Nogomet

Pamić ponovno dobio zadatak od anonimaca stvoriti konkurentnu momčad

Piše:Josip Piršljin • utorak, 15.07.2014.
Pamić ponovno dobio zadatak od anonimaca stvoriti konkurentnu momčad
Foto: Kristijan Komarica

Nova sezona, isti problemi za trenera i stručni stožer Istre 1961. Kao i ranijih godina, momčad koja se taman uigrala i bila spremna imati ozbiljniju ulogu u domaćem prvenstvu se raspala. Otišlo je mnogo standardnih prvotimaca, a pristigli su mladići od kojih Pamić ponovno mora stvoriti pristojnu ekipu.

Istra 1961

Došli: Dario Tomić (Hrvatski dragovoljac), Luka Batur (Šibenik), Šime Gregov (Hrvatski dragovoljac), Amar Rahmanović (Olimpic Sarajevo), Neven Vukman (Zelina), Zvonimir Milić (Gorica), Zvonko Pamić (Dinamo), Božidar Janjušević (Primorac Stobreč), Dino Špehar (Dinamo), Kruno Ivančić (Sesvete), Miro Slavica (Šibenik)

Otišli: Fausto Budicin, Igor Čagalj, Borislav Pilipović, Mario Babić, Ante Batarelo, Joško Hajder, Tomislav Havojić, Mirko Kramarić, Jorman Aguilar, Aleksandar Ilić, Jo, Dejan Radonjić, Seung-Hyeon Yoon

Plasman u prošloj sezoni: 6.

Pripremne utakmice: Agencija Umag - Istra 1961 1:2, Željezničar - Istra 1961 1:0, Tomislav - Istra 1961 1:4, Istra 1961 - Kamešnica 8:0, Vitez - Istra 1961 0:4, Zrinjski - Istra 1961 2:1, Borac - Istra 1961 1:0, Istra 1961 - Hrvatski dragovoljac 1:1

Raspored u prva tri kola: Hajduk - Istra 1961, Split - Istra 1961, Istra 1961 - Rijeka

Kao i prošlih sezona, ljetni prijelazni rok bio je vrlo "prometan" u redovima pulskog prvoligaša. Puno je igrača napustilo Aldo Drosinu, ali ih je puno i došlo. Sudbina je klubova poput Istre 1961 da igrače koji se bar malo istaknu vrlo brzo moraju proslijediti većim i financijski moćnijim klubovima.

Tako je bilo i ovog ljeta, napadački dvojac Radonjić - Jo više nije u momčadi Igora Pamića. Radonjić je sada Dinamovac, a Brazilac Jo Hajdukovac. Još ranije Istru je napustio vratar Ježina, a u zeleno-žutom dresu više neće nastupati još nekoliko istaknutih prvotimaca iz prošle sezone.

No, Igor Pamić je već gotovo naviknuo da na početku svake sezone mora "iz temelja" stvarati novu ekipu i to od igrača koji nisu poznati hrvatskoj nogometnoj javnosti i koji se tek trebaju dokazati na prvoligaškim terenima. Stoga je i vrlo nezahvalno prognozirati kako će Istra izgledati ove jeseni i kakvu će ulogu igrati u ligi.

Vratarski trojac ostao je isti (Lovrić, Brkić, Dreven), u obrani se računa na Vučka i Grafa, a vrlo jak je par defenzivnih veznjaka - Blagojević i Obšivač. Blagojevićev ostanak zapravo je najveće pojačanje Puljana. Momčad je osvježena dolaskom trenerovog sina Zvonka Pamića i Dine Špehara na posudbu iz Dinama, uz nekoliko mladića iz vlastite nogometne škole i pridošlica izvana.

Već će se na startu prvenstva vidjeti koliko zeleno-žuti vrijede, u prve tri utakmice imat će prave testove. Gostovanja u Splitu na Poljudu i Parku mladeži, te domaći okršaj s osvajačem Kupa i Superkupa Rijekom dat će odgovore Pamiću na nekoliko nepoznanica.

U fokusu

Posebna pažnja posvetit će se razvoju i afirmaciji novopridošlih igrača. To su većinom mladići koji imaju talenta, no trebaju se dokazati. Nije nikakva tajna da većina igrača smatra Istru samo kao "odskočnu dasku" na putu prema većem klubu, no upravo iz tog razloga moraju "gristi" i truditi se kako bi krenuli stopama Ježine, Radonjića ili Joa. Iako se prošlih godina često znalo čuti kako će Istra napasti Europu, ovog ljeta nema takvih najava, cilj je tek izbjeći borbu za ostanak.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

U Pulu je doveden veći broj mladih igrača željnih dokazivanja koji bi trebali "podići" ovu momčad i dati joj novi zamah. Njihova kvaliteta i talent nisu sporni, pitanje je tek koliko će se uspjeti prilagoditi novim uvjetima. Primjerice Miro Slavica je skrenuo pažnju na sebe postavši najboljim strijelcem 3. HNL Jug nakon što je zabio 30 pogodaka za Šibenik, ali Prva liga je nešto sasvim drukčije. Pamić se nada kako će Slavica slijediti primjer Radonjića koji je u Pulu došao iz još nižeg ranga.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Odlazak igrača koji su prošle sezone činili okosnicu momčadi zasigurno je veliki minus za napore Igora Pamića da stvori kompaktnu i uigranu ekipu. Nema Radonjića koji je bio najbolji klupski strijelac ili pouzdanih, iskusnih braniča poput Budicina i Čaglja. Probleme će treneru ponovno stvarati napori da uigra momčad i osposobi ih da mogu konkurirati ostalim prvoligaškim klubovima.

Snage i slabosti

Istra 1961 nema velikog rezultatskog imperativa, od zeleno-žutih nitko ne očekuje velike stvari, stoga momčad može igrati bez svojevrsnog pritiska navijača i javnosti. To bi trebalo barem malo olakšati posao Igoru Pamiću da od mladih i neafirmiranih igrača stvori čvrste i pouzdane prvotimce. Trener se ponajviše uzda u svoju obranu koju će predvoditi Vučko i Graf, a kao zadnji vezni tu je i Obšivač. U sredini Pamić zasad nema previše rješenja i tu bi moglo biti problema.

Trener

Pamić je jedan od rijetkih trenera u hrvatskom nogometu koji je na klupi jednog kluba ostao duže od tri sezone. Rezultati Istre možda bi bili bolji da Div iz Žminja ne mora svake godine iz početka slagati momčad, ali što je tu je. Uprava pulskog prvoligaša i dalje mu vjeruje, te smatra kako je on odličan u izvlačenju maksimuma iz svojih igrača. To se očekuje i ove sezone, a Pamić je spreman na nove izazove, premda se čini kako su svaki put sve teži.

Očekivanja od nove sezone

Nema pompoznih najava u klubu o osvajanju pozicija koje vode u europska natjecanja kao što je bio slučaj ranijih godina. Velika je konkurencija u Ligi 10, do pobjeda se teško dolazi, do konstantnosti još teže. Zato je cilj ove mlade ekipe izbjeći dno tablice, odnosno stres borbe za ostanak. Ponavljanje šestog mjesta od prošle sezone bilo bi sasvim zadovoljavajuće, kao i polufinale Hrvatskog kupa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.07.2014. u 10:28
    Nebih se složio da Istra stagnira. Drugu godinu za redom rade povjesni uspijeh. Prije dvije sezone je osvojila 6. mjesto što je najbolji rang u povijesti Pulskog nogometa, a prošle je sezone uz obranu tog 6. mjesta bila i korak do Europe igrajući u polufinalu kupa. Slažem se, međutim, u potpunosti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • gelan15.07.2014. u 14:47
    đamiri kučević
    gelan
  • Luka Puniš15.07.2014. u 14:24
    Kad godinama zanemaruje domaće igrače (Edi Baša, Paolo Grbac, Batelić...), a troši se novac na neprovjerene Brazilce i Koreance. Nikakvog napretka nemože imati klub iz HNL-a bez kvalitetnog rada s vlastitim pomlatkom, a Istra je dokaz tome. Godinama stagnira, nikako napraviti dugo očekivani iskorak... [više na forumu]
    Luka Puniš
  • Obrisan korisnik15.07.2014. u 13:51
    Uvijek mi je drago vidijeti da ima pozitivaca al ja mislim da to ovo godine nece liciti na dobro. Dobro je poznato kako je defanziva forte Pamicevih momcadi, tu je uvijek bilo kvalitetnih igraca (kako god da ko mislio o Budi i Cagiju) kojih ove godine nema. Bokovi vise nego prosjecni, stoperi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2014. u 09:42
    Iako mnogi sumnjaju, mišljenja sam da će ova Istra biti bolja nego prošlogodišnja.Odlazak Radonjića i Joa u napadu, te kapetana Budicina i iskusnog Čaglja možda izgleda kao nenadoknadiv gubitak, ali tko je prije samo godinu dana znao za Radonju ili "ludog" Joa?! Ovi mladići koji su dovedeni imaju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik