Nogomet

Top 3: Naj-naj grupne faze Svjetskog prvenstva

Piše:Borna Rupnik • petak, 27.06.2014.
Top 3: Naj-naj grupne faze Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Slobodan dan na Svjetskom prvenstvu dobra je prilika za presjek zbivanja te izbor pojedinosti koje su obilježile grupnu fazu natjecanja.

Zvijezde

Lionel Messi: Premda predvidljiv, Messi je neizbježan izbor. Izrazito je učinkovito odradio ulogu vođe, pogocima za bodove u prve dvije utakmice, iako je igra Argentine imala previše praznina. Nakon treće utakmice, i nova dva gola, čini se da Messijeva Argentina napreduje. Bude li ostatak momčadi efikasnije podržao Messija, a Messi nastavio vući momčad, svi zajedno mogli bi daleko.

Neymar: Domaćinski predvidljiv, ali jednako neizbježan izbor. Dva gola na otvaranju za preokret protiv Hrvatske, zatim prva dva gola Kamerunu za nastavak plovidbe prema prvom mjestu u skupini i nastavak lova na titulu najboljeg strijelca prvenstva. Neymar je trenutačno ikona koja Brazilcima nasušno treba - makar mu svjetska javnost zahtijeva još poprilično dokazivanja - i zasad na ovom Svjetskom prvenstvu drži razinu očekivanja.

Arjen Robben: Voljeli ga ili ne, pri čemu nije iznenađenje izabere li se ovo drugo, Robben je u Brazilu neprestana opasnost po protivnički gol, posebno čim mu se otvori i najmanji prostor uz najmanju naznaku protunapada. Robben prodire, Robben puca, Robben pogađa, Robben čak i dodaje.

Na momčadskim krilima

Grčka: Voljeli ih ili ne, pri čemu je uistinu iznenađenje izabere li se ovo prvo, nemoguće ih je ignorirati. Glatki poraz od Kolumbije, držanje "nule" protiv Japana s igračem manje više od poluvremena pa prolaz u osminu finala pobjedonosnim jedanaestercem u trećoj minuti sudačke nadoknade. Bilo bi neostvarivo da nije grčke želje, upornosti i čvrstine te neumornog pridržavanja vlastitog stila, koji od njih čini bolju momčad nego što bi to bio zbroj pojedinačnih kvaliteta. Tko već nije, teško ih može ne početi - cijeniti.

Čile: Čileanci su možda i "najnabrijanija", pozitivno najagresivnija momčad grupne faze. Furiozno otvaranje s dva gola Australcima u prvih 14 minuta Svjetskog prvenstva bili su dobar pokazatelj što Čile može kada ga krene, a da misle ozbiljno potvrdili su bez straha se nadmećući sa Španjolcima. Poraz od Nizozemske vjerojatno im nije posebno teško pao, čak štoviše, Brazilci će im biti "crvena krpa". Kao da im treba dodatni motiv. Žar i uzbuđenje koje prezentira Čile odražava i izbornik Sampaoli koji je kraj aut-linije prehodao otprilike isto koliko su njegovi nogometaši pretrčali na terenu.

Meksiko: Dinamičan meksički nogomet na svojoj su koži osjetili i Hrvati u odlučujućoj utakmici u Recifeu, no Meksiko se dokazivao i dokazao već u prve dvije utakmice, posebno stvarajući ozbiljne probleme domaćinu. Nacionalni zanos već je standardno njihov forte, a brzina, spretnost i pokretljivost pod vodstvom Miguela Herrere imaju glavu i rep.

Iznenađenja

Kostarika: Unaprijed otpisani u "skupini smrti", Kostarikanci su još jednom podsjetili na svu nezahvalnost nogometnih prognoziranja te osigurali plasman među 16 najboljih reprezentacija svijeta. I to nakon samo dvije utakmice. Uz samo jedan jedini primljeni gol. Iz kaznenog udarca. Bez ijednog poraza od tri svjetska prvaka. Uz stečene simpatije diljem svijeta, kako god završili turnir, ostat će jedna od glavnih i najljepših priča cijelog natjecanja.

Alžir: Unatoč statusu autsajdera, možda prolazak skupine koja je slovila za jednu od slabijih na svjetskoj smotri i nije toliko iznenađenje koliko je način na koji su Alžirci postigli povijesni uspjeh. Halilhodžićevu je momčad sigurno pogodio preokret Belgije u završnici utakmice nakon dugotrajnog, žilavog otpora, da bi oni potom "nagazili" tradicionalno nezgodne Korejce i na kraju hvatali i uhvatili rano, za njih pomalo šokantno vodstvo Rusa. Euforija s razlogom.

Engleska: Pažnju privlače, naravno, uspješni protagonisti poput razbranjenog Ochoe poslije očajne klupske sezone ili izvanredne Kolumbije čak i bez Falcaa, no i engleski je nastup - kao i reakcije na njega - podigao više od nekoliko obrva. Engleska je ispraćena u Brazil s nešto suzdržanijim očekivanjima, da bi pružila dvije vrlo solidne, čak i djelomično prpošne partije. Nažalost po Albion, izgubila je oba susreta te rano ispala, a umjesto tradicionalne medijske paljbe iz svih oružja, ponegdje se u Engleskoj moglo čuti i komentare koji razumno ističu sadašnji nedostatak kvalitete u reprezentaciji i potrebu koncentracije na budućnost. U Engleskoj.

Razočaranja

Španjolska: Tri trofeja na tri posljednja velika natjecanja pa brazilsko ispadanje u skupini poslije samo 180 odigranih minuta. Pad Furije mogao se predviđati već i prema zakonu velikih brojeva, no naglo prizemljenje izazvalo je potres, posebno među samim Španjolcima. Debakl protiv Nizozemske i poraz protiv Čilea izvukao je na površinu brojna neugodna pitanja te će branitelji naslova morati pomno i pažljivo odgovarati na njih kako bi se u budućnosti vratili na stare staze slave.

Italija: Izgledalo je kao da je Italija, prikazavši jednu od najljepših akcija prvenstva (za pogodak Marchisija) i pobjednički raspoloženog Balotellija odradila više od pola posla slavljem protiv Engleske u prvom kolu. No, onda je "zaglavila" u dva napeta okršaja izgubivši na "talijanski" način, s minimalnih 1:0 kada bi im i remi zlata vrijedio.

Igor Akinfejev: Nije baš najpoštenije izdvajati pojedince nakon neuspjeha, ali ruski vratar neće lako zaspati. Slovio je za jednu od najjačih karika Rusije, no s dvije je velike pogreške izravno koštao Capellove trupe dva ključna pogotka. Rusija je ostala bez osmine finala, ali i s upitnikom koji će dugo vremena stajati nad njezinim čuvarom mreže.

Majstori pogodaka

Lionel Messi: Messi je kandidaturu za najbolji pogodak isticao u sve tri odigrane utakmice. Pogodak Nigeriji iz slobodnog udarca možda je i elegantniji, no pogodak Iranu, sa slične pozicije, ali iz igre, na početku sudačke nadoknade, za konačnih 1:0 kada više nije bilo drugih rješenja, ipak ima veću težinu.

James Rodriguez: Kolumbijski se virtuoz pomalo iz prikrajka prometnuo u jednog od najatraktivnijih pojedinaca prve faze Svjetskog prvenstva, a šlag na tortu stavio je golom protiv Japana, driblingom i pomalo drskim prebacivanjem vratara.

Robin van Persie: Nizozemčev let već je postao "klasik" svih medija i još će se dugo prepričavati, a i omogućio je sastavu Louisa van Gaala povratak u dvoboj sa Španjolcima te označio početak proboja prema prvom mjestu u skupini. Ukopani Iker Casillas dovoljno govori o elementu iznenađenja i kvaliteti Van Persiejevog gola.

Utakmice za pamćenje

Španjolska - Nizozemska: Nakon što je David Silva propustio lišiti dvoboj neizvjesnosti u španjolsku korist, uzvratili su poraženi finalisti iz Južnoafričke Republike na rijetko viđen način i lišili dvoboj neizvjesnosti u svoju korist. Pet pogodaka u Casillasovoj mreži sugeriralo je i kraj španjolske vladavine reprezentativnim nogometom, a narančasta je rapsodija u drugom poluvremenu osigurala optimizam i vjeru u još jedan veliki uspjeh.

Urugvaj - Italija: Nesumnjivo je bilo i sadržajnijih i oku ugodnijih utakmica od "majstorice" u Natalu, ali neizvjesna bitka izvrsnih momčadi sažela je mnogo toga što nogomet može ponuditi. Talijani su se morali uhvatiti ukoštac s nervoznim Balotellijem pa isključenjem Marchisija, Suarez je ugrizom obilježio i Chiellinija i Svjetsko prvenstvo, a čovjek odluke postao je samo deset minuta prije kraja Diego Godin, neočekivani junak koji se već ozbiljno uživio u ulogu neočekivanog junaka.

Australija - Nizozemska: Uzletjela Nizozemska protiv prežaljene Australije trebala je naizgled samo odraditi posao, a obje su momčadi ponudile nevjerojatno bogat okršaj, uz prekrasan Cahillov pogodak, preokret Australije, pa preokret Nizozemske. Van Gaal je ponudio i jednog od svojih džokera s klupe, Memphisa Depaya, za pobjedu.

Veterani

Faryd Mondragon: Kolumbijski vratar srušio je rekord Rogera Mille i s 43 godine na leđima postao najstariji igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu, 21 godinu nakon svog debija za nacionalnu selekciju. Pamte ga nogometni zaljubljenici raznih godišta, a sjajni je vratar tako dobio priliku za sjajan oproštaj. U slavljeničkom raspoloženju, još je stigao i obraniti zicer Kakitaniju.

Miroslav Klose: Izjednačiti se s Ronaldom u bilo čemu golem je pothvat, a izjednačiti se s Ronaldom po broju golova na svjetskim smotrama - uz priliku da ga se i preskoči - ispunjenje je sna za njemačkog napadača koji jednostavno ne posustaje. Klose je pritom spasio svoju Njemačku poraza od Gane koji bi Elfu itekako zakomplicirao situaciju u skupini.

Rafael Marquez: Koliko meksički kapetan (po četvrti put na Svjetskom prvenstvu) znači svojoj momčadi teško je uopće opisati riječima. Jednako impozantan u obrani kao i u napadačkim prekidima, Marquez ničime ne odaje da mu se bliži kraj karijere. Dapače, svojim iskustvom čini boljim i sebe i suigrače te potvrđuje svoj ugled legende i prije mirovine.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren28.06.2014. u 13:32
    Zabavan članak, pohvale autoru.
    Zdren
  • Obrisan korisnik28.06.2014. u 10:29
    njemačka-gana, 2.poluvrijeme čisti klasik
    Obrisan korisnik
  • bboyshr27.06.2014. u 22:55
    sve krivo...najbolje tekme su Obala Bjelokosti- Kolumbija i Francuska- Švicarska
    bboyshr
  • Obrisan korisnik27.06.2014. u 20:51
    pa cahillov gol je najneobičniji najrjeđi i naposljetku najlipši...ovo 3. može bit moj subjektivni dojam al ovo 1. i 2. je najbitnije i mora je bit na ovom popisu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2014. u 20:12
    gol cahilla nije među 3? hmmm
    Obrisan korisnik