba slučaja je u skupinu dobila dva preteška protivnika koja su iskoristila sve mane koje ova reprezentacija ima.

Obala Bjelokosti

FIFA ranking: 21

Najviše nastupa: Didier Zokora 118

Najviše golova: Didier Drogba 63

Najveći rezultati: Plasmani na SP 2006., 2010., prvak Afrike 1992.

Utakmice:

14. lipanj 3:00 (Recife) Obala Bjelokosti - Japan

19. lipanj 18:00 (Brasilia) Kolumbija - Obala Bjelokosti

24. lipanj 22:00 (Fortaleza) Grčka - Obala Bjelokosti

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine Obala Bjelokosti je u prvom susretu za protivnika imala Argentinu i upisala poraz 2:1 da bi se od prolaza oprostila s istovjetnim porazom od Nizozemske. U posljednjem susretu u skupini ipak je stigla do svoje prve pobjede na SP-ima svladavši Srbiju i Crnu Goru s 3:2 preokretom Dindanea i Kaloua nakon što je gubila 2:0.

Treće mjesto u skupini zauzela je i 2010. godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi iako je ovdje bila nešto bliže prolazu. Trebao joj je poraz Portugala od Brazila i visoka pobjeda nad Sjevernom Korejom, međutim to se nije dogodilo. Portugalci su odigrali s Brazilom 0:0, a i gol razlika Obale Bjelokosti na kraju je bila tek +1. U prvom susretu remizirala je s Portugalom bez pogodaka da bi nakon toga glatko izgubila od Brazila 3:1. Uslijedilo je to posljednje kolo i dvoboj protiv Sjeverne Koreje koja je svladana 3:0.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu napokon ima skupinu za koju može reći da je itekako prolazna. Sve četiri reprezentacije imaju podjednake šanse za prolaz i u skupini u društvu Kolumbije, Grčke i Japana svatko svakog može pobijediti. Stoga i ne čudi što Slonovi na Prvenstvo odlaze s velikim ambicijama.

"Naša skupina je potpuno otvorena. Tu je Grčka koja ima iskustva s velikih natjecanja, Kolumbija dugo nije bila na SP i htjet će se dokazati, a Japan je jedna od najboljih azijskih reprezentacija. Međutim nas je napokon pomazio ždrijeb i želimo to iskoristiti", rekao je Salomon Kalou, jedan od glavnih aduta Bjelokoščana.

Put do Brazila

Do Svjetskog prvenstva u Brazilu Obala Bjelokosti došla je kroz dva kruga afričkih kvalifikacija. Kao najbolje rangirana reprezentacija na Fifinoj ljestvici prilikom ždrijeba kvalifikacija (14. mjesto), Obala Bjelokosti je bila nositelj u drugom krugu.

Ždrijeb ju je smjestio u skupinu s Marokom kao najvećom prijetnjom i slabašnima Tanzanijom i Gambijom. U tom krugu kvalifikacija ništa se nije prepuštalo slučaju s obzirom da je samo prvoplasirani prolazio dalje i Bjelokoščani su tu fazu natjecanja odradili s najjačim snagama. Naravno, takvi su bili prejaki za Gambiju i Tanzaniju i u susretima s njima odnijeli su maksimalnih 12 bodova, a jedina reprezentacija koju nisu uspjeli svladati, ali niti od nje izgubiti, bio je Maroko.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

U prvom susretu u Marrakechu gosti su bili nadomak sva tri boda, vodili su golovima Kaloua i Kolo Tourea do same završnice susreta kada Marokanci ipak poravnavaju na konačnih 2:2. Međutim, za razliku od Obale Bjelokosti, Maroko nije bio imun na kikseve pa je tako remizirao s Gambijom, gubio od Tanzanije i uoči posljednjeg kola i gostovanja u Abidjanu ostao je bez šansi za prvo mjesto. U susretu koji Obali Bjelokosti nije ništa značio, stigao je još jedan remi i to 1:1.

Za odlazak u Brazil trebalo je proći i treću fazu kvalifikacija u koju su se plasirale prvoplasirane reprezentacije iz grupne faze. Tu je Obala Bjelokosti ponovno bila nositelj i u ždrijebu je dobila Senegal koji se pokazao neugodnim protivnikom. Prvi susret igran je u Abidjanu gdje je domaćin slavio s 3:1 golovima Drogbe, Kaloua i autogolom Sanea, a umalo je koban bio pogodak Papisa Cissea u 94. minuti. Naime u uzvratu su se Senegalci odlično držali do same završnice susreta, vodili golom Sowa od 72. minute i još jedan gol značio bi im prolaz. Iako je domaćin bacio sve karte u napad u finišu susreta, Obala Bjelokosti se obranila, a kada je Salomon Kalou u 94. minuti poravnao na 1:1, bilo je jasno da Obala Bjelokosti odlazi na svoje treće SP.

Sve se vrti oko Drogbe i Tourea

Kada govorimo o Obali Bjelokosti, prva imena koja padaju na pamet su Didier Drogba i Yaya Toure. Glavni igrači, najveće zvijezde i gazde momčadi. Drogba je kapetan i igrač čija se riječ sluša, a Toure je danas najbolji igrač Obale Bjelokosti, igrač s fenomenalnom sezonom iza sebe koju treba potvrditi na Svjetskom prvenstvu.

Drogba je posebna priča, napadač koji se dokazao na velikoj sceni i to ne samo u dresu kluba (Chelseaja prvenstveno) već i u dresu reprezentacije. Danas više nije ubojit kao što je to bio u dresu londonskog kluba, trenutno je u potrazi za angažmanom nakon odluke za odlazak iz Galatasaraya, ali dokaz kakvo je ime i koliko ga se još uvijek cijeni su i ponude koje dolaze. Klubovi koji se spominju oko njegovog dovođenja su oni elitni europski i nema sumnje da će Drogba i sljedeće sezone igrati u velikom klubu.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Sjajan igrač i veliki humanitarac, ima kultni status u Obali Bjelokosti. Drogbi nije problem iskrcati poveću svotu za pomoć svojim sunarodnjacima, ali ne samo njima već i ostalima unesrećenima što je već puno puta dokazao. Zato ga cijene još više.

Igrački gledano, najcjenjeniji Bjelokoščanin u ovom trenutku je Yaya Toure. Sjajni veznjak ima još sjajniju sezonu u dresu Manchester Cityja gdje je u pojedinim fazama sezone izgledao nedodirljivo. Toure je vjerojatno jedan od najboljih igrača svijeta u ulascima iz drugog plana gdje je posebno opasan. Ove sezone postigao je čak 20 pogodaka u Premierligi što je za napadača fantastična brojka, a kamoli za veznog igrača i to u takvoj konkurenciji.

Upravo od njega se najviše očekuje, pa čak i više nego od Drogbe čiji će učinak dosta ovisiti i o učinku Yaye Tourea. Ako bude na onoj razini iz Cityja, Obala Bjelokosti bit će protivnik protiv kojeg se nitko neće osjećati ugodno.

Što očekivati?

Iako će mnogi odmahnuti rukom i reći kako je riječ o još jednoj tipično nepouzdanoj afričkoj reprezentaciji, Obala Bjelokosti može do dobrog rezultata. I u ranijim nastupima u težim skupinama nisu bili protivnik za podcijeniti, a danas pogotovo u skupini koja se može proći.

Igračka kvaliteta Tourea, Drogbe, Kaloua, Gervinha, Doumbije, Bonyja, Traorea, Tiotea, Auriera nije nešto što se smije podcijeniti. Riječ je o redom igračima visoke kvalitete koji bi imali mjesta i u jačim reprezentacijama.

Prva utakmica puno će toga reći o šansama Obale Bjelokosti. Ukoliko ne svladaju Japan, mogli bi se naći u problemima. Posebno jer u drugom kolu igraju protiv vrlo jake Kolumbije, a ako im u posljednjem kolu za prolaz bude trebala pobjeda protiv Grka koji itekako dobro igraju na rezultat, Obala Bjelokosti bi mogla opet ostati kratka. U slučaju pobjede protiv Japana, bila bi to drugačija priča, manji bi pritisak bio nad igračima i lakše bi se igralo.

Osmina finala već donosi dosta ozbiljnije protivnike i to nekog iz trolista Urugvaj, Engleska, Italija, redom jedan protivnik teži od drugog.

Kako i sami Bjelokoščani ističu, prvi cilj je proći skupinu, nakon toga će razmišljati za dalje. Prolazak skupine bio bi povijesni uspjeh i prava satisfakcija za najmlađeg izbornika na Svjetskom prvenstvu Sabrija Lamouchija, 42-godišnjaka kojem je ovo prvi posao u trenerskoj karijeri i koji nije baš dočekan s pljeskom javnosti koja je očekivala veće ime.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 21:40
    i zašto sad utakmice o.bjelokosti pišete po hrvatskom vremenu,a neki kad kad ste predstavljali alžir pisali ste utakmice po brazilskom vremenu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 21:39
    nemaju dobrog trenera za napravit neki veći rezultat
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 14:26
    nemaju kvalitete
    Obrisan korisnik
  • zovche22.05.2014. u 11:27
    upravo to, uvijek su igrali odlicno ali bi ispadali vise na nesrecu... iako mislim da sada imaju nesto slabiju momcad nego prije volio bih da naprave jedan pravi rezultat sa Drogbom, zasluzili su
    zovche
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 08:37
    Napokon skupina gdje su favorit za prolazak. Iako se 2006 a ni 2010 nisu osramotili.
    Obrisan korisnik