Nogomet

U Koprivnici imperativ primijeniti naučeno i izbjeći ponavljanje pogrešaka

Piše:Ivana Strahija • nedjelja, 13.07.2014.
U Koprivnici imperativ primijeniti naučeno i izbjeći ponavljanje pogrešaka
Foto: FaH

Prvoligaši u Koprivnici izvukli su u prošloj sezoni, jedva, goli život. Stres kojeg su doživjeli nije se trebao dogoditi, da je vodstvo bilo odlučnije i bolje, te je imperativ svima ove sezone izbjeći tu grčevitu borbu za ostanak...

Slaven Belupo

Došli: Ivan Parlov (NK Zagreb, ciparski Apollon Limassol), Stjepan Geng (povratak s posudbe, Segesta Sisak), Hrvoje Barišić (Zrinski Mostar)

Otišli: Tomislav Pelin, Dejan Glavica, Vedran Celišćak, Nikola Rak, Jurica Pranjić, Matej Bagarić, Silvio Rodić, Dario Čanađija

Plasman u prošloj sezoni: Kvalifikacije za ostanak u Prvoj ligi (9. mjesto)

Pripremne utakmice: Slaven Belupo - Krka 0:1, Slaven Belupo - Petrolul 0:2, Slaven Belupo - Universitatea 0:1, Drava Sv Đurđ - Slaven Belupo 0:15, Slaven Belupo - Iličivec 1:1

Raspored u prva tri kola: Dinamo - Slaven Belupo, Slaven Belupo - Zagreb, Hajduk - Slaven Belupo

Prošla sezona za Slaven Belupo bila bi lošija tek da se ispalo iz lige. Problemi koji su počeli još u sezoni ranije, i nisu riješeni na primjereni način, bili su temelj nevoljama za Farmaceute, koji su na koncu jedva izvukli "živu glavu".

Još je uvijek prilično nejasno zbog čega je nestala kemija između drugog trenera prošle sezone, Mladena Frančića, i momčadi, no velika šteta je što se to dogodilo, jer je koprivnički strateg digao moral i uvelike poboljšao loše bodovno stanje na tablici. Srećom, treći trener, Elvis Scoria, nadogradio je taj skor, pa iako rezultati nisu bili blistavi, bili su dovoljni da se izbore kvalifikacije za ostanak, a potom i sam ostanak.

U pripreme za novu sezonu krenulo se s velikim optimizmom, no tjedan dana pred početak prvenstva dojam je da situacija još nije posložena i da će se opet startati s zaostatkom.

U fokusu

Kao glavni cilj za novu sezonu zacrtan je siguran ostanak u ligi, iako se naravno navijači nadaju boljem, a mnogi bi rado opet u Koprivnici gledali velike europske klubove. To je, barem za sada, teško izvedivo.

Kao prvo, roster Slaven Belupa u ovom trenutku broji 22 igrača, s vratarima, što je stvarno premalo za ozbiljno prvoligaško natjecanje u kojoj liga ima svega deset klubova. Čak osmorica igrača napustila su Klub, a pristigla su svega trojica, od kojih ni jedan nije "veliko" HNL ime.

Kao drugo, stječe se dojam da je Uprava opet u zaostatku sa svojim obavezama. Skupština, na kojoj će konačno biti odabran predsjednik i Upravni odbor, bit će održana tek 24. srpnja, dakle poslije prvog odigranog kola, iako bi mnogo logičnije bilo, nakon loše sezone, sjednicu sazvati odmah po završetku prvenstva. To neimanje vodstva se, kažu kuloari, odrazilo na dovođenje igrača, kao i pregovore s postojećim igračima.

Dobra bi vijest trebala biti da će se vođenja Slaven Belupa prihvatiti, najvjerojatnije, Hrvoje Kolarić, koji je ne samo predsjednik Uprave Belupa već je i u Upravi Podravke, pa bi nogometaši i dalje trebali imati stabilni proračun. Ostaje međutim vidjeti kako će sve to skupa izgledati.

Trener Elvis Scoria potvrdio je da se uistinu kasni s nekim stvarima: "Situacija je takva, no trenutno je najvažnije da se Klub posloži. Trebamo dovesti još dva-tri igrača, treba nam širina i kvaliteta, jer će prvenstvo biti zahtjevno. No, bolje da ih dovedemo sada, pa da ih imamo spremne za listopad, nego da ih kupujemo u prosincu."

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Farmaceuti su bogatiji za jedno veliko iskustvo, borbe za ostanak u Ligi. Dojam je da su se, uz trenera Scoriju, igrači na vrijeme probudili i stisnuli zube te odigrali završnicu prikazujući mnogo bolje igre konzistentnije kvalitete. Posebno je dobro što se, zahvaljujući tim igrama, oko Kluba opet okupilo navijača, na utakmicama se navija, igrači imaju podršku s tribina.

Također je dobro što se krenulo u rješavanje situacije s Upravom i što će na čelo doći, najvjerojatnije, glavni čovjek glavnog sponzora, a k tome će se riješiti i problem u operativi, gdje je direktor pred par mjeseci podnio ostavku, no ostao na tom radnom mjestu do kraja sezone kako bi pomogao s poslovima. To se treba regulirati.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Iz Kluba je otišlo mnogo igrača, od kojih je većina bila u prvoj postavi. Uz oba golmana, svakako će se osjetiti izostanak Darija Čanađije, koji se prodaje i sigurno odlazi iz Slaven Belupa. Navodno je za mladog nogometaša bio zainteresiran splitski Hajduk, koji međutim nije bio u mogućnosti platiti traženu odštetu od 300 tisuća eura, pa se sada kao novo odredište u kuloarima spominje Rijeka.

Kako u svakom zlu ima nešto dobro, treba naglasiti da je Davor Vugrinec, najbolji strijelac u povijesti HNL-a (144 gola), odlučio još godinu dana igrati u plavom dresu. Prošle godine najbolji strijelac Farmaceuta, Vugrinec je svakako noćna mora protivničkim igračima, koji s njim na travnjaku imaju muku više i svakako su na dodatnom oprezu zbog neizmjernog iskustva kojim napadač raspolaže. Vugrincu je cilj za novu sezonu doći do 150. pogotka u HNL-u.

Snage i slabosti

Snaga Slaven Belupa je i dalje u sigurnim primanjima, koji su u ovim nestabilnim financijskim vremenima važna stavka kod pregovaranja. Također, povratak navijača dokaz je da su građani zainteresirani za nogomet, a onima na travnjaku to je svakako motiv više. Još je jedan plus Farmaceuta trenutni pobjednički mentalitet nakon uspješno odigranih kvalifikacija za ostanak u ligi, čime su sebi dokazali da se znaju boriti i s teretom na leđima.

Kao trenutno slaba točka može se navesti kratka klupa i nedovoljan broj igrača "od kalibra", iako većina onih koji će nositi dres Slavena u sezoni koja počinje uskoro, ima višegodišnje iskustvo u Prvoj ligi.

Trener

Elvis Scoria prema mnogima jest pravi čovjek za posao koji slijedi. Simpatije navijača Scoria je stekao beskompromisnim vodstvom momčadi tijekom najtežeg razdoblja i izvlačenjem ekipe s posljednjeg mjesta tablice.

Za Sportnet je prokomentirao pridošlu trojku i rekao: "Parlov je došao i odmah se ozlijedio, tako da smo tu u minusu i moramo uigravati neke druge igrače. S Barišićem sam zadovoljan, on je dobar igrač, dok je Geng naš povratnik."

Kao i većina trenera u HNL-u, i Scoria želi još kojeg igrača: "Želim da dovedemo jednu špicu, jedno desno krilo, te jednog lijevog beka koji bi mogao igrati stopera, to bi bilo super."

Naglasio je koprivnički strateg da se u nabavku igrača i popunjavanje kadra krenulo kasno: "Borili smo se za ostanak kroz kvalifikacije, nismo mogli početi prije ni reagirati ranije. K tome, Klub se mora posložiti i to nas je isto malo zaustavljalo."

Od onih koji su mu bili u kadru prošle sezone, treneru će najviše nedostajati upravi Čanađija: "Žao mi je što Čanađija odlazi, no drago mi je zbog njega, mislim da ide u dobar klub i kod dobrog trenera - najvjerojatnije. Na žalost, nismo znali da će otići do prije sedam dana, pa smo se uigravali s njime, a kad su nam se Parlov i Crepulja ozlijedili, a Barišić tek stigao, normalno da smo u zaostatku. No, bolje da imamo za život, od novca od transfera, nego da nemamo."

Očekivanja od nove sezone

Iako bi navijači sigurno željeli i nešto više, za Farmaceute slijedi teška sezona, u kojoj se međutim mnogo može napraviti na stabilizaciji Kluba te povratku koprivničkog kolektiva u sredinu tablice.

"Mislim da smo se dobro spremili. Imamo težak raspored prvih šest kola, igramo protiv četiri najbolje hrvatske ekipe. Bilo bi fantastično da odigramo sezonu u kojoj se ne moramo boriti za ostanak, no znam da će to biti teško i da će sezona biti naporna", najavljuje Scoria.

Tome dodaje: "Ja sam optimist jer vidim da ima entuzijazma i da želimo, no naravno da će biti teško. Dat ćemo sve od sebe da odigramo bolju sezonu."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 11:32
    Scoria je uspio spasiti ekipu od ispadanja, ali borba za opstanak je ispod Slavenovog standarda. Nadam se da će malo promjeniti filozofiju i početi puštati bekove da mu prelaze centar jer ima igrače koji mogu igrati ofenzivno. Slaven mi se čini slabijim nego prošle sezone bar što se rostera tiće... [više na forumu]
    Obrisan korisnik