Nogomet

Spasitelj će ugostiti čak sedam europskih reprezentacija, a generalnu probu u njemu će odraditi Kockasti

Piše:Josip Tolić • nedjelja, 25.05.2014.
Spasitelj će ugostiti čak sedam europskih reprezentacija, a generalnu probu u njemu će odraditi Kockasti

Na spomen zemlje domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva među prvim asocijacijama, uz nogomet, vjerojatno će vam biti karneval. A najvećim karnevalom na svijetu prema Guinessovoj knjizi rekorda proglašen je onaj u Salvadoru, glavnom gradu države Bahia koji će biti dom brojnim europskim reprezentacijama na predstojećem mundijalu.

Grad

Na jednoj vrlo zanimljivoj geografskoj lokaciji smjestio se Salvador, punim imenom Sao Salvador da Baía de Todos os Santos (port. Sveti Spasitelj Zaljeva svih svetih). Kao što se iz imena može razaznati, ovaj treći grad po veličini u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva leži na ušću Zaljeva Svih svetih koji dijeli unutrašnjost zemlje od nepreglednih bespuća Atlantskog oceana.

Nekoliko je obilježja vrlo važno spomenuti kada se govori o glavnom gradu savezne države Bahia. Salvador je osnovan još 1549. godine i smatra ga se najstarijim gradom na cijelom kontinentu. Otkriven od strane europskih kolonizatora, postao je središte pomorskog prometa, sastajalište brojnih afričkih pridošlica koje su s domorocima ostvarile vrlo veliku kulturnu raznolikost.

Želite li iz Sao Paula potegnuti do ovog grada koji broji nešto više od 2,6 milijuna stanovnika, trebat će vam više od dan putovanja autom zbog više od 1900 kilometara udaljenosti, no taj pothvat čini brojno domaće stanovništvo željno odmora u stalnom ljetu. Zbog blizine ekvatora i tropske klime, temperatura ovdje uglavnom ne ide ispod 20, a preko 35 Celzijevih stupnjeva.

Kao i brojni veliki brazilski gradovi, u Salvadoru je vidljiv jaz između bogatih i siromašnih koji stanuju u favelama, a kao suprotnost bogatoj katoličkoj tradiciji (čak 365 gradskih crkava, po jedna za svaki dan u godini) ističe se utjecaj afričkih doseljenika koji su svoj pečat ostavile u jeziku, ali i plesu (Capoeira).

Stadion

Potpuno nov stadion "Itaipava Arena Fonte Nova" izgrađen je za potrebe Svjetskog prvenstva u Salvadoru. Nakon dobivanja domaćinstva najvećeg sportskog natjecanja na svijetu, vlasti u Salvadoru zatekla je tragedija urušavanja dijela tribina starog stadiona zbog koje je poginulo sedmero ljudi, pa je odlučeno da se ide u izgradnju potpuno novog.

Itaipava Arena Fonte Nova

Kapacitet: 50.000

Cijena izgradnje: 591 milijun dolara

Utakmice:
Španjolska – Nizozemska
Njemačka – Portugal
Švicarska – Francuska
Bosna i Hercegovina – Iran
Utakmica osmine finala
Utakmica četvrtfinala

Arena je izgrađena u tri godine i krasi je kapacitet od 50.000 sjedećih mjesta, dovoljan da zadovolji potrebe tamošnjeg prvoligaša Bahije, dvostrukog prvaka države. Dizajnersko rješenje ponudila je grupa stručnjaka koja je obnovila stadion Hannovera za potrebe prvenstva u Njemačkoj 2006.

Unatoč relativno kratkom vremenu izgradnje, salvadorska ljepotica susrela se s arhitektonskim problemima; s nekih dijelova tribina vidljivost nije bila potpuna zbog barijera, a brigu je uvećalo urušavanje dijela krova u svibnju prošle godine zbog obilnih kiša. Na sreću, žrtava nije bilo, a problemi su sanirani.

Tijekom mundijala snage će u ovom gradu odmjeriti najmanje sedam europskih reprezentacija. Već drugi dan prvenstva gledatelji će moći vidjeti jaki sudar Španjolske i Nizozemske (skupina B), tri dana potom na teren će i reprezentativci Njemačke i Portugala (skupina G), a 20. lipnja Švicarska će pokušati iznenaditi Francusku (skupina E).

Susret trećeg kola skupine F na ovom će stadionu 25. lipnja odigrati BiH i Iran, a stadion će biti domaćin i jednog susreta osmine finala te jednog četvrtfinala. Priliku za generalnu probu uoči SP-a u Salvadoru će odraditi upravo izabranici Nike Kovača protiv selekcije Australije. Dvoboj je na rasporedu 6. lipnja.

Foto: Flickr, GOVBA

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!