Nogomet

Jedini debitant u Brazilu s ambicijama plasmana u drugi krug

Piše:Kristijan Musa • četvrtak, 22.05.2014.
Jedini debitant u Brazilu s ambicijama plasmana u drugi krug
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Jedina od 32 zemlje sudionice predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu koja će se po prvi natjecati na svjetskoj nogometnoj smotri je Bosna i Hercegovina. Reprezentacija Bosne i Hercegovine živi najbolje i najljepše nogometne dane u svojoj povijesti te se nada da se s Prvenstvu svijeta neće vratiti pognute glave. Ova generacija sjajnih nogometaša je dva puta propustila otići na velika natjecanja, oba puta su izgubili u dodatnim kvalifikacijama, a oba puta su ih zaustavili Ronaldo i Portugal.

Prvu službenu utakmicu koja se našla u Fifinim arhivama nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je 1995. godine u Tirani protiv Albanije te izgubila s 2:0. Od tada je kroz roster sada megapopularnih Zmajeva prošlo nekoliko različitih generacija nogometaša, od onih poput Bolića, Kodre, Salihamidžića, Baljića i Barbareza do Misimovića i njemu sličnih.

Bosanci i Hercegovci nisu imali pravo nastupa na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvuo 1994. u SAD-u, ali niti u narednom kvalifikacijskom ciklusu za Euro u Engleskoj nisu dobili zeleno svjetlo od strane krovne nogometne organizacije. Tako je prvi ciklus kvalifikacija reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala uoči Svjetskog prvenstva 1998.

Bosna i Hercegovina

FIFA-ranking: 25. mjesto

Izbornik: Safet Sušić

Kapetan: Emir Spahić

Najviše nastupa: Zvjezdan Misimović (80)

Najviše golova: Edin Džeko (33)

Najveći uspjeh: Plasman na SP 2014.

Pod izborničkom palicom Fuada Muzurovića BiH je završila kvalifikacijsku skupinu s Danskom, Hrvatskom, Grčkom i Slovenijom na četvrtoj poziciji s tri pobjede i pet poraza. Od zvučnijih imena u igračkom kadru valja izdvojiti Elvira Bolića, Hasana Salihamidžića i nekadašnjeg napadača Barcelone Mehu Kodru. Naredne kvalifikacije BiH je igrala pod vodstvom Miše Smajlovića te je upisala tri pobjede iz deset utakmica u skupini sa Česima i Škotima. Smajlović je unatoč lošem plasmanu u tim kvalifikacijama ostao na klupi reprezentacije, ali nakon četvrtog mjesta u ciklusu za Prvenstvo u Južnoj Koreji i Japanu, došlo je do smjene. Novim izbornikom postao je Blaž Slišković.

Slišković je vodio vrlo dobru i kompetitivnu momčad, koja je bila milimetrima udaljena od plasmana na Euro 2004. u Portugalu. Bosna i Hercegovina je morala pobjediti Dansku u izravnom ogledu na Koševu u posljednjem kolu kvalifikacija, ali ostvaren je tek remi. Bio je to početak vedrijeg nogometnog razdoblja u Bosni i Hercegovini. Taj ciklus je osjetno podigao raspoloženje u širim navijačkim krugovima diljem zemlje. U kvalifikacijama za SP u Njemačkoj Zmajevi su se pozicionirali iza Srbije i Crne Gore te Španjolske, ali činjenica vrijedna svakog spomena i pohvale jest ta da momčad Blaža Sliškovića nije upisala poraz u dvije utakmice protiv Španjolaca. Da su to učinili danas, bio bi još veći i fascinantniji podvig. No, neki će se ipak sjetiti gola kojeg je u 96. minuti utakmice na „njegovoj“ Mestalli postigao Carlos Marchena.

Kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvuo u Austriji i Švicarskoj nije protekao u skladu sa željama i očekivanjima, ali se bar u određenim krugovima saznalo da postoji talent unutar redova reprezentacije BiH. A to je Edin Džeko. Mnogima se taj dečko ukazao sjajnim pogotkom protiv Turske na Koševu u istom tom kvalifikacijskom ciklusu. I zbilja, od tog trenutka isti taj Džeko je evoluirao u jednog od najboljih europskih napadača.

Naredne kvalifikacije zahtijevale su određene promjene. A tko drugi ih može donijeti, ako neće Miroslav Blažević. Brončani izbornik hrvatske reprezentacije vodio je bosanskohercegovačku reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u JAR-u. Rezultat: drugo mjesto iza stopostotnih Španjolaca i nestalnih Turaka. Epilog: ispadanje u dodatnim kvalifikacijama protiv Portugala s dva puta po 1:0. Oni malo privrženiji reprezentaciji Bosne i Hercegovine sjetit će se grede Edina Džeke u posljednjim trenucima prve utakmice.

Dvije godine kasnije, slična situacija, ali ovog puta pod novim momčadskim kormilarom. Čovjekom koji je proglašen najboljim u povijesti PSG-a i cijele francuske lige, Safet Sušić. Drugo mjesto u skupini ponovno je donijelo dodatne kvalifikacije i ponovno dva susreta s Portugalom. BiH je mogla i direktno izboriti plasman u Poljsku i Ukrajinu, ali na Stade de Franceu su protiv Francuske ipak neki manje nogometni aspekti učinili svoje. Ovog puta Portugal je nešto ozbiljnije shvatio protivnika te uzvratni susret na svom travnjaku riješio sa 6:2. Sušić je ostao na klupi, ostao je motivirati svoju momčad. Iz veoma jednostavnog razloga, jer je znao da posjeduje momčad koja definitivno zaslužuje otići na neko veliko nogometno natjecanje.

Put u Brazil

Kada se obavio ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu Bosna i Hercegovina je znala da s obzirom na skupinu može očekivati mnogo. Naime, skupina s Grčkom, Slovačkom, Litvom, Latvijom i Lihtenštajnom nije toliko zahtjevna da reprezentacija Safeta Sušića ne izbori barem drugo mjesto i plasman u baraž.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvu utakmicu BiH je odigrala u Vaduzu, gdje su domaći Lihtenštajn „demolirali“ sa 8:1 hat-trickovima Edina Džeke i Vedada Ibiševića. U istoj utakmici Zvjezdan Misimović je postigao dva pogotka. Četiri dana kasnije na Bilinom polju je svladana Latvija sa 4:1. Misimović je ponovno bio dvostruki strijelac, a po jednom su zabili Džeko i Miralem Pjanić. U listopadu 2012. BiH je gostovala kod najvećih konkurenata Grka te remizirala bez pogodaka, da bi potom s 3:0 ispratila Litavce s gostovanja u Zenici.

Uslijedila je višemjesečna stanka od reprezentativnih obveza, da bi po povratku na travnjake Zmajevi svladali Grčku na Bilinu polju s 3:1. U lipanjskom bloku kvalifikacijskih utakmica reprezentacija BiH je gostovala kod Latvije te odradila prvo poluvrijeme bez postignutog pogotka. Nastavak je pak donio njih pet. Nakon „petarde“ u Latviji uslijedio je šok – domaći poraz od Slovaka, kojim su Bosanci i Hercegovci zakomplicirali borbu za prvo mjesto. Nekoliko dana kasnije Slovačka je ugostila Zmajeve te na odmor otišla s prednošću od jednog pogotka, kojeg je postigao Marek Hamšik. No, Bičakčić i Hajrović su se potrudili da preokrenu rezultat i vrate optimizam u Bosnu i Hercegovinu. Nakon sigurno odrađene utakmice protiv Lihtenštajna u Kaunasu, izabranici Safeta Sušića igrali su ključni dvoboj za izravan plasman u Brazil.

Litva je bila posljednja prepreka Sušićeve vrste, u utakmici u kojoj je vrijedila samo pobjeda. Dugo se utakmica lomila, duže nego što se očekivalo, a uoči susreta bilo je govora da će Grčki nogometni savez financijski potkrijepiti onaj litavski u slučaju pozitivnog rezultata u toj utakmici, jer je Grčka istovremeno igrala s Lihtenštajnom te bi u slučaju kiksa BiH Grci kao prvoplasirani otputovali u Brazil. No, dogodio se Vedad Ibišević, koji je poslao Bosnu i Hercegovinu po prvi put od njezine samostalnosti na jedno veliko nogometno natjecanje. Štoviše, ovog puta na Svjetsko prvenstvo.

Prva zvijezda

Zabio je deset golova u kvalifikacijskom ciklusu, a ukupno 33 u dresu reprezentacije. Naravno, s ta 33 pogotka je uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije. S Manchester Cityjem slavi svoj drugi naslov prvaka Engleske, u sezoni Premier lige u kojoj je zabio 16 golova, u sezoni u kojoj je uglavnom zabijao kada je bilo najpotrebnije. Dakako, riječ je o Edinu Džeki.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Edin Džeko je 28-godišnjak iz Sarajeva, koji je svoj nogometni put započeo u dresu Željezničara. Nakon dvije sezone prešao je u češke Teplice, gdje se također zadržao dvije godine. 2007. godina bila je ključna u njegovoj nogometnoj evoluciji. Već navedeni pogodak Turcima bio je jedan od glavnih razloga što se njemački Wolfsburg zainteresirao za Džekine usluge. Džeko je dugo činio bosanskohercegovački tandem sa Zvjezdanom Misimovićem u „gradu vukova“ te je dvije godine potom senzacionalno osvojio Bundesligu.

Džeko se zadržao još dvije sezone u Njemačkoj. Ukupno je za Wolfsburg zabio 66 golova u 101 utakmici. Dovoljno da se bogati šeici iz plavog dijela Manchestera odluče baciti nekoliko milijuna više i investiraju u bosanskohercegovačkog golgetera. Džeki nije dugo trebalo da se prilagodi na engleski nogomet. Zabijao je važne golove, a među njima je i onaj za 2:2 u odlučujućoj utakmici protiv QPR-a, kada je Manchester City pogotkom Sergija Aguera osvojio Premiership. Dvije godine kasnije, Građani su se ponovno popeli na tron, a Džeko je ponovno zabijao kada treba – dvaput u prijelomnoj utakmici protiv Aston Ville.

Ima nedvojben talent, osjećaj za prostor i osjećaj za pogodak. Upravo taj njuh za postizanje pogodaka je komponenta koja ga izdvaja u sami europski napadački vrh. Postigao je vrhunske rezultate na klupskoj razini, dok je na onoj reprezentativnoj vukao Bosnu i Hercegovinu do dosadašnjih dostignuća. Ovo Svjetsko prvenstvo će i za Džeku poslužiti kao test. Test njegovih mogućnosti. Test u kojem Džeko po tko zna koji put mora potvrditi svoju igračku kvalitetu. Jer, bez njegovih briljantnih predstava Bosna i Hercegovina nema nekih prevelikih šansi za povoljan rezultat.

Izbornik

Izbornik bosanskohercegovačke nogometne vrste Safet Sušić prvi je objavio svoj popis putnika u Brazil, kojeg je do isteka roka proširio za još šest igrača. Najviše polemika uzrokovao je pozivanjem Tina Svena Sušića, igrača splitskog Hajduka, koji je ujedno i nećak slavnog nogometaša PSG-a. Na upit jednog novinara čime je Tino Sven zaslužio put na Svjetsko prvenstvo, odgovorio je ironično: „Ima lijepo prezime!“

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

No, pri najavi njegovog uvrštavanja izbornik je rekao da je Tino Sven zadnji vezni, a na novi val pitanja novinara o tome, samo se nasmiješio i prebacio temu. Ipak Tino Sven Sušić je nešto što ne bi trebalo zamarati niti jednog navijača Zmajeva. Jedino što ih treba zabrinjavati jest nogometna euforija u kojoj žive već punih godinu dana.

“Dobro bi nam došlo da se malo spustimo na zemlju“, rekao je izbornik Sušić ukazujući na činjenicu da njegova reprezentacija nije nepobjediva te da ne može konstatno igrati odlično, na što se očito navikao bosanskohercegovački nogometni auditorij. Ipak, uradio je pozitivnu stvar, smirujući svoju naciju pred debi na Prvenstvu svijeta i „vatrenog krštenja“ na čuvenoj Maracani protiv Argentinaca.

Očekivanja i realnost

Bosnu i Hercegovinu očekuje iznimno teško otvaranje prvenstvo protiv Lionela Messija i Argentine, ali kao što se već moglo pročitati u jednoj od Sportnetovih najava reprezentacija sudionica SP-a, Bosna i Hercegovina će ključnu utakmicu skupine igrati protiv Nigerije.

Sušićevi izabranici trenutno jako dobro kotiraju na FIFA-inoj ljestvici, na kojoj su na 25. mjestu. Protiv aktualnih prvaka Afrike biti će vrlo teško, ali to je utakmica koja će prevagnuti. Naravno, ne treba iz vida izgubiti niti Iran, koji itekako zna „ugristi“ protivnika u slučajevima kada su autsajderi. Također, činjenica vrijedna spomena – Iran protiv Bosne i Hercegovine ima tri pobjede iz tri dosadašnja službena međusobna ogleda!

Protiv momčadi Alejandra Sabelle Zmajevi su igrali krajem prošle godine, u utakmici u kojoj je po Bosnu i Hercegovinu s dva pogotka koban bio Sergio Aguero. No, igra Džeke i ostatka momčadi nije bila tako impresivna u tom susretu, kao što je bila do tada i ukoliko se takva predstava ponovi na Maracani, neće im se pisati dobro.

Trenutno je ova momčad kvalitetnija od Irana i ukoliko se ne budu osvrtali na ono što se zbilo kroz povijest, BiH bi mogla već u svom prvom nastupu izboriti plasman u drugi krug. Postoji pak i opcija da utakmica s Iranom bude revijalne prirode, ukoliko i jedni i drugi upišu oba poraza u prvim dvjema utakmicama.

Bilo kako bilo, od ove momčadi se mogu očekivati velike stvari. Ukoliko na teren kolektivno izađu hladne glave, bez ikakva straha i bez obzira tko im je protivnik, Bosna i Hercegovina se ima pravo nadati osmini finala. Hoće li se u „zmajevom gnijezdu“ to i dogoditi, saznat ćemo u bliskoj budućnosti.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 23:46
    Ovo je jedna velika nepoznanica, kako će izgledati na prvom velikom natjecanju, hoće li uspjeti zadržati mirnoću i ostaviti iza sebe ove nekakve probleme koji su izlazili u javnost u zadnje vrijeme. Skupina je prolazna ali i izrazito neugodna. Argentina je velika prepreka i igraju na svom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 17:03
    "Postoji pak i opcija da utakmica s Iranom bude revijalne prirode, ukoliko i jedni i drugi upišu oba poraza u prvim dvjema utakmicama." Ili ako upišu obje pobjede ;)
    Obrisan korisnik
  • ronny198722.05.2014. u 16:24
    i onda u finalu namjestimo x ;)
    ronny1987
  • Obrisan korisnik22.05.2014. u 16:21
    Nadam se da će nogometaši uspjeti ujedniniti ovaj ratom siromaštvom i nezaposlenošču napačen narod. Iako ne želim da me se krivo shvati vjerojatno će više ljudi navijati protiv Bosne nego za Bosnu. Tu mislim na većinu stanovnika Republike Srpske koji više gledaju prema Beogradu kao i Hercegovina... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bboyshr22.05.2014. u 16:01
    Hajmo Bosno, Bosno, Bosno, hajmo Hercegovino...da mi bili drugi u skupini, kao i mi u našoj. Na taj način se po rasporedu možemo sresti samo u finalu ;)
    bboyshr